Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

probowalem atc z voltradiator ale dla kogos bo mnie na to niestac przepotezny dzwiek ale i pomieszczenie bylo spore i bylo blisko do tzw: idealu najwazniejsze ze zabawa ciagle trwa tylko ze bije po kieszeni ale jest co robic

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

chcialbym nawiazac jeszcze raz do audiofilizmu otoz byla komuna i byly altusy zwieneczenie pracy polskich konstruktorow graly jak graly zalorzeniem byly pelnopasmowe kolumny kture sa w stanie wytworzyc odpowiednie cisnienie akustyczne i zblirzenie do formatow koncertowych dletego tez przemawia to do mlodych lub poczatkujacych ludzi. altusy graja ludzie sie ucza i przechodza z tzw pelnopasmowych na mniej pelnopasmowe i w tym momencie zaczyna sie zboczenie zwane audiofilizm czyli wplyw pogody temperatura pomieszczenie najedzony glodny o kablach niewspomne przeszkadza to bardzo w przyjemnosci sluchania muzyki moze tez sporo kosztowac.Kiedy przebrniemy szczesliwie przez ten dokuczliwy okres (duzo osob nie dotrwa )znowu chcemy wracac do kolumn pelnopasmowych bogaci o doswiadczenia z chomogenicznie analitycznie zimno cieplo jasno cimno grajacych monitorkow i innych ustrojstw wracamy do korzeni czyli to co nas rajcowalo przed nasza choroba poprostu wyzdrowielismy wiadomo ze nigdy niewracamy do nieszczesnych altusow ale do koncepcji tak

Pozdeawiam

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

mag ->

rzeczywiscie, kolumna bardzo latwa do wykonania wiec sprobowac trzeba. Zostaly mi nawet do dzisiaj skrzynki testowe i BRy - bedzie czym w zimie palic ;-) A ta na powaznie - decydujac sie na ten projekt, decydujesz sie na brak najwyzszych rejestrow, brak blysku i swiezosci dzwieku. FE206 dzieki wheezerowi cos tam na gorze probuje odtworzyc, ale wg mnie jest to krzyk rozpaczy a nie dzwiek. Sigma wogole nie ma aspiracji grac wysoko, natomiast wydaje mi sie ze jest jescze bardziej bezposrednia i prawdziwa na srednicy. O dwoch najnizszych oktawach mozesz calkiem zapomniec. Wydaje mi sie ze jestem chyba jescze za mlody zeby tolerowac tak wykastrowany dzwiek. Moze za kilka/nascie lat jak bede sluchal tylko spiewajacych pan i malych skladow jazzowych to nie bede widzial nic lepszego od szerokopasmiaka, ale dzisiaj lubie cieszyc sie blyskiem blach i poczuc kontrabas.

>arturp,wybacz że tak późno,zawalony ostatnio jestem.

O to co wykopałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I jeszcze lączeniówka tuby z głosnikiem na dole:

Ukryta Zawartość

Wiem że to nie szczyt techniki ale to co wywlekłem z kaszlaka kładzie na kolana,szczególnie spl.W połączeniu z odwrotka na basie daje to bardzo przyjemne odczucia w trakcie odsłuchu,Zarówno tego kameralnego jak i koncertowego.

Dodam tylko że na obecną chwilę kombinuję z uzupełnieniem pasma arz-tki w góre.Jak narazie efekty takie sobie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

umberto, 3 Sie 2006, 21:22

No tu wyraźnie widac ,że tuba jest nieodzownym elementem tego projektu bo współpracuje z głosnikiem do jakichś 400-500 Hz czyli daje to czego sama membrana juz nie jest w stanie wypromieniować .

No i druga sprawa - z tego co widze to ten projekt ma zwrotnicę co oczywiście wygładza charakterystyke na średnicy a właściwie wyrównuje pasmo w stosunku do góry i basu/niższej średnicy.

No i tu jest problem - dla mnie głośnik szerokopasmowy ze zwrotnica nie gra lepiej niz układ dwudrożny ze zwrotnicą .

...there is no spoon...

Moja najnowsza konstrukcja, Open Baffle na Visaton B200, bez filtra. Gra naprawdę fajnie, dużo lepiej niz w obudowie SOLO 50.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> uwe300

Fornir jest wypasniony, super egzotyk ;). B200 współpracuje świetnie, ale nie mam porównania z innymi wzmakami, większość ludzi poleca lampę SE, albo jakiegoś cyfrowego wzmaka, najlepiej zasilanego akumulatorowo.

>burble

Zajebiste:)

Jakie są wymiary panelu? Czy sugerowałeś sie tymi kolumnami?:

Ukryta Zawartość

Sam planuję B200 w open baffle, tylko nieco innym.

Czytałem na diyaudio, ze warto wytłumić kosz głośnika i magnes. Ponoć wygładza to nieco poszapaną charakterystykę na średnicy. Zerknij tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

buble_corp, 6 Sie 2006, 16:07

większy pokój , większe głosniki - prosta i piekna filozofia

Zastanawia mnie czy basu jest tyle co w mniejszym pokoju i nie sa krzykliwe (u mnie był lekki jazgot) U dało ci sie tego pozbyć ?

...there is no spoon...

-> a_men

Zgadza się, sugerowałem się panelami Omega Loudspeakers, oraz wątkiem na www.audiocircle.com. Czytalem rownież ten wątek na diyaudio.com. Mam zamiar przetestować to przysłonięcie (wytłumienie) kosza głośników. Rozmiar paneli to:

wysokość 125cm (tyle miała płyta OSB w LeroyMerlin)

szer. panelu głównego 25cm

szer. skrzydeł 35cm

Skrzydła sa mocowane na 100cm zawiasach.

-> arturp

Brzmienie jest bardziej otwarte w porównaniu do wersji w obudowie SOLO 50. Nadal jest krzykliwe, ale mam nadzieję to poprawić modyfikacjami o których wspominał a_men oraz wytłumieniem ścian przy oknach i w rogach pokoju. Odnośnie basu to napewno nie jest tak niski i potężny jak ten, w mniejszym pokoju, ale ja akurat nie przepadam za potężnym, atakującym basem.

Dźwięk wielokanałowy ;p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Chwilowo jestem ugotowany finansowo . Musze kupic seasy metalowe na średnicę . Na dodatek sąsiad zalał mi piwniczkę w której miałem głośniki !!! Stąd ta kolekcja w pokoju ,,telewizyjnym "Do 3 w nocy targałem wszystko do mieszkania . Głośniki i elektronikę uratowałem ale panele podłogowe , meble i przedmioty stojące na podłodze - do wyrzucenia . Gośc nie miał ubezpieczenia i nie poczuwa sie do odpowiedzialności - czyli zwrotu kosztów.

Remont na mój koszt lekko licząc 7kPLN. Nowy wzmak poszedł sie walic ...q...wa . A tak chciałem kupić krella 300 lub 400 .

...there is no spoon...

magazynier, 9 Sie 2006, 10:12

Teraz takiego krella na rynku wtórnym mozna dostac za 5-7tys PLN- do dobra cena moim zdaniem

matthew

Ale jak będę ciągle miał nieplanowane wydatki to nigdy sie nie dorobie tego wymarzonego wzmacniacza

...there is no spoon...

Moja konstrukcja kolumny

Wykonanie nie efektowne tylko efektywne :) wykładzina na przedzie kolumny pozwoliła wygłuszyć ścianki z zewnątrz jednak miała ona też za zadanie upodobnienie się dowykładziny w bagażniku w samochodzie, tylna ścianka jest trochę cofnięta i cała kolumna jest solidnie sklejona , materiał wykonania to sklejka o grubości 20mm

głośniki Hanssen podobny do tego w linku tyle że 16,5cm 4ohm pasmo od 60hz-5000hz moc podawana muzyczna to 150W a RMS to 75W ja w to nie wierzę , niema sensu w cuda uwierzyć , choć patrząc na magnes i korpus cewki z zewnątrz można się nabrać

Ukryta Zawartość

Głośnik wysokotonowy to TVM

Ukryta Zawartość

zwrotnica 6dB/okt cięta przy 2,5kHz

obudowa zamknięta

chciałem zrobić na początku skrzynkę do samochodu, żeby mruczała jednak z bass refleksem głośnik nie dawał rady w tej obudowie i nie pomagały różne strojenia , bas dudnił i był wysoki

zniechęcony tym postanowiłem o zamieszczeniu głośnika wysokotonowego i zrobienia obudowy zamkniętej i strzał był w dychę :) przestał buczeć dudnić i zaczął mruczeć , może trochę ciszej ale przyjemniej dla ucha

post-9014-100007947 1170297910_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Djeight, 9 Sie 2006, 18:42

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Co tak żabie szczena opada ?? to jest tylko zestawik do komputera :)

i tu ma się sprawować a nie odsłuchy audiofilskie

Jednak jakby nie patrzeć to to jest DIY i temu to przedstawiłem ,

• Pokaż nowe odpowiedzi