Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

No to może zrobimy zamówienie w Madisound na kilka Fostexów . Z wstepnych kalkulacji wynika ,ze przy 10 osobach partycypujacych w kosztach ceny za pare byłyby nastepujące :

FE 166E - około 550 PLN z dostawa do Polski + koszt transportu w kraju

FE 206E - około 700 PLN - jak wyżej-

W Madisound sa projekty skrzyń na PDF-ach z opisami producenta . A tu kilka ciekawostek - np fragment o połaczeniu masy z koszem głośnika - podnosi ilośc wyższego basu i niższej średnicy .http://www.humblehomemadehifi.com/Solo206.html

166 ma ładną charakterystykę a 206 więcej niskich tonów .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Pi_etro, 5 Cze 2006, 23:51

jak napisalem moge zaryzykowac

gc mam do czego podlaczac stoi u mnie trzy pary glosnikow

dwie brytyjskie , chyba kultowe i jedna francuska para

fajnie jest taki komfort i odsluchac sobie glosniki po troszeczku

"I wanted to experiment with dispersing the energy with some sort of reflector or phase plug so that the higher frequency energy is more evenly radiated about the listening room and less directed on-axis. I had a bright idea! Looking at the various shapes and sizes of light bulbs I decided to listen to what would happen if I placed some of these directly in front of the driver. Conclusion: the larger the bulb and/or the closer the light-bulb is placed in front of the driver the greater the effect of a sort of “overall” soundstage, very diffuse a bit like an omni radiating speaker – the strongest with a standard light-bulb placed with glass directly in the wizzer-cone. The smaller the bulb and/or the further away it is placed from the driver the more direct and dynamic the speaker sounds – the smallest difference was with a small fitting candle-light bulb placed just before of the driver. A good compromise is the flat-ish reflector bulb place just in front of the wizzer cone."

o to troche za duze wyzwanie dla mnie

przypomnial mi sie ze sa teraz trendy zyrandole i inne swiatla zaprojektowane przez znanego dizajnera

przypomina mi to rozwiazanie zarowka z drucie + dolepione piorka , strasznie drogie toto :-)

Ja jestem chętny na FE206E.

To prawdopodobnie cena za pare.

Brawo za inicjatywe Artur :), tylko ciekawe ile osób się zbierze.

Ceny jak najbardziej atrakcyjne, za te głośniki to w ogóle rewelacja.

Matt,

cena za parę .

A ta żarówka to nie działa bo jak ma działać jeśli nie włączona ...

Osobiście nie przepadam za głośnikami szerokopasmowymi ale mam ochote na eksperyment . Jesli eksperymentowac to z szerokopasmowcem średniej klasy . Lownthera nie kupie bo jest drogi . Moze byc Moth audio . Może nowy Visaton ? Tylko drogo jakoś - drożej niz Fostexy ze stanów .Nie rozumiem tej polityki cenowej .

Ukryta Zawartość

post-3970-100000590 1170294239_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Panowie nie chcę Was zniechęcać , ale w jednym z numerów niemieckiego HobbyHifi był test fostexów zdaje się że był tam 166 , i nie powiem , żeby wykres wodospadowy wyglądał zachęcająco

nie pamiętam konkluzji ale zdaje mi się , że coś tam wspominano o muzyce kameralnej , jazz , jednym słowem raczej nie rock, metal , itp. ot takie nocne plumkanie

Tu jest link do innego sprzedawcy fostexów w Ameryce , który podobno ma opracowane własne plany i wskazówki do budowy zwłaszcza na FE206E

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dodo,

no własnie takie są mankamenty głośników szerokopasmowych - dużo kompromisów .

matt,

jesli coś jest kierunkowe to wstęgi , szerokopasmowe ( no i oczywiście tuby ale to nie cecha głośnika) Nie nalezy tez myliś wstęgi z czymś na kształt harmonijki ( np Elac Jet lub Air Motion Etona ) - bo te akurat graja wybornie off axis . No ale w zasdzie po co dodawac supertweeter ? A potem woofer i juz mamy układ trójdrożny ( cos na kształt ) z problemami fazowymi , różnym tempem odtwarzania basu itd.Wiele z uroków głośnika szerokopasmowego zniknie przez to .

Wysłałem ci maila w sprawie spotkania.

...there is no spoon...

Miałem ochote na fostexa 166 E ale znalazłem w sieci pomiar podobnego głośnika- wersja ES. Dołki i górki rzędu 5db . Filtrowac tego nie ma sensu bo utrata dynamiki jest dramatyczna .Stanowczo to chłodzi mój zapał .

Gdzie w Warszawie mozna posłuchac szerokopasmowych ? Musze jeszcze raz sprawdzic czy jest o co walczyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Arturp, prośba. Jestem bardzo ciekaw jak grają tańsze PHL:

Konstruktorska 7, Warszawa Tel.: (022) 853 15 86 lub 87 Fotopub

Jak dla mnie realizm średnicy z odgrody PHL byl w scisłej czołówce na AS2005.

Pozdrawiam

Można Monacora sph 60x wsadzić w dwie różne obudowy. Taką wersję z dwoma tunelami zrobił kolega Jendrek - był szeroki wątek o tym. Swego czasu zrobiłem również projekt Monacora CT 205 z sph60x w zamkniętej obudowie i sph212 na basie również w zamkniętej komorze.... straciło to jednak całą magię i powróciłem do ct 193 (projekt z dwoma tunelami to ct 194).

Cały projekt to koszt jakiś 300-350zł - jeśli samemu robi się obudowy :-).

Ukryta Zawartość

post-1494-100000587 1170294246_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Co sądzicie o duecie Fostex FT207D i FW167 w obudowie 20 litrów z bassreflexem strojonym na 43Hz. Konstrukcja z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) podział coś koło 1800Hz

Ukryta Zawartość

Witam

Widzialem ze szanowni forumowicze sa zainteresowani projektem CT 193 z Klang und Ton opartym o szerkopamowy glosnik Monacor SPH 60X Tak sie sklada ze posiadam te kolumienki i aktualnie kurza sie na pawlaczu wiec jesli ma ktos z Wawy ochote na ich odsluch moge je wyporzyczyc U mnie o odsluchach nie ma mowy poniewaz mieszkam w akademiku w tak malym pokoju ze nic tu nie moze zagrac nie wiem jak byloby dobre:( Moj mail to [email protected] Na priva sie jakos zgadamy jakby co

Moje CT 193 roznia sie od bazowej wersji tym ze obudowa wykonana jest ze sklejki a nie z mdfu no i ja nie dokleilem pierscieni ferrytowych do glosnikow chociaz je posiadam wiec jesli ktos zechce je dokleic to nie ma sprawy Aha ta entuzjastyczna recenzja z high fidelity w moim odczuciu jest mocno przesadzona co najmniej nalezy ja podzielic przez 2:)

Pozdro

-> arturp

Słyszałem, ze ten Visaton świetnie brzmi i co często występuje w fullrange'ach - nie brakuje mu góry.

Jednak cena imo mocno przesadzona, może 200zł bym za niego dał, ale 4 setki to za dużo.

Simonello, 6 Cze 2006, 15:49

Jestem zaskoczony charakterystyką tego Visatona podana przez producenta - bardzo ładna , Zwróc jednak uwage na projekty z tym głośnikiem - każdy zawiera jakiś filtr co by oznaczało,że ten głośnik nie może pracować bez filtra a to go moim zdaniem dyskwalifikuje . Może mają na Rejtana w Warszawie takie głośniki do posłuchania bo tam sprzedają kolumny Visatona .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi