Skocz do zawartości
IGNORED

Logitech z-5500 czy Panasonic SC-HT870E?

Neo4851

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jezeli temat nie w tym dziale to sory ale jestem nowy ...

Od kilku miesiecy planuje zakup jakis dobrych glosnikow do kompa. No i juz w 100% mial byc zestaw logitechow lecz przegladajac ceny kin domowych natknalem sie na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... Jak myslicie co lepsze? Patrzac na ilosc watow tego kina domowego wybral bym je lecz nie wiem czy po podlaczeniu do kompa bedzie dzialal dzwiek 5.1 i czy wogole da to sie jakos podlaczyc do pc? Itp...

Chcailbym rowneiz sie dowiedziec czegos o tym kinie...

Jak jest z jakoscia dzwieku?

Jak sie sprawuje subwoofer(na ktorym mi najbardziej zalezy)?

Czy ilos watow jest "prawdziwa" czy moze zawyzona?

PS: Te logitechy niby maja bardzo dobry subwoofer a patrzac na waty to te kino ma jeszcze lepszy. :D

POMOCY! :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ok post juz tu zostaje...

a wracajac do glosnikow to tylko Logitech z-5500 do kompa i nie mysl o tych innych

z-5500 to jedne z lepszych zestawow do kompa jakie dane mi bylo testowac -- 1300zł to dobra cena za nie ale mogliby dawac do tego kabelek cyfrowy

ogolnie swietne glosniczki zreszta wpisz na google z-5500 wszedzie sa swietnie oceniane ... logitech dawno juz pokazal creativ. kto robi najlepsze glosniki do kompa

Swietne oceniane przez kogo?

Przez ludzi którzy za wzor brzmienia mają łomot wydobywający sie z subwoofera.

Przykład - prosze poczytac opinie

Ukryta Zawartość

A tak swoją drogą chetnie bym posłuchał takiego zestawu.

Ukryta Zawartość

Na takich stronach ludzie dają 10pkt nawet zestawom za 49.99 :P

Nie ufaj takim recenzjom, na przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I zrobię mały cytat:

"Ta kolumna ma zamkniętą konstrukcję, próżno szukać otworu "bass reflex", który obecnie wydaje się być normą nawet w słabszych konstrukcjach. Nie przeszkadza to jednak w odtwarzaniu potężnego i głębokiego basu."

Bass reflex jako rozwiązanie hi-end trafiło nawet do konstrukcji budżetowych :P

"Problem ciśnienia powietrza jakie wytwarza się podczas intensywnego ruchu dużej membrany został najwyraźniej rozwiązany przez zastosowanie specyficznej, "rzadkiej" membrany, która nie blokuje w tak znacznym stopniu przepływu powietrza oraz fal akustycznych odbijających się od wnętrza drewnianej obudowy."

Toż to nie obudowa zamknięta a otwór... membrana stratna :P Zamiast owego głośnika można zastosować sitko ;)

"Plastikowa obudowa, w tylnej części mały otwór umożliwiający przepływ powietrza a przede wszystkim fal dźwiękowych o średnich częstotliwościach."

Ze względu na rozmiar głośnika oraz wielkość BR rzeczywiście jest on strojony na średnie częstotliwości :P

Raczej nie jest to spowodowane niewiedzą recenzenta, raczej jest on spostrzegawczy.

Ukryta Zawartość

opinie typu benchmark sam omijam zawsze z daleka , recki z-5500 mozna znalezc na zagranicznych stronach zajmujacych sie sprzetem audio

np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie wiem jaki postep techniczy/jakosciowy sie dokonal w 5500 od czasu z-5300, ktore posiadam, ale podejzewam, ze zminil sie tylko napis ;)

Logitech z-5300 nie nadaje sie do muzyki. Za te cene pomysl np. o tym:

Ukryta Zawartość

jakiekolwiek porownywanie logitecha z 5300 z tymi monitorami jest chyba nawet niemozliwe ;)

Ukryta Zawartość

Pienio, 25 Lip 2005, 13:20

>opinie typu benchmark sam omijam zawsze z daleka , recki z-5500 mozna znalezc na zagranicznych

>stronach zajmujacych sie sprzetem audio

A co w polsce to glupsze ludzie są cy cuś?

==>jaroomen

po pierwsze znajdz mi jakas stronke polska zajmujaca sie sprzetem audio z recenzja wlasnie tych bzyczków

kiedys zamawiałem sporo sprzetu z komputronik.pl ktory jest bazą dla benchmarka a opinie ktorymi czasem sie sugerowałem były mocno przesadzone , poprostu niektorzy pod wplywem emocji zakupu nowego sprzetu widza w nim same superlatywy co czesto sie udziela ludziom kupujacym wlasnie głównie glosniki , monitory lcd .

zreszta sluchałem tego modelu jak i praktycznie calej serii Z i paru z X + creative wiec mam porownanie

oczywiscie jakby neo zaproponował ze mysli jeszcze nad jakims wzmakiem + kolumny czy cos to by była inna dyskusja ale wybor padl na logitechy vs panasonic wiec dla mnie wybor jest oczywisty

Pienio, 25 Lip 2005, 23:18

>==>jaroomen

>po pierwsze znajdz mi jakas stronke polska zajmujaca sie sprzetem audio z recenzja wlasnie tych

>bzyczków

W polsce ludzie to nowobogackie są i nikt sie nie zajmuje czyms takim.Z komputera sie nieda słuchac itp.Zenada.

Pozdrawiam

widze ze masz jakis uraz kolego...moze zaloz jakis nowy temat ze swoim problemem

sam mam do kompa podlaczone z-5300 i graja bardzo przyzwoicie - filmy(divix) + muzy tez czasem sobie na nich slucham

czlowiek zadal proste pytanie wiec odpowiadam ale naprawde nie chce mi sie odbiegac od tematu ... patrzac na te biedne podteksty

pozdrawiam

peace

Niemam zadnego urazu ani problemu ale widze co sie dzieje,sam na codzien słucham muzyki z kompa i nie nazekam.

Lecz przy kompie mam z deka ambitnijszy system wspołpracujący ze zintegrowaną kartą na płycie.

Pozdrawiam.

Sory ze nie odpowiadalem ale nie bylo mnie w domu przez te 2dni... :)

Co do tematu to wybralem logitechy. Dam znac jak graja(bede mial porownanie do tonisili 2x300w). :D

Thx za odpowiedzi.

• 1 rok później...

Ech... Całkowicie zapomniałem o tym temacie. :P No, ale lepiej późno niż wcale.

Więc zgodnie z obietnicą oto wrażenia z odsłuchu z-5500:

Zestaw ten posiadam od ok 1,5roku i jestem bardzo zadowolony.

Odrazu zaznaczam, że razem z głośnikami koniecznie należy zakupić dodatkowo karte dzwiękową Creative SoundBlaster X-Fi oraz kabelek coax'ialny. Dopiero wtedy głośniki pokażą na co je stać, a stać je na bardzo wiele... ;-) No to może zacznijmy od najmocnieszego punku zestawu, a mianowicie od subwoofera. Jest bardzo mocny, uderza szybko i czysto... Robi naprawdę wielkie wrażenie. Potrafi zatrząść wnętrznościami i wszystkim co się znajduje wokól. Potrafi również zagrać miekko, przyjemnie, "głęboko" ... Naprawdę jestem zachwycony jego możliwościami choć nie oznacza to że nie posiada on wad. Czasami mógłby być jednak trochę szybszy, szczególnie gdy volume ustawimy >65/70% z sub'em na MAX. Wtedy zaczynaja się problemy(zaczynają zlewać się dziwięki, występuje tkz "charczenie") i należy subwoofer trochę "przyciszyć". No, ale tak czy siak w kwestii basu jest bardzo dobrze.

Satelitki po odpowiednim ustawieniu X-Fi radzą sobię również naprawdę całkiem nieźle. Oczywiście nie jest to dzwięk porównywalny z drewnianymi kolumnami. Jest to dzwięk całkiem inny niż z drewna... Grają bardzo wyraźnie, czysto ... naprawdę ładnie... Niektórzy zarzuacali im brak śrdnich tonów. Ja jestem za to innego zdania. Owszem podłogowe, drewniane, duże kolumny maja ich więcej i nie słychać tak tej różnicy pomiędzy "górą a dołem"(nie wiem czy dobrze to ująłem), ale w Z-5500 również nie jest aż tak źle i mogę z całą odpowiedzialnością polecić ten zestaw do oglądania filmów jak i słuchania muzyki(dla mniej wybrednych. ;-)).

No, ale wkońcu z-5500 jest komuputerowym zestawem kina domowego więc wypadało by coś napisać o wrażeniach z oglądania filmów(DVD). Więc.... Jest bardzo dobrze. Wokale są bardzo wyraźne, ścieżki dzwiękowe w DD5.1 czy DTS brzmią znakomicie, a efekty(tj. wybuchy itp..) baezproblemowo potrafią zatrząść szybami w mieszkaniu nade mną. W kwesti gier Z-5500 jest poprostu bezporównywalny... Naprawdę w połączeniu z X-Fi efekty dzwiękowe dosłownie wgniatają w fotel(NFS, GTL itp..) bądź robią z mojego pokoju pole bitwy gdzie każdy wybuch granatu(itp..) trzęsie wnętrznościami.... ;-]

Także... Zaznaczam, że nie należe do grona "audiofili" więc nie mam bardzo wygurowanych oczekiwań co do jakości dzwięki, ale uwielbiam słuchać dobrej muzyki, tym bardziej na wysokiej jakości głośnikach.

Zestaw Z-5500 polecam wszystkim którzy szukają zestawu komputerowych głosników, jednocześnie oczekująć dobrego dzwięku z dużymi możliwościami. Miałem możliwość porównania z-5500 z innymi zestawami komputerowymi(włącznie z MegaWorks'ami oraz GigaWorks'ami ProGamer G500) i bez apelacyjnie Logitech grał lepiej.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.