Skocz do zawartości
IGNORED

DVD- nagrywarki górą?

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem jakiejś nagrywarki z dyskiem i mam w związku z tym kilka pytań:

1. Jak wygląda opcja edycji materiału na dysku i późniejszego nagrania?

Mam sporo rodzinnych filmów z kamery analogowej. Czy jeśli nagrałbym na HDD te filmy to mógłbym później nagrywając na dvd dowolnie łączyć filmy i np sceny z różnych kaset, tak żeby się to przeplatało?

Jakie są wogóle opcje edycji w waszych dvd i które są do czegoś przydatne?

2. Planuje też niedługo kupno kamery cyfrowej. Jeszcze się nie rozglądałem ale czy z takiej kamery materiał można przegrać jedynie po IEEE1394 czy można też normalnie przez np. kabel composite albo svideo? Jeśli można na dwa sposoby to czy różnica w obrazie jest duża?

3. Jak to jest z formatami płyt odtwarzanych/nagrywanych w waszych nagrywarkach? Czy Pioneer'y (i inne marki) nagrywają na DVD-R, DVD-RW i DVD+R czy tylko na -R i jakie płytki odtwarzają?

4. Jakie są minusy w waszych nagrywarkach?

5. Jakie są plusy które wybijają wasze nagrywarki ponad przeciętność?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi

życzę wesołych świąt i pozdrawiam.

Odpowiem na przykładzie tego modelu który posiadam:

ad1.

- Jest dostępne specjalne menu przeznaczone tylko do edycji materiału jak cięcie, dzielenie na rozdziały, nadawanie nazw itp. (zobacz screen niżej)

- Łączyć nie, ale możesz je zgrywać na płytę DVD jako kolejne tytuły które potem masz dostepne w utworzonym przez nagrywarkę menu. Możesz potem sam wybrać co chcesz widzieć (np. wakacje, rodzina, komunia, inne)

- właściwie wszystkie opcje są przydatne. Każda do czegoś innego. Można powiedzieć, że "wodotrysków" nie ma.

ad2.

- Możesz zgrywać przez composite lub scart (u mnie to 4xAV: 2xCINCH, 2xSCART). Nie posiadam złącza IEEE, ale dla mnie to nie wada - nie mam kamery cyfrowej i nie zanosi się żebym kiedyś kupił - nie bawi mnie kręcenie filmów.

- po IEEE jakość jest bezstratna. Composite jednak coś tam tracisz, choć przy nagraniu cyfrowym ciężko się dopatrzeć różnicy.

ad3. Mój nagrywa na DVD-R, DVD-RW, DVD+R i DVD-RAM. Odtwarza z wszystkich rodzajów płyt, ale nagrać możesz jedynie na tych co wymieniłem; nic nie nagrasz na CD-R.

ad4.

- dość wolno działa menu (powolne odświerzanie)

- czasami czeka zanim zdecyduje się otworzyć tackę na płytę (ale ten model tak ma)

- otwieranie tacki tylko przyciskiem w nagrywarce - nie ma tego w pilocie

- nie podaje ile zostało czasu do końca nagranego materiału a tylko ile czasu upłynęło od początku. Ale przy dysku na którym zmieścisz ponad 120 godzin materiału to nie gra roli :-)

Więcej wad nie zauważyłem.

ad5. Ponad? Trudno powiedziec. Ja jestem zadowolony a nawet bardzo zadowolony. W każdym razie do VHS już nie wrócę. I wielkie podziękowania dla tych co mnie odciągnęli od chęci zakupu nagrywarki bez HDD! Chyba bym się zastrzelił.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

i jeszcze kilka screenów z edycji:

Ukryta Zawartość

post-3810-100008865 1170281732_thumb.JPG

post-3810-100008866 1170281730_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wypada,ze z moim Pioneerze DVR-520Hs (nie wiem , jak w nowszych modelach?) - sprawa edycji (i nie tylko) jest chyba lepiej rozwiązana, niż u poprzednika.

(mogę przestawiac i łaczyć np. w calośc rózne filmy - chyba kompresja musi być jednakowa, ale to nie problem).

Co do samej edycji - tez zero zarzutu - żadnych przerw w płynności (ciecię z dokładnością do 1klatki) i nie ma żadnych przerw ani w glosie, czy w obrazie (chyba, że odtwarzam w trybie edycji...)

Produkt finalny na płycie DVD (tylko "-") ma 1no z 9ciu menu do wyboru (dośc stylowe - i oczywiście z własną nazwą...bez polskich liter).

Zgrywam trochę amatorsko z VHS, kamer i nie korzystam już z PC - na warunki domowe wystarczy mi ta nagrywarka.

Co do wad - to ... tylko instrukcja jest Pl - wszystko "po ichniemu" (intuicyjnie , ale...)

Co do zalet (takich specyficznych , bo ma sporo innych) - "palnik jest Pioneera (chyba model DVR109 - bez DL) - nagrywa na wszystkim bez zarzutu (nawet Hawki *8 i tańsze) i takie nagrania widzą wszystkie stacjonarne DVd (nawet kapryśne... Panasonic)

Działa u mnie od ok 1/2 roku i nie znalazłem podstaw do narzekań (nawet DV ma We/Wy - ale używałem tylko We).

Nowsze modele , czy inne mogą mieć inne rzeczy lepsze , lub sporo nowości, a stare np zablokowane

(mam automatyczny start nagrania - gdy na AV1 sygnal się pojawia - tez super funkcja ....).

Trzeba dokladnie wiedzieć , czego wymagać, bo np są nagrywarki DVD z HDD , co po edycji juz na płytę nie chcą kopiować (tryb szybki) - na szczęscie w mojej jest OK (do końca sie bałem ,ze nie....)

Spora róznica w sprżecie/modelach i przed kupnem radzę sporo "wybrzydzać"....!!!!! (troche kasy...)

Ps - no i ten model jako ostatni (narazie) - ma :

1. region free (malo istotne ) ale jest to płyta z kompletnym softem - wiec, moze słuzyc do naprawy "biosu"

2. mozliwość włozenia w warunkach domowych dowolnej wielkości HDD (czy zamiana , jak ten się uszkodzi np. po gwarancji) - jest specjalny soft ( mozna bez serwisu sie obejść)

3. model produkowanay w UK ( mam nadzieję, ze to zaleta, a nie wada)

4. itp.

Wesołych Swiąt :))))))))))))))))))))))))))

Dzięki, troszke mi się wyjaśniło ale zastanawiam się jeszcze jak wygląda to o co pytałem w nagrywarkach LG, np. 7500 albo 7800 (głównie przez to że odtwarzają divx'y ale HDMI w 7800 też ma swoje plusy).

Po wstępnych poszukiwaniach skłaniam się ku któremuś z Pioneer'ów ale to może się jeszcze zmienić.

Pozdrawiam.

@abc55555:

1. dobrze potestuj LG (wiem,że był klopot z szybkim nagrywaniem - po edycji materiału!!!! - jak jest obecnie???)

2. jestem przeciwnikiem "combo" z Divx (z praktyki)...lepiej kupic osobny sprzet do divx (w odtwarzaczach ten format "raczkuje" i wtedy prosto wymienić na coś bardziej funkcjonalnego....)

Oczywiście ...subiektywne sugestie....;)))))))))))))))

Nabyłem w końcu pioneera DVR433hk (czarnego) i narazie jestem bardzo zadowolony, ale jeśli po dłuższym testowaniu napotkam na jakieś problemy z tym sprzętem to oczywiście postaram się o tym napisać.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...

Witam

Zachęcam posiadaczy do kolejnych testów.

Szczególnie interesują mnie modele

PIONEER DVR 530

LG RH7900

SONY RDR-HX710

I jescze pytanie do Hojlo1 czy

"2. mozliwość włozenia w warunkach domowych dowolnej wielkości HDD (czy zamiana , jak ten się uszkodzi np. po gwarancji) - jest specjalny soft ( mozna bez serwisu sie obejść)"

Jak dla mnie rewelacja - czy inne nagrywarki mają taką możliwość?

Pozdrawiam

@borowy -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , śledź to forum (wyżej znajdziesz tabelki z modelami)

Raczej jak tam nie ma - to obecnie niedostępne (z nowymi modelami, choćby Pineera narazie też "cieńko", ale moze już coś się zmieniło)

Ukryta Zawartość

Powoli przymierzam się do zakupu nagrywarki DVD ,ale jedna rzecz mnie nurtuje.

Czy można na tych urządzeniach nagrywać formaty audio(CD-R),czy też służą one wyłącznie do nagrywania obrazu(DVD) .

W żadnym ze sklepów nie otrzymałem odpowiedzi na zadane pytanie.

@Frank - chyba na dzisiaj tylko Liteon ze swoim "AllWrite" nagrywa audio CD (prostowac - jak się mylę).

Jednak doczytaj dobrze o tych nagrywarkach , bo znowu jakosć chyba nie jest zbyt dobra??? ;))))

hojlo1

No to mnie dobiłeś.

O tym modelu pisałeś ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tam mozna coś znaleźć coś znajdziesz.

Jednak, gdy przymierzałem się do zakupu (b.blisko byłem) - to na anglojęzycznych forach (ponad 1/2 roku temu - tak, że moze coś się zmienilo) - nie bylo zbyt pochlebnych opinii o jakości tego modelu).

Ps - nie jestem zwolennikiem jakiego upgradowania (z praktyki).

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Muszę zgrać kilkaset filmów z vhs na dvd, w związku z tym postanowiłem kupić stacjonarną nagrywarkę dvd.

Pytanie tylko KTÓRĄ !!??

Po pierwsze: ma służyć do zgrania tych kaset, z magnetowidu na dvd

Po drugie: jak już mam wydać tyle kasy (liczę się z wydatkiem ~1000 zł) to chciałbym by

czytała divx'y z plikami *.txt

PS. Sorki, że powielam wpis w kilku tematach, ale wolałem zainteresować innych w ten sposób, niż zakładać kolejny, nowy, topic.

witam

sprawdź dth 8550 Thomsona z HDMI , Hdd 160 GB , divx = za 1599 zł

Ukryta Zawartość

Sharp model 480 /250 GB/ za 1699 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [tt_news]=567&tx_ttnews[backPid]=152&cHash=a1994a08ec

JVC DRMH 300 / 160 Hdd, HDMI / za 2399 zł

Ukryta Zawartość

Pioneer - są już w sprzedaży

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie to chwyt reklamowy. Nie da się zrobić "czegoś z niczego", czyli lepszego z gorszego nie mając nic do dodania. W każdym razie nie w warunkach domowych (bo że w studio się da, to wiadomo :) ). Jak masz złe nagrania VHS to nic Ci nie pomoże (w domu). Jak magnetowid miałeś dobry i dobrze nagrywał - to co tu podreperowywać?

Czy ja wiem ?! Nie do końca się zgodzę, ja nie mam na myśli filmów rodzinnych nagranych w "kijowej" jakości tylko np. filmy nagrane z tv. W takim przypatku można chyba coś podreperować, coś a'la auto tracking w magnetowidach, skaczący obraz w kilku miejscach itp.

Myślałem, że tu chodzi o coś takiego.

Tak czy inaczej fajnie byłoby, gdyby zabrał głos ktoś kto testową bądź ma tą nagrywarkę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.