Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

I podobne, komercyjne konstrukcje zachowujące podobny sposób montowania przetworników.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17178-100001337 1276468896_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

krakus75, 14 Cze 2010, 00:40

Przykład c). Nie wygląda to najciekawiej. Tak czy siak trzeba pomierzyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomierzyć trzeba na pewno ponieważ mój przypadek nie należy do książkowych. Tuba w której umieszczony jest głośnik ma 250mm długości a później przechodzi w normalne pudło. Z tym mierzeniem to będę musiał się zgłosić do któregoś z kolegów bo ja jestem ten od stolarki a nie od elektroniki. Nawet nie wiem jak się zabrać do mierzenia takich rzeczy.

Postaram się zrobić taką tubę z papieru, umieścić na końcu tweeter i położyć to wszystko na podłodze albo na górnej ściance obudowy kolumn. Wyjdzie (powiedzmy) podobnie. Zobaczymy, co pokaże mikrofon.

>>jozefkania

Tak, mówimy o walcu oczywiście. Sorki za pomyłkę. Rozumiem, że to tylko tweeter nie powinien być umieszczony tak jak pokazuje to projekt? Czy dotyczy to obydwu przetworników?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

krakus75 14 Cze 2010, 00:41

Dyfrakcja na krawędzi tweetera jest nieunikniona. Przy standardowej średnicy będą to rejony 6 kHz. W pomiarach wyjdzie to bankowo, bo zawsze wychodzi, ale nie na SPL=f(f), bo podbicie będzie rzędu 3 dB i może umknąć na tle innych "atrakcji", tylko na waterfallu. Ta częstotliwość po prostu będzie podbarwiona.

Twój przykład nie jest porównywalny do monitora, który wkleiłeś. W nim jest szerokopoasmowy chyba Lowther, Ty masz normalny wysokotonowiec. Fullrange emituje wysokie tony głównie środkiem membrany (bo potem membrana "nie nadąża" i zaczyna się giąć), a więc pozostała jej część działa jak falowód, kierunkując wysokie częstotliwości na oś głośnika, nie dopuszczając do tego, żeby opływały krawędź kosza. Dodatkowo, w przedstawionym przykładzie odległość od centrum głośnika do krawędzi jest znacznie większa, niż w przypadku Twojego tweetera, a więc dyfrakcja bedzie dla całkiem innej częstotliwości.

Takie montowanie tweeterów jest odradzane przez tzw. autorytety, poczytaj co pisze Vance Dickason w "Loudspeaker Design Cookbook", strona 107:

Although the reverberant field in even small rooms tends ro mask diffraction effects caused by various baffle complications, it is stlll prudent to take the necessary steps to eliminate as much of the problem as possible and produce a less cluttered initial wave. Several "rules" will help minimize diffraction effects: (...)

B. Flush-mount ail drivers. (...)

D. Remove all protrusions on the baffle surface. (...)

E. Avoid sharp edges and corners. Sharp discontinuities cause diffraction. (...)

http://chomikuj.pl/branibor Tu jest ta książka (i wiele innych).

WItam wszytskich miłośników DIY .

Jakie drewno nadaje sie do obudowy subwoofera ???? to ze MDF i sklejka to wiem

Ale Mam mozliwoś zrobienia z pięknego Jesionu .

Czy jesion nadaje sie na skrzynie do subwoofera ???

Z jakiego drewna najlepej zrobic skrzynie czy wpgóle jakies drewno sie nadaje ?

Nie chcę fornirować .

Czy jezel będzie bardzo solidnie mocno sklejona i sztywna i użebrowana w srodku czy to nie pogorszy parametrów brzmienia ? Skrzynia ma być zamknięta

S łyszałem o jakis pochłanianiu czy tłumieniu oraz rezonansach w skrzyniach że MDF ma najmniejszy ,Proszę o pomoc .....

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

MDF jest majgorszym materiałem na obudowy głośnikowe, gorszym nawet od laminowanej wiórówki - pomiary oraz praktyka Forumowiczów to potwierdzają (spytaj np. p. Henryka Piątka). Jest masowo stosowany dlatego, że łatwo się obrabia na maszynach. Jeśli zrobisz sobie budę z litego drewna, w dodatku wzmocnioną użebrowaniem wewnątrz, to bedzie malina. W 90% przypadków obudów subwooferowych nawet nie trzeba wytłumiać, bo pierwsze mody pojawiają się daleko poza pasmem ich pracy. Jeśli ma być OZ, zadbaj o szczelność.

Powodzenia! Wklej fotki budy jak skończysz, bo pewnie będzie ładna :-)

Wszysccy zachwalają MDF ze jest super i w ogóle jaki sztywny i jaki tani .

A co z litym drewnem ? Czy sie nie nadaje ? To znaczy że producenci robią z MDF bo jest tani w produkcji i w obróbce a z litego drewna to już tylko te najdroższe konstrukcje ? tak mam to rozumieć ? Wiadomo że zrobienie z płyt drewnianych mówię tu o tych cięższych gęstszych oraz twardszych jak dąb czy jesion podwyższa cenę produktu stad producenci robią z MDF i oklejają lub fornirują ?

Podobno z Jesionu są robione instrumenty wszystkie tam gdzie są elementy drewniane ....

Cały czas zastanawiam sie czy obudowa jaką paluje wykonać Zamkniętą bez BR bedzie dobrym rozwiązaniem .99 % obudów na rynku to MDF Tak buda ma miec 83 litry ze scianki 30-38mm użebrowana w srodku wieć chyba nie bedzie gorzej niz z MDF .Dokładnie chodzi mi o te rezonanse obudowy i o tłumienie jak się ma drewno do MDF .

Father_PiO, 15 Cze 2010, 16:54

>MDF jest majgorszym materiałem na obudowy głośnikowe, gorszym nawet od laminowanej wiórówki -

>pomiary oraz praktyka Forumowiczów to potwierdzają (spytaj np. p. Henryka Piątka). Jest masowo

>stosowany dlatego, że łatwo się obrabia na maszynach. Jeśli zrobisz sobie budę z litego drewna, w

>dodatku wzmocnioną użebrowaniem wewnątrz, to bedzie malina. W 90% przypadków obudów subwooferowych

>nawet nie trzeba wytłumiać, bo pierwsze mody pojawiają się daleko poza pasmem ich pracy. Jeśli ma

>być OZ, zadbaj o szczelność.

>Powodzenia! Wklej fotki budy jak skończysz, bo pewnie będzie ładna :-)

Drewno jest dobre na gitarę, skrzypce lub fortepian bo rezonuje. Na kolumny nie za bardzo bo rezonuje. Tak przynajmniej wyczytałem w mądrych książkach.

Natrudziłem się wielce robiąć monitory na fabrycznym projekcie.Koniecznie chciałem z litego drewna- merbau. Wytłumiłem , usztywniłem i wyrzuciłem. Tak rezonowało!!!. I skrzynki ze sklejki wróciły do łask.Sklejka jest najbezpieczniejszym materiałem ze względu na swą niejednorodność.Ale nie pokusiłbym się o ocenę ,że MDF jest najgorszy, albo wiórówka. Wszystko zależy od projektu i wykonania. Są też drewniane fabryczne projekty grające super. Drewniane obudowy diy są jednak ryzykowne.

krakus75

Zrobiłem walec z papieru od drukarki :) Długość wyszła 21.5cm razem z frontem tweetera.

Pomiar z podłogi. Odległość mikrofonu około 50cm.

No i potwierdza się teoria. Jest dziura przy 6kHz, 7kHz i przy wielokrotności - około 14kHz.

Głośnik to Vifa D25AG, filtrowany kondensatorem 6.8uF i cewką 0.33mH.

Ukryta Zawartość

post-17766-100001230 1276626506_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

KrzysiekA 15 Cze 2010, 17:46

"Drewno jest dobre na gitarę, skrzypce lub fortepian bo rezonuje. Na kolumny nie za bardzo bo rezonuje. Tak przynajmniej wyczytałem w mądrych książkach."

Właśnie. Na KOLUMNY. A mowa była o subwooferze. Drewno jest znacznie sztywniejsze od mdf-u (i ma dużo mniejsze tlumienie wewnętrzne, więc rezonanse sa silne), co będzie procentować przy basie, a że są rezonanse na średnich tonach? Ano są, co to komu przeszkadza przy subie, sub, szczególnie zamknięty, ma być sztywny.

bonaventura 15 Cze 2010, 17:59

Jak wyżej. Mowa jest o subie.

jozefkania 15 Cze 2010, 20:28

Prawa fizyki jednak działają ;-)

Irek350

To i tak pewnie nic nie da. Skoro jest różnica w pomiarach między tweeterem montowanym bez podfrezowania, a takim danym na równo, to walec o długości 10cm też wszystko popsuje. Lepiej zrobić coś, jak na zdjęciu poniżej. Akustycznie na pewno lepsze. Bliżej do kształtu kuli (w szczątkowym stopniu oczywiście).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejny rodzimy przykład. Zrobili obły kształt nad tweeterem, bo zwykły walec powodowałby podobne zawirowania, jak te we wklejonych pomiarach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak obudowa subwoofera zamknięta 83 litry. Przetwornik będzie pracował od max do 50-60Hz wiec może nie ma to znaczenia czy będzie z litego drewna.czy MDF-u Wiem że ryzykowne byłoby robienie pełno zakresowych kolumn ale do suba może nie ma znaczenia . głownie rezonują wyższe zakresy .Projekt mam poważny kasa w grę wchodzi tez duża nie wiem co robić :(

Z drugiej strony gdybym wewnętrzne scianki wykleił MDFem a z zewnątrz Jesionem czy to coś zmieni .Każda z płyt bedzie klejona 18mm+18mm więc mogę wewnętrzną płytę dać MDF zamiast jednakowej z Jesionu Czy to ma sens ...

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Bassoholik777 15 Cze 2010, 22:27

Nie wiem nad czym Ty się zastanawiasz, rezonanse jesionowej dechy zaczną się przy kilkuset Hz, głośnik będzie tam już ostro odfiltrowany. Do tego każdy wieniec (odp. sztywny) akustycznie rozbija dechę, do której jest przylepiony/przykołkowany/przywkrętowany na dwie mniejsze, przesuwając rezonanse jeszcze w górę - taka jest zresztą główna idea ich stosowania, przesuwa się mody w górę, gdzie można je już skutecznie pokonać wytłumieniem, bitumem, itp.

BTW: uzyskanie rzeczywistej (nie ustawionej na filtrze) częstotliwości odcięcia suba przy 50 Hz jest nierealne. Na obrazku czarna charakterystyka to woofer w OZ, z częstotliwością -6dB ustawioną na 30Hz, czyli nisko. Mimo tego, żeby odfiltrować go tak, żeby częstotliwość -6dB była przy 50Hz, trzeba ustawić filtr Linkwitza-Rileya 4. rzędu na 35Hz, co skutkuje utratą 10dB SPL - czerwona charakterystyka.

post-25314-100001203 1276641864_thumb.gif

>>jozefkania

Dziekuje za rady i przeprowadzone pomiary. Ostatnia fotke jaka wkleiles jes bardzo interesujaca. Jak juz pisalem zdjecie, ktore wkleilem jest jedynie schematyczne. Musze podeslac ci na priva wlasciwy projekt. Mam wrazenie, ze jednak to moze zadzialac. Na razie mam zepsuty komputer wiec pisze z telefonu. Jak go zreperuje lub kupie drugi to sie odezwe. Jeszcze raz dziekuje

• 3 tygodnie później...

Nowy wytwór kolumno podobny. Nie oklejone bo przewiduję wymianę wysokotonowego tylko nie wiem na co. Już wiem że aluminium nie jest w moim guście.

Ukryta Zawartość

post-13669-100000017 1278262288_thumb.jpg

post-13669-100000018 1278262288_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> przewiduję wymianę wysokotonowego tylko nie wiem na

>co. Już wiem że aluminium nie jest w moim guście.

Na D2904/98000 :-) ????

Dla czego kopułki tak wysoko? Wyszło tak z jakiejś symulacji? Wizualnie trochę tak sobie.

No i jak się sprawuje membrana, bo tu nie wiele projektów tego typu?

januss73, 4 Lip 2010, 20:29

>Na D2904/98000 :-) ????

przecież to też aluminium.

>Dla czego kopułki tak wysoko? Wyszło tak z jakiejś symulacji? Wizualnie trochę tak sobie.

Z symulacji i faktycznie wygląda tak sobie myślę że oklejona będzie wyglądała trochę lepiej.

Po zastanowieniu doszedłem do wniosku że lepiej trochę bardziej pofalowana charakterystyka ale za to lepsza estetyka.

>No i jak się sprawuje membrana, bo tu nie wiele projektów tego typu?

Myślę że to mój ostatni projekt z membraną bierną. W BR miałem lepsze efekty z tym głośnikiem.

A tak w ogóle to jak się stroi MB? Klei się do tego jakąś masę czy robi się pojemność obudowy i nie ma żadnego pola manewru, chyba że worki z piaskiem?

• Pokaż nowe odpowiedzi