Skocz do zawartości
IGNORED

Pomóżcie jaki kabel??(nad - kolumny)

raudio81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kolega właśnie pozbawił mnie kabla ;) Audio Quest 6+ (mogłem się pomyli w nazwie)

Mój sprzęt :

NAD 320 BEE

NAD 542

NAD 422

kolumny - Yamaha NS 300 (może będzie zmiana na Tannoy Fusion 2 - ten drugi licząc od najmniejszego w serii;) ze względu na brak kaski i zmiana na pokoik klitke;) a marzy mi się seria Studio Paradigma - pierwsze z kolei - ok.3 tys. :( - pisze po to by było zrozumiałe,że kabelki muszą byc rozwojowe ...

Słucham metaly (iron Maiden ,Judasów,metallica,megadeth,kreator itp. ) i innego ciężkiego brzmienia - Alice in chains,soungarden,iommi itd...ale kawałki takie jak blade runner blues też są mi bliskie

Wracając do tematu - po przejściu na kabel z media marketu pełen miedzi ;) za 7 zł od metra dźwięk się spłaszczył (tak to odczułem) - wszystko się rozmyło i przykleiło do kolumn - tak to słyszę - także jest "audifilska tragedia" ;)brak głębi i wyrazistości ...ech - szkoda gadac

Proszę o sugestie - chciałbym już jutro kupic lub wypróbowac kabelek... hm - myślę,że za 5 metrów kabelka razem (po 2,5) nie chciałbym wydac wiecej niz 400 500 zł - na upartego wystarczy 4 metry kabla

Pozdrawiam i dziekuje za sugestie..

Drogi Radku...

Mysle iz to co znalazlem ucieszy Cie znacznie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z audiofilskim pozdrowieniem

Kamash

Ukryta Zawartość

podobne zestawienie firmowe gra juz u mnie jakiś czas i mieszałem troszkę;)

wiec polecam z konetów;

zrób sobie gothama 4v1-napewno bedziesz zadowolony a jeżeli chcesz koniecznie wydać kase to spróbuj proteusa-a doznasz objawienia

z głośnikowców:

napewno warto reasona albo xlo 14 czy 11

reason z nadem jest dla mnie mistrzem czaru vokale są naprawdę cudowne,natomiast xlo na pewno sprawdzi się z muzyka która wymieniłeś.

poza tym jak masz podwójne gniazda w kolumnach to koniecznie spróbuj bi-w na obu xlo to naprawdę moze ci starczyć;)

Tanoy Fusion 2 kosztują około 790 zł. Chcesz kupić kable za 400 zł. do kolumn za niecałe 8 stów ? Może lepiej dołożyć do lepszych paczek ? Paradigmy Reference Studio 20v3 kupisz nowe za 2250 zł. w tym koszt przesyłki :-)

I love the sound of crashing guitars

Dziękuję za wszystkie rady.

Właśnie wróciłem z Top hifi za mariotem (Wawa jak ktoś ze stolicy) i o 14 odbieraz przygotowane 3 i pół metrówki Audio Questa 6+ ..to najlepszy w klasie cenowej kabel uniwersalny i wyrazisty - żadnych skrajności...

do tego rozwojowe(tak sobie to tłumacze) końcówki za 25 zł też audio questa - takżr droga do paradigmów studio za dwa latka może jest otwarta od strony kabelków ...no i wiem,że jak kupie np. Rotela (swoją drogą - co o nim myślicie - jako firma - myślę o podstawowym wzmaku) czy jakiś inny lepszy od NAD'a (moja dziewczyna nie może już na niego patrze ;) - ja też za designem nie przepadam (ale nad gra i za to sie płaci bez dopłat za wykonanie obudowy)

Przy okazji - głośniki B&W 600 tki czy model niżej - jakie opinie ? pozdro

TYPE 6+, to moim zdaniem dobry wybór, jak będziesz miał możliwośc posłuchania to wypróbuj także łączówkę tej firmy-minimum model Coral ze starej serii, co do paradigma, mogą troszeczkę pojazgotać w Twoim repertuarze, ale jeśli lubisz taki przekaz , to czemu nie. Ale jeśli chcesz wydać około 2500 zł na kolumienki, to rozejrzyj się za czymś używanym ( jkieś JMLab z lini cobalt, Epos) , a zobaczysz co ten Twój Nadzik jeszcze potrafi, z audiofilskim pozdrowionkiem-lagi17

mickey - po prostu te kabelki powodują,że moje obecne NS 300 nie są aż tak "schowane pod kocem "jak grają...

są na tyle dobre (kabelki),że posłużą przy późniejszej wymianie komponentów nic do dźwięku nie dodając i nic nie ujmując ...wraz z kształtowaniem się mojego gustu dźwiękowego będę dobierał sprzęt - a później już wyszlifuje go lub nie bardziej specjalistycznymi kabelkami...takze nie zaczynam od kabelków a raczej nie zawężam sobie nimi ścieżki rozwoju sprzętowego...huuuu ;))

o Tannoyach myślę bo nie mam kaski na droższe a Yamahy ledwo się zmieszczą do nowego pokoju...

lagi - dzieki za rade - co do jm labów - słuchałem i zmęczyły mnie w metalu p paru minutach - co prawda na srebernym tanim kablu - moze dlatego tak harpagoniły po uszach na ostro;)

A, jeśli tak to przepraszam, dla mnie dać za kabelki 400 zł. tu już jest max. Ale widzę że Ty piszesz jeszcze o bardziej specjalistycznych kablach (nie chcę wiedzieć ile będą kosztować ;-). Choć może ja jestem nieobiektywny, bo wolę ustroje na ścianach niż kable...

Tak się składa, że jestem właśnie w trakcie budowania zestawu i również zauważyłem, że francuska szkoła brzmienia (Jm Lab, Triangle) jest bardziej pod lampę, słuchałem Triangle Comete ES na moim Creeku i też długo nie wytrzymałem ;-) Muzyka to głównie rock, metal rzadziej. Eposy to raczej przede wszystkim piękna średnica, ale nie wiem, możesz spróbować. Ja je skreśliłem na samym początku (choć z Creekiem to ponoć firmowe brzmienie).

I love the sound of crashing guitars

zminiłem (a mam narazie zwykłego profigolda za 50 zł) - i mała (praktycznie nie odczułem)różnica - może lepszy interkonekt by to zminił - ale potrzebne są dwa po ok. 500 zł hehe ;))

wiecie co... kiesdys ktos w tescie nada napisal (w jakiejs gazecie chyba) ,że nad na samej kocówce gra ok. przecież jakby tak podłączył to byłoby pewnie po głośnikach... pozdro

dodam,że mam już Audioquesta - i jest ...mmmiodzio - nowa wersja i ma 8 drutów ;))) 69 zl od metra..pewnie cos napisze jak posłucham...jeszcze raz dziekuje za rady - dodam,że nie tylko mnie się przydały..

uważam ,że sugestii ad. sprzętu audio należy słuchac gdyż później łatwiej przy odsłuchu zwrócic na pewne rzeczy uwagę... jednak - wiadomo - kupuje sie to co sie podoba po odsłuchaniu

Ja zamiast zworek mam DIY na Klotz La Grange i jest miodzio. Tego profigolda co mowisz tez wsadzalem, ale to nie to samo. Klotz bardzo ładnie ukulturalnie wysokie tony i poprawia ich rozdzielczosc, oczywiscie wedlug mnie. Pozdrawiam.

słuchałem dziś przy okazji kabli rotela RA - 02 ..mają go za 2800 a na allegro można dosta za 2000 fabrycznie nowy i z gwarancją...myślicie,że to bezpieczne..ma ktoś doświadczenie... pytam bo jak posłuchałem brave new world i alice in chains unplugged ....achh ma dokładnosc nada(bo zawiozłem swojego) i jednocześnie głębię....jak włączyłem znów nada to dźwięk się spłaszczył i przekaz nie był żywy (kolumny z serii 600 B&W)

pozdro

ech....słucham sobie od paru godzin AQ Type 6 (w sklepiie powiedzieli,że to nowa wersja) ..i przestało mi się podobac .... duuuuudni jak cholera... mam dokladnie takie spostrzeżenia jak w linku (który przeczytałem przed chwilą szukając czy inni podobnie zareagowali) .mozę nidługo bede go sprzedawał... ;)) myślicie,że jak kupie monitorki dużo mnijsze (bo pewnie bede musiał- zmiana pokoju) to to co dudni przy Yamahach NS 300 bedzie ok. na mniejszych głośnikach ze słabszym basem...? pozdro ech

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a cholera na AQ Type 6 sprzed paru lat (ma 2 żyły mniej) wszystko było ok. dlatego tak pewnie kupiłem...

myśle - krótsze kable - nowa "poprawiona pewnie" ;) wersja - bedzie ok... jest tak jak piszą - piorunujące wrażenie na początku a potem zaczynasz się męczy ..

Nie mam za dużo czsu by opisa dokładniej wrażenia odsłuchowe ale zawarłem je w tym temacie : (dzięki jeśłi ktoś przeczyta i doda coś od siebie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.