Skocz do zawartości
IGNORED

GDN 25/60/1 - na co wymienić ?

yaro44

Rekomendowane odpowiedzi

Odziedziczyłem kolumny Alton 80 z uszkodzonymi głosnikami niskotonowymi (GDN 25/60/1). Muszę kupić nowe ale może są jakieś zamienniki (z lepszym resorem niż standardowa pianka). Albo może mozna założyć coś większego co da lepszy odsłuch/wiekszą moc ? Średnica nie jest istotna (zamierzam zmienić obudowę). Oczywiście za jakąś przystępną cenę i bez dalszych modernizacji (zwrotnica itp.)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/19661-gdn-25601-na-co-wymieni%C4%87/

Zamiast kombinowac wymień resor na nowy, bo pewnie się rozleciał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Owszem - membrany oderwały się. Ale nie mam zamiaru naprawiać. Poza tym jak pisałem wolałbym coś lepszego. Może GDN 30/80/4 ... ale nie wiem czy to pasuje (chodzi mi o sprawy elektroniczne a nie wielkość)

Jeżeli nie to może są jakieś dobre odpowiedniki (z lepszych materiałów)? Ta konstrukcja Tonsilu jest już lekko przestarzała.

ps. ten sarkazm jest zbędny. Jestem laikiem w tej dziedzinie i nie posiadam fachowego słownictwa. Gdybym był fachowcem to nie zadawałbym takich (pewnie banalnych zdaniem większości) pytań !

No to co ze jest przestarzała???

Z Syreny też nie zrobisz Ferrari.

Materiały w głośniku sa takie jak powinny - w GDNach 25 i 30 są takie same. Resory piankowe mają to do siebie że się rozpadają po ok. 10-15 latach. Jesli głośnik się trzyma to resor można wymienić na oryginalny za 4-8zł. sztuka. Zblakniętą membranę posmarować impregnatem LS-50 Visatona albo czyms podobnym z Intertechniki - poszukaj wątków o tym, było trochę na forum.

Zwrotnice Altonów tez można chyba poprawić dodając układy RC - było trochę wątków o Altusach / Altonach.

A jezeli chcesz robić coś od nowa to nie warto opierać sie na gotowej konstrukcji.

Przeszukałem forum i nie znalazłem nic o modernizacjach ALTONÓW. Czy ALTUS nie różnił się niczym oprócz wyglądu ? Chyba miał inne podzespoły.

Ja po prostu mam za friko stare kolumny. Mam powyrywane GDN i muszę coś z tym zrobić. Skoro i tak czeka mnie wymiana to może można zamontować coś lepszego niż standardowe GDN (a jak tak to jaka firma i jakie modele, ew. jakie parametry są istotne w szukaniu zamienników)

Chcę mieć kolumny, używane od czasu do czasu, atrakcyjnie wyglądające (stąd mój inny post z prośbą o namiary na jakieś konstrukcje obudów pasujące do ALTONÓW). Nie jestem audiofilem, ma to ładnie grać i wyglądać. No i mój budżet też jest mocno ograniczony.

Koledzy mają sporo racji- Altony nie są sprzętem wartym poważnego tuningowania, a zamienniki? Poszukaj na www.stx.pl - są tam tanie, a w miarę przyzwoite głośniki.Patrz na mój wątek o niskobudżetowym subwooferze na głośniku STX. W razie czego kontakt na priv.

wkładanie zamienników to loteria. Mają inne paramery - np może się okazać, że kolumny wogóle nie będą miały basu po wymianie.

Kup dwie membrany na www.stx.pl z zawieszeniami do swoich gdn i tubkę butaprenu. Dzień roboty i masz nowe głośniki za 5 zł

• 7 miesięcy później...

wiem ze pytanie dla wielu z was banalne.. no ale.. nie dla mnie.. mam kolumny tonsil mildton 80W i ciekawi mnie do czego są te dwa pokrętła na kolumnacg (midrange i tweeter) moglby mi ktos odpowiedziec? thx z gory

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.