Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem jest to prawda i wolę stosować o ile to możliwe baterię kondensatorów. W produkcyjnych wzmacniaczach w 99% są dwa kondensatory w zasilaczu z powodu, że:

1. wychodzi taniej

2. mniej zajmowanego miejsca, a co za tym idzie i prostsza konstrukcja

Przy budowie swojego klona A30 zastosowałem 28 kondensatorów 4700uF nichicona w zasilaczu :)

jak dawałem jakieś nichicony FineGold 10000u do A5 to kaszaniły dźwięk... we wzmakach klasy A chyba razczej trzeba wysokoprądowe, śrubowe stosować...

Pass w A30 nie zastosował śrubowych, a zwykłe snapin. Pojęcie "wysokoprądwe" jest różnorako pojmowane przy kondensatorach i np. dwa wysokoprądowe o dużej pojemności mogą nie ładować sie tak jak zwykłe połączone równolegle w baterię o dużej pojemności.

Mam też pytanie czy wlutowałeś rezystor R0, R8 (jakiej wartości ? ) oraz zworkę oznaczoną OPT, widoczną od dołu płytki. Miałeś jakieś kłopoty przy odpaleniu ?

Źle mnie zrozumiałeś- mam już polutowane płytki, ale bez dwóch rezystorów, które niestety nie przyszły z zamówienia październikowego u Petera. Do zasilacza muszę jeszcze wytrawić płytkę i poskładać obudowę.

Chciałbym tez muc jutro uruchomić aleph'a jak ty :)

Po aleph’ie buduję klona krell50 i pewnie od razu je sprzedam, aby mieć środki na następną końcówkę :)

A co powiecie na taką kombinacje kondensatorów?

są tu niskobudżetowe bo stare BHC10000+Sprague22000 i 6800FG w sumie 77600uf na końcówke mono A5.Ułożenie kondów w obudowie podyktowana przez ilość miejsca.Ja jak narazie nie mam zastrzeżeń.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sam się zastanawiam nad wymieszaniem kondów o różnych pojemnościach ale wolałbym jednej firmy . Jeśli duża pojemność reaguje wolniej a mniejsza szybciej to odpowiedz bateri kondów może być rozciągnięta w czasie bo najpierw odpowiadają mniejsze puźniej te duże i teraz czy to jest dobre czy nie oto jest pytanie tutaj trzeba przeprowadzić by porównanie .Ja chyba zapodam 5 x 22000uF a puźniej postaram się przykombinować na próbe duże pojemności.

A skąd jesteś? przeważnie dają duże śrubowe ale może złóż taką baterie z tych Nichikonów i porównaj to z zasilaniem na np.4 dużych i czymś jak ja mam..można wtedy wniosek wyciągnąć i sprawdzić co komu lepiej pasuje.Czyli trzebaby zrobić odsłuch zbiorowy Alephów!:) ustalić jedne kable,przedwzmacniacz i tylko przepinać piecyki.Kto się pisze?

z moich doświadczeni wynika ze miesszanie kondów w A5 pogarszało dźwięk.. najlepiej jest zastosować śrubowe i zbocznikować je jakimiś polipropylenami i to lepszymi, albo ruskimi... 5u-10u.. pisałem już wczesniej o tym..

heh,lepiej się nie spiesz,unikniesz niespodzianek:) i pytanie czy ktoś jeszcze ma A5 i zechce go wystawić do testu? Matthew?....

problem również jest z miejscem testu,może być u mnie,ale nie mam zbytnio warunków-pokój z aneksem kuchennym i przedpokój razem.Ale jak co to nie ma sprawy!

No i świetnie Zybel! tylko nie pokazuj się bez moich Mite!:) a tak apropo to jakie kolumny tym napędzasz i jaki efekt według ciebie?

Czekamy aż misio... złoży swojego i trzeba się zorganizować,może jeszcze ktoś dojdzie w międzyczasie.Fajnie by było jak by Matthew się zebrał ze swoim i Bikoz z X100.

By sprawdzić dzwięk z różnymi kondami należałoby sprawdzać w konkretnym jednym modelu wymieniać kondensatory (cało ich baterie) trzeba by przyszykować takową i tylko odpiąć jedne i zapiąć kable od drugich no i zbocznikowanych tym samym, jedynie wtedy będzie to prawdziwy miarodajny test . Fajnie by było się tak spotkać . Chłopaki w Krakowie w ubiegłym roku organizowali sobie takie spotkania w jakimś klubie .

Racja,miarodajne byłoby przepinanie bateri kondensatorów.Umnie odpada bo monobloki.W gre wchodzą póżniej kondy na płytce,trafo czy diody i tranzystory jak sparowane.Ogólne wnioski się jednak zawsze wyciągnie...i się gały napatrzą na czyjeś wypociny:)

Dzisiaj odpaliłem A30, niestety są problemy. Po podłączeniu głośników, niskośrednitonowy skan niebezpiecznie się cofa, bez wzlgędu czy podłączam przedwzmacniacz czy nie. Cały czas jest wklęśnięty. Czy ktoś wie co może być tego przyczyną ?

rogus,

Stałe na wyjściu- pierwsza moja rada, to nigdy nie podłączać jakichkolwiek kolumn do wzmacniacza bez układu zabezpieczeń, a już tym bardziej do świeżo uruchomionej końcówki mocy ;) Miernik w rękę i trzeba szukać co jest nie tak.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.