Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki tuner Denona do PMA1080 - TU580???

jaro4444

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały dylemat. Chciałbym zastąpić pozostałego z mojego dawnego systemu tuner Kenwooda KT-3050L (bardzo zacny tuner) czymś z oferty Denona. Oczekuję od niego:

- dobrej jakości dźwięku,

- wysokiej czułości w wyborze stacji,

- RDS,

- dopasowania stylistycznego do wmacniacza PMA-1080,

- możliwości sterowania przez ten wzmacniacz.

Na oku jak na razie mam TU-580RD ale nie wiem czy to odpowiedni wybór. Co polecicie szanowni koledzy?

https://www.audiostereo.pl/topic/19197-jaki-tuner-denona-do-pma1080-tu580/

-> jaro4444

Hmmmm... wymagania masz wygórowane ;-)

Niestety nie znam TU580RD, ale może to być niezły wybór w Twoim przypadku; wrzucę jednak takiego linka ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Myslę, że to niezły tuner (miałem kiedyś przez dwa lata TU-255RD i naprawdę nie narzekałem - to byłdobrze wyposażony i nieźle brzmiący odbiornik, dostał on też np. nagrodę roku HFiM ;-) A ten TU235RD jest chyba jego poprzednikiem; w każdym razie spełnia on - mam nadzieję - Twoje wymagania no i cena jest, jak na razie, bardzo niewygórowana ;-) Może o tym pomyślisz...

p.s. nie mam żadnych związków ze sprzedającym ! - po prostu znalazlem coś takiego na Allegro ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Krzych dzięki za to i nie tylko za to ;) Tylko jest z tym tunerem jeden problem, a w zasadzie dwa. Nie ma sterowania przez chinche ze wzmacniacza. Ale jeszcze raz dzięki za linka.

Jaro444, urządzenia Denona mają własne sensory zdalnego sterowania, i nie wymagają zadnego "odrutowania" aby reagować na pilota systemowego. Nie szukaj takiego z kablami do remote control, bo nie znajdziesz. Zapomnij o tym, co miał Kenwood, Denon inaczej to rozwiazał.

->do Wszystkich ;-)

Niestety, nie bardzo znam się na klockach z "tamtych lat" (czyli z I połowy lat 90.), gdyż wówczas dla mnie "hajendem" były nasze krajowe produkty ;-) Jednak przypuszczam, że tuner TU-235RD (podobnie, jak TU-255RD, jakiego swego czasu miałem) można sterować z pilota od wzmacniacza (miały one - te piloty - takie funkcje ;-) Dodam, że nie bardzo znam się na tunerach Denona z RDSami itd., a moją opinię opieram na posiadanym kiedyś TU-255RD (czyli następcy, różniącym się prawdopodobnie tylko wyglądem), który był naprawadę niezłym radioodbiornikiem (jesli oczywiście nie chce się posiadsć radia z gałą po "odświeżeniu" ;-)

Dlatego poleciłem tego Denona z Allegro. I nic więcej... Gdyby pytanie padło o np Kenwooda KT-6500, czy Yamahę T-7, to mógłbym dyskutować ;-) A jutro i tak poczytam o tym TU-580, a co... ;-D

Pamiętajmy jednak, że w II połowie lat 90. Denon robił - chyba - tylko serię tunerów TU-2** i TU-15** i - raczej - nic więcej ;-) Jeśli się mylę, to proszę mnie wyprowadzić z błędu ;-)

p.s. jaro4444 -> no problemo - przecież po to jest forum, żeby czasami wrzucić kontakt do profesjonalisty; jak skorzytasz i będziesz zadowolony - polecaj go innym :-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dwa najlepsze tunery w historii Denona to TU 660 - najwyzszy z serii ze wzmakami z tzw serii New Optical Class A ktore wszyscy znamy ( sterowanie na pilota w komplecie ) i nr 1 wszechczasow rowniez w rankingach firmy: TU 680 NAB. Otrzegam ze moga nie miec RDS-u. Na pewno 660 nie ma. Pozdrawiam.

Czy tego klocka polecasz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak dokladnie. Tunery Denona zwlaszcza z wyzszej serii charakteryzuja sie bardzo ladnym czytelnym dzwiekiem czego nie mozna powiedziec o moim Onkyo T 4511 ( drugi od gory - sklep 1999rok: 1100zl). Po co ja to kupowalem????? Sam rozgladam sie za tunerem Denona albo TU 660 albo 680 NAB.

Jak już to będę polował na TU-680. Niezłym naprawdę tunerem i ładnym optycznie jest Kenwood KT-3050L. Co jak co ale tunerki Ken robił niezłe. Mam taki i nie chcę zamienić go na coś gorszego - stąd ten topic.

Discomaniac ja znam Twoją miłość do Denona. Nie podważam jej, to dobra firma. Ale inne firmy też coś ciekawego czasem wypuszczały. I np Kenwoodowi wychodziły dobrze tunery. Czasem udawały im się też wzmacniacze ale to sporadycznie raczej i wysokie modele.

Miałem w domu fabrycznie nowy tuner Denona TU-255. Grał u mnie przez 5 miesięcy prawie i robiąc rewolucję w sprzęcie sprzedałem go 25 stycznia tego roku. To była głupota, bo dziś mam wzmak Denona. Ale w miejsce tego tunera kupiłem KT-3050L. Gra on nie gorzej od Denona, w niektórych aspektach nawet lepiej mimo, że ma parę ładnych lat już...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Szatynbury - nie mozna generalizowac. To nie jest u mnie milosc do Denona. uwazam ze firma robila koszmarne cdeki i nic mnie nie przekona dobre wzmaki i dobre tunery. Dzisiejsze kino domowe i dvd tez robia niezle ale trzeba zaplacic. Kenwood za to robil swietne decki - byl taki model z pasmem do 23 khz i bardzo dobra dynamika... Qrcze nie mam prospektu kolo siebie ale slyszalem go u znajomego... Model 1990. Niewazne. Wzmaki zrobily na mnie srednie wrazenie.

Jesli chodzi o TU 255 - to jest to koszmarna tandeta. Nie ma co porownywac do Kenwooda z wyzszej polki.

->jaro4444

Pojawił się na Allegro TU-660 ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jednak sprzedawca jest "nowy" (zero komentarzy); nie wiem też, czy cena jest OK, czy za wysoka ;-)

Ukryta Zawartość

Dzięki za wiadomość ale jak już będę kupował to raczej z Niemiec z Ebaya z domu od klineta. I chyba będzie to TU-680. Na razie nie mam wolnych środków :( Wszystkie moje zaskórniaki pochłonie nowa konstrukcja na Vifie M18WH i Seasie KT28F. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.