Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

andrea29

Mają około 3 lat. Buczyna była dobrze wysezonowana, mam po sąsiedzku stolarza starej daty. Bok nie jest jednym kawałkiem drewna. Klejony był czołowo z pasów o szerokości ok 10cm i dopiero potem obrabiany. Inaczej mogło by naprawdę pekać. Wykończenie to lakierobejca " czereśnia". Wentylowane są na plecach, niestety trzeba było giąć kanał BR. Komora powstała z przewymiarowania obudowy względem objętości właściwej została użyta do umieszczenia zwrotnicy.

Witam,

Sorki że pisze w tym temacie ale brat ma na oku w jednym z komisów kolumny głośnikowe z litego drewna bodajże niemieckiej firmy kirk*cośtam. Spotkał się ktoś z takimi głosnikami ?? Aha może dodam jeszcze że mają chyba trzy bezpieczniki na przednik panelu. Wiem że to mało informacji ale tylko tyle o nich wiem. Z góry dziękuję za każde info. Pozdrawiam.

Przed chwila skonczone, ale czuje ze nocka bedzie z głowy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kurcze ale macie piekne skrzynki. Chyba w wakacje bede musial sie usmiechnac ładnie do kolegi ktorego tata jest stolarzem. Moze bym u niego cos posklejał

Jakby co zapraszam ! Latem bedzie moze wiecej czasu :) To na przyklad moje stare konstrukcje na SS 8535 i 9500

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Tomar

na jednym ze zdjęć zwrotnicy widać że cewka taśmowa jest zamocowana za pomocą śruby czy to nie zmieni jej parametrów z cewki powietrznej "robi się" rdzeniowa.

Tomar bardzo piękne te Twoje kolumny a szczególnie podobają mi się te najnowsze:D W jaki sposób osiągnąłeś tak piękny efekt? jaki to fornir i czym go malowałeś? pozdro

:) Fornir to Sapelli, nastepnie 2 warstwy bejcy w kolorze mahon i 4 warstwy lakieru poł-połysk Tikkurili z miedzyszlifowaniem papierem 400. Na koniec najdrobniejsza pasta polerska z mleczkiem do lakierow samochodowych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomar,

>Na koniec najdrobniejsza pasta polerska z mleczkiem do

>lakierow samochodowych

Jak stosujesz ta pastę, czym nakładasz jak polerujesz itd

...there is no spoon...

Jak jest duza powierchnia to uzywam szlifierki katowej ale koniecznie z regulacja predkosci. Do niej taka przystawka o srednicy chyba ok 150mm ze specjalna gabka. To jest typowo samochodowa sprawa. Do kupienia w kazdym chyba sklepie z lakierami samochodowymi. Sa dwa rodzaje tych gabek rozniace sie miekkoscia. Niestety ostatnii szlifierka sie popsula, wiec z tymi ostatnimi to sie troche nameczylem. Reczna robota :). Szmatka i jedziemy :) Pasta to rowniez typowo samochodowa sprawa. Ja uzywam produktow APP, dostepnych raczej tylko w mieszalniach lakierow samochodowych. Sprzedaja ja na wage. Model P10 lub P6. Ta ostatnia jest wlasnie z mleczkiem o niesamowicie malej ziarnistosci. Praktycznie nic nie zbiera, nadaje tylko jeszcze wiekszy polysk. Dobry punkt z tymi wszystkimi produktami jest przy al.Prymasa Tysiaclecia obok ul.Ordona, niedaleko stacji benzynowej. Latwo trafic. Jadc Prymasa Tysiaclecia w kierunku ronda Zeslancow Syb. trzeba skrecic w prawo ulice wczesniej niz na stacje. To jest bodajrze przedostatnia uliczka przed rondem. Przed budynkiem stoi kdlub lodki polakierowanej wisniowa perla, wiec nie da sie nie trafic. Tam rowniez kupuje maty bitumiczne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomar:

A wiesz może w jakiej cenie tam sprzedają maty bitumiczne? W tamte okolice mam dosyć "nie po drodze".

Pytanie ogólne:

Czym kleicie skrzynki? Tylko kleicie czy też śrubujecie?

Ja kleję skrzynki klejem Soudala (model D4/B4). Bradzo dobry i strasznie mocny klej poliuretanowy do drewna. Cenię go przede wszystkim za jego wytrzymałośc oraz za to, że podczas stygnięcia puchnie, co dodatkowo uszczelnia całą skrzynię. Dodatkowo skręcam skrzynię wkrętami do płyt kartonowo-gipsowych długości 45mm, co 20-25mm - gęsciej mogą być problemy z rozwarstwianiem się MDFu

>>Tomar

Gratuluję pomysłu.... i wykonania !! Powiedz jeszcze w jaki sposób przygotowujesz wcześniej fornir... bo do polerki wydaje się że trzeba podejść do niego z trochę innej strony

pozdr

:) Dziekuje ! Polerowany jest lakier wiec z fornirem obchodze sie standardowo - klej kontaktowy. Po przyklejeniu i wyschnieciu, z reguly na drugi dzien szlifuje papierem z ziarnistoscia 150-220, ewentualnie jeszcze szpachluje jakies pory czy szszeliny, a pozniej bejcuje. Oczywiscie bejcy nie szlifuje. A pozniej lakier lub ewentualnie wosk.

PrzemekElektro - za mate twarda 25x50cm place chyba ok 5.5pln/szt, a za miekka chyba ok 14pln/szt. ale za format 50x50c. Jak biore na raz 3 opakowania ( 30szt. ) od razu to daja mi znizke. Wychodzi 5pln za twarda mate.

>>Tomar

chodziło mi właśnie o to szlifowanie i wypełnianie pór na fornirze...gdyby polerować lakier na fornirze z porami to pojawiłyby się chyba miejsca lepiej i gorzej wypolerowane=marny efekt. Natomiast bardziej mnie ciekawi uzupełnianie ewentualnych pór czy bruzd froniru. Czym to robisz? Przecież potem trzeba położyć na to bejcę, więc musi to być jakieś "lepiszcze" które będzie chłonęło bejce (tak nawiasem mówiąc to używasz bejcy na bazie wody czy lakieru przy takich zabiegach?) inaczej będą jasne plamy..:/

Odnośnie budowy samych skrzynek....

Kiedyś budowałem skrzynie w kształcie piramidy....tak jak zawsze pojechałem do zakładu w którym mieli krajzegę i poprosiłem ich o przycięcie arkuszy w odpowiednie kształty i wymiary. Nigdy nie miałem z tym większego kłopotu,ale tym razem było inaczej. Wszystko jest spoko, jeżeli np chcemy wyciąć z MDFu trapez o niewielkich wymiarach, np na monitory gdzie gługość cięcia po skosie na pewno nie przekroczy 0,5m. Ja jednak chciałem zbudować kolumny główne (dł cięcia ponad 1m). W 1 zakładzie stwierdzili że to niewykonalne, w innym że mogą mi przyciąć coś takiego wyrzynarką (tylko że fali dunaju to ja nie chciałem), w końcu znalazł się jakiś stolarz z jako takim pojęciem i stwierdził że trzeba zrobić szablon. Ale jak zrobić szablon, skoro na krajzedze nie wytnie, więc znowu wyrzynarka.... Boże co się nalatałem po "fachowcach". Ostatecznie było tak, że od aluminiowego płaskownika krajzegą ręczną przyciąłem 1 płytę, która potem posłużyła za szablon.....W związku z tym skoro już napomknęliśmy o skręcaniu skrzynek, czy macie jakieś swoje sposoby na docinanie takich arkuszy o nietypowych kształtach, metody dużo łatwiejsze i prostsze?

Zgadza sie z chlonnoscia szpachli sa problemy dlatego ewentualne ubytki na fornirze wypelniam szpachla np sintilora ale o kolorze takim jaki chce docelowo uzyskac po zabejcowaniu i wtedy nie ma problemu ze szpchla nie chlonie tak bardzo bejcy. Uzywam bejcy na bazie wody. Poza tym jesli zamierzam polerowac lakier to nakladam go duzo wiecej i wtedy on rowniez wypelnia pory, wiec do spolerowania mam zupelnie gladka powierzchnie. Ale nastepnym razem lekier bede nakladal pistoletem. Chyba dopiero wtedy uzyskam w 100% zamierzony efekt.

saczek_XTRM, 9 Lut 2006, 20:43

Co do boków w kształcie "piramidy", nic prostszego. Na zwykłej pilarce ,za pomocą większej płyty niż element który chcemy przycinać - na tej płycie przybijamy listwę pod kątem który chcemy uzyskać, opieramy-dociskamy do niej element, całość do prowadnicy i tniemy.

• Pokaż nowe odpowiedzi