Skocz do zawartości
IGNORED

CD bużdetowe do tuningu

yamen

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

O CD w cenie do 3500 PLN wiem już to co chciałem wiedzieć. Żeby mieć obraz całości chcę poruszyć alternatywny teamt tzn. tunning jakiegoś taniego CD. Nie bardzo jestem do tego przekonany, ale zapytać zawsze można.

Czytałem między innymi wątki o mancie ;) (wybaczcie jeśli to się inaczej odmienia) i innych cudeńkach. Pytanie mam następujące: Jakie z nowych tańszych CD-ków polecacie do tuningu ?

Cześć osób chwaliło np. napędy Sony. Z tańszych rzeczy jest np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) poza tym są dość tanie Denony lub Yamahy np. 596. Jakie nowe CD są warte uwagi, biorąc pod uwagę tuning. Czy w ogóle można zrobić z tym coś takiego i uzyskać ciepłe brzmienie którego szukam ? Jeśli tak to u kogo ten tuning robić ? Mam na myśli jakieś sprawdzone sposoby i zaufanyych ludzi.

Kiedyś dość długo zajmowałem się elektroniką, ale to już historia. Czesto wspominacie o tym że wymianiacie np. przetworniki, kondensatory itp. Co do konsendatorów to jestem w stanie to zrozumieć, ale przetworniki ? To chyba nie jest aż takie proste i nie polega na wylutowaniu starej kości i wlutowaniu w jej miejsce nowej. To są przecież układy scalone, tak więć w grę wchodzą chyba również elementy towarzyszące pojemności, rezystory, kwarce itp. Jak to wygląda w praktyce ?

W sumie ciekawa sprawa. Moja przygoda z tą stoną trwa chyba z 2 miesiące. Ostatnio kupowałem płyty CD-R w Media-Markt. Wcześniej wydawało mi się że oferują przynamniej w częsci dobre rzeczy. Z ciekawości przeszedłem się po całym hektarowym majdanie i stwierdziłem że dziś nie kupił bym u nic. To zabwane co rekamy mogą zrobić z ludzi i jak wielu dziś daje się uwieść ich złudnemu urokowi.

yamen

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/19399-cd-bu%C5%BCdetowe-do-tuningu/

Najlepszym sposobem na tuning to montaz przetwornika A.Stelmacha, lub DAC Petera Daniela. Wymiana/przeróbka poszczególnych elementów w odtwarzaczu też daje efekty ale jest to bardziej czasochlonne i nie zawsze oplacalne. Kroki jakie sie podejmuje zaleza scisle od konstrukcji danego CD którego chcemy tuningować i nie ma na to gotowej recepty.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jeżeli chcesz zrobić tunning własnoręcznie, jakiś większy niż tylko wymiana opampów, to raczej musisz wiedzieć co jest nie tak w danym cedeku, i poprzez zastosowanie odpowiednio dobranych elementów poprawić go, lub skorzystać z doświadczeń innych którzy coś już grzebali w takim modelu. Nie zawsze zastąpienie elementów lepszymi jakościowo przynosi poprawę a wręcz można nagrzebać.

Jeżeli chcesz się sam pobawić lutownicą to rzeczywiście sensowne rozwiązanie to DAC Petera i jakiś dobry transport, lub dobry akceptowalny przez DAC Stelmacha cedek(przy tym budżecie nie będzie to trudne) - dobrze tutaj wypadają SONY, przetwornik możesz kupić do własnoręcznej instalacji, zegar, i ewentualnie Piotrek608 do dopieszczenia - powinno być bardzo dobrze.

Przy takich alternatywach kupno nowego CD za 3,5 kzł nie jest dobry pomysłem;-)

Drobne modyfikacje przyniosa drobny efekt. Znajomy bawil sie w niewielkie przerobki piecsetki Cambridge'a (scalaki, kondensatory, itp.) - owszem, bylo troche lepiej, ale nie na tyle, na ile mial apetyt. Tym sposobem Wadii czy Linna z Kambodzy sie nie zrobi.

Z kolei gleboki tuning (nowy DAC, stopien wyjsciowy i zasilanie) wiaze sie ze sporymi kosztami, nieprzewidywalnoscia efektu koncowego oraz watpliwa zbywalnoscia w przyszlosci (bo raczej nie uda sie go odsprzedac). Pomijam kwestie wiedzy i umiejetnosci technicznych, zeby w to sie bawic (chociaz zabawa moze byc przednia).

Najciekawszym rozwiazaniem z audiofilskiego punktu widzenia bylby zakup niedrogiego odtwarzacza z dobrym transportem i przetwornikiem i dorobienie lampowego stopnia wyjsciowego z osobnym zasilaniem (plus ewentualnie zegar). Zdaje sie, ze w watku o modyfikacjach Philipsa ktos mial w ten sposob stuningowanego Marantza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.