Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Ja również uważam że porównywanie profilu 6023 do tego jest troszeczkę nie namiejscu, nie mam konkretnych parametrów ale napewno są one dalekie wyżej wymienionemu profilowi. Podstawa tego radiatora ma 10mm grubości rzeberka są ułożone znacznie gęściej i są szersze co chyba jest znacznie ważniejsze niż długość ...jutro wkleję zdjęcie obydwu radiatorków i wtedy unaoczni się różnica! Moim wpisem nie chciałem nikogo zareklamować - nie znam tego człowieka ani nie współpracuję z nim - cena była niższa bo człowiek nie wiedział co sprzedaje a jak telefon zaczął dzwonić co 5 min to nic dziwnego że cena poszła w górę:P. Chciałem być pomocny a tu widzę koledzy odrazu naskakujecie że żadna okazja...tylko że jak był poruszany problem radiatorów to jakoś nikt się nie chwalił skąd je można po przystępnych cenach załatwić:/// Każdy może robić co chce i kupować u kogo chce;P

Panowie, porównanie profilu 6023 do tego na zdjęciu. Nie chcę nikogo urazić, ale nie ma żadnego porównania. Mam dwa profile KS216 wysokość 360mm, dlatego sprzedałem 6023, tak naprawdę marny kątownik przy KS216. Według mnie to profil na zdjęciu KS216.2, katalog Austerlitz Electronic. Niestety do A5 będzie trzeba dwa takie profile, jeden na kanał, wysokość ok 350mm, srebny.Może jednak się mylę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pr236, z szybkich wyliczeń i ze zdjęć na passdiy wiemy że do Alepha 5 na kanał wystarczy 2*20 cm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

link szarka szwankuje,

to ten radiator

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) KS216.2 , radiator na zdjęciu.

Ukryta Zawartość

Matthew,a pamietasz jaki miales spadek napiecia na rezystorach zrodlowych? W serwisowce jest 0.5V, ale podobno A5 chodzi na calkowitym biasie ok. 1.8 A, to powino byc ok 0.6V. Jak chcesz zwiekszyc bias, to zwiekszaj rezystancje R19, mozna ja nawet wywalic calkowicie(nieskonczonosc). Po takim zabiegu zobacz jakie masz spadki na rezystorach. W moim A2 usuniecie R19 podnosi bias o ok. 30% (0.66A na tranzystor). Zwora nie wchodzi w gre.

Co do A5 to nie wiem. Zrobiłem Amini stereo na KS300.6, czarny, wysokość 150 mm i słabo się grzeje. Ustawienie na pewno pionowe. Jak mogłem to policzyłem profile A6023, RF, RM, KS216 , KS300.6./sk157. Stosowałem do innych urządzeń RM, RF.

mariush, 11 Maj 2006, 23:22

>Matthew,a pamietasz jaki miales spadek napiecia na rezystorach zrodlowych? W serwisowce jest 0.5V,

>ale podobno A5 chodzi na calkowitym biasie ok. 1.8 A, to powino byc ok 0.6V. Jak chcesz zwiekszyc

>bias, to zwiekszaj rezystancje R19, mozna ja nawet wywalic calkowicie(nieskonczonosc). Po takim

>zabiegu zobacz jakie masz spadki na rezystorach. W moim A2 usuniecie R19 podnosi bias o ok. 30%

>(0.66A na tranzystor). Zwora nie wchodzi w gre.

ok rozumiem, czyli bez tego rezystora będzie ok 1,95A? (1,5A+30%) ;)

Pozdr

Matt

Matthew,

napiecia na rezystorach rowna sie Vbe+spadek napiecia na R20(1k). Ten ostatni zalezy od tego jaki tranzystor sie wezmie. W przypadku BC550 komus udalo sie uzyskac 0.9V (prad spoczynkowy 3x900mA), inni (standardowy tranzystor) nie mogli przekroczyc 0.66V (prad spoczynkowy 3x660mA).

teraz mam różne spadki napięć na tych rezystorach mocy, tzn, (0,4-0,6)V :/... odkąd mi siadło to nie gra mi od tamtej pory jak dawniej, wnioskuję że za pierwszym razem miałem farta co do tranzystorów kupionych z jednej serii, po awarii mam różne i to sie nie trzyma kupy, scena blisko, gra płasko i nie mogę powrócić do stanu z przed awarii.

Ale wracając do konfiguracji z przed "ulepszeń" okazało się że lepiej gra na jednym mostku niż na podwójnym...

Oraz lepiej z większymi pojemnościami niż 220u szczególnie ważny jest C10..

Pozdr

Matt

moim zdaniem wazniejszy jest C5. Ktos na diyaudio robil testy i wyszlo mu, ze najlepiej sprawdza sie 470/16 BGN+ 2 X 1/50 BGN(antyparallel)+2x 0.1u BG NX (antyserial), roznica w stosunku do standardowego FC byla bardzo duza. Ja mysle o 2x 100/16 BGN polaczanych rownolegle i na zmiane (antyparallel)

w A5 C5 z FC zamienione na silmica 220 poprawiło górę natomiast C10 z FC 220u zamienione na Rubycona ZL 330u/100v otworzyło dźwięk bardzo, poprawa w każdym zakresie... a ZL na filtracji ZTXa C9 za bardzo nic nie zmienił po FC

Czyli jednak duże pojemności bocznikowane... to jak z wyjściem w P1.7... zastanawiam się czy nie zastosować Nichiconów FG/KZ... BG drogie, i kurde ciężko żeby weszły na płytkę jak i Petera jak i Foksika, Foksik to trochę za małe te footprinty dał na kondensatory..

doczytałem że Kendaile które mam to mają max prąd tętnień ok 50A !!! a te Rify PEH200 30A.. dużo lepsze sa Evox Rifa PEH169 tam podobne sa prądy jak w Kendeilach... tylko ta cena :((

może ma ktoś te Nippony co Peter przysyłał ;) z 4szt bym łyknał ;)

Ukryta Zawartość

ładne...

i są, wersja KMH, śrubowe, bardzo ładne ;) ...

może dąło by jakoś radę wspólne zamówinie, mógłbym się tym zająć... co wy na to?

Ukryta Zawartość

Witam,

wygląda na to, że będę finalizował zamóienei na elpody i mam pytanie:

czy możecie sprawdzić listę rezystorów, czy elpod jest ok do P5?

Aleph 5 wartość Ilość

0,47 8

1 12

1,5k 2

100k 4

10k 12

1k 2

221 24

221k 2

392 2

4,75k 2

75 2

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.