Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

10 przykazań Nelsona co do poprawy dźwięku w A5 wzięte z tąd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niezły wątek...

intryguje mnie 6ty punkt, "filter cap on reference Zener" - o co chodzi?

My list of the most effective techniques for getting the best sound out of an Aleph:

1) measure the linearity of each output transistor in addition to matching and use the most linear

2) bias the hell out of it, with overkill heat sinking

3) substitute in combinations of diff pair devices, picking the best performing ones in terms of distortion, noise, and sound

4) a good pi filter on the supply

5) power transformer two feet away

6) filter cap on reference Zener

7) a glass of fine Cabernet

8) better caps

9) better connectors and wire

10) better resistors

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Radzę przeczytać cały wątek ;)

pkt. 6 - " filter cap on reference Zener" chodzi o kondensator podłączony równolegle do diody zenera w źródle prądowym pary różnicowej na wejściu, ale podobno max. 4,7uF, jeżeli damy więcej prąd pary różnicowej będzie się dłużej ustalał i przy włączaniu wzmaka będzie spore "bum" w głośnikach, no ale z układem opóźnionego dołączania głośników to spoko. Zdaje się że na diyaudio zalecali coś koło 1-2uF.

prosze wszystkich o wpisanie nicka w tresci przelewu bo tak to nie wiem kto wplaca

poza tym jedna osoba wplacila 40 zl - to jest cena za 4 kpl ale bez przesylki - moze chce odebrac osobiscie wiec bardzo prosze :)

płytki super od Foksika, bieda jest z otworami na rezystory te mniejsze :/ Holco nie wchodzą !!! no i mało miejsca na kondensatory 220 :/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Matthew wypasiona wersja się szykuje:) jestem ciekaw czy usłyszałbym różnice między naszymi klonami:P będzie trzeba kiedyś małe porównanie zrobić i powyciągać wnioski:)

to białe to Solen 47n jakiś ten lepsiejszy niby, czerwone miluśkie to PRP a czarne małe to Holco H4, a mocy to MILLSY, kondy to Nichicony KZ 470, ten C10 bedzie bocznikowany BGN 4,7u, SilverMiki też są, czas pokaże czy warto było w miarę wypasioną wersję robić... stary A5 mam na testy i aktualnie władowałem jako C10 KZ 1000u/50 ! i nie gorzej niż z 470u ;)

w zasilaczu jeden mostek na hexfredach będzie, przerabiałem podwójny i pojedyńczy gra lepiej, kondy to Nippony od Petera niebieskie 68000u/50 oraz kilka par KZ1000u/50...okablowanie Kimber 4VS oraz miedź posrebrzana jakaś linka w teflonie gruba która mi sie ostała, sygnałówka to plecionki z Witawy..

jak zawsze będe informował na łamach forum jak postepują prace, jakie modyfikacje zastosowałem (a będzie trochę) itp itd, napewno chcę wdrożyć w ten projekt niektóre z przykazań Nelsona ;) oraz pomysły z DIYAudio (zwiększenie biasu do 2A), radiatory mam chyba na to wystarczające... jest co robić ;)))

Pozdr

Matt

Pgwave, 24 Cze 2006, 20:04

>Matthew wypasiona wersja się szykuje:) jestem ciekaw czy usłyszałbym różnice między naszymi

>klonami:P będzie trzeba kiedyś małe porównanie zrobić i powyciągać wnioski:)

jestem za, jak najbardziej

... co wy na to? te duze to SPARQUE POWERLITYC, 22.000u/50V...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

podobno 73ci rok, nieużywane, tylko nie wiem jak przeczytać na jekie to prądy jest...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

matt

mam podobne tylko 33 000. rok tez pewnie podobny ale prad trzymaja. jak go naladuje to ladunek po tygodniu jest taki sam jak w chwile po naladowaniu

naladuj i zrob zwarcie zobaczysz jaki to ma prad :)

u siebie w a5 mam po jednym taki zbocznikowanym philipsem 15 000 i jest naprawde niezle mimo malutkiej ogolnej pojemnosci jak na alepha

W razie jakby ktoś chciał SAMODZIELNIE wykonać płyteczki do Aleph`a 5 (lub 1.2, 2, 3, 4) podaję link do strony gdzie można znaleźć niezbędne wzory. Strona jest trochę po chińsku, ale mimo wszystko warto zajrzeć :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Matthew - tobie przydały by się takie :

Ukryta Zawartość

post-2992-100009731 1170295404_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.