Skocz do zawartości
IGNORED

Co myślicie o KAV 250 CD?

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Krell KAV-250cd released 1999, 20 bit, 25 lbs

Krell KAV-250-2cd released 2001, 20 bit, coax-opt otpt, rca-xlr otpt

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Krell 250/2 byl nastepca 250 i 300, tzn. czesc analogowa na elementach dyskretnych i zasilanie jak w 300tce, naped Philipsa taki jak w 280. Wszystkie modele 250,300, 250/2 czesc cyfrowa maja oparta na tych samych ukladach, maja XLR i graja HDCD ( filtr pmd100-HDCD! i pcm1702 x2szt.).

Wersje druga mozna rozpoznac po napisie na obudowie 250/2, jezeli nie ma 2 to jest 1 ;-)

>BRODA roznice w elektronice i budowie sa istotne, a kolejnosc w wyscigu na podzespoly? :-))

1. 300 za vrds i dyskretny tor analogowy i ta barwe ;-)

2. 250/2 za dyskretny tor analogowy

3. 280 za czesc cyfrowa (4x pcm1704)

4. 250 za scalenie toru analagowego i bardzo przejrzysta budowe.

Broda -> nie wiem, ale jak chcesz to moge ci wytłumaczyć różnice w poszczególnych generacjach preampu KRC-3 ;-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 2 lata później...

Czy ktos moglby jeszcze napisac jakie lasery siedza w poszczegolnych wersjach?

1. KRELL KAV-250 sanyo (jaki?)

2. KRELL KAV-250/2 philips (jaki?)

3. KRELL KAV-280

4. KRELL KAV-300

Czy wszystkie tak samo latwo sie przerabia z 110 na 220V ?

Chce sobie ktorys z nich kupic i istotne jest zeby mozna bylo dostac laser.

• 6 miesięcy później...

Czy ktoś ma może doświadczenia z wymiany czytnika w KAV-250cd?

Serwis Krell'a w USA twierdzi, że zastosowano w nim napęd Sanyo sp-11.

Ten sam serwis twierdzi również, że nigdy nie montowano w nim napędów Philips.

Jednocześnie na forum Kaviter wspominał, że:

"w 250 jest slabo bo tak jak Elb pisze laser SF-P1 jest w tym odtwarzaczu w innej niz standardowa konfekcj, jest to wykonanlne ale nie polecam"

a Elberoth: "Bo z 250CD też miało być tak różowo - napęd Sanyo o identycznym oznaczeniu jest łatwo dostępny za 80zł. Tylko co z tego, jak różni się wyprowadzeniami od wersji zastosowanej w 250CD i nijak nie idzie go zamontować, co przyznaje nawet serwis Krella."

Czy ktoś wie jak się ma SF-P1 do SP-11 wspomnianego przez serwis Krell'a (raczej nie ma literówki bo przesłali mi tę informację również mailem)? Czy komuś udało się skutecznie przejść przez wymianę czytnika?

Napęd ten wygląda jak na obrazku (via Tranzystorek) - Jednocześnie Tranzystorek sprawdził, że napęd działa pod kodem RC-5 co podobno sugeruje że to Philips. (niestety nie do końca wiem co to jest RC-5)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

RC5 to sposób kodowania danych pomiędzy pilotem a odbiornikiem - za obsługę odbiornika odpowiedzialny jest procesor a nie laser - związek pomiędzy laserem a kodem może być jedynie taki, że pewne konstrukcje (producenci) mają tendencję do stosowanie laserów konkretnych firm i tyle

"w 250 laser SF-P1 jest w tym odtwarzaczu w innej niz standardowa konfekcj, jest to wykonanlne ale nie polecam"

dokladnie tak, potrzeba troszeczke praktyki z elektronika w audio oraz zdolnosci manualne i problem znika.

ps

Koledzy prosze piszcie i pytajcie na forum, od tego ono jest, ja nie jestem specjalista Krella, poprostu czasami nie mam czasu i checi na dosyc zawile i czesto dziwne pytania, ktore dostaje.

ABs, dziękuję, zrozumiałem.

Znalazłem twój wątek: "Krell 250CD - laser?", w którym to opisujesz.

Ciekawa lektura jakkolwiek rodzi kolejne pytanie: czy po 9ciu latach oryginalne kondensatory (elektrolityczny) mają jeszcze szanse trzymać parametry i czy może to położyć dzwięk?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.