Skocz do zawartości
IGNORED

Bas...jednak kierunkowy...???

mrbudziol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...;)

jak w temacie...

gdy włączę suba mimo teorii... wyczywam a raczej słysze jego kierun kowość...???!!!

to znaczy jest on wszedzie ale... gdy postawię go przy lewej ścianie słyszę lewym uchem więcej basu, z prawej strony jest analogocznie... z przodu jest OK...

nie jest to jakaś bardzo ogromna róznica w słyszalności ale jest...!!!

czego wina...??? akustyka do du...??? czy może coś innego...???

aha dodam że w kinie jest OK ale w stereo już jest nieciekawie... wiem wiem że to profanacja słuchać stereo z subeb, normalnie słucham bez ale miałem ochote posłuchac z subem i się dećko zdziwiłem...;)

https://www.audiostereo.pl/topic/19513-basjednak-kierunkowy/

odcięty na 50Hz... fakt że tych najniższych basów nie potrafię zlokalizować są "dookólne"...

tak jak pisałem wyżej nie są to jakies wielkie róznice, są naprawde ledwo słyszalne ale jednak... myslałem że z moim uchem coś nie tak hehe...;) ale z ciekawości przestawiłem suba i... to samo...:(

ale wydaje mi się że to jednak po trochu(jak nie głównie) wina kiepskiej a raczej tragicznej akustyki w pokoju...:(

Troche w tym bedzie tez autosugescji. Lokalizacja dzwieku uzalezniona jest dlugoscia fali przy konkretnej czestotliwosci. Jest oczywiste, ze jezeli odleglosci glosnikow od sluchacza porownywalne sa juz z takymi dlugosciami, niebedzie idealnie. Przesuniecia fazy w miejscu odsluchu zaczynaja byc wyczuwalne. Odpowiednie procesory s opoznieniamy dzwieku sa jednak w stanie naprz. zgrac subwoofer w bagazniku samochodu z systemem przednim w taky sposob, ze niechce sie wierzyc w jego obecnosc.

ja miałem podobne problemy ale zmieniłem suba i zniknęły...tak całkiem poważnie to problem polega na tym że u Paradigma (miałem ten sam model) odcięcie na 50hz to bujda bo tak na prawdę to realne odcięcie jest znacznie wyżej i dlatego słyszysz skąd gra. Całe te regulacje w subwooferach często mają nie wiele wspólnego z rzeczywistością. W moim obecnym subie jest całkiem odwrotnie bo ma niby regulację 50-100hz ale tak na prawdę to przy odcieciu na 50 to on gra efektywnie do 35hz a przy 100 gra do 45hz. Precyzyjne pomiary mam z magazynu Audio ale mogę tylko potwierdzić że w praktyce odnosi się wrażenie ich realności. Jak kto woli, ja Paradigma lubiłem ustawiać na środku pokoju ale wtedy to nie wygląda za ładnie ani ciśnień nie było dużych. Musiałem na 3/4 go podkręcić żeby było słuchać, no a wtedy to wzmacniacz nie wyrabiał. Sugeruję ewentualnie go trochę ściszyć to jakoś się skomponuje. Swoją drogą to masz Monitor 9 które mogą grać bez suba, więc spokojnie. Paradigm PS1200 w kinie wystarczy a w muzyce radzę wyłączyć. Jeśli jesteś z Wawy to wpadnij a sobie posłuchasz u mnie:)

POZDRAWIAM

Oczywiście, że źródła niskich tonów są lokalizowane przez słuch.

Opinie, że bas jest monofoniczny to audiofilski mit oparty na uproszczeniu i półprawdzie. Polecam artykuł w "Physics today", do którego link wkleiłem w wątku "żegnaj Hi-Fi, witaj muzyko".

Mechanizm jaki tutaj działa to ITD czoła fali. W grę wchodzi lokalizacja transjentów - źródło sygnału ciągłego niskich częstotliwości rzeczywiście nie jest lokalizowane przez słuch bo tu w grę wchodzi fazowy ITD, a dla niskich częstotliwości rzeczywiscie on nie działa. Ale muzyka to transjenty a nie sygnały ciągłe.

Dlatego jeśli mamy jeden subwoofer trzeba go pozycjonować w centrum bazy stereo - wówczas słuch zignoruje sub jako odrębne źródło dźwięku dysponując wskazówkami lokalizacji (spatial cues) zawartymi w sygnale z satelitów/głośników głównych.

pozdr.

graaf

>2. Sub odcięty przy 50Hz gra do ponad 150Hz (zapewnie masz filtr 12dB/okt).

dokladnie, ale przy -12dB na oktawe i cieciu przy 50 Hz na 150Hz masz -20dB, zalaczam charakterystyke cieica przy zastosowaniu takiego filtra.

Ja zrezygnowalem ze zwrotnicy aktywnej w subie i do suba uzywam osobne wyjscie na ktorym uzywam bardzo precyzyjnego softwarowego filtra LPF i w odatku tne juz od 35 Hz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podejrzewam, że przy takich cięciach na charakterystyce i ograniczeniach elektroniki z głosnikiem, sa takie przesunięcia fazowe w zakresie tego basu, że może on byc nielokalizowalny. Do tego dochodzi akustyka pokoju...

> sa takie przesunięcia fazowe w zakresie tego basu

moze ktos przyblizyc znaczenie przesuniec fazowych w basie ?

mam mozliwosc plynnej regulacji w zakresie 0-180 stopni (sprzetowo) oraz dowolnie softwaerowo i zmiana w zakresach 0 do 180 nie powoduje ulatwienia/utrudnienia lokalizacji zrodla basu ale powoduje, ze pewne zakresy basu sa mniej lub bardziej slyszalne. Zgodnie z zaleceniami, ktorych przyznaje, ze nie do konca rozumiem ;) ustawilem przesuniecie fazowe suba kozystajac z bialego szumu.

generalnie czy chodzi tylko i wylacznie o spasowanie fazy satelit z faza suba (przy zalozeniu ze np. sub stoi w innej dleglosci niz satelity, np. miedzy kolumnami i jest blizej sluchacza) czy moze chodzi o cos jeszcze ?

norwidos>

stereo słucham bez suba, ostatnimi czasy po prostu chciałem posłuchać jak to samo czego słucham na codzień będzie brzmiało z subem...;) z tym że u mnie sub ustawiony jest na godzinę 11... gdy postawię go obok TV z lewej strony(z prawej jest ampli+reszta) jest ok.... wiem że miałeś tego samego suba więc dzięki za wpis...;)))

graaf>

to bardzo ciekawe co piszesz...;) tylko że niebardzo mogę go "usadowić" w centrum bo mam tam TV... a kolumny już tak ustawiłem(po mozolnym ustawianu wszerz i wgłąb) że stojąw swoim "optimum"... a niestety mam za m ało miejsca miedzy lewa kolumną a TV żeby wstawić tam suba...:( a nie chcę tego robić kosztem stereo) chyba zaczynam wkraczać w te "tajemne" strefy...audiofilizmu... hehe...;)

pomijając to wszystko... i tak sprzęt który posiadam jest przeznaczony do innego pomieszczenia... więc to są "chwilowe" niedogodności...;) tyle tylko że nie mam tyle kasy co np. Elberoth(szacunek z racji budowy pokoju audio...;)) i remont tegoż pomieszczenia sie...znacznie wydłuża...:(((

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.