Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cadam

(Konto usunięte)

Kiedyś forumowicz albinos napisał.

"najdroższy wzmacniacz audiofilski, jaki widziałem, zaprojektowany na zamówienie, miał wycięte pasmo 400Hz, 2,73kHz i 14,321kH i grał dobrze jak jasna cholera. Dlaczego akurat te częstotliwości?... zapraszam na akustykę i elektronikę na PW, może warto..."

hhf_pm czy możesz wyjaśnić dlaczego akurat takie częstotliwości zostały wycięte?

>To chyba 18-130-AKX... Wygląda potężnie ale dołu ma mniej niż z 13-stki AKX.

Qubric, n-ty raz muszę się z tobą nie zgodzić, bo 18-130-AKX ma potężny i bardzo "elastyczny" bas, jak na osiemnastkę, jeśli umie się go zaaplikować. Wiem, co mówię, bo używałem go nieraz i znam go od podszewki.

>... i moje tradycyjne pytanie-Co to za fornir?:)

Servantess, byłeś u Zagłoby?

>hhf_pm czy możesz wyjaśnić dlaczego akurat takie częstotliwości zostały wycięte?

Nie, Cadam, niestety nie mogę, tego uczą tylko na PW. Ale Qubric wie i zaraz napisze.

Dj_zibi, szkoda, że nie masz pomiarów, bom ciekaw.

"hhf_pm

16 Maj 2009, 18:07

Koleś, jak nie wiesz nic o komorach bezechowych, bo skąd miałbyś coś wiedzieć, skoro żadnej na oczy nie widziałeś, to po prostu się nie oddzywaj. Pokątną handlarą to jest twoja stara, nie powiem czym pod latarnią handluje."

Panowie moderatorzy, niech ktoś się tym śmieciem w końcu zajmie:(

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

hhf_pm, 17 Maj 2009,

jakąś konkretną obudowę proponujesz żeby więcej z niego wydobyć dołu ? Chyba nie tylko niskie cięcie - trochę byłoby szkoda pracy konstruktorów w odelżenie układu drgającego. Ale tak tylko pytam :)))

18-130-AKX ma magnes jak z 30cm basowca - ze 14 cm średnicy tak na oko, lekki układ drgający pierścienie faradaya. A cewka jest zaledwie 26mm średnicy i Bl ma coś około 6.

W 20 litrowej obudowie Dj_Zibiego ciągnie do 50Hz ze spadkiem 3db. Parametry takie jak w dobrych głośnikach o 13cm średnicy. Owszem to może zupełnie wystarczyć, ale Dj_Zibi sam przyznaje, że basu to tam małowiele - nawet na Diyaudio już suba radzili zrobić do niej :)))

18-130-AKX to chińska technika - niczym ich program lotów kosmicznych - gra pozorów, mająca na wygląd zachwycać potęgą i zaawansowanymi rozwiązaniami. Ma być magnes jak koło młyńskie, kolorowa membrana i dużo MOCY. Rozmiar 18-stki Scan Speaka a brzmienie jak z 13-stki.

STX mierzy wszystkie głośniki wg normy AES2, więc im wychodzi dużo „wattów”. A ile ma ich naprawdę wg normy EIC? 80 - 60?

Te same osiągi oferuje 13-100-AKX za mniejszą cenę i w mniejszej obudowie. Przy okazji na tym i na wysokotonowcu AJ-200 powstała jedyna jak dotąd przyzwoita kolumna STX-a (z tym że ją również na Diyaudio modyfikowali bo podobno miała krzykliwe podbarwienie - ale nie wiem nie słyszałem, tak tylko pisali).

I te dwa głośniki są przez STX najlepiej obmierzone. Do pozostałych prezentują kolorowe wykresy, które są bardziej artystyczną wizją niż nadającym się do interpretacji pomiarem.

Jedno jest pewne ten zestaw rozwala totem Mite w każdym calu. Basu nie ma za wiele, ale średnica jest naprawde na wysokim poziomie(nalezy pamiętać o cenie).

Fornir to Jatoba!!!

Qubric teraz pewnie bym kupił 15-100 AKX tak jak piszesz, mniejsza obudowa etc. Aktualnie grają koło siebie Te STXy i konstrukcja na GDN 13-40-2 + Seas kt22taf. I konstrukcja na tosnilu powala wysokimi tonami;) a na STXie resztą pasma.

Dzięki za info co do wykończenia!

Tak na marginesie u Zagłoby jeszcze nie byłem bo mam do nich 2000km wiec sobie narazie odpuszcze,w sumie to wcześniej chce wiedzieć po co do nich jade.

Qubric, 17 Maj 2009, 14:05

>jakąś konkretną obudowę proponujesz żeby więcej z niego wydobyć dołu?

Obudowa nie musi być nadzwyczajna, normalny BR, ale wymagana jest ponadnormatywna objętość, nawet do 30 litrów. Oczywiście parametry czasowe nie będą tak dobre, jak np. z 7-360 w 15 litrach, ale można osiągnąć 35Hz/-6dB (42Hz/-3dB) w modelu Butterwortha, czyli całkiem nisko.

A konstruktorzy skopali membranę, 3-warstwowa kanapka, ale powlekana czymś, co przypomina polimer do klejenia styropianu, i to tylko od spodu. Cała membrana jest bardzo miękka, mogła być dużo lepsza. No i IMHO ten głośnik ma obrzydliwą, znacznie za dużą nakładkę przeciwpyłową, jak się to ładnie nazywa. Ale to już sprawa gustu.

Kluczem jest zestrojenie zwrotnicy, obniżającej nieco poziom powyżej tych, powiedzmy, 200Hz. Warto, bo basu nie można tu za bardzo "napompować" wysokim strojeniem tunelu (parametry), a efektywność głośnika jest dość wysoka, więc jest z czego ciąć. Samo brzmienie basu IMHO jest bardzo dobre szczególnie w kontekście ceny.

>STX mierzy wszystkie głośniki wg normy AES2, więc im wychodzi dużo "wattów". A ile ma ich naprawdę wg normy EIC? 80 - 60?

Jak już to chyba IEC? Zresztą, to bez znaczenia ile ciepła wytrzyma cewka, moc jest limitowana wychyleniem, max ok. 30W @ 60Hz.

>Te same osiągi oferuje 13-100-AKX za mniejszą cenę i w mniejszej obudowie.

Nie ma mowy, żeby pogonić czternastkę aż tak nisko, ale różnica rzeczywiście nie jest duża, 5-6 Hz, przy dwukrotnie mniejszej paczce. Parametry czasowe są gorsze, przy tak rozciągniętym basie, ale trzeba się było tego spodziewać. Wytrzymałość amplitudowa porównywalna lub większa od 18-ki, rzędu 30-40W.

>I te dwa głośniki są przez STX najlepiej obmierzone.

I trzeba STX-owi oddać, rzetelnie. Mierzyłem oba, są naprawdę takie, jak obrazki na www.

Dj_zibi, ja żeniłem STX-a z DX-em, na 2kHz, otawę poniżej szczytu na charakterystyce, grało dobrze.

>Dj_zibi, ja żeniłem STX-a z DX-em, na 2kHz, otawę poniżej szczytu na charakterystyce, grało dobrze.

Tez juz to prerabialem ten zestaw

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

a wczesniej z stxem PJ.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

15-100-8-AKX jest glosnikiem ktory potrzebuje kopulki pokroju minimum Vify DX25 aby zagralo to dobrze. Z PJ nie gralo to za fajnie...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

A jakiego określenia należy użyć w stosunku do tego co potrafi tak napisać:

>Pokątną handlarą to jest twoja stara, nie powiem czym pod latarnią handluje.

-?!

Cytat powyżej to nie był wyjątek, a moder wykasował większość Twoich chamskich wystąpień. Czytałem co pisał Qubric i jakie były Twoje reakcje. Musze stwierdzić że Qubric doskonale wie co pisze, bo to forum przeżyło już wielu takich "samorodnych narcystycznych akustyków". Zazwyczaj z bardziej lub mniej narastającą chorobą psychiczną.

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Tutaj z innym tweeterem... Nie wiem czy masz taką zwrotkę czy inną.

Moim zdaniem kopułka jest za bardzo stłumiona i ogólne źle zestrojona.

Z takim filtrem będzie za mało detali na skraju pasma.

Pomiary to jedno a dźwięk to drugie.

Ukryta Zawartość

Gość jt211

(Konto usunięte)

Ja sam nie czytałem może wszystkiego ale Łowca Debilii nick tu poniekąd bardzo

pasuje zadał Ci pytanie.Jak można kogos takiego jak Ty okreslic ???

Dziwię sie bardzo i jak sądzę wielu forumowiczów że jeszcze śmiesz tu pisac !!!

To było nie było Twój cytat :

>Pokątną handlarą to jest twoja stara, nie powiem czym pod latarnią handluje.

Gdzie u cholery jest moderator że jeszcze tu jesteś mało tego to sie jeszcze

pienisz ????

hhf_pm, 18 Maj 2009, 11:53

>Chcesz zacząć kolejną kłótnię? Do tego dążysz? Musisz coś stwierdzić? A kim ty jesteś, żeby coś

>stwierdzać? A najlepiej złów się sam.

Wymieniłem seasy na daytona rs180 i muszę powiedzieć że są naprawdę ciekawe, wg mnie o niebo lepsze od er 18rnx, hmm dziwne trochę to jest no ale cóż...

witam

pisalem kiedys na ramach forum o problemach kolumnami isophon t430,chcialem je odnowic i pokryc fornirem,jednak jak to bywa w zyciu wpadl mi w oko uszkodzony technics se a3, z braku czasu i kasy kolumny zostaly w nie ruszonym stanie,jedynie co w nich zrobilem to wymienilem niskotonowki na nowe

Dalej mam problem z dobraniem wysokotonowek zamiast oryinalnych skk10,chcialbym tez rozdzielic zwrotnice na dolne i gorne pasmo,jak to zrobic????

Jakie podwojne gniazda zastosowac i okablowanie wewnatrz kolumn,oraz jakie zastosowac wyciszenie????

Wykonam na zamówienie obudowy głośnikowe w atrakcyjnych cenach!

kontakt na priv

ps. nie wiedziałem gdzie się ogłośić to zrobiłem to tutaj, nie linczujcie:P

A w jakiej cenie zrobiłbyś 10 litrowe monitory stylizowane na sonus faber? ogólnie kolego możesz podrzucić na forum parę swoich wykonanych obudów- może chętni się znajdą:)

Jest zkładka DIY . Tam zamieszczane są prezentacje producentów niewielkich serii ( np abox , gainclone itd ) Możesz wstawić zdjęcia swoich obudów wraz z cennikiem .

...there is no spoon...

Powiem tak, przedewszystkim szukam ciekawego zajęcia na wakacje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-22473-100003065 1244456421_thumb.jpg

post-22473-100003066 1244456421_thumb.jpg

post-22473-100003067 1244456421_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi