Skocz do zawartości
IGNORED

Wolfgang Muthspiel - wczorajszy koncert

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

Koncert udany. W. Muthspiel zaprezentował się sam oraz z zespołem Beefolk - sekstetem który przez większą część koncertu grał również bez Muthspiela.

Zaciągnąłem na ten koncert żonę (tolerującą moje upodobania muzyczne) oraz znajomych - miłośników muzyki dawnej oraz rocka progresywnego. Oprócz pierwszych trzech utworów, które W.M. zagrał solo reszta bardzo im się podobała. Mówili, że koncert był "niejazzowy" co w ich ustach było komplementem dla wykonawców.

Rzeczywiście solowe improwizacje W.M. nie były moim zdaniem porywające - może nawet lekko nudnawe. Być może zabrakło przystawek i efektów, które miały się gdzieś zagubić w czasie podróży lotniczych. Natomiast występ z zespołem był bardzo energiczny, melodyjny, na szczęście nie za bardzo smooth. Bez fajerwerków, ale doskonale spędzone 2 godziny. Niezły dźwięk. Jeśli już szufladkować muzykę - to trochę jazz, fusion, folk.

Instrumentarium (septet): (1) saksofony (t,s), flet poprzeczny, klarnet basowy (2) puzon i wokal, (3) skrzypce i mandolina? (4) perkusja (5) bas i gitara basowa (6) akordeon + (7) W.M. na gitarze elektrycznej.

Dziękuję. Czy w sprzedaży były płyty? Kupiłeś coś?

Byłem w stolicy z 1 na 2-go. Nie chciało mi się czekać do niedzieli i wracaćw poniedziałek. Chyba żałuję ,ale trudno było znieść ten stojący żar.

Były płyty zespołu Beefolk wydawane przez chyba austriacką wytwórnię Material Records. Kupiłem ostatnią (materiał z lutego 2004) - mam na niej autografy połowy sekstetu. Na razie dosłuchałem połowę rano do śniadania przed pracą - niezła.

Oprócz tego stoisko na którym było trochę płytek z niezależnych wytwórni (A.Ayler, J.Jarman i chyba inni artyści z kręgu AACM) - dla mnie to terra jeszcze incognita.

Muthspiela poznałem wczesniej na nieautorskich płytach - np. Motian,Enders Room,Rebeka Bakken itp. Dzięki jednemu z forumowiczów nabyłem także Work in Progress a idąc za nią znakomity Black & Blue. Perełki !!! Bardzo niedoceniany acz świetny gitarzysta !

Potwierdzam opinie Jarząbka - koncert był udany. Improwizacje W. Muthspiel takie sobie, no może wariacje na temat jednego utworu The Beatles mogły zwrócić na siebie uwagę. Natomiast zespół Beefolk zagrał z werwą i z wielką radością grania. Nie był to co prawda jazz, ale występ mógł się podobać. Dźwięk był dobry i do tego stereofoniczny :-) . No i oprawa świetlna dopełniała całe widowisko. Koncert należał do jednego z lepszych, jakie w tym roku widziałem. Płytki zespołu Beefolk były w cenie 65PLN. Nie nabyłem żadnej.

Tutaj można sobie ich trochę posłuchać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i pooglądać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Skład zespołu:

Jörg Haberl - perkusja

Helgi Hrafn Jonsson - puzon, śpiew (po islandzku) , gadanie

Georg Gratzer - saksofon, flet, klarnet basowy

Christian Bakanic - akordeon

Christian Wendt - gitara basowa, kontrabas

Klemens Bittmann - skrzypce, mandolina

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.