Skocz do zawartości
IGNORED

matury nie zdało 14% uczniów...horror

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

jozwa maryn,

poglady gloryfikujace homikow sa gloszone i to na uniwersytetach zachodnich. Teraz nie mam pod reka linkow ale wierz mi, oni tam juz stwierdzili, ze homiki to wyzsza rasa. U:bermensche takie. Dlatego gospodarka... itd.

Qubric -> czy odniesiesz sie do mojego pytania o krzywa Laffer'a. Sam nie wiem GDZIE dokladnie to maksimum jest...ale pytam o wlasnosc tej prymitywnej funkcji. Czy moze rzuciles w eter haslo bez zadnego przygotowania i brak Ci wiedzy/wyobrazni do ustosunkowania sie? :-)))

qb_1, 4 Lip 2005, 13:30

>Qubric -> przypomne Ci,ze podobny argument wytoczyles w przypadku zdawalnosci matury (wieksza liczba maturzystow).<

Na razie większość liceów jest państwowa, matura też jest państwowa przyznawana wg jednolitych kryteriów oceniania. Magistrów natomiast produkuje każda uczelnia samodzielnie. Mój argument nie stoi w sprzeczności z porównaniem jakości wykształcenia w zależności od rodzajów szkoły (prywatna / państwowa). Żeby interpretować dane trzeba wiedzieć w jaki sposób je zbierano i co uwzględniono - warunki potwierdzania wykształcenia w liceach są inne niż na uczelniach (czujesz tę różnice i potrafisz objąć swą euklidesową zakutą pałą jaki ten fakt wywiera wpływ na dane statystyczne?).

Co do Laffera to każdy może wymyślić teorię. Zamiast pier**lić weź kalkulator i podaj konkretny wzór na maksimum krzywej Laffera, który będzie sprawdzalny w rzeczywistości! Znasz taki??? To właśnie jest "chciejstwo" neoliberałów - najpierw wymyślą teorię, a potem do niej dopasują rzeczywistość. A rewolucje socjalne to również wybuchały z liberalnego dobrobytu oczywiście?

Czy naprawadę tak mało z nas zastanawia sie co zorganizuje swoim dzieciom? Czy tak trudno spojrzec te 10 cm dalej od końca swojego nosa? Czy tylko liczę się ja a resztę mam w dupie. Czy trudno zrozumieć, że mistrz może być tylko jeden a reszta to przegrani?

Jar1 -> wiesz przypomnialo mi sie jak zieloni protestowali przeciwko budowie zapory w Czorsztynie. Zapora zostala zbudowana - a potem byla powodz. Zapora pomogla ocalic sporo zabudowan, zyc i majatku. Zieloni zapytani 'i co?' stwierdzili - mogliscie nas nie sluchac i nie posluchaliscie. Problem odpowiedzialnosc. Wielu ludzi wybiera szkole srednia myslac juz co nieco o tym co bedzie robic w przyszlosci. To czastka tej odpowiedzialnosci - chyba, ze uznamy 15 latkow za nizsza i niezdolna do myslenia rase :-)

Nie odpowiedziales mi jednak. Czy poza tym,ze chcesz uprawiac piekny zawod, czy chcesz cos w nim znaczyc i moc utrzymac z niego rodzine a takze czy chcesz miec baze do dalszego rozwoju? Do tego sie moje pytanie sprowadzalo.

• Redaktorzy

Heh, dudi, ty cytujesz artykuł W., czy improwizujesz? Jeśli cytujesz, to kto zdaniem W. te głupstwa głosi, jeśli nie on sam? W mojej opinii jest to tylko powielenie potocznej opinii o Żydach, którzy, panie dziejku, siedzą w każdym interesie. He, he, gdyby siedzieli, to byłbym bogaty, a tak to jek ten Tewje Mleczarz... Dlatego sądzę że wypisywanie się z Żydów i zapisanie do homków nic by mi jednak nie dało. Chciałem raz do lesbijek, ale pomimo że gotów byłem udowodnić swą skłonność do kobiet, nie pozwolono mi nawet wypełnić deklaracji członkowskiej. Więc gdzie te elity?!

Qubric -> wyloz mi prosze teoretycznie co to jest estymator i jakim moze byc obarczony bledem :-) Potrzebuje tego jak kania dzdzu :-)

Napisalem, ze NIE wiem gdzie jest to maksimum. Ty podwazyles poprawnosc konstrukcji wiec pytam jaki warunek nie jest spelniony - zeby dotarlo do Twojego wysublimowanego umyslu podam te 4 warunki:

1. Ciaglosc na [0,1].

2. Zero w 0

3. Zero w 1

4. Istnienie niezerowych wartosci w [0,1]

To Keynesisci szukaja tego maksimum. Podnosza podatki i mowia - to jeszcze nie tu jest maksimum. No chyba, ze przyznasz, ze prosta korelacja ksztaltu krzywej z warunkami 1-4 wykracza poza inteligencje Kolodki, Gronickiego czy Belki (nie sadze).

Jozwa -> 'W mojej opinii jest to tylko powielenie potocznej opinii o Żydach, którzy, panie dziejku, siedzą w każdym interesie. He, he, gdyby siedzieli, to byłbym bogaty, a tak to jek ten Tewje Mleczarz..' - wklejales zdjecie - raczej wygladasz mi na typowego Aryjczyka :-)))

qb_1, 4 Lip 2005, 13:37

>a placac podatki, skladke na ubezpieczenie zdrowotne, skladke na ZUS itd., nawet kupujac sobie k**wa letnie ubranie - w co inwestujesz? Nie w nadzieje, chociazby w nadzieje, ze dozyjesz do lata i bedziesz mogl na swoj tylek zalozyc te krotkie spodenki... Jestes demagogiem.<

Niestety synek ale taki z ciebie liberał jak z dupy fujarka. Żeby istniał rynek (wolny lub nie - jak chcesz) to musi istnieć popyt i podaż - i to we względnej równowadze. Jeśli nie ma popytu na pracę i ten popyt spada (w ciągu 2 lat o milion osób), to taki „rynek” istniej tylko w zakutych łepetynach teoretyzujących na jego temat liberałów.

PS. k**wy to raczej potrzebują zainwestować w ubranie na zimę, bo latem i tak nie zmarzną.

jozwa,

Tygodnika W. nie tykam nawet dlugim kijem. Doniesien o nowych u:bermenschach jest wiele w innych zrodlach. A ty, jako przedstawiciel narodu wybranego i tak jestes uprzywilejowany. Tobie w naturze dobra wszelakie luksusowe daja, szescdziesieciokilogramowe nawet. A mnie, gojowi co ? Ano - nic !

• Redaktorzy

Widzisz, jak wygląd może mylić? A mojego pradziadzi SAM OSOBIŚCIE Roman Dmowski nie przyjął do patriotycznej organizacji szkolnej, bo nazwisko podejrzane. A teraz ma skurczybyk rondo we Warszawie - mówię cały czas o Dmowskim, nie o pradziadzi.

qb_1

Nie wiem, co chciałes powiedziec z tymi zielonymi. Zupełnie sie zgadzam. Zreszta zieloni akurat nie myślą o innych tylko o sobie własnie. Nie lubię zielonych...szczególnie owoców.:-)

A co do drugiej części... Wiedza daje mi również wolność, możliwość dokonania własnego wyboru, osądów itd. Czyli ustawia mnie odpowiednio w postrzeganiu tego, co sie dzieje. Dystans, którego nigdy za dużo. Oj, dużo by gadać..

• Redaktorzy

Właśnie robię karierę w mediach. Natomiast co do filmu we Francji: to Polański to tę z nogami do samej ziemi Emmanuelle Seigner ma na pokaz tylko? No proszę... Jaja se waść robisz...

>qb_1

W momencie gdy grupa młodych rozmawiała między soba, to sposób artykulacji, dobór słów, niechlujność językowa nie dawała podstaw do podejrzewania, iż są studentami. Jeśli założyć, że studia zaliczają (mają coś we łbie), to sugerujesz, że przywdziewają swoistego rodzaju "kwiecisty" uniform w celu identyfikacji (dla siebie) i protestu (dla starych).

Hippisami na całego nie byli wszyscy. Jedni wybierali muzykę, inni wygląd zewnętrzny, inni szli na całego aż w narkotyki. Złośliwi twierdzą, że to co obecnie mamy jest swoistym pokłosiem dojścia do władzy dawniejszych "dzieci kwiatów".

>He, he, gdyby siedzieli, to byłbym bogaty, a tak to jek ten Tewje Mleczarz

He, he. Źle zinterpretowałeś. Każdy bogaty, to Żyd, ale nie każy Żyd jest bogaty:-))

Panie, panska kariera w tych niszowych audiofilskich mediach, daj pan spokoj ! W mainsteamowych mialem na mysli. A im bardziej dlugonoga tym, znaczy, lepiej sie maskuje. Roman ma jakis taki pedalkowaty wyglad.

qb_1, 4 Lip 2005, 13:57

>To Keynesisci szukaja tego maksimum. Podnosza podatki i mówią - to jeszcze nie tu jest maksimum.<

Jako inteligentniejszy ekonomista od Kołodki, Gronickiego czy Belki podaj więc gdzie leży minimum. O ile obniżyć podatki żeby wszyscy mieli dobrobyt, była praca wzrost gospodarczy, wpływy do budżetu i w ogóle cud gospodarczy?

Nie wiesz???

Laffer też nie wie, a to znaczy że można taką teorię spisać tam gdzie się zaczęła - czyli na serwetce w barze podczas spotkania z R.Reaganem - ówczesnym działaczem związkowym.

Choć Ja bym proponował żebyś ją spisał na papierze marszczonym - to się nie zmarnuje :)))

PS. I nie zmieniaj niewygodnego tematu pogorszenia edukacji z powodu jej prywatyzacji na pieprzenie o sługusach piszących niesprawdzalne teorie na zamówienie polityczne.

Jar1 -> no i powiedziales dokladnie to co rad bylem uslyszec. Czyli rzetelna wiedza albo umiejetnosc jej poznawania i zdobywania pomaga Ci w zyciu - tak? Niekoniecznie istnieje wiec przelozenie ekonomiczne wprost. Niemniej jednak masz w podswiadomosci jakas funckje celu, ktora optymalizujesz w zyciu :-) Pod tym katem wybierasz wiec uczelnie - tez na zasadzie eliminacji tych, ktore z tego punktu widzenia sa 'niekonkurencyjne'.

Zieloni to byl przyklad 'odpowiedzialnego' podejscia - korelacja z mlodym pokoleniem jest taka, ze oni sie tego nauczyli szybciej niz my (tak, okolicznosci byly inne) i wiecej z nich decyduje juz w wieku 14-15 lat jaki ksztalt swojej drogi zyciowej przyjac. Oczywiscie wielu tego nie robi a wielu zawraca z tej drogi. Czy to wszystko dobrze? Nie wiem.

Qubric -> to ty przywolales Laffer'a. Odpowiem tak - nie wiemy gdzie? No to mamy 2 drogi postepowania:

1. Podnosic podatki tak, az nam sie spoleczenstwo usmarcze, usra, zaplacze, zaplaci a ci,ktorzy moga uciec - uciekna. Stracimy pewnie tych, ktorzy najwiecej potrafia bo moga wiecej zarobic gdzie indziej i zaplacic mniejsze podatki.

2. Mozemy obnizac podatki i uniknac wszytkiego co opisane w punkcie 1.

Keynes przeprowadzil jeszcze bardziej naciagana analize na przykladzie wyplaconych 'z gory' obywatelowi 1000 $. Pewna czesc obywatel zaoszczedzi (np. 20%) reszte wyda. Z tych 80% wydanych zrobi sie nastepna baza, ktora podzielimy w takich samych proporcjach. Co wyszlo? Ano rozmnozyly sie Johnowi Mayneardowi pieniazki :-))

Kazdy z nas wybral inna droge z 2 opisanych przeze mnie.

Jak to sie ma do jakosci ksztalcenia na uczelniach prywatnych? Znasz przeciez odpowiedz na to pytanie. Zastanow sie KTO studiuje na uczelniach prywatnych albo zaocznie na panstwowych. Ano ci, ktorzy nie moga sie dostac na dzienne i maja dzianych rodzicow. Lub ci, ktorych nie stac na studia dzienne i musza pracowac...

Qb_1 - jak sobie radzisz z tym swoim analfabetyzmem funkcjonalnym? Bo sadząc po takiej przemożnej chęci matematyzowania, to raczej masz spore kłopoty ze zrozumieniem słowa pisanego ;)

Dudivan -> tak, Roman ma pedalkowaty wyglad. Pewnie te 'maskotki' takdla niepoznaki razem ze Scorsesee utrzymuja po to by...niepostrzezenie spotykac sie ze soba. Czasem dolacza Joe Pesci i Danny de Vito :-))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.