Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

kubedes, 21 Sie 2006, 11:30

przecież Ci mówiłem !! do klasy A sie chyba nie nadają, ale do Jeffa rowlanda, 6xLM3886 chyba, znajomy wsadził i obsikany.. więc wiesz...

Matthew, 21 Sie 2006, 11:33

>kubedes,

>przecież Ci mówiłem !!

no wiem ;) zamieszanie robię ;P

ile Ty tych Spraque miałeś w Passie?

>ale do Jeffa rowlanda, 6xLM3886 chyba,

>znajomy wsadził i obsikany.. więc wiesz...

ile ich tam wsadził? ten JR to dual-mono?

miałem dwa podpięte i styka..

Jeff rowland do klasa AB przecież i powiedział znajomy że pozamiatało, dlatego kupiłem ich dużo ale w Alephie się nie sprawdziły.. tak jak Nichicony Fine Gold 10.000 też się nie sprawdziły...

Matthew, 21 Sie 2006, 11:25

toś mnie pocieszył...nie planowałem dodatkowych wydatków na kondy:(

chyba narazie jednak muszą zostać,z resztą nie wiadomo co przy takim duecie kondów pokażą, i po solidnym wygrzaniu się...ciekawi mnie i musze to przetestować;)

>słuchaliśmy i po kolei odpinałem Spraque i z każdym odpięciem było lepiej, mniej ostro i "głębiej"..

- a może to był efekt zmniejszania się pojemności??

ważny jest bocznik tych dużych.. odmula i z tego co pamietam na próbę jak dałem jakiegoś 1u na diodę zenera tę przy zasilaniu pary różnicowej to coś niezłego się zrobiło z wysokimi tonami w jednym kanale, w drugim już nie podłączyłem bo zerwało mi ścieżkę zasilania ujemnego przy tym sklompikowanym fizycznie manewrze i poszło mi 35V na głośnik... na szczęście Skan wytrzymał.... darowałem sobie drugi kanał ;)... niewątpliwe jest to kolejna niezła opcja..

Byłem dzisiaj z wizytą u forumowicza Matthew odsłuchać jego nowego Passa Alepha 5. Na początku grał Nos Dac Petera Daniela w wersji XLR, no i nie grało to, tzn. grało ale tylko poprawnie, bez czaru i magiii, z jakiej Pass Aleph 5 słynie. Przełączyliśmy na modyfikowaną Cambodżę by Matthew (Ci którzy wiedzą o co chodzi wiedzą o co chodzi), no i też nie za bardzo grało, poziom dosyć wysoki, ale cały czas nie to. No i w końcu Matthew zmienił sieciówkę doprowadzającą prąd do Cambodży :-), zmiany przeszły najśmielsze oczekiwania i w końcu zagrało tak jak Pass 5 potrafi. Czarująco, dynamicznie, czarująco ;-) muzyka po prostu płynęła z głośników... Do tej pory wdziałem, że sieciówki to ważna sprawa, od dzisiaj wiem, że czasami to sprawa życia a śmierci w sprawach audio ;-)

no fakt, myślałem że mi grało ... zapomnieliśmy sieciówki z nosdac'a wsadzić w kambodże, po tym zbiegu zapraszam sceptyków nie wierzących w sieciówki hehe !!! .. nie wiem czy się cieszyć czy płakać, ... kambodża "zagrała" na kablach z Witawy a NOSDAC XLR na Neutralu i lipa... ://... mam Neutrala XLR, tylko po co mi on, nie mam NOSDAC'A.. po co mi...ble ble..

no fakt, myślałem że mi grało ... zapomnieliśmy sieciówki z nosdac'a wsadzić w kambodże, po tym zbiegu zapraszam sceptyków nie wierzących w sieciówki hehe !!! .. nie wiem czy się cieszyć czy płakać, ... kambodża "zagrała" na kablach z Witawy a NOSDAC XLR na Neutralu i lipa... ://... mam Neutrala XLR, tylko po co mi on, nie mam NOSDAC'A.. po co mi...ble ble..

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

...w sumie wątek o alephe...

w poniedziałek gościłem u matthew (szkoda że tak krótko) ale oczywiście bez odsłuchu się nie obyło choćby z czystej ludzkiej ciekawości, a przyznam że rzeczywiście jest czego!!!Moja świadomość przeszła gruntowną restrukturyzację po tym czego uświadczyły moje uszy. Nie chodzi bynajmniej o samego A5 który już wcześniej bardzo przypadł mi do gustu ale o system jako integralną jedność i spójność która dostarcza masę frajdy ze słuchania...Nie będę uskuteczniał bałwochwalstwa ale krótko mogę podsumować to słowem - czarująco - w końcu usłyszałem coś co określam "symbiozą w łańcuchu" , nie było ogniwa sprzętowego które zabużało by tą charmonię a jedyne na czym można skupić uwagę to muzyka:)))

pozwolisz że się podepne pod twoją ocene Piotrek:)fajne określenie "symbiozą w łańcuchu":).U Matthew'a można nabrać wiary w to całe DIY;) a uwage może troche rozpraszać to coś wielkie z kabelkami na środku;)Matthew,będziesz to czymś krył czy zostawisz tak żeby było praktycznie?:)

W kwestii obudowy to mile widziany komentarz, natomiast mam pytanie czy 80 000 uf na kanał wystarczy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>wojtekr

mam bardzo podobna koncepcje obudowy... uzylem identycznych radiatorow tyle ze moja maja po 15 cm wys. malowane na czarno. roznica taka ze przedni panel jest na cala szerokosc wzmacniacza a nie jak u Ciebie miedzy radiatorami. bardzo fajnie wyglada jak dopracujesz bedzie napewno rewelka. nalezy tylko pamietac ze te radiatory sie sprawdza jak je uniesiesz na jakis nozkach. u mnie uniesiony wzmak(ok 4 cm) ma kolo 50 "C a postawiny na dywan.... lepiej nie mowic.

pozdrawiam

Witam, zbliżam się do końca montowania A5 i mam niejasnosć w kwestii prowadzenia masy:

gdzie powinno podłączyć się masę:

XLR'a, RCA, zasilania i głośnika

i mam drugie pytanie czy 80 000 uf na kanła będzie ok?

w

Witam,

jako że obudowa jest najtrudniejsza w całym DIY to może komentarz. Jest to jeden pomysł alternatywą mogą być radiatory anodowane na czarno a srebrne elementy na (obecnie) czarnej szybie.

Jakieś pomysły?

w

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.