Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Pitolisz kolego, nie ma takiego pojęcia jak za dobre obudowy do głośników. Kup sobie scan speaki lub jakis wyzszy model seasów, elementy na zwrotkę i uderz do kolegi- wykona Ci takie paczki za parę stówek, wtedy będziesz spełniony wiedząc, że "twoje" obudowy się nie marnują:)

A tu masz coś extra: Monitory na przetwornikach za mniej niż 150zł za parę kolumn- STX 14SCX + PJ wykonane przez binganta z diyaudio.pl Patrz i podziwiaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12243-100004743 1263986700_thumb.jpg

post-12243-100004744 1263986700_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odwaliłeś kolego kawał konkretnie dobrej roboty to i wrzuciłem fotki by pokazać, że na STX ach można zrobić piękne i efektowne kolumny i jeszcze bardziej podkręcić śrubę tym, co mówią, że szkoda obudów czarka na tak słabe głośniki. Moim zdaniem Twoje wyszły o klasę wyżej od jego, które i tak są bardzo OK. Zgadzam sie z marko3T- standy bajka wyszły.

Panowie, depczecie Sonus Faber`owi po piętach! To nie jest żart! :)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Wyżej jest link "produkcyjny"

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

">Pitolisz kolego, nie ma takiego pojęcia jak za dobre obudowy do głośników."

są i właśnie patrzysz na to, nie wierzysz... zapytaj reszty forumowiczów.

na dniach bede mial mdf z ktorego bede skladal kolumny. czy pomalowac mdf "caly"(z dwoch stron) drewnochronem" albo jakims innym srodkiem do impregnowania? kolumny bede robil dopiero w lecie i teraz beda albo w postaci plyt z mdf-u albo skleje skrzynki i tak beda czekac na dalsze prace. beda lezec w mieszkaniu. czy drewnochron albo inny srodek nie pogorszy przyczepnosci kleju do plyty, wplynie na jakosc polaczenia plyt? na dzien dzisiejszy wykonczenie bedzie czarny lakier fortepianowy. czy drewnochron nie bedzie zle wplywal na nastepne warstwy podczas wykanczania kolumn, drewnochron dlatego ze zostal z jakis robot i chyba nie smierdzi. ale w cale sie na niego nie upieram jak jest jakis inny srodek ktory nie smierdzi to czemu nie:)

>są i właśnie patrzysz na to, nie wierzysz... zapytaj reszty forumowiczów.<

To niedorzeczne co piszesz. Skoro facet ma talent, potrafi zrobić takie kolumny, a nie ma kasy na drogie przetworniki, lub nie chce ich kupować, bo mu takie wystarczają, to ma specjalnie robić gorsze budy, bo ładne nie przystroją STX-om? Zastanów się nad tym co piszesz:) Ja nie znam ani jednego argumentu, dla którego takie budy są nieodpowiednie do użytych przetworników.

Glosniki sa jakie sa, ale raz ze autor chcial jaknajlepsze wykonczenie i mu sie udalo. Dwa ze jest zadowolony i o to chodzi. Jesli ma talent to czemu tego nie wykorzystac?

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

rzeczywiście, bingant jak już pisałem pełen podziw, gratuluję. Jeżeli zaczynasz (jak masz w opisie) przygodę z audio a robisz coś takiego to z niecierpliwością czekam na następne twoje konstrukcje. Przepraszam jeżeli w jakiś sposób uraziłem cię moją wypowiedzią na temat stx- ów. Twój kunszt stolarski przewyższa klasę tych przetworników, to komplement a nie próba docinki.

Kolego mariano82 nie chodziło mi o to że ma robić gorsze paczki. Te są fajne.

a ja od dfuh dni sberam scenke.. :) jesli do tego standy to wlasny projekt, to ja tej szczeki chyba nie znajde ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Z Sonusem jest zabawna sytuacja. Otoz oni wielokrotnie dzwonili do Diory Swidnica zeby im zrobili stolarke a ta nie byla zainteresowana. Teraz mam okazje zrobic dla nich elementy obudowy z bazaltu do nowych modeli. Ponoc zmienili sie wlasciciele.

Po co mieli by zlecać stolarke podwykonawcy, mają swoją stolarnie i starych specjalistów od "giecia klepek". Nawet zmiana właściciela(coś sie o tym słyszało) i obniżanie kosztów wszystkiego nie tłumaczy. Kombinują z innym materiałami, to już zaczyna pachniec ruchami marketingowymi.

Ja nie jestem miłośnikiem tej firmy, design ich kolumn też mi sie nie podoba, ale szkoda by było żeby firma z tradycjami zeszła na psy przez księgowych.

Tez mnie to zdziwilo ale informacja jest z pierwszej reki poniewaz wspolpracuje z zalozycielem firmy panem J. Szallem. To on przygotowuje nowa serie. Ma tez swoja dzialalnosc:

capricciocontinuo.com

Posiada ciekawe glosniki nisko-sredniotonowe zawierajaca warstwe z nanorurek weglowych. Breakup jest przesuniety co najmniej o dwie oktawy. Z podobnej technologii korzysta firma Magico. 7 calowke moge sprowadzic do Polski gdyby ktos byl zainteresowany.

Czesc

Szukam kogos z okolic Lublina/Pulaw, kto podjąłby się odrestaurowania obudow moich kolumn Trinagle Antal 202. Kolumny maja w zwiazku z przeprowadzkami oraz za sprawa mojej nieuważnej małżonki :) kilkanascie wgnieceń, obic, zarówno na malowanych na czarno frontach, jak i tez na czesci oklejonej sztuczna okleina (obite rogi). W gre wchodziłoby zaszpachlowanie i odmalowanie frontow, również ponowne oklejenie obudow. Prawdopodobnie teraz zdecydowałbym się na naturalny fornir, który raz ze wyglada ladniej niż sztuczna okleina, a dwa jest jak mniemam trwalszy niż okleina PVC. Dobrze zapłacę :) Wszelkie oferty proszę kierowac na PW. Wysylki do kogos raczej nie biore pod uwage. Nie mam oryginalnych kartonow i poki co tez nie jestem zmotoryzowany, żeby podjechac gdzies z paczkami. Nie chce się pozbywac tych kolumn, lubie ich charakter, a dzieki wysokiej skuteczności niezle zgrywaja się z moim lampiaczkiem, no i same przetworniki sa w stanie nienagannym.

Pozdrawiam, Janek

Czy takie "podfrezowanie" pod SEAS CA22RNX i MCA12RC wystarczy? Front bedzie z mdf-u 2x22mm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich. Kupiłem te oto kolumny (TANGO 150). Bardzo długo wyczekiwałem na ich pojawienie się. Stan jak widać na zdjęciach dość opłakany. Głośniki średniotonowe raczej inne niż oryginalne. Proszę uprzejmie o radę co i jak zrobić aby było dobrze. Na jaki model wymianić głośnik średniotonowy i wysokotonowy, jeżeli nie dostanę oryginalnych. Wysokotonowe można jeszcze dostać, ale średniotonowy 13/40/3 nie spotkałem nigdzie. Obudowy chcę doprowadzić do porządku. aby wyglądały inaczej niż teraz.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-19232-100002849 1265663296_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi