Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

"...materiałem, który ma stratność silnie zależną od f. Do 200Hz w niczym nie osłabia działania układu rezonansowego. Natomiast przy 1000 Hz tłumi już 90% (tarcie międzycząsteczkowe w materiale stratnym). "

Jak poszukać dobrze w necie to w sumie chyba nic szczególnego z tego materiału. To wykresy dla różnych gąbek, trochę bardziej "sophisticated" w zależności od geometrii

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>eMiL, 3 Lut 2008, 00:30

>Saczek co to za gabki sa? Napisz cos konkretniej;)

SPECJALNE ;-) Dlaczego miałbym się chwalić skoro inni nie chcą?! Może dlatego, że od tego mamy siebie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niezle ceny, podejrzewalem jakis Sonic Barrier albo inny Whispermat a to studyjny ustroj.

Z tej samej strony Whispermat:

Ukryta Zawartość

Ciekawe jakby w pomiarach wyszly gabki z allegro, dostepne sa o roznej wysokosci stozka i grubosci.

Ukryta Zawartość

Ale robicie problemy. Popatrzcie na wykresy u góry zamieszczone przez kolegę. Dużo materiałów do 200 Hz ma tłumienie na poziomie niskim i duże dla f > 1 kHz.

Pomiar współczynnika tłumienia nie jest taki prosty, w literaturze są układy z jedym z dwoma mikrofonami. Sam opis fizyczny zjawiska absorpcji w gazie doskonałym, powietrzu, materiałach anizotropowych jest szalenie skomplikowany.

Ja robiłem pomiar obarczony prawdopodobnie dużym błędem. Głośnik + rura + mikrofon na koncu. Do głośnika podłączony wzmacniacz CA a na wejście wzmacniacza generator sinusoidy chiński noname. Jest to układ falowodu z otwartm jednym końcem. Oczywiście w rzeczywistości impedancja obciążenia akustycznego jakaś jest. Na końcu rury nie mamy próżni tylko powietrze. Mikrofon ustawiasz wewnątrz rury szukając maksimum sygnału (minima i maksima są z definicji tak długo, jak falowód nie jest obciążony imedancją falową, a otwarty wylot daje impedancje obciążenia znacznie różniącą się od charakterystycznej/falowej). Następnie dajesz wytłumienie w rurze i pomiar powtarzasz z tym, że znów musisz poszukać maksimum - KONIECZNIE. Przy każdej ingerencji w wytłumienie zmienia się także liczba falowa (materiał wporwadza tłumienie, ale także zmienia się prędkośc dzwięku). Notujesz wartość skuteczną na maksimum dzielisz przez skuteczną przy pomiarach bez wytłumienia i masz.

Dla niskich częstotliwości nie zrobisz bo rura musi być długa. Ja sobie trochę wyidealizowałem pomiar zrobiłem od góry do 400 Hz. Ale że załamanie złapałem, to sobie aproksymowałem do niższych częstotliwości.

Pozdr

Problem z wytłumianiem jest taki, że musi być. Bez niego jest problem z falami stojącymi i to niestety słychać. Dzwięk jest fatalny. Ja pomimo tego, że zrobiłem obudowy małe i podzieliłem je wewnątrz na trzy komory (oczywiście połączone ze sobą) i tak bez wytłumienia miałem problemy. A największą odległość pomiędzy ściankami miałem zaledwe 15 cm ! Aż boję się pomyśleć jak grają obudowy, które nie mają skosów, prawidłowego wytłumienia i odległości mają na poziomie 40-60cm.

Z teorii wynika tylko jedno. Potrzeba materiału, który ma niską stratność na niskich częstotliwościach i wysoką na wyższych. Jeśli będzie miał wysoką stratność dla niskich f to niestety dobroć Q obudowy się obniży i słabe będzie odciążenie głośnika na basie. A po to robimy obudowę bass refleks, nie tylko żeby zejść z f ale głównie po to, aby odciążyć głośnik, który ma niskie wychylenia i niskie THD w bassrefleksie.

Trzeba uważać z charakterystykami producentów. Ja np. naciąłem się na wełnach mineralnych stosowanych w budownictwie (bodajże Isover to był albo Rockwool, robią także wełnę mineralną techniczną do kupienia za grosze, da się znaleźć specyfikacje na ich stronach, odpady w hurtowniach dadzą za darmo dla nich np. 0.25 m2 to odpad, dla nas nie :-).

Też dali charakterystykę tłumienia dla f > 250Hz na poziomie 0.95 i mniej niż 0.1 dla okolic 50 Hz. Tylko, że oni podają inaczej.

Tam jest ważne aby dzwięk nie przedostawał się z zewnątrz budynku do wewnątrz. Jak fala akustyczna pada na materiał, to część się odbija a część wytraca się w materiale na ciepło o tylko część przenika przez przegrodę. Do tłumienia wliczają wtedy składową odbitą i tę tłumioną w materiale. Dla nas (jeśli chcemy wypełniać całą objętość czynną) odbicie powinno być bardzo niskie, a duża absorpcja.

Pozdr

• 2 tygodnie później...

I nikt mi nie wmówi , że białe jest białe , a czarne jest czarne.

Ukryta Zawartość

post-10226-100000315 1203019701_thumb.jpg

post-10226-100000316 1203019701_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wylot jest z tyłu , ale nie do komina czy BR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a mnie się podobają te skrzyneczki, wersja biała w szczególności

już widzę w nich swojego Fostexa i jakąś wstęgę na górze :-)

Marko3T - nie masz na zbyciu ;-)

Znany i nie lubiany STX, kopółka tymczasowo - oczekiwanie na XT25.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tego typu obudowy w troche ciemniejszym kolorze sa do oddania... frez na 18cm nisko sredni i wysoki 104bodajze...

20litrow dla niskosredniego

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Skonczone juz ponad rok temu, ale nie mialem okazji sie pochwalic

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szkoda, ze zmuszony bylem do takiego ksztaltu obudowy, ale narazie nie mam gdzie wstawic podlogowek (pokoj 7m^2, ustawienie na meblach)

Ukryta Zawartość

post-10722-100009676 1203377364_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CYSIACZEK > na froncie jest skaj czy skóra, i czy jest tylko naciągnięta czy przyklejona? Pytam bo czeka mnie podobny zabieg na moich kolumienkach diy (klon sonusów, ale z innymi przetwornikami).

Wyczysc w miare dokładnie powierzchnie "przelec" lekko wikolem nie za mocno , potem płutno, zszywki i naprzód..

Musisz sie troche spieszyc bo MDF pije klej. Staraj sie podczas przybijania dociskac skaj jakąs szmatka ,zeby dobrze klej złapał.Nie naciagaj (zbyt) mocno!Ja tak robiłem, i mysle ze sie sprawdziło w 100%.Potem dam fotki jakies.Pozdro

Mówią na to "skóra ekologiczna" (kupiona na allegro). Naprawde fajnie się prezentuje, dobrze że podarowałem sobie naturalną skórę. Przykleiłem ją na klej "moment", tak jak i fornir. Skórę naciągałem tylko na narożnikach, żeby nie było widać brzegu skóry na froncie. Zszywki nie były konieczne, "moment" wystarczająco mocno trzyma. Dziękuję za docenienie mojej pracy.

Ukryta Zawartość

post-10722-100009649 1203422136_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zauważyłem że niektórzy z Was składają kolumny na kołki. Jak oceniacie ten sposób w porównaniu ze skręcaniem wkrętami? Używacie do tego jakichś specjalnych narzędzi?

Na kołki , to stara stolarska metoda jest czasochłonna , ale ma w sobie ten stary sznyt rzemiosła. Skrzynka jest na pewno mocniejsza , jak znajdę to wkleję link z ciekawymi przykładami , to tak dla tych co wątpią w sens kołkowania.

Trzeba pamiętać , że klej używany do budowy skrzynki wiąże z drewnem, więc przylega tez do kołka , który staje się całością skrzynki co nie mam miejsca w wypadku stosowania wkrętów.

Można używać przymiarów można się obyć też bez nich.

Dużo bardzie naturalne jest łączenia drewna z drewnem(choćby przetworzonym) niż drewna z metalem.

U kogo na forum widziałeś kołkowane obudowy?:-)

Z drugiej strony jeżeli ktoś nie dysponuje zbyt dużą ilością ścisków… warto stosować wkręty.

Ale to bardziej amatorskie podejście do klejenia skrzynek

Ktoś wklejał fotki jakichś firmowych kolumn które były montowane na kołki, a w tym temacie były kolumny których przednia ścianka była tak montowana.

Też mi się wydaje że obudowy składane przy użyciu kołków są mocniejsze. Tak się zastanawiam, bo przy wkręcaniu wkrętów powstają naprężenia i płyta się trochę odkształca. Czy po jakimś czasie pracy takiej kolumny połączenie skręcane nie zużywa się i wkręt po prostu nie przestaje trzymać? W sumie płyty połączone są za pomocą kleju, więc może po jego wyschnięciu lepiej było by wykręcić śruby mocujące?

To było pytanie podchwytliwe:-) Ja kołkuje obudowy i widać to na kilku różnych kolumnach które tutaj wklejałem.

Jest , to bardziej kłopotliwe , ale taką przyjąłem filozofie budowania. Starzy stolarze mają racje.

Ukryta Zawartość

post-10226-100009485 1203631899_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marko3T tak myślałem że to Twoje kolumny, ale nie chciało mi się przewijać stron, żeby się upewnić ;)

Używasz jakiegoś liniału? Ja mam taki podstawowy zestaw do kołkowania czyli wiertło z ogranicznikiem głębokości i znaczniki jednak nie próbowałem za pomocą tego złożyć kolumn. Najbardziej interesuje mnie czy jesteś w stanie tak wywiercić otwory pod kołki, a następnie złożyć płyty, żeby nie trzeba było ich później szlifować albo żeby wymagały tylko delikatnego szlifu. Bo składając półkę na książki z tym właśnie miałem problem ;-) Zawsze z którejś strony brakowało tego milimetra.

Nie używam żadnych przyrządów. Wiesz dużo zależy od wprawy , kilka lata temu też sprawiało mi to problemy. Ale z każdą kolejną kolumną czy meblem nabiera sie doświadczenia.

Można sobie troszkę ułatwić , jeżeli skrzynka będzie po sklejeniu oklejana hdf/mdf , to można wiercić płyty na przelot , z tym że kołki powinny być wpuszczone ze 2mm głębiej tak żeby nie licowały z powierzchnią płyty.

Wiertło i znacznik nabijany nie daje dobrych rezultatów , są precyzyjniejsze "przyrządy"

Ja tez zastosowałem kołki w swoich obudowach, skrzynia jest bez porównania sztywniejsza.

Dobrym sposobem łączenia jeśli ktoś nie posiada ścisków albo potrzebne są duuuże, jest stosowanie konfirmantów ( takie wkręty stosowane w meblarstwie) jeżeli jeszcze zastosuje sie specjalne wiertło do konfirmantów to można szybko i solidnie skleić obudowę bez użycia ścisków. Potem wystarczy wykręcić konfirmanty i w ich miejsce wkleić kołki.

• Pokaż nowe odpowiedzi