Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

hhfpm Faktycznie tak wyszło jak bym uderzał w dzwon qubrica.Ale naprawde szanuję ciebie i twoja wiedzę.Doskonale widze że wiesz to o czym piszesz.

Natomiast co do miękkich membran uważam je za dziadostwo.Owszem miękkie membrany też grają.

hhf_pm nie kazdy wie że sama wielkośc obwodu magnetycznego nie jest wyznacznikiem siły srtrumienia w szczelinie oraz tłumienności.Kolega zapewne nie wie iz ważniejszy jest stosunek wysokość nabiegunnika górnego i szerokośc szczeliny powietrznej.Orientuje sie bardzo dobrze ze tonsilowskie szczeliny były zawsze szerokie w porównaniu do innych markowych głośników.

Szerokie? Bardzo jesteś łaskawy ;-) W 30-cm wooferach były takie dziury, że można było palec wsadzić ;-) A, jak wiadomo, natężenie pola maleje kwadratem ze zwiększaniem odległości. A tonsil robił takie dziury dlatego, że sklejali swoje głośniki koślawo, cała prawda, niestety.

hhf_pm, 13 Maj 2009, 12:10

>Szerokie? Bardzo jesteś łaskawy ;-) W 30-cm wooferach były takie dziury, że można było palec

>wsadzić ;-) A, jak wiadomo, natężenie pola maleje kwadratem ze zwiększaniem odległości. A tonsil

>robił takie dziury dlatego, że sklejali swoje głośniki koślawo, cała prawda, niestety.

Wiem to prawda a dodac jeszcze nalezy ze ich ustalacze do klejenia obwodów zawsze były ruchome w szczelinach,nigdy na ścisk.

A tak z zupełnie innej beczki :)))

Ostatnio miałem okazję namierzyć sklejkę elastyczną. Jest tak zrobiona, że można ją rolować w jednym kierunku, ale jest zrobiona jak sklejka. Taki dziwny patent

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam pytanie, czy takie coś nadaje się na obudowę kolumny, takiej a'la sonus faber? Może ktoś już przerabiał ten temat i ma jakieś doświadczenie?

Obawiam się, że pomimo tego, że wzdłuż włókien jest bardzo sztywna, to jednak może to być za mało na ściankę kolumny.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Strefaz 12 Maj 2009, 22:53

>Czy 15/40/5 niebyłby lepszy na podmianke od powyższego?<

Od GDN 13/40/8 na pewno. GDN 15/40/5 ma twardą membranę z włókna szklanego niskostratne zawieszenie jak w Mission i podobno układ magnetyczny z 13/40/2 - ale tego nie wiem bo na wygląd przypomina GTC 15/40/1 a tamten był 4 omowy i miał inny napęd za to dobrze wyrównane pasmo do 2khz.

Ale jest chyba tylko dostępny jako część zamienna do Siesty więc w www.sklaptonsil.pl chcą za niego tyle co za 13/50/9. Nie wiem czy się to opłaca. Zwrotnica i tak musi być inna i kopułka także.

Pomiary GDN 15/40/5 były chyba na elektrodzie.

PS. Straszny twardziel z tego dyplomowanego akustyka, gdyby jeszcze przestał wypisywać rzeczy o których wszyscy już dawno wiedzą i sam o nich pisałem tutaj od 5 lat oraz pospolite bzdury które sam tworzy.

>No patrz, a ja to taki głupi jestem, <

to widać ...

>A ten twój ukochany Tonsil, z tak wspaniałym, zachwalanym przez ciebie układem magnetycznym, ma wsp. siły wynoszący 5,08. No rzeczywiście, gdzie do niego biednemu Peerlessowi, z jego nędznym 6,6.<

Tonsil GDN 13/40/2 ma BL 6,43Tm –

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przestań zmyślać. Celowo nie napisałem ci o BL, bo chciałem zobaczyć co taki zakompleksiony baran nafantazjuje i się nie pomyliłem.

… Ad. hhf_pm 13 Maj 2009, 12:10

Szerokość szczeliny o której wspomniał Areczek w GDN 13/40/2 wynosi 1,125mm, dla cewek o średnicy 35mm szerokość szczeliny wynosi 1,2 mm a dla cewek o średnicy 49mm szerokość szczeliny wynosi 2mm. To ty prędzej tam swoją koślawą łepetynę wetkniesz niż palec. Oczywiście nie wiesz po co większej membranie potrzebna jest większa szczelina w napędzie???

>Z d..y. <

właśnie stamtąd wróciłeś jeszcze ci z uszu śmierdzi.

> To jest polipropylen, chyba najbardziej miękki makeriał <

Miękki to jest twój fiut, a polipropylen na membrany jest stratny, ma wysokie tarcie wewnętrzne. To czy membrana będzie wiotka czy sztywna zależy jeszcze od kilku innych parametrów.

> a geniuszom z Tonsilu i tak udało się wygenerować 4-decybelowe garby od 0,8 do 5 kHz (jak oni to robią???).<

Garby są w zakresie +/- 3,5db a powyżej 1,6kHz +/-1,5db. Napisałeś o tym pośrednio skąd się biorą te „garby” na charakterystyce głośnika z membraną polipropylenową i to nie tylko w głośniku Tonsila - w Beymie są jeszcze większe (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

>Nie, faktycznie. Celulozowa membrana +-1,5dB w paśmie użytecznym. Ty na pewno robisz lepsze. A już na 100% Tonsil, z jego +-3dB na polipropylenie.<

A ty robisz lepsze??? HDS 134 NOMEX ma +/-1,5 w zakresie od 800Hz.Takie samo jak polipropylenu Tonsila od 1,6kHz za 3 razy mniejszą cenę. Beyma ma większe i pasmo z nimi do ponad 10kHz. Napisałem przecież, że Peerless ma większy zakres pracy tłokowej – drukowane czytasz?

>Kolego, mam dyplom z tego, o czym tobie się wydaje, że coś wiesz.<

No to szoruj do sklepu po te głośniki i rób nam tu zaraz pomiary, Przynajmniej zaczniesz pisać coś ciekawego… Chyba że jesteś akustyk od wylepiania maszyn wełną mineralną i biegania po hali z miernikiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hhf_pm 13 Maj 2009, 01:07

>Do Józefkania: ... <

Wszystko co poniżej napisałeś można było wyczytać u Kisiela i Witorta 20 lat temu dyplomowany akustyku. Zapomniałeś tylko dodać (a może nie wiesz?), że pasmo przenoszenia, zakres pracy tłokowej i zaznaczenie break-up zależą nie tylko od materiału, też od masy, siły napędu, kształtu i rozmiarów membrany.

Masz tu linki do 4 polipropylenów Tonsila.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ; gdzie widać ten twój „garb” od pierwszego rezonansu na 800Hz jak napisałeś bo to przecież polipropylen ...

oraz

Ukryta Zawartość

I garb przy 800Hz jest wyraźnie zaznaczony w jednym z nich. W pozostałych jest niezauważalny ... Wytłumaczysz dlaczego ???

Nie dość że nudzisz banałami, to jeszcze dostrzegasz coś czego nie napisałem. Pisząc o pracy tłokowej nie pisałem o Tonsilu tylko o papierach i metalach. Zaletą tego polipropylenu Tonsila jest szeroki zakres pracy, a wzrost zniekształceń w GDN13/40/2 następuje powyżej 2,5kHz. Dlatego lepiej jest go ciąć niżej tam gdzie przetwarza bardziej liniowo tak samo głośnik z twardą membraną.

Twarde membrany mają jeden silny rezonans, ale to nie oznacza że pracują jak sztywny tłok aż do częstotliwości łamania membrany. Już znacznie niżej nie będą promieniowały całą powierzchnią. Rezonans łamania membrany produkuje harmoniczne poniżej ale mało liczne, w porównaniu z licznymi za to słabo wyrażonymi rezonansami polipropylenu, co napisał już wcześniej Areczek.

Dawno już tutaj pisałem, że polipropylenowe membrany dają w porównaniu z metalowymi ZAZWYCZAJ mniej precyzyjne brzmienie jakby złagodzone. Co nadal nie oznacza że opłaca się wymieniać Tonsila za 80 złotych na Peerlessa za 211 złotych.

Producenci starają się łączyć sztywność ze stratnością różnymi metodami - kompozytem HEX, powlekaniem papieru czy utwardzaniem polipropylenu (taki jest właśnie Tonsila lamerze). Więc twoje rozważania o materiałoznawstwie są psu na buty, bo co się tyczy „tragedii”, to jej nie ma także z innymi głośnikami niż HEX.

PS. Skoro więc już ustaliliśmy że polipropylen łamie sie przy 800hz i to widać jak na dłoni pierwszym garbem na charakterystyce, to teraz opowiedz gdzie widać garb od łamania się w tym polipropylenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , albo dlaczego nie widać? Czy może siła układu magnetycznego przy małej masie membrany nie ma wpływu na zaznacznie się rezonansu??? A co z wersją 4 omową GDN13/40/2 która ma mniejsze BL i jakoś tak dziwnie mniejszy „garb” przy 800Hz??? Napisałbym coś na ten temat ale tak mnie przygniotłeś autorytetem swojego dyplomu że nie mam śmiałości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego, jesteś głupszy niż dłuższy, w dodatku jesteś zwykłym gnojem i chamem. Od teraz będę cię nazywał popaprańcem, a tobie będzie miło i przyjemnie, bo to twój poziom. I pamiętaj, że sam zacząłeś. Ty wyzwałeś mnie pierwszy.

> gdyby jeszcze przestał wypisywać rzeczy o których wszyscy już dawno wiedzą i sam o nich pisałem tutaj od 5 lat

No to ciekawe, bo jakoś były pytania. Może nie wszyscy czytali twoje wypociny sprzed pięciu lat, popaprańcu, i też by chcieli wiedzieć?

> oraz pospolite bzdury które sam tworzy.

Wykaż mi to, popaprańcu.

>Tonsil GDN 13/40/2 ma BL 6,43Tm -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przestań zmyślać.

Nie zmyślam, pomyliłem się i się do tego przyznaję, to nic złego ani nadnaturalnego. Tak czy siak, jesteś do tyłu. Jeśli uważasz, że warto płacić tylko za Bl (tak, popaprańcu, "l" jest małe), inwestuj tylko w estradówki.

> zakompleksiony baran

Popaprany cham. Miło ci?

> Oczywiście nie wiesz po co większej membranie potrzebna jest większa szczelina w napędzie???

Nie mam zielonego pojęcia PO CO MEMBRANIE SZCZELINA W NAPĘDZIE. A ty wiesz? To napisz, po co MEMBRANIE szczelina w NAPĘDZIE.

>Miękki to jest twój fiut

Miękkim fiutem twój stary cię zrobić próbował. Stąd adopcja. Miło ci?

> polipropylen na membrany jest stratny, ma wysokie tarcie wewnętrzne. To czy membrana będzie wiotka czy sztywna zależy jeszcze od kilku innych parametrów.

Pisałem o MATERIALE, popaprańcu, nie o membranie. Znów pokazujesz, że nie umiesz czytać. Miękki, to znaczy, że ma małą SZTYWNOŚĆ, popaprańcu. A to jest WIELKOŚĆ FIZYCZNA i nie zależy od NICZEGO, popaprańcu. Nie potrafisz czytać, więc idź do podstawówki.

> w Beymie są jeszcze większe (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

I co z tego?!? W Eminence Beta 12 są jeszcze większe, to jakaś licytacja? "Który głośnik jest najbardziej gówniany"???

> HDS 134 NOMEX ma +/-1,5 w zakresie od 800Hz.Takie samo jak polipropylenu Tonsila od 1,6kHz za 3 razy mniejszą cenę.

Ty jesteś nienormalny. Sam piszesz, że Peerless ma tyle samo co tonsil, +-1,5dB, i ma membranę Z CELULOZY, a twój gówniany tonsil z PP i nie potrafisz dostrzec różnicy?!? Z PP lata temu robili głośniki o charakterystykach płaskich jak stół! O czym ty pierniczysz wogóle? Ślepy jesteś?

> Beyma ma większe i pasmo z nimi do ponad 10kHz.

BO GRA MODAMI, idioto! Kiedy to wreszcie pojmiesz???

> Napisałem przecież, że Peerless ma większy zakres pracy tłokowej - drukowane czytasz?

I mimo tego chcesz z polipropylenową membraną tonsila walczyć i wstawiać wysokotonowca od 800 Hz. No jesteś ty normalny czy nie???

>No to szoruj do sklepu po te głośniki i rób nam tu zaraz pomiary

Ty jesteś takim geniuszem, że robisz "zwrotnicę" z jednego kondensatora, w dodatku na słuch :-D Przestań się ośmieszać, takich "inżynierów" już się paru szlaja po forum, mądrali co nie potrafią mikrofonu do pomiarów ustawić, bo w życiu żadnych nie robili. Potrafisz tylko fakać, bo zawiść nie pozwala ci znieść faktu, że są mądrzejsi od ciebie.

Ja nie jestem szarlatanem, tylko RZETELNYM konstruktorem, w odróżnieniu od ciebie, kolego. Nie porównuj się do mnie, bo ci mocno brakuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Wszystko co poniżej napisałeś można było wyczytać u Kisiela i Witorta 20 lat

Widać Józefkania nie przeczytał. Masz z tym problem?

>Zapomniałeś tylko dodać

Niczego nie zapomniałem, Józefkania o to nie pytał. Z tym też masz problem?

>gdzie widać ten twój "garb" od pierwszego rezonansu

Na charakterystyce twojego widać idealnie. A membrana z PP, gdyby była w dobrze zrobiona, nie powinna mieć ŻADNYCH garbów.

>Dlatego lepiej jest go ciąć niżej tam gdzie przetwarza bardziej liniowo tak samo głośnik z twardą membraną.

Słabisz mnie, ślepcze. Nie widzisz nierówności charakterystyki, prawda? W związku z tym, że nie masz pojęcia o materiałach i geometriach, to ja ci GWARANTUJĘ, że poniżej pierwszego rezonansu KOŃCZY się zakres pracy tłokowej.

>Twarde membrany mają jeden silny rezonans

Kompletna bzdura. Trzeby być idiotą, żeby tak twierdzić. Zobacz sobie bylejakie charakterystyki głośników z membranami z alu, np. Daytonów. Widzisz tam jeden rezonans? Idź do okulisty.

> z licznymi za to słabo wyrażonymi rezonansami polipropylenu

...które genialnie rozpieprzają precyzję środka pasma. Czy ty kiedykolwiek słyszałeś glośnik lepszy od tego tonsila? Widzi mi się, że nie.

>bo co się tyczy "tragedii", to jej nie ma także z innymi głośnikami niż HEX.

Ale są lepsze i gorsze, ty wolisz gorsze, ale nie rozumiem czemu.

>

Ukryta Zawartość

Fajny link. Chodziło ci o "zestaw samochodowy" z góry, czy o "subwoofer samochodowy" trochę niżej? Bo nie wiem, do czego mam się odnieść, popaprańcu.

Ukryta Zawartość

hhf_pm, 13 Maj 2009, 20:00

>Widać Józefkania nie przeczytał

Czytał, czytał :)

Ten garb przy 800Hz mnie zastanawia. Czy to jest w 100% jednoznaczne z rezonansem ? Może być, że to kształt odgrody spowodował takie wyniki pomiaru ?

Byłoby to kuriozum na skalę światową, bo odgrody są optymalizowane do pomiarów przecież. Ale po tonsilu mozna się spodziewać wszystkiego najgorszego.

APEL DO MODERÓW: NIECH KTOŚ SKASUJE TĘ CHAMSKĄ KŁÓTNIĘ!

> osimar 13 Maj 2009, 17:37

Dystrybutora tego wynalazku mam pod samym nosem. Jak będę na mieście i pamięć dopisze, to pójdę zapytać, z czym to się je.

Qubric, nie chcę i nie zamierzam się z tobą dalej kłócić. Przepraszam cię za chamstwo, mimo że to ty pierwszy wyjechałeś z tak ciężką obelgą. Wyciągam do ciebie rękę na zgodę. Pokażmy, że prezentujemy poziom wyższy od rynsztokowego i odpuśćmy. Zgoda? Ludzie nie chcą oglądać, jak się opluwamy.

hhf_pm, 13 Maj 2009, 20:46

Najpierw obrażasz, a potem prosisz o skasowanie kłótni? Mnie chamstwo przez Internet nie przeszkadza, możesz mnie nazywać jak chcesz jeśli tylko zaczniesz odpowiadać merytorycznie. To tylko zewnętrzna forma przekazu - więcej bluzgów słychać codziennie na ulicy.

Pamiętasz jeszcze o czym dyskutujesz? Toż ci napisałem już, że nigdzie nie twierdziłem, że polipropylenowe membrany pracują tłokowo w większym zakresie niż membrany papierowe czy metalowe. Pisałem o zakresie pracy w ogóle.

Podawałem przykłady na to że zakres pracy tłokowej membrany nie zależy tylko od materiału. Od materiału zależy raczej jak mocno będzie zaznaczony rezonans (przyznałeś, że polipropylen jest najbardziej stratny, a metal np. już nie).

Podałem ci cztery przykłady głośników z membranami polipropylenowymi (jeśli link nie działa to na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w okno „szukaj” wpisz nazwę - GDN 16/50/6 bo to jest taka przerośnięta wersja GDN 13/40/2 i /8)

Twierdzisz że w jednym z nich - GDN 13/40/2 –8om jest widoczny rezonans ale w innych go nie widać. Wszystkie cztery mają takie same membrany polipropylenowe. Gdyby łamanie membrany zależało wyłącznie od materiału to wszystkie wykresy powinny mieć widoczny rezonans w tym samym miejscu – a nie mają – prawda???

To kwestia mechaniki... Nie trzeba szukać od razu twardszego materiału żeby zrobić sztywniejszą membranę.

Tylko na wykresie GDN 13/40/2-8om widać garb przy 800hz. Ten głośnik ma najlżejszą membranę i największy współczynnik siły. Wersja 4omowa nie zdradza tak bardzo tego problemu. A w GDN16/50/6 (GTC 16/40/1) które mają większe i cięższe membrany ale podobne układy magnetyczne (mniejszy strumień w szczelinie i mniejsze wychylenie liniowe) taki problem nie występuje.

Myślisz że gdyby membrana GDN 13/40/2 ważyła nie 8,4g ale 10-11g jak membrany kompozytowe, to problem łamania się polipropylenu na 800Hz byłby bardziej widoczny czy może raczej mniej???

Napisałem, że Tonsil ma utwardzaną membranę z polipropylenu (były różne wynalazki usztywniania polipropylenu, od chemicznych do mechanicznych, w Tonsilu jest to taka charakterystyczna szorstka struktura na powierzchni). A ty nadal o „miękkim polipropylenie”.. przecież membrana nie jest zrobiona z folii, to jest przedmiot który ma określone wymiary fizyczne i sztywność w określonych kierunkach.

A że 5” Beyma Studio gra modami... A niech sobie gra czym chce. Manger też podobno gra modami i kasuje za głosnik 2,5tys.PLN i ludzie tego słuchają bez obrzydzenia, a recenzenci chwalą nie mniej niż Etona.

Nie wspominam już, że nie napisałem o lepszości tego Tonsila nad czymkolwiek a jedynie o bezsensie wymiany go w Operach Duetto na głośnik Peerlessa za 211 złotych. A ty będziesz się o to kłócił do upadłego i jako kontrę wypisywał dyrdymały np. te o szczelinach magnetycznych w 30 cm wooferach w które można wetknąć palec ... (chyba niemowlaka, bo szczelina magnetyczna w 30cm Tonsilu ma szerokość 2mm - w cewkach 1" ma 1,125mm).

Ukryta Zawartość

Tonsil ma dwie wersje głośnika GDN 13/40/2 [4 Ω] i GDN 13/40/2 [8 Ω]. Ja nie jestem ani akustykiem, ani konstruktorem. Czy stała transformacji nie jest powiązana z impedancjią? Parametr techniczny Bl: dla wersji 4Ω wynosi 5,08 Tm, dla wersji 8Ω wynosi 6,43 Tm. Jest też GDN 13/40/8 [GTC 13/40/1] jak można przeczytać na stronie pro tonsil "wersja cenionego głośnika 13/40/2 z okrągłym koszem" 8Ω, Bl 6,08 Tm. To ta moja wersja, łatwiejsza w montarzu. 85 zł/szt.

Jeśli było coś na forum o parametrach Qtc, Qms, ... który lepszy wyższy czy niższy proszę o link. Nie srajmy po sobie i Tonsilu! COś musi być na rzeczy, skoro Mission, Totem, Opera, japońskie firmy i wielu innych producentów korzystało z "naszych" przetworników. Cieszmy się, że zdobyliśmy część świata. Peerless jeszcze nie ...

Qubric, mnie też się wydaje że w Totemie jest więcej magii i dziekuję za dobre słowo.

hhf_pm, ciekaw jestem czy prawie 3 razy w cenie, zagra tylko 2 razy lepiej? dziekuje za dobre słowo jeszcze raz.

Ja z Tonsila (+ seas KT19F) jestem zadowolony i to bardzo. Nie wymienie go (wymieniłem gąbke na wełne owczą, i to jest to. Czasem chodzi mi po głowie taka sama zamiana w vifach xt).

Qubric:

"Mądry głupiemu ustępuje/ale co gdy głupi się z tego nie raduje?/Krzyczy z grubym kijem, że połamie ci kości/że mądry ustąpił - to oznaka słabości" - Kazimierz Staszewski.

Powiedziałem, że nie chce mi się już kłócić. Wierz sobie w co chcesz. Kupuj głośniki po 80 zeta z membranami z PP. Zachwycaj się ich brzmieniem. To nie moja liga, ja działam wyżej, pisałem o tym na samym początku, co raczyłeś zignorować. Mam dość twojego braku umiejętności czytania ze zrozumieniem i twoich błędów w mysleniu. A teraz pisz sobie, co chcesz. Możesz znowu zacząć o fiutach, jeśli cię to kręci.

Skończyłem. Ostatecznie.

hhf_pm, 13 Maj 2009, 23:54

I dobrze, mam nadzieję ze ni epowróciśz i przestaniesz wprowadzać ludzi w błąd twoimi półprawdami... W ten sposób zostałeś drugim Leszkiem Millerem... Skończyłes zanim zacząłeś...I nie musisz się tak surowo oceniać, od razu ze głupi jesteś... Aż tak to nie.

Nadal nie wiesz dlaczego jedna membrana z polipropylenu ujawnia rezonans a druga nie ujawnia rezonansu, choć wedle twojej teorii powinna ujawniać bo przecież pracuje tłokowo tylko do 800Hz???

A co do „ligi” to poniżej zamieszczam porównanie lig - liga 550 złotych i liga 125 złotych. Przy okazji z poglądem jak się mają twoje pomiary do pomiarów fabrycznych (twój pomiar wyższy o 1 bo zero ustawiłem na 90db).

Tym, razem jednak Eton HEX 7-370 (bardzo dobry głośnik produkcji LPG ) jeden z tańszych Etonów za 550złotych w konfrontacji z nędznym Tonsilem GDN17/100 za marne 125złotych (papierowa membrana powlekana)… Normalnie jak od boom-boxa po prostu.

Parametry odpowiednio

Nominal (W)-----100 W-----------100 W

SPL-------------89,00 db--------89 db

VC (d)----------37 mm-----------35 mm

Xmax +- (mm)----3,5 mm----------3,5 mm

BL--------------7,8 Tm----------8,0 Tm

Re ()-----------5,6 Ohm---------6,7 Ohm

(Le/mH)---------0,64 mH---------0,60 mH

Fs--------------43 Hz-----------44 Hz

Mms/g-----------18 g------------13,6 g

Sd cm2----------137 cm2---------128 cm2

VAS-------------20 dm3----------14,5 dm3

Pomiar firmowy LPG – czerwona linia, pomiar Tonsila niebieska linia

Hexacone jest “zaledwie” 4,5 razy droższy. Ale można go porównać też do Dayton RS180S-8 z aluminiową membraną (za 180 złotych) czy do Monacora SPH165KEP (za 250 złotych) z kevlarową membraną plecioną jeśli kogoś brzydzi nazwa Tonsil. Jak z Daytonem to nie wiem, ale z Tonsila i Monacora można uzyskać równie dobre wyrównanie pasma filtrami 2 i lepsze filtrami 3 rzędu. A pytanie było jest nie o wyrównanie pasma tylko o to jak dobrze będą odtwarzać transjenty i wyższe harmoniczne instrumentów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>jedna membrana ujawnia rezonans a druga nie ujawnia rezonansu

Chłopie, ty w jednym poście piszesz "Wszystkie cztery mają takie same membrany polipropylenowe", a zdanie dalej "Ten głośnik ma najlżejszą membranę", pisząc o tym samym... No dajże już spokój. Zero wniosków. Myslisz, że jak nie ma garbu na charakterystyce to nie ma rezonansu. No miej litość i przestań.

I wiem, nie domyślam się, WIEM, że jeśli dla Ciebie RS180, KEP i 7-360 Hex są równorzędnymi głośnikami do porównań, to w życiu nie słyszałeś, co Hex potrafi (ja nie znam KEP-a, ale znam dwa pozostałe i dzieli je przepaść). Uwierz mi na słowo: Hex w dobrej aplikacji wciąga RS-a nosem. I już mówiłem: jeśli dla ciebie liczy się tylko to, żeby były dobre cyferki i tanio - NIGDY się nie dogadamy. W żadnej kwestii. Zawsze stwierdzisz, że to ja jestem głupi, bo używam wstęgi, która ma małą moc i duże THD, lamp, które mają małą moc i duże THD, i tak dalej. Ja natomiast zawsze ci powiem, że jeśli słuchasz cyferkami, to jesteś głuchy i nie nadajesz się do tej roboty. Będziesz miał 1000W i 0,000001% THD i będziesz słuchał techno.

A gdybyś choć raz słyszał 7-360 ze wstęgą, to nie zadawałbyś nigdy więcej pytań o odtwarzanie "transjentów i wyższych harmonicznych instrumentów". Jeśli chcesz posłuchać - przejedź się na AS do pokoju Ancient Audio, albo zapraszam do mnie.

Akurat o AA Little Wing czy jak to się nazywa to niwiele dobrego napisano. Nie przesądzam sprawy, bo nie słyszałem ichosobiście, ale powoływanie się na tą konstrukcję jest dośc ryzykowane i stawia pod znakiem zapytania wiarygodność autora.

I chętnie dowiedziałbym się w jakich względach HEX wciąga Daytona rs180 nosem, jakie były aoplikacje głośników przy bezposrednim mam nadzieję porównaniu i takie tam głupie szczegóły.

Nie pisałem o Little Wingu tylko o Holography, LW jest kilometry od mojej konstrukcji, a Holography jest zbliżony. LW byłby kiepskim porównaniem, bo tam woofer gra tylko do 650 Hz.

Oba woofery grały w 15-litrowych monitorach i charakterystyki obu zespołów były w polu +-2dB. Podłączone pod moją lampę. Hex jest niezrównany pod względem lokalizacji w przestrzeni, artykulacji wokalu, pogłosów i wybrzmień. Bez problemu umieszcza źródła pozorne za głową słuchacza (płyty z HRTF). Oferuje najbogatszą, ze znanych mi głośników tego rozmiaru, fakturę. Pozwala doskonałym nagraniom zagrać doskonale, ale nie masakruje złych, różnicuje, ale nie masakruje. Tej akurat cechy RS nie posiada wogóle. Jest bezlitosny jak niemiecka armia. Grał z bardzo mocnym wysokotonowym B&G, dzielony o 1kHz niżej od 7-360, a mimo to odstawał. Fanatycy pewnego typu brzmienia zapiszą mu na plus bardzo dużą przejrzystość (alu + silny napęd), ale jak dla mnie, koszt jest za wysoki. Dynamika od 200 Hz w górę taka sama. Poniżej - Hex bryluje z lampą, RS z tranzystorem. Umyślnie nie piszę o basie, bo tu w znacznej mierze strojenie decyduje. Wielkim plusem 7-360 jest jego neutralność, jego brzmienie można łatwo kształtować (w odróżnieniu od np. Accutonów, które z natury są zimne i raczej jest to niezmienialne). Jest rewelacyjny jako narzędzie do porównań, każdą zmianę lampy we wzmaku słychać. RS gra dużo bardziej "na jedno kopyto", nadaje swój własny, wyraźny charakter, choć nie twierdzę, że zły. I Hex nie kosztuje tyle, ile podał Qubric. W tym miesiącu znajomy kupował po 440 pln, o ile dobrze pamiętam. Na pewno poniżej 500.

Gość

(Konto usunięte)

hhf_pm, 14 Maj 2009, 10:38

>mówiłem: jeśli dla ciebie liczy się tylko to, żeby były dobre cyferki i tanio - NIGDY się nie

>dogadamy. W żadnej kwestii. Zawsze stwierdzisz, że to ja jestem głupi, bo używam wstęgi, która ma

>małą moc i duże THD, lamp, które mają małą moc i duże THD, i tak dalej. Ja natomiast zawsze ci

>powiem, że jeśli słuchasz cyferkami, to jesteś głuchy i nie nadajesz się do tej roboty. Będziesz

>miał 1000W i 0,000001% THD i będziesz słuchał techno.

dziwnie piszesz, kończyłeś akustykę na uczelni Rydzyka ?!? Twój słuch jest lepszy od urządzeń pomiarowych ?!?

Jak Ciebie czytam to mam wrażenie, że jesteś, zupełnie jak typowy audiofil, pod wielkim wpływem cen i marek. Tego Cię uczyli na uczelni ?!? Bo krytycyzmu to Cię nie nauczyli...

Ceny i marka grają ?

Oczywiście, że mój słuch jest lepszy od urządzeń pomiarowych. Na słuch spokojnie jestem w stanie rozróżnić urządzenia, które w pomiarach są takie same. Myślałem, że to od jakiegoś czasu jest oczywiste, widzę, że jednak nie.

A uczyli mnie właśnie na najtańszym chłamie, jak to w Polsce. Głownie na zabytkach i tonsilowskich wynalazkach. Szczytem były stare B&W 601. Jak mieliśmy zajęcia w "studiu", to ludzie swój sprzęt przynosili, żeby nie treba było używać NS-10.

I jak już mówiłem, "za psi pieniądz - psie mięso jesz". Tak jest ze wszystkim, ale ludzie mają też różne wymagania, niektórym wystarcza radiobudzik do posłuchania wiadomości w radiu. Dla mnie to za mało. I po pierwsze, co tu ma krytycyzm do rzeczy, a po drugie, według Ciebie nie można być inżynierem i audiofilem jednocześnie? Inżynier musi być głuchy, a audiofil nie może mieć pojęcia o akustyce?

O, nareszcie coś ciekawego - trafił swój na swego;)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gość

(Konto usunięte)

hhf_pm, 14 Maj 2009, 12:22

>Oczywiście, że mój słuch jest lepszy od urządzeń pomiarowych. Na słuch spokojnie jestem w stanie

>rozróżnić urządzenia, które w pomiarach są takie same. Myślałem, że to od jakiegoś czasu jest

>oczywiste, widzę, że jednak nie.

ach, właśnie po to tu jestem... wiele jeszcze pracy przede mną :)

WYDAJE CI się, że odróżniasz. Spróbuj tego w teście ABX.

Oczywiście głośniki są odróżnialne w teście ABX, ale dobrze jest nie wiedzieć co to jest i ile kosztuje, bo wtedy mogą "zagrać" cena i marka.

>I po pierwsze, co tu ma krytycyzm do rzeczy, a po drugie, według Ciebie nie można być

>inżynierem i audiofilem jednocześnie? Inżynier musi być głuchy, a audiofil nie może mieć pojęcia o

>akustyce

jest to możliwe, ale wstyd...

Chociaż faktem jest, że inżynierów nie uczą psychologii słyszenia :) A to by się przydało. Ale uczą podejścia naukowego, a cała audiofilia jest nienaukowa.

Tak jak chiromancja i astrologia, to jest ten sam poziom.

• Pokaż nowe odpowiedzi