Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

To jeszce jedno pytanie. Czy przegroda do zasypania np. piachem musi być pod kątem 45 stopni, czy też może to być mniejszy kąt. Ma to dla mnie znaczenie, bo jeżeli może być pod mniejszym kątem to wychodzi mi większa przestrzeń do zasypania, czyli kolumna będzie cięższa, stabilniejsza. Proszę o szybkie rady bo właśnie sklejam skrzynki.

>>miron3333,

nie ma to żadnego znaczenia. Przegrodę wstawia się po to, aby eliminować fale stojące. Możesz zrobić tę przegrodę nawet pod kątem 15st lub inaczej mówiąc 75st. Dowoli. Tylko nie dawaj równolegle do żadnej ze ścianek.

Niebawem koniec modernizacji:)

Wykończenie skrzynek czarny lakier + bubinga na wysoki połysk - autor Henryk Piątek

Efekt na zdjęciu :)

Nie wszystko high-end co się świeci......

Miron3333 --->

"Czy przegroda do zasypania np. piachem musi być pod kątem 45 stopni, czy też może to być mniejszy kąt"

Czytałem, że zalecane jest jednak stosowanie kąta większego niż 30 stopni. Skuteczniej eliminuje mozliwość powstawania fall stojących. Ja osobiście stosuje takie z przedziału 30-45 stopni.

tweeter to morel mdt 32 z wymienionym panelem. Na panelu moja subskrybcja :) (próżność?? :)) Na zdjęciu kolumny narazie sam panel.

>Pgwave

Dzięki za propozycje , ale udało mi się załatwić Timebonda z dowozem do Wrocławia.

Jakby ktoś był jeszcze chętny na ten klej to proszę o info na priva.

>>areg

wygląda bardzo oryginalnie, gratuluję pomysłu!!

Jeszcze powiedz w jaki sposób zamierzasz ten front przymocować do kopułki i do skrzynki...

Panel to 3mm miedź od spodu są przylutowane nagwintowane nakrętki o to nimi mocuje sie pamel do obudowy i tweeter

wovo, 19 Mar 2006, 08:44

>A to moje wypociny... czekają na wykośczenie, w między czasie się z nimi bawie.

>

ten wykres to pomylka?? albo ja zle widze...

gipsy2, 6 Kwi 2006, 00:30

No jakoś sie człowiek musi nauczyć . Moje pierwsze były jeszcze bardziej ,,tajemne "

uwe,

po pierwsze powinienes zmienić skalę bo na tej nic nie widać . ustaw tak aby max był 50 dB wyżej niż min .

po drugie w temacie pomiary powinienes jednak robić wpisy w wątku o pomiarach mikrofonem, tam łatwo uzyskac cenne wskazówki

...there is no spoon...

Artut P -> To jest wykres kolumn Wovo . Uwe podał że to było bodajże 19.03 . Tam Wovo się osobiscie pochwalił co ciekawego zrobił . Wovo narzeka że SW jest do dupy i niemożna zrobić na nim porządnych kolumn - teraz to się nie dziwie skąd taka opinia. Aby dowiedzieć się więcej faktycznie trzeba przyjąć skale 50dB , do tego przydałby się wzór Goala na którym bazował.

Lukasz odnosnie wzorcow (Goal) moga sie one przydac jedynie na poczatku badz jeszcze nie wprawionym SW'owca, ja przyznaje sie bez bicia ze robie zwrotnice bez wzorcow, glosniki i tak znacznie od nich odstaja wiec i tak sie naciaga dosyc znacznie wartosci elementow przy robieniu zwrotnicy. Taki wzorzec moze tez byc mylacy bo: zakladam filtr akustyczny 2rz (wzorzec) a po zaaplikowaniu 2rz elektrycznego np. kopolka tworzy co najmniej 3rz akustyczny z powodow wiadomych wiec czasami stosowanie Goal'i moze tez troche wyprowadzac w maliny.

Brzuch i tak ci rosnie.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Lukasz odnosnie wzorcow (Goal) moga sie one przydac jedynie na poczatku badz jeszcze nie wprawionym SW'owca, ja przyznaje sie bez bicia ze robie zwrotnice bez wzorcow, glosniki i tak znacznie od nich odstaja wiec i tak sie naciaga dosyc znacznie wartosci elementow przy robieniu zwrotnicy. Taki wzorzec moze tez byc mylacy bo: zakladam filtr akustyczny 2rz (wzorzec) a po zaaplikowaniu 2rz elektrycznego np. kopolka tworzy co najmniej 3rz akustyczny z powodow wiadomych wiec czasami stosowanie Goal'i moze tez troche wyprowadzac w maliny.

Brzuch i tak ci rosnie.

Borys -> nieprzecze z Goalami,jednakże dla mnie są wyznacznikiem i do tej pory nie miałem problemów z uzyskaniem podobnego spadku jak w goalu. Większych problemów z wartościami rcl tez nie miałem, - ale to pod warunkiem ręcznego dobierania - automat jest be i fuj .

Poza tym Piotrek :) , każdy męższyzna musi mieć brzuch i to taki super jak ja :D . O mnie dziołszka dba :P ,codziennie opycham się pysznym żarełkiem ,ale nie mam jak tego spalić . Może Twoja dba o Ciebie w inny sposób i zanadto spalasz? Ale pamiętaj ,tak co bym nie niańczył 30cioro małych Borysów ;) hehe.

Masz pozdrowienia od Grzesia, powiedział pójdzie to fryzjera i taką sobie zamodeluje fryzure jak Ty.

Ode mnie pozdrów Leszka Peszka :).

G2

Zabezpieczam sie takze bawic nie bedziesz musial, dzieki za pozdr.

Wkleil bys lukasz jakies fotki kolumn :P

Mam kupe pieknego forniru i nie mam co z nim zrobic, trzeba bedzie wymyslec jakies dzielo.

W ten weekend udało mi się popełnić coś takiego. Trochę może nie pokolei, że budowę monitorków rozpoczynam od panelu, ale to mi jakoś najłatwiej poszło. Nadal nie mam pomysłu jak zrobić kolumnę, aby jej ścianki zbiegały się do siebie i było to w miarę sztywne? W dodatku musi to pasować do pochylonej i wyprofilowanej ścianki przedniej. Coś ala Sonus Faber.... wszelkie pomysły mile widziane

O co chodzi z tym zbieganiem ? O to ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jezyk magiczny ale fotki mowia same za siebie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dokładnie o to

Tylko właśnie sposób realizacji może mi sprawić pewien problem.

Zastanawiam się, czy dałoby się (a pewnie tak) kupić jakiś w miarę gruby MDF i ewentualnie wyciąć wyżynarką wnętrzności. Roboty sporo, ale może warto?

Ale chodzi Ci o te zaokraglenia na bokach ? Gosciu zrobil to z kilku cienszych platow mdf-u sklejonych ze soba. To chyb a optymalny sposob na uzyskanie tego ksztaltu. Roboty malo i narzedzia proste (wystarcza takie sciski tasmowe jak on ma).

Tak. Dokładnie takie zaokrąglenia chciałbym uzyskać.

Tylko trzeba by to było jeszcze połączyć z pochyloną przednią ścianką.

Zobaczymy co da się zrobić w AutoCADzie...

>>>djjacu

Mi się wydaję że jest to jednak sklejka;) w każdym razie obudowę tego typu jest zrobić szalenie ciężko z wielu powodów min że taką sklejkę należałoby najpierw namoczyć potem przez tydzień suszyć pod dociskiem i w formie o pożądanym zaokrągleniu, dojdzie fakt iż takich płatów będzie trzeba sporo zrobić bo sklejka powinna być cienka a końcowa ścianka w miarę gruba...Efekt wart oczywiście wszelkich nakładów pracy ale jeżeli nie masz doświadczenia z drewnem i tego typu praktykami to nie polecam - napewno łatwiej domowymi metodami zrobić taką obudowę z mdf'u wycinanego jako przekruj poprzeczny (coś takiego było kiedyś na forum), roboty to niewiem czy nie jest nawet więcej, bo poza ilością formatek trzeba to jeszcze wyszlifować:(. Wszystko zależy od twoich chęci i warsztatu który jest bardzo ważny w innym przypadku będziesz swoje kolumny rzeżbił tak jak ja 2lata a na przestrzeni takiego czasu może się wiele pozmieniać:)) coś o tym wiem;]. jeśli chodzi o pochyloną przednią ściankę to nie widzę problemu albo przechylasz całą kolumnę albo dorabiasz przedni panel, pytanie jak bardzo chcesz ją pochylić;P

• Pokaż nowe odpowiedzi