Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

ok, czas na prawozdanie:

po 3 dniach bojów w piwnicy u Ojca powstał wkońcu drugi mój A5.

płytki foksika są zajebiste tylko gdzie się daje na niej masę z zasilacza co?? podłączyłem tylko plus i minus i qwa 39V na wyjściu... !!! no to to podlutowałem na spód zenerki Kimberka i już masa była. Trochę się spociłem bo już miałem w głowie kolejną wymianę tranzystorów :/ ale nic, włączam, diodki się zaświeciły i .... świeciły się dalej ;)

jak na zdjęciu widać, DC Offset bardzo mały, ale w drugim kanale już 25mV nie wiem czemu :/ moze pomyliłem tranzystorki i wlutowałem nie zgodnie z naklejeczką...

to nie prawda że te radiatory są takie zaj...ste, grzeją się jak 150 ;)

Pierwsze wrażenie: zmulone i jakby przyciemnione, ... ale... są już plany i wydaje się bardziej przezroczysty, zresztą pisac o brzmieniu będe później może jak to pogra z tydzień.. Milsy i wszystko musi się przecież wygrzać, a o kondach nie wspomnę..

poniżej zamieszczam fotki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5385-100007524 1170298475_thumb.jpg

post-5385-100007525 1170298473_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne

Ukryta Zawartość

post-5385-100007521 1170298478_thumb.jpg

post-5385-100007522 1170298477_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tranzysotry mam na mikowych podkładkach i posmarowane pastą z miedzią, taką na procesory...

bardzo fajna prawa taka szyna dociskająca...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witadrugi kanał odpalil bez problemów. natomiast pierwszy podłaczyłem bez masy i pomiedzy skrajnymi nózkami nie ma napiecia na tranzystorach w minusowej gałęzi zasilania. Pomierzyłem irfy i wyglądają tak samo więc chyba nie one sa przyczyną. ale co może być?

>matthew

czyli już gara..:) taki A5 big tower:))

Przyoszczędziłeś na pojemności,widze 88000uF SPRAGUE,będziesz coś dokładał?

Pytki to może lepiej dać w pionie,tak tranzystory na górze będą miały większą temp. bo

przejmą ciepło tych z dołu...dobrze myśle?może mieć to jakiś wpływ na dzwięk?

-

>Pytki to może lepiej dać w pionie,tak tranzystory na górze będą miały większą temp. bo

>

>przejmą ciepło tych z dołu...dobrze myśle?może mieć to jakiś wpływ na dzwięk?

>-

płytki raczej w poziomie - też o tym pomyślałem oglądając zdjęcia.

ciepło idzie "do góry".

miejsce na obrócenie płytki jest.

ja bym dał poziomo w 1/3 wysokości od dołu.

Matt - daj więcej fotek ;)

diody to HEXFREDy?

Matthew tak sobie myślę i sprawdzałem w praktyce, że IRFP240 należało zamontować w poprzek, czyli poziomo radiatora. W taki ustawieniu jak u ciebie jeden tranzystor podgrzewa drugi, powietrze opływa radiatory z dołu do góry , a żebra są ustawiane pionowo. Można i tak, dać IRFP240 w dwu rzędach po 3 szt poziomo.

>Matthew

moi przedmówcy mają rację co do zamontowania tych tranzystorów

powinieneś zamontować poziomo w dwóch rzędach po 3 szt

tak jak zrobiłeś to te tranzystory na górze zawsze będą bardziej gorące od tych na dole

buu za późno na zmiany ale i tak dobrze ten radiatorek odprowadza ciepełko, poziomo to nie było jak, musiałem wykorzystać gwinty w radiatorze... zawsze można położyć na przodzie ;)

dźwięk bardziej spokojny i swobodny i jakby bardziej naturalny...

tak to Hexfredy, 8 diodowy mostek..

Spraque nie będę dodawał bo spłaszczają i wyostrzają...

Radiatory z odzysku tak mają, że są z otworami gdzie nie trzeba. Ale można zamontować IRFP do kątownika np. 50-30-5 lub rury prostokątnej np. 40/100-10/20. Tak zrobiłem z radiatorem sk157. Kątownik i mam 45 mm miejsca na otwory mocujące do radiatora, a w radiatorze piękne gwintowane otwory M4 i M5.

Matt powiedz czy sa slyszalne roznice miedzy jednym mostkiem a dwoma i czy tez jest poprawa przy hexfetach bo jako jedyny chyba dosc mocno to walkowales..

pozdo.

tak naprawde to chyba nie ma różnicy, napewno jest różnica w cenie ;) dając Hexfredy ;)

tzn powiem tak, lepiej jest może dla kondensatorów gdyż są szybciej ładowane ;) mniej obciążone są diody a w dźwięku to nie wiem czy w ślepym teście bym rozpoznał czy gra na jednym czy na dwóch mostkach.

Użyłem podwójnego mostka bo akurat miałe gotowy z poprzedniej wersji...

no zaczyna czarować pomału Aleph, jednak już potwierdzam ze tranzystory to poważna sprawa, przekonałem się na własnej skórze... parowane i z jednej serii muszą być ;)

milsso, 18 Sie 2006, 23:20

>>matthew

>

>czyli już gara..:) taki A5 big tower:))

>Przyoszczędziłeś na pojemności,widze 88000uF SPRAGUE,będziesz coś dokładał?

>Pytki to może lepiej dać w pionie,tak tranzystory na górze będą miały większą temp. bo

>

>przejmą ciepło tych z dołu...dobrze myśle?może mieć to jakiś wpływ na dzwięk?

nie użyłem Spraque, na zdjęciach są Nippony od Petera, 4x68.000uf

Matthew, 21 Sie 2006, 10:25

>no zaczyna czarować pomału Aleph,

jak rozmiem piszesz o "wypasie".

poprzednik nadal na chodzie? czy rozebrałeś poprzedniego alepha?

tak, ten nowy, chyba będą z niego ludzie ;)

stary pojechał do Acoustica, podobno z Mietkami się lubi, Zybel mi pisał że podłączył swojego do Mite'ków i bardzo zadowolony. Acoustic będize miał trochę pracy z wymianą tranzystorów ;) ale można go reanimować jeszcze.

Matthew, 21 Sie 2006, 10:35

>nie użyłem Spraque, na zdjęciach są Nippony od Petera, 4x68.000uf

a co sądzisz o tych Sprague?są do bani?

będe chciał dać je 4szt.i do tego 4szt.po 10tyś.uF STC i 4szt. Nichicon KG Gold 8200uF/50,w sumie 160800uF.

Wiem że to mieszanka będzie i zastanawiam się czy tak się robi?

No teraz nie pozostaje nic innego tylko odpalić P 1.7 i reanimować alepha od Matta tylko jak to zrobić z dzidziusiem na jednym ręku i drugą lutować heheh ale musze skoro Zybel schował klona do szafy :)

Millso, pisałem wczesniej, miałem je podpięte i grały sobie ze 2 tyg, przyjechał Magazynier, słuchaliśmy i po kolei odpinałem Spraque i z każdym odpięciem było lepiej, mniej ostro i "głębiej".. czyli wyostrzają i spłaszczają... nippony mają to coś...

Matthew, 21 Sie 2006, 11:25

>słuchaliśmy i po kolei odpinałem Spraque i z każdym odpięciem było lepiej, mniej ostro i "głębiej"..

>czyli wyostrzają i spłaszczają... nippony mają to coś...

To dlatego mi je tak chętnie oddałeś do symasyma...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.