Skocz do zawartości
IGNORED

jak wyprostować sinusoidę?

Gość pod napieciem

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pod napieciem

(Konto usunięte)

Moi Drodzy Towarzysze Niedoli...Mam problem z prądem. W moim gniazdku jakosć prądu pozostawia wiele do życzenia. Moje Primare A20 bardzo często strzela przekażnikami a jak już nie daj bóg dołożę do pieca coś z silnym basiorem to calkiem zdycha. Buuuuuuuu.....Moze ktoś zuważył takie zjawiska u siebie.? Co ciekawe stary Maranz 66se problemów żadnych nie ma...:) Bardzo proszę Was o poradę w temacie kondycjonery, bo wedlug umowy z zakładem energetycznym normą jest od 240 do 147 V!!!!!Z niepokojem myśle o zbliżającym się sezonie grzewczym więc Bracia pomóżcie – wszystko o uzdatniaczach, czyli czy jest coś co ślicznie wyprostuje mi prąd w piękną sinusoidę i za ile? Czy wiecie coś o człowieku, ktory oferuje plagiat FS 1900 za 500 peelenów i czy warto? A moze wystarczy FS 1700, jakie różnice a może coś innego? Dużo pytań więc jak widać zagubiony jestem. Thank you everybody from mountain!

https://www.audiostereo.pl/topic/1884-jak-wyprostowa%C4%87-sinusoid%C4%99/
  • Redaktorzy

Uu. Klopot. Obawiam sie za tak naprawde prostujace sinusoide urzadzenia to robi np. Accuphase. Nie pytaj nawet o cene. Tam o ile wiem poprawny przebieg sinusoidy jest "odtwarzany" na nowo, ale nie mam pojecia jak sie to odbywa. Tj. nia pamietam, bo zdaje sie w ktoryms numerze AV byl artykul. Moze ktos sie wypowie, kto ma konkretne doswiadczenia?

Rozwiązanie twojego problemu to tzw. przemysłowy UPS wykorzystywany do urządzeń laboratoryjnych i medycznych. Najtańsze takie urządzenie dające stabilne parametry w zakresie częstotliwości, napięcia i braku harmonicznych dla 50 Hz (kilka lat temu sam byłem zainteresowany czymś takim) kosztowałoby cię około 10 kzł. Takie UPSik prostuje prąd i zasila zespół akumulatorów i dopiero z tych ostatnich napięcie idzie na przetwornicę 230 V 50 (lub 60) Hz.

O wszelkich innych wynalazkach zwanych kondycjonerami w twojej sytuacji zapomnij, bo to tylko bardziej lub mniej rozbudowane filtry, które przy bardzo dobrych wzmacniaczach raczej psują dźwięk, niż poprawiają, gdyż wprowadzają dodatkowe tłumienie zwiększając impedancje wewnętrzną sieci widzianą od strony zasilacza.

W niskiej i średniej klasie, gdzie sam układ nie jest zbudowany pod kątem tłumienia "śmieci" kondycjoner ma sens. Ale nie podwyższy ci napięcia.

Oprócz accuphase są jeszcze urządzenia firmy Furutech, znacznie gorsze ale i znacznie tańsze ( z drugiej ręki 2000 - 2500 ). Stabilizują napiecie w granicach +- 10 % ( tak podaje producent ) wydajność to jeśli się niemylę 500W. Są całkiem przyzwoite. Wadą ich jest to , że obecnie przestały być produkowane ( podobno było małe zainteresowanie.. ) więc pozostaje tylko druga ręka.

Witaj.Zanim zaczniesz wydawać pieniądze na UPS-y czy kondycjonery proponuję ci zbadać pod względem jakości montażu domową instalację elektryczną.Czasem fachowcy potrafią się popisać.Jeżeli jednak jesteś w 100% pewien że wszystko jest O.K. to chyba tylko UPS pomoże.POZDROWIENIA.

Gość pod napięciem

(Konto usunięte)

Dzięki chłopaki za pomocną dłoń! No nie ukrywam, że zmartwiliście mnie okrutnie z tymi UPSami-cena:-((((Chyba sie pochlastam z przęjecia no bo jak tu inaczej kiedy Shirley Horn nuci sobie a tu pstryk, pstryk wzmacniaczyk sieczkę mi z muzy robi. No normalnie ałłłłłaaa...

Niepocieszony.

Właściwie to fakt. My tutaj dyskutujemy o ups-ach i innych urządzeniach, a przecież jest to problem zakładu energetycznego, który jest zobowiązany do dostarczenia prądu o parametrach zgodnych z normą. Wezwać zakład, niech zmierzą na liczniku, a jeśli tam jest dobrze to samemu wezwać jakiegoś gościa z uprawnieniami i naprawić.

Czasem najprostsze rozwiązanie jest najmniej domyślne.

Pozdrawiam

Gość pod napieciem

(Konto usunięte)

Chałupa ma ze sto lat ale instalacja jest po small remoncie, zresztą tak jest kuźwa na całej ulicy!!!! Jak włączam czajnik elekpstryczny to pewnie, że nie mruga tylko żółknie i mocno przygasa....:(Przeprowadzka? Porażony jestem brakiem alternatywy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.