Skocz do zawartości
IGNORED

w którym miejscu wlutować OS-CONY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

witam, panowie wiem że temat był wałkowany ale..

mam Sanyo OS-CON SS 68uF/16 ... wlutowałem jednego na przy stabilizatorze zasilającym kość DAC poprawa jest znaczna (wczesniej był Nichicon MUSE 100uF), AD797 mam zasilane z dwóch stabilizatorów na plus i minus, mam tam teraz 2 Panasoniki FC 47uF... czy na tych stabilizatorach dać OSCONY? czy nie, gdzie jeszcze opłąca się je wlutować?

Pozdr

Matt

trudno jednoznacznie odpowiedzieć, gdybyś miał duże pojemności za stabilizatorami, krótkie ścieżki i grubą,idobrze prowadzoną masę to jak najbardziej i takie rozwiązanie jest najlepsze ale w innych przypadkach zdarza sie, że jest gorzej

W trakcie usuwania konta.

czyli jeżeli mam kość DAC jedną WM...coś tam, to przy niej? tak? a przy zasilaniu OPAmpów zostawić panasoniki fc? czy też przy stabilizatorach zasilających opy dać oscony?

>Matthew

Oscony dobrze sparwdzą się w cyfrówce.Ale oczywiście nie ma tu żelaznych zasad.Przejrzyj spostrzeżenia Piotrka608 w wątku " ranking kondensatorów" czy coś takiego.

Pozdrawiam

włąśnie wlutowałem FC zamiast osconów w szereg sygnałówki z daca do OPAMPÓW i ... jepsze są !! słychać odrazu.. natomisat przy DAC'u oscony bardziej mi pasują niż FC, w pewnym kawałki ..i nie tylko.. dźwięk był z mną !!! ... no powolutku kończa sie mi pomysły na tuning ;) rozdzielić zasilanie, na servo, dac i zegar ? ;) no ale to temat na wątek o tuningu azura ;)

tzn, równolegle do nich jakieś tantale albo ceramiczne? ;) sorry raczkuje w tym temacie... ale jeżeli tak to tak ;) są duże i małe pojemności (nF) równolegle przy stabilizatorach

No u mnie też zagrały dobrze tzn. soczyście i ciepło. Po ok. dobie ciepełka ubyło. Coś z przestrzenią było dziwnie, ale to dopiero wczoraj w nocy doszedłem co nie pasowało. Para ceramicznych kondesatorków 0.68uF 100V przed stabilizatorem w cyfrówce rozwiązała problem.

hmm.... a ja kupilem jeszcze 2 szt 100uF ;)

A jaki efekt byl z os-conami przy op-ampah? Jak cos to mam jeszcze Rubicony ZL. Na pewno ochlodza i wyczyszcza.

Ale jazda! Najpierw grzeje potem chlodze... Coz, grunt zeby uzyskac zloty srodek.

Jeszcze mam taki pomysl zeby przetestowac Elny Cerafine nie w analogu (mam zle doswiadczenia z poprzedniego CD) tylko w cyfrowce.

Czytalem ostatnio taki test, z ktorego wynikalo,ze w urzadzeniach pracujacych z wysoka czestotliwoscia (>1MHz) Cerafine sprawowaly sie rownie dobrze jak OS-CON, a przy czest. 16MHz nawet lepiej!! A to jest wlasnie killer-test dla kondow.

Wiec z tego by wynikalo,ze dobrze by je bylo dac przy zegarze ( ewentualnie jeszcze w filtrze cyfrowym).

mam dość, zjarałem coś w DACu i mam nadzieję że to tylko tranzystory mutujące, jak kość Wolfsona to leżę ;((( .. a tak już pięknie grało... ale chyba nie za pięknie ;)

dość to dopiero będziesz miał, jak ci wszystkie zmiany zaowocują... tak po miesiącu i więcej grania; wtedy albo znowu zaczniesz grzebac do granic wytrzymałości PCB, albo stwierdzisz że ten cały tunning to g.. wart ;), niestety tak to jest, jeśli nie ma się sprawdzonej recepty to trzeba uzbroić się w cierpliwość, wymieniać po 1 elemencie i dać mu pograć, potem następny.... a to trwa i trwa, czasem i rok :D

pozdrawiam

hehe, utonąłem już w tym bagnie :) ale przynajmniej się nauczę, pomalutku czytam noty katalogowe, czytam wykłądy i notatki ze studiów z elektroniki i elektromagnetyzmu...., a jaka przyjemność jak słychać poprawę... co prawda od ponad miesiąca CD gra (czyt. grało) rozkręcone i z bebechami na wierzchu gdyż sens poskręcania go jest żaden ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.