Skocz do zawartości
IGNORED

Stosujmy korektory bo warto :) ! ! !

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 tygodni później...

Przyszła mi jedna myśl jeszcze. Jeśli dobrze pamiętam (bo nie chce mi się jeszcze raz czytać wątku), pojawiła się tu myśl, że owszem, realizatorzy uzywają korektorów - ale są to korektory wysokiej klasy, zwykle parametryczne, i są uzywane wyłącznie twórczo. To znaczy do ukształtowania miksu czy jego składowych. A nie do korekcji odsłuchu jako takiego.

Ale zobaczcie sobie tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).pdf

To jest instrukcja od aktywnych monitorów studyjnych Tannoya. Jak widać, mają one przełączniki słuzące korekcji pasma do odsłuchu - tak, aby dopasować głośniki do warunków akustycznych. Zakres korekcji jest pokazany na rysunku 1. Ustawieniom korekcji poświęcona duża część instrukcji, są m.in. sugestie jak ustawiac w zależności od warunków akustycznych pokoju.

Jak widac, profesjonaliści używają korekcji odsłuchu, a korektor nie jest parametryczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 rok później...

Odświeżam wątek.

Ostatnimi czasy moje Kody zaczęły mnie irytować do tego stopnia brakiem średnicy, że postanowiłem kupić equalizer. Byłem nastawiony bardzo sceptycznie do tego zakupu i czytając jak każdy wiesza psy na korektorach wątpiłem, czy to mi cokolwiek poprawi. Jednak wrodzona ciekawość wzięła górę. Kupiłem jeden z najtańszych korektorów jakie znalazłem. I co się okazało - że jednak to nie taki ostatni pomysł.

Wniosek: Korektor nie zrobi z marnych kolumn i marnego wzmacniacza lepszego sprzętu. Jednak jeśli kogoś nie stać na zmianę sprzętu (bądź na zakup takiego jaki się chce) - sprawi, że muzyki będzie się słuchało przyjemniej, znośniej, skoryguje brzmienie pod kątem upodobań.

Jestem zadowolony. Mój drugi system gra teraz milej dla ucha.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.