Skocz do zawartości
IGNORED

Pojemność filtrująca w zasilaniu wzmak?

turbowariat

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o rade . Mam denona pma-735r tam jest stosunkowo mała pojemnośc filtrująca w zasilaczu tzn. sa dwie elny for audio po 8200uF kazda. Czy moge dołożyć jeszcze dwie takie elny ? ( z niczego mi dymek nie poleci ?) Ktoś robił takie figle ? :) i mialo to jakiś wplyw na dzwięk ?

Masz jakieś problemy z kompresją dźwięku przy wyższych poziomach głośności?

Wiele rzeczy mżna zrobić pytanie tylko, czy to się opłaca?

Napisz jakiej mocy masz trafo, jaki mostek greatza i się coś pomyśli:)

Hmm..wymagacie Panowie ode mnie za wiele...nie wiem jaki tam jest rodzaj mostka. napewno sa tam dwa transformatory ( nie toroidy ) typu el ? Brzmienie jest zbyt szybkie czasem zbyt gwałtowne. (to sie nazywa kompresja dynamiki ? ) zmieniłem firmwy kabel zasilajacy na 3x1,5 w ekranie ale bałem sie uziemić obudowe (gdzieś na forum czytałem ze to możę jakieś zwarcie zrobić ) Jak mślicie ? Podobne pytanie o pojemność filtrujacą mam do odtw. cd. czy można tak poprostu dolożyć pojemności ? ogólnie mam z moim zestawem ten problem ze gra zbyt szybko zbyt agresywnie a za "cienko" brakuje potęgi brzemienia> za wszelkie rady bede wdzięczy niezmiernie :)

Efekt jaki chcesz uzyskać wymaga ingerencji w układ elektroniczny wzmacniacza. Samo dołożenie kondensatorów nic tu nie pomoże. Najbardziej rozsądnie z Twojej strony będzie sprzedanie tego wzmaka i kupienie nowego, który będzie spełniał Twoje wymagania. POZDRAWIAM:)

RAF ma racje przeróbka bedzie nie opłacalna i niewidomo z jakim efektem. Te wady które wymieniłeś sa dośc poważne . Są wzmaki które przy pejemności 2200 i trafie 100W potrafią zagrać soczyście i bardzo przyjemnie. Oczywiście bez przesady z niska efektywnościa kolumn , Wszystko daje dobry projekt układu z dobrym zbilansowaniem mocy ,dobrymi tranzystorami oraz prowadzenie ścieżek . W każdym razie zwiekszanie pojemnosci nic nie pomoże . Dzwięk pozbawiony harmonicznych nadal taki będzie . Za mniejsze pieniadze zmienisz wzmacniacz i chyba to najlepsze wyjscie . Na allegro teraz sezon ogórkowy więc ceny nizsze .

Dodaj równolegle 2 kondensatory 6800uF na napięcie takie samo jak te co są teraz, zwróć uwagę na ich polaryzację (+ i -) bo inaczej rzeczywiście taki kondensator może wybuchnąć. Majątku nie wydasz, a może coś się polepszy (bas). Kondensatory muszą się trochę pod napięciem "uformować" żeby do końca ocenić co dają, a na ostre brzmienie góry mogłaby pomóc np. wymina wzmacniaczy poeracyjnych w przedwzmacniaczu (jeśli takowe tam są).

A teraz będzie pytanie za które moge być tu zlinczowany..ale cóż..kto pyta nie błądzi :)? No wiec : dlaczego wszystkie kondy z zasilaniu wzmacniacza mają po 3 móżki ?? Kupiłem dwa elektrolity po 6800uF każdy ale one mają dwie nózki.Jak to podłączyć ? Wywaliłem kase w błoto?? Bo rozumiem ze te kondesatory sa tam gdzie przebieg jest już wyprostowany ? Prosze o raczej łopatologiczą odpowiedz.

A teraz cześć pozytywna wymieniłem wzmacniacze operacyjne w cd denon 835. Było op275g jest bb 2134 i jest b. dobrze znikneła cała ostrość w systemie..ale za to jest dużoo..basu. Możliwe za nawet za dużo (aż musiałem zatkać bass refleks od niskotonowego ).Ale dość konturowy ten bas wjęc jestem zadowolony.

To mogą być kondensatory podwójne. Czyli mają 2 plusy i 1 minus. Powinno to być opisane na kondensatorze.

Może masz w tym wzmacniaczu większą pojemność niż myślisz.

Trzeba też obejrzeć od strony druku, jak to jest połączone.

Robisz to wszystko trochę na "wariata", i coś mi się zdaje że twoje eksperymenty zakończą się wielkim "bum".

Tak faktycznie ze robie to troche na wariata...ale zawsze .."co by tu jeszcze poprawić ??" a narazie jestem zachęcony..bo zrobiłem filtr ze strony brayana i te op-ampy wymieniłem. Jest poprawa nie marginalna ale zasadnicza. Na orginalnych kondesatorach oznaczony jest tylko minus i na każdym pisze 8200uF. A jak za duża pojemność to też nie dobrze ? i Czy jeżeli orginalne są podwóje toznaczy ze musze podpiąć 4 dodatkowe sztuki ?

Jeśli nic nie pisze to są to raczej kondensatory pojedyńcze. Musiałbym to widzieć na własne oczy. Nie chcę cię wprowadzić w błąd, bo potem będzie na mnie. Zobacz jak to jest podłączone od spodu.

• 4 tygodnie później...

Dzieki Molibden !! odoalem dwie sztuki 6800uF i efekt byl slyszalny odrazu. Bas buzo bardzej konturowi i jakby wjecej kultury w srednicy. Jest dobrze..ale co by tu jeszcze poprawic.... :) ?

Poszukaj kondensatorów elektrolitycznych w torze audio (w ścieżce sygnału). Wymień ja na foliowe (EVOX RIFA, WIMA MKT) - ja zmieniam wszytkie, a jaśli mają duże pojemności i nie wyglądają na zbyt markowe - na jakieś ELNA lub Rubycon. Wymień okablowanie - żelazne na miedziane (OFC) do głośników, zasilacza, sygnałowe na kabel ekranowany jak do interkonektów. Jeśli trafisz na jakieś kondenstaory ceramiczne >470pF możesz je wymienić na foliowe MKT, MKP, jeśli są również w torze audio (np. regulacja barwy). Równolegle do elektrolitycznych w zasilaczu daje się też małe pojemności kondensatorów foliowych, ze względu na ceną prponuję coś z zzakresu 1-10uF, jesli chcesz poeksperymentować. Popraw luty, "przelutuj" te zmatowione lub słabo obdzielone cyną. Ogólnie musisz się rozjerzeć po wzmacniaczu, najlepiej ze schematem lub pomocą jakiegoś elektronika - specjalisty i popatrzeć, co może być jeszcze do poprawy. Może np. wymienić lub zwiększyć pojemności filtrujące także w przedwzmacniaczu. Także pocynować i pogrubić ścieżki masy i od zasilania na drodze mostek porstowniczy -> kondensatory filtrujące -> tranzytory końcowe. Ale po wymianie czy dołożeniu elktrolitów w zasilaczu dalsze zmiany dają coraz subtelniejszą poprawę, więc sam musisz określić, w którym miejscu uznasz tuning za zakończony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.