Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Zwrotnica 6db/okt dla niskotonowego z bardzo niskim cieciem ( 10mH ) , 12db/okt dla niskosredniotonowego , wysokotonowy 6db/okt + RLC dostrojony do peaku impedancji na czestotliwosci rezonansowej, oraz kondensator bypass-owy na rezystorze szeregowym dzielnika napiecia. Pojemnosc wspolna 38L. Bas typowy dla obudowy zamknietej czyli swietna kontrola, zroznicowanie, czytelnosc, konturowosc, dobry impuls i szybkie wygasanie. Dwa 8535 w obudowie zamknietej to ciekawa alternatywa dla pojedynczego w bas-refleksie. Oprocz mniejszej ilosci najnizszego basu wszystko na plus. Pomiarow na razie brak. Obudowa to mdf 30mm oprocz frontu ktory jest klejony z plyt mdf i hdf osiagajac grubosc 44mm. Potrojne maty bitumiczne ( 6mm ) na kazdej oprocz przedniej sciance oraz gesty, biały filc o grubosc 5mm. Scianka gorna i dolna - gabka falista o wysokosci 8cm. Reszta przestrzeni to watolina i welna owcza. Okablowanie QED silver anniversary XT.

Tomar

Kolumna piekna, glosniki swietne, kable pozadne, jakosc elementow zwrotnicy pewnie tez bardzo dobra, a czy projekt zwrotnicy dobry ? (ucho czy co inszego ?).

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Tylko ucho. Ale zwrotnice porzadnie meczone DWA MIESIACE. Tak pod katem wyrownania charakterystyki jak i zgrania fazowego. Sam jestem ciekaw pomiarow. Jesli chodzi o odczucia subiektywne jest ok choc nie byle to latwe.

Tomar

To ciesze sie ze jestes zadowolony, jednakze jestem troche zlosliwym czlowiekiem i musze dodac ze "ucho" to taki nie bardzo przyzad pomiarowy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fouriera tez sie nie da w glowie zrobic. Zreszta najwazniejsze ze konstruktor zadowolony z efektu. Bardzo ladne te kolumny.

Ukryta Zawartość

Jak uda mi sie zrobic pomiary to od razu je zamieszcze. Podczas strojenia porownywane byly z kilkoma innymi zestawami. Jestem dobrej mysli - poprzednie konstrukcje nie poległy na pomiarach, ktore stosuje do weryfikacji. Wiele razy zdazalo sie ze kolumna wypadajaca wzorowo w pomiarach byla nie do sluchania. Dlatego dla mnie najwazniejszy jest sluch i ciągłe walkowanie osłuchanych płyt. Pomiary nie oddaja wszystkiego, aczkolwiek sa bardzo pomocne a czasem niezbedne. Inna sprawa to to ze znam dosyc dobrze te konkretne glosniki, ich przypadlosci i charakter - walczylem z nimi wiele razy dlatego jestem dobrej mysli. W głowie mam nastepny projekt - tam juz wiem ze nie obejdzie sie bez pomiarow.

Jest to konstrukcja bardzo podobna do moich poprzednich oparta rowniez na 8535 i 9700 oraz 9500. Tyle ze tam obudowy były dzielone w srodku po skosie co wymuszalo odsuniecie głosnikow. P.S. Dziekuje za miłe opinie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak mnie bedzie kiedy stac to pewnie zrobie cos pozadnego. Tymczasem jestem w trakcie szlifowania zwrotnicy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygladaja jak Minas Anor Monacor Edition ;) Borys fajne :) Gratulacje

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

borysgo2, 21 Lip 2006, 13:00

Nie podobaja mi sie te ,,motylki " na śruby montazowe SPH 165 KEP , ale reszta - piękności.

Szlifowanie zwrotnicy- never ending story ;p

Ja swoje SPH 165 KEP schowałem troche i te motyle nie sa widoczne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp

No mi tez sie nie podobaja, coz na to poradze, zrobilem podfrezowania w ksztalcie kosza tak ze jest rowno. Moze by tak wytoczyc z drzewa jakies pierscienie albo na jakis cienki material, np blacha nakleic fornir na kleju kontaktowym, moze by sie to jakos zgralo. Gotowy zestaw wyglada tak jak ponizej ale jak zwykle cos mi nie pasuje wiec dalej dlubie w filtrach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

uwe

Zdecydowanie najlepiej grajacae kolumny jakie mialem. Jestem z nich bardzo zadowolony.

ja sie wzialem za seasika+ aurum, chyba jednak bede pochylał auruma, moze dzisiaj w nocy wyniosle caly ekwipunek na ogrod i tam sobie pomiary trzasne zeby ogarnac ten baffle step na dluzszym bramkowaniu.

saczek

Moim zdaniem znacznie lepszy, bas w szczegolnosci jest naturalny i bardzo konturowy, kontrabas, gitara, wszystko brzmi tak jak nalezy. Wystarczy puscic sobie Marcusa Millera i wszystko robi sie jasne. Natomiast srednica z kepa to juz poniekad legenda. Zdecydowanie najlepsze kolumny jakie mialem. Zreszta co bym nie powiedzial to i tak widac na co sie zdecydowalem, mam w domu xg18wh, mialem xt18wh, jednak docelowe kolumny wykonalem na kepach wlasnie. Glosnik z powodzeniem gra z filtrem 1rz (naturalny roll-off), na dodatek gra bardzo efektywnie na basie, bardzo latwo jest skompensowac BS podobnie jak to ma miejsce w Ostinato2000.

2,5 mozna zrobic ale w tym konkretnym przypadku nie jest to konieczne, stosujac 2 glosniki na kolumne + okolo 0,8mH z korektorem sprawa basu wyglada bardzo dobrze, jest go czasami nawet za duzo ale to akurat nie przeszkadza bardzo. Ogolnie bardziej to widze jako 2way z wczesniej wymienionych przezemnie przyczyn. TWW czy WTW to juz kwestia indywidualna.

KASTRACJA,czyli ciąg dalszy walki z Teslą ARZ 6608. Myslałem,że powodem podbicia średnicy w rzeczonej Tesli jest ten stożek - to centralne ustrojstwo typowe dla szerokopasmowych . I tu niespodzianka . Stożek wpływa na podbicie wysokich tonów . Po jego operacyjnym usunięciu efekt był ntaki ,że tej agresywnej i nosowej średnicy zrobiło sie jeszcze więcej a góra całkiem znikła . Widac to na wykresach - czerwony to pomiar głosnika po usunięciu stożka.

W sumie widac tez jaka charakterystyke ma ta Tesla . Do 1kHz pieknie ale dalej to kompletne nieporozumienie .Miedzy poziomem 1kHz a 5kHz jest 10 dB różnicy ! I jak to ma grać ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

>ArturP

Jaką masz obudowe do tej tesli?

Cholera, posłuchałbym tego bo dałoby to jakiś pogąd na temat rozpoczętej przeze mnie walki z fullrange :)

Panowie, a co myślicie o czymś takim:

Ukryta Zawartość

Może ktos z naszych już to zrobil?

Ukryta Zawartość

Obudowa jest beznadziejna . Głosnik wetknięty w otwór po mniejszym głośniku , tak ,ze troche wystaje , wypchana dokładnie materiałem tłumiącym. Cos miedzy zamknięta a wentylowana ;p no ale o bas tu nie chodziło tylko o pomiary i odsluch średnicy .

Ale jak to usłyszysz to nie będziesz chciał robić szerokopasmowych i szczerze powiedziawszy, znając twoje podejście , szerokopasmowe głośniki będa dla ciebie taka sama porażką jak dla mnie .

Wstawianie filtra , jak w projekcie , który zamieściłeś , nie ma sensu bo odbiera całą witalność tym głosnikom . Gra to potem tak jak zwykły dwudrożny tylko gorzej .

Jak po słuchaniu tej tesli ( z drugim magnesem dodanym ) włączam jakiekolwiek głośniki dwudrożne to efekt jest taki jakby ktoś zapalił światło w półmroku .

Fostex to zapewne kilka klas lepiej niz tesla ale ta sama technika i problemy.

...there is no spoon...

Pewnie tak. Ale i tak musze sprawdzić ww. projekt. Zatanawia mnie tylko czy moge zmienić materiał obudowy ze sklajki na MDF oraz co to za wytłumienie jest uzyte w tym projekcie?

Pozdr.

W tych projektach sa podane jedynie przyblizone ilości wytłumienia. Sklejke mozna śmiało zamienic na MDF ale ja zastosowałbym grubszy- inaczej szkrzynia wyraźnie będzie sama grała ;p

A wytłumienie to pewnie zwykła watolina jaka wypychaja kurtki a w polinku można dostac za niewielkie pieniądze .

Przy okazji. Te tesle tak na mnie źle działaja ,że oddam ci je za dobre słowo. Jedna jest wykastrowana ale druga nietknięta. Na Wolumenie możez dokupic nową . Gość jeszcze ma po 28-25 PLN. Pobawisz się i sam sprawdzisz czy to cie kręci.

...there is no spoon...

Wielkie dzięk Dobry Człowieku.

Bardzo się ciesze ze moge dać mdf, ale właśnie nie podobała mi się ta skrzynia. Zero wzmocnnień. To chyba musi być genialna w swojej prostocie konstruckcja, a ludzie ją posiadający MUSZĄ być zadowoleni. Ale i tak już ją zrobie, bo co mi pozostaje jak mam głośniki:)

Jak nie zagra to przecież na niej świat się nie kończy.

• Pokaż nowe odpowiedzi