Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Standy mają dokładnie 61 cm wysokości!Plus 32 wys kolumn to chyba w sam razik. ( biorąc pod uwagę ze gł wysokotonowy powinien być na wysokości uszu). W kuchni skręcałem podstawki i tam zrobiłem fotki. Dziwnie na zdjęciach widać proporcje . Nie wiem czego to wina.Wymiary to 40x30cm dolna płyta z granitu, potem siedzenie miedziane gr 26mm ( miedzy nimi przekładka antywibracyjna) potem rury stalowe fi 140 i 60 mm i na to blat stalowy o wymiarach 22x40cm.

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Wszystko skręcone śrubami M10 w tulejach tak aby nie przenosić drgań. A stoi to wszystko w okolicy Tarnowa haha!Jak zagra to zapraszam!

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Ukończyłem projekt Troelsa Gravesena - 3w Classic:

Więcej na->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17553-100005525 1253287338_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

według mnie na nisko średniotonowy accuton 173-t6 jest taki sobie ,przed zrobieniem u mnie 3 way miałem go w monitorach bas nie powalał .Ale jako typowy średniak jest idealny muszę tylko dobrać mu inny bas bo ten jest taki sobie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nonameplum, 18 Wrz 2009, 17:22

>Ukończyłem projekt Troelsa Gravesena - 3w Classic:

Jak dla mnie to wygląd super,bo jak wiadomo standardy są nudne. Jeśli grają tak jak wyglądają to gratuluję.Właśnie kupiłem komplet elementów do budowy tych kolumn(w Polinku).Jaką zrobiłeś wysokość podstawek i dlaczego nie są pochylone? Napisz coś o dźwieku.

Pozdrawiam

Rozmieszczenie głośników zostawiłem według oryginału, żeby nie zmienić nic w zwrotnicy. Gdybym mógł zmieniać projekt Troelsa jak by mi się żywnie podobało, to wyglądały by zupełnie inaczej. Na pewno nie monitory a podłogówki by były. Ale że chciałem mieć wszystko jak najbardziej poprawnie to jest jak jest.

Opis dźwięku na diyaudio.

Pozdrawiam.

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy. Obejrzałem wszystkie wasze dzieła i jestem pod ogromnym wrażeniem. Nie wnikając już w sprawy techniczne 'jak to gra' zmysł artystyczny większosci z was jest niezwykle rozwinięty. Tylko pozazdroscić takich umiejętnosći.

APY, 18 Wrz 2009, 18:50

>nonameplum, 18 Wrz 2009, 17:22

>

>>Ukończyłem projekt Troelsa Gravesena - 3w Classic:

>

>Jak dla mnie to wygląd super,bo jak wiadomo standardy są nudne.

Standardy są nudne, ale TO wygląda jak kupa, przynajmniej na zdjęciach.

Widać spory nakład pracy w wykończenie, ale efekt całościowy jak nieudana próba sklonowania porucznik Ripley w Obcym IV.

Pozwolę się nie zgodzić z przedmówcami- projekt jest niebanalny, nieco szalony i designerski. Ale o to chodzi, by robić coś czasem wbrew innym i obiegowym opiniom i gustom. Najważniejsze że gra dobrze, obudowa jest kwestią gustu, moja narzeczona np. powiedziała że jej się obudowy bardzo podobają i kolorystycznie wpisują się w czerwone akcenty na firance. Dlatego ukłony w stronę kolegi że miał odwagę robić nieco odjechane kolumny i standy do nich. Tylko innowacje ruszają ten świat do przodu- kto powiedział że kolumna ma wyglądać tak czy inaczej- nie ma określonego wzorca. To tak jak z autami- każdy lubi inne a najważniejsze by dawały przyjemność z jazdy:)

Cieszę się, że kolumny wzbudzają takie kontrowersje :). Mi się podobają, bo gdyby tak nie było to bym ich takich nie robił. Projekt wyżej oczywiście wcześniej widziałem, jest całkiem fajny, ale mi nie podoba się w nich szafowaty wygląd. Szerokość ponad 30 cm do tego 55 cm wysokości. U mnie przez wypchnięty przód w rzeczywistości gdy się widzi te kolumny nie wydają się takie kobylaste. Przynajmniej w moim odczuciu i osób które u mnie były i widziały. Do tego nie jestem zwolennikiem saki na kolumnach.

Stand na podstawie z felgi wpadł mi do głowy, bo leżały mi zbędne zardzewiałe na podwórku a pomyślałem sobie że mogą oryginalnie wyglądać. Także wyszło jak wyszło, nikomu nie każe żeby się podobały :)

Piękne. Taka skandynawska prostota. W ogóle bardzo lubię takie duże podstawkowce. Moje mają 70cm wysokości i tylko 20cm standy, ale z racji wieku i odbarwień polistury do tego działu sie nie nadają :)

PS. Co to za model ? Jakiś znany producent czy jakiś projekt DIY ?

Konstrukcja powyżej to taki uklepany trochę standard na moje odczucia. Duży monitor w angielskim stylu. Ja chciałem zrobić coś nowego, co będzie do mnie bardziej przemawiać, coś żywszego, nie chciałem mieć kolejnej szafy w domu :)

nonameplum

Skoro Twoja konstrukcja tak bardzo różni się w ocenie oglądających,najlepiej świadczy o jej niebanalności.Wyznawcy tureckich dywanów na podłogach, ścian malowanych na nijakie kolory,postawią na oklepany wygląd.Ty pokazałeś że można wyjść poza granice nijakości i chwała Ci za to.

Pozdrawiam i życzę następnych udanych konstrukcji.

Szczerz mówiąc odpustowość tego projektu przypomina trochę właśnie dywany na śnianach :)

Nie byłobu źle, ale albo pstrokaty fornir albo mocny kolor. Jedno i drugie w parze ,a do tego jeszcze podstawka to za dużo na raz. Jak się znudzi można zawsze dać np. piano black zamiast forniru, do tego normalny czarny stand i bedzie bardzo gustownie.

dążenie do gustownie może być pretensjonalne, głośniki te były z założenia projektu już z tych oryginalnych mimo słówka Classic(Troelsa Gravesena - 3w Classic), mi to się w lekkim odjechaniu nawet podoba..

pomysł jak z Warchola, punkowa krwawa Mery taka ;)

a jak gra?

Jak dla mnie gra po prostu świetnie. Średnica szybka, detaliczna, wysokie w porównaniu do Vify XT19TD bardziej szczegółowe, nie takie monotonne, wyraźniejsze, ale też nie męczą można spokojnie słuchać długimi godzinami. Bas w porównaniu do np SPH 165 KEP, który wcale kiepskiego nie ma, jest z większym przytupem, przy większych głośnościach daje odczuć się na klacie, ale to nie dziwne w końcu 8" a 6,5" to jest różnica. Ale zupełnie nie jest to subwooferowy bas. Do tego głośniki są dość łatwe do napędzenia, można by je spokojnie łączyć z jakimś wzmacniaczem lampowym, mogłoby wyjść całkiem sympatyczne zestawienie, dość detalicznej i jasnej średnicy z ciepłym przekazem lampy. Całość jest bardzo głośna, nie trzeba za bardzo odkręcać gałki a w pokoju robi się nie do wytrzymania przy tym wcale nie tracimy na rozdzielczości i spójności dźwięku.

nonameplum

19 Wrz 2009, 20:02

Dosyć obszernie zapodałeś o brzmieniu...ja bym sie tak bardzo nie podniecał po dwóch dniach odsluchów.Przerabiałem te (a jesli nie te to bardzo podobne) głosniki,to klasa sam w sobie ale szykuj sie na powazne zmiany,oczywiscia na plus.

Pozdr

fakamada, 19 Wrz 2009, 19:43

>Szczerz mówiąc odpustowość tego projektu przypomina trochę właśnie dywany na śnianach :)

Na ścianach o nie na śnianach jak piszesz to wiesza się arrasy np. Wawel ale dla ciebie to wiocha jak rozumie i tak trzymaj

Servantess z tego co sobie przypominam to Ty przerabiałeś CA18RNX i CA22 napędzane aktywnie. Do tego jako gwizdek 27TDFC. U mnie siedzi 27TFFC czyli bardzo podobny, do tego MCA12 czyli typowy głośnik średniotonowy i CA22RNX. Główna różnica będzie w średnicy- ma w ogóle inny charakter w porównaniu do średnicy z midwoofera, a tym bardziej 6,5".

Mój zestaw jest pasywny to raz,a dwa to to ze drastycznych zmian mozna sie spodziewac na basie-to tutaj najbardziej chodzi o mechaniczne "dotarcie "zawieszen. Ale z czasem sam sie przekonasz o czym pisze.

Pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi