Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

fornir w poprzek - nawet ciekawie to wygląda.

przy okazji fornirowania - ja miałbym dylemat co do górnej ścianki. w poprzek czy wzdłóż. zawsze któraś z krawędzi będzie się "nie zgadzać" ze wzorem na ściance.

No Matthew lepiej nie lepiej , potrzebny raczej nie jest. Pewnie mid i tak będzie pracował od 300? , 500?.

Oczywiście się nie czepiam tak tego nie odbieraj.

saczek_XTRM, 22 Kwi 2007, 21:43

Śledzę "modę " w meblach. Na przekór tradycji chyba, firma BRW zastosowała słoje w poprzek w swoich meblach, np. w serii "RESET". Efekt jest b.db. (Mogły być też inne powody.)

Tu też niekonwencjonalnie. (Co kto lubi.)

Wybierz: systemy modułowe -> nowoczesne -> reset... i sam oceń:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

marosik

I co z tego linku wynika , tylko tyle że można i OZ i BR , ale nie ma tam nic o korzyściach z zastosowaniu BR dla tej 12 w układzie 3dr.

No chyba że to będą satelity wspomagane subem , to może rzeczywiście duże wychylenie membrany i chęc maksymalnego wyciśnięcia soków z tego głośniczka sprowadzi nas do BR , ale to już inna historia.

Ja sie nie czepiam , tak sobie rozważam.

MarkoT, nie odbieram tego negatywnie ;), chcieliśmy z Arturemp zrobić podobnie jak sonusy czyli BR dla średniotonowego... zobaczymy co z tego wyjdzie...

Troels Gravesen w PMS też zrobił wylot z średniotonowego ale nie służy on jako bass-reflex (jest przytkany wełną).

Troels twierdzi że zamknięta obudowa zabija średnie tony.

Troels wielkim filozofem był:-) Jego twierdzenie nie przekłada się w moim odczuciu na stan faktyczny.

BR służy głównie wspomaganiu odtwarzania niskich tonów którymi średnica nie będzie bardzo obciążana.

Może wentylowanie komory mida ma zapobiegać kompresji powietrza(?) nie wiem.

Fakty są takie ,że sztywna komora OZ dobrze wytłumiona na pewno nie wpłynie negatywnie na średnice.

Podobnoż OZ dodaje "szybkości" chociaż to nie jest reguła.

Matthew

Powiadasz OB , a dlaczego nie poszedłeś w tym kierunku?

MarkoT, wszytstko w swoim czasie.. jak OB to z dwoma 15 calowymi basowcami, coś w deseń tych Jamo 909

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;)

chciałem jednak coś jak sonus czy xavian... kiedyś myśleliśmy dać 12M na desce w OB i nad nim kopółka.. ale robimy tak jak widać, codziennie odprawiam modły by "zagrało"

Ukryta Zawartość

marosik

I co z tego linku wynika , tylko tyle że można i OZ i BR , ale nie ma tam nic o korzyściach z zastosowaniu BR dla tej 12 w układzie 3dr.

No chyba że to będą satelity wspomagane subem , to może rzeczywiście duże wychylenie membrany i chęc maksymalnego wyciśnięcia soków z tego głośniczka sprowadzi nas do BR , ale to już inna historia.

Ja sie nie czepiam , tak sobie rozważam.

w linku opis ze mozna dac i taka i taka obudowe :)

ktora lepsza trzeba przetestowac. dla sredniaka chyba lepsza zamknieta. jakos sredniaka pracujacego jako srednionisko oczywiscie br.

cos musi byc w tym ze w cremonach sa br>?

Mnie sie wydaje ze srednica powinna byc czysta :) br bedzie dawal rezonans w czestotliwosciach ktorych sredniak juz nie niesie (w kolumnie 3 dr). Po co wiec br?

Z 2 strony jak tu zrobic komore o pojemnosci .5 do 1L? trzeba dawac ukosne scianki :) Wyobrazcie sobie przekroj poprzeczny cremonki i pomyslcie sobie ile zachodu bedzie z dopasowaniem ukosnej scianki/przegrody :) (sam przed tym dylematem stoje)

Wydaje mi sie ze dlatego wlasnie w cremonach jest br. W znacznym stopniu upraszcza konstrukcje.

Oczywiscie mozna dzielic przegroda pionowa przez co uzyskamy te pozadane .5L a unikniemy budowe ukosnej sciany. tylko ze to wiecej kosztuje :)

BR ogranicza wychylenia głośnika dla niskich częstotliwosci, co poprawia jego liniowość czyli obniża zniekształcenia. W przypadku średniotonowca pozwala to zastosować filtr elektryczny niższego rzędu.

Matthew, skoro dajesz BR to powinieneś wiedzieć po co... ;-)

To cytat z AUDIO - test Sonusow Amati......

Pewną niespodzianką może się wydawać

bass−reflex wyprowadzony z komory głośnika

średniotonowego, ale nie jest to pozbawione

sensu. Jak wskazuje średnica i długość tune−

lu (3,5cm/17cm), i kilkunastolitrowa objętość

komory, układ jest strojony do bardzo niskiej

częstotliwości, leżącej poza zakresem efek−

tywnej pracy głośnika; jednak zgodnie z dzia−

łaniem układu rezonansowego, sam głośnik

zostaje dodatkowo odciążony od dużych am−

plitud w wybranym zakresie częstotliwości

(zwykle chodzi o okolice częstotliwości re−

zonsowej samego głośnika) − jeśli zastoso−

wano filtry pierwszego rzędu, może mieć to

spore znaczenie.

A filtry są właśnie pierwszego rzędu,

zgodnie z założeniami przyjętym przez Serb−

lina już w pierwszej jego konstrukcji, i kon−

sekwentnie realizowanymi we wszystkich do−

tychczasowych.

Ciekaw jestem efektu pracy tego średniaka w takiej obudowie.

Nikt nie mówi że jest to bezsensu.

Co do filtra 6db to na pewno od dołu filtrował bym go 1-rzędem , zresztą uważam że większość średniotonowych pozwala na takie traktowanie.

Pytajcie sie misiomora.Ona wam pewnie udzieli wyczerpującej odpowiedzi.Gdzies chyba zreszta o tym pisał.I chyba raczej nie pochlebnie...o jakims piku w sonus faberach spowodowanym tym br.Chodziło chyba o to ze jest to komercyjne zagranie.Podbity wyzszy bas/nizsza srednica w SS 15cm

Trzeci rząd od góry... no można dlaczego by nie.

Mam nieco inne podejście i pewnie z tym scanem oparł bym sie o 1-rząd tak od dołu jak i od góry w ostateczności 2-rząd od góry. Wydaje sie ,że nie było by to złe rozwiązanie z tą kruszyną.

saczek, mnie się zmienia z dnia na dzień ;D wpierw miały być jasne ale widziałem na zywo .. Gamuty L5 ;D ...

Ukryta Zawartość

na zdjęcich trochę sraczkowate to jest ale Zybel mówi ze w rzeczywistości dużo lepiej..

Ukryta Zawartość

o ile sie zorientowałem, bo byłem przy lakierowaniu to podklad jest epoksydowy lekko podbarwiony bejcą, 4 lub 6 warstw a następnie lakier wykończeniowy też podbarwiony. 4 warstwy. Robota zawodowa. Mnie układ słojów w poprzek sie podobał.

• Pokaż nowe odpowiedzi