Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest róznica component a DVI

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi przede wszystkim o podłączenie do projektora, czy ktoś porównywał obydwa połączenia i wychwycił różnicę.W moim BenQ 5120 jest wejście wizyjne RGB DVI ale nie mam takiego w odtwarzaczu DVD, w wyniku tego podłączony mam go do projektora poprzez component (3 chinche).Mój Pioneer 575A dodatkowo poprzez te wyjścia obsługuje progresive scan,powiedzcie czy jest sens wymieniać odtwarzacz na taki, który miałby wyjście wizyjne DVI ( np.Samsung), jest to wyjście wizyjne cyfrowe i w dodatku RGB,czekam na komentarze.

https://www.audiostereo.pl/topic/18970-czy-jest-r%C3%B3znica-component-a-dvi/

Przepraszam że tak lakonicznie ale nie chciałem śmiecić tylko konkretnie odpowiedzieć na zadane pytanie. Skoro jednak życzysz sobie uzasadnienie to proszę:

DVI-D a z inną wtyczką HDMI (ten rodzań połączenia przewodzi tez fonię ale to nas nie interesuje) to połączenie cyfrowe - sygnał wizyjny przechodzący nim jest całkowicie pozbawiony szumów wynikających z konwersji analogowo/cyfrowej. Nie podlega żadnym przekształceniom, jest wolny od wszelkich zakłóceń związanych z przetwornikami - sama esencja! :)

Komponent jest najdoskonalszym rodzajem analogowego połączenia wizyjnego - można spodziewać się NIEMAL tak dobrego obrazu jak w DVI-D ale wielkość tego NIEMAL zależy od klasy przetwornika w DVD. W najdroższych Denonach testujący redaktorzy NIEMAL nie widzieli różnicy... ;) Przetwornik D/A zawsze jednak wprowadzi swoje zakłócenia - nie ma siły.

Wszakże przy odpowiedniej klasie sprzętu i dobrych kablach różnica nie powinna być szczególnie bolesna.

Projektor działa jak wielka lupa - o ile plazma czy LCD już uchodzą za szczególnie wrażliwe na jakość sygnału wejściowego, to wyobraź sobie zakłócenia powiększone do rozmiaru 100 cali i więcej...

Dziś doradzałbym zakup DVD jak i projektora z interfejsem HDMI. Takie idą czasy i tego nie powstrzymamy. Jednak projektor z wejściem komponentowym i takież DVD z dobrymi przetwornikami D/A dostarczą równie wiele uciechy. Pytanie jednak czy wyjdzie to istotnie taniej... już chyba nie!

Jeśli chodzi o kino domowe to na połączenia wyłącznie cyfrowe niedługo będziemy po prostu skazani.

I dobrze.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Co znaczy erudycja, gołym okiem widać że il Dottore mogłeś równie łatwo jak na medycynę skierować kroki na inżynierię i to bynajmniej niekoniecznie dusz:))

Notować. Ja jeszcze się zgłoszę bliżej weekendu na korepetycje

To jeszcze ja dołaczę się i uzupełnię paletę zalet połączenia DVI/HDMI - brak konwersji A/D w samym wyswietlaczu - przynajmniej tak jest w LCD (w projektorach i plazmach pewnie też).

Przy komponencie w DVD mamy konwersję D/A i później A/D w wyświetlaczu.

Przy DVI obie sa niepotrzebne.

To doradzcie ,jest sens wymiany odtawarzacza DVD Pioneer 575 na Samsunga HD 745 ,który ma wyjście DVI, czy też lepszej firmy ,który ma HDMI,czy przy takiej przejściówce HDMI na DVI nie będzie straty jakości?

Przejście z komponentu w dobrym DVD na HDMI w innym dobrym DVD ma sens następujący: jeździsz Mercedesem i wszystko wydaje Ci się OK - jesteś zadowolony. Do czasu aż Twój znajomy producent wody mineralnej nie przewiezie Cię swoim Maybachem... i już nic nie jest takie jak kiedyś. ;)

Przejściówka raczej nie powinna degradować sygnału.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.