Skocz do zawartości
IGNORED

TV: LCD czy plazma? co za 6tyś PLN?

Baca

Rekomendowane odpowiedzi

za taką kasę to tylko LCD, plazma odpada bo w tej kwocie nie kupisz nic ciekawego ( chyba że chcesz mieć plazme z rozdzielczością 850*480 - wtedy coś byś znalazł, ale po kupować coś co zbyt długiej przyszłości przed sobą nie ma ) . A jeśli chodzi o lcd to w tym segmencie masz kilka ciekawych ofert np. Samsung LE32R51B.

ważniesze jest wcześniej - jaką masz odległość od ekranu i jaki sygnał - z czego ?

dopiero później dojdziemy co Bardziej będzi Cię radować

Plazmy tej generacji 35" i 37 " - chodzą extra.

W.w Samsung ma bardzo słaby czas reakcji 0,14 s.

Przy slabym sygnale i małej odległości od ekranu będzie smużył.

daj odpowiedź na wcześniejsze pytania .

pozdrawiam

Jestem już trochę bogatszy o wiedzę teoretyczną ;-)))

Plazma ma być max 37 cali.. w grę wchodza rozmiary 32,35,37 cali, nie więcej.

Minimalna odległość oglądania to około 1.5-2m, ważne jest też oglądanie pod kątem.

Zasilane to będzie sygnałem z tunera Cyfry+, do tego DVD, może czasami film z kompa po S-VHS (baardzo sporadycznie), lub z kamery cyfrowej.

Powiem, że już mniejwięcej znalazłem sobie lidera... Panasonic TH-37PA50, ale nie wiem czy to dobry wybór?

Ceny są przyzwoite, około 6tys :)

Ale dylemat nadal jest, co wybrać? ;) nie ma pośpiechu z tym, wolę dobrze wybrać..

pozdrawiam i czekam na opinie i sugestie

Baca

-> locoloco

>W.w Samsung ma bardzo słaby czas reakcji 0,14 s.

140 ms? to takie jeszcze produkują ?? :P

>Przy slabym sygnale i małej odległości od ekranu będzie smużył.

co ma do smużenia odległość i siła sygnału ??

14 ms - tak - takie się produkuje

Mistrzem jest JVC 7 ms

Co ma wspólnego słaby sygnał , metry i siła sygnału?

rozumiem to jako pytanie - nie SARKAZM

Otóż - podlącz HDTV do odbiornika - Dowolnej wielkości /może być plama 50 cali/- będziesz zachwycony nawet 0,5 metra

Jeśli dasz słaby sygnał - np.słaba kablówka - i staniesz 10 metrów od odbiornika nie zayważysz żadnych pixeli wychodzących.

Jeśli puścisz sygnał Divx - na lcd o czasie reakcji 18 ms - zobaczysz co to smużenie. Nawet przy dobrym sygnale ale szybkim .Leci piłka a za nią kometa . Jeśli czas reakcji jest szybki jak w telewizorze 8 ms - reakcji komety nie ma chyba że będzie słaby teleewizor - wówczas kolory biegna za zawodnikiem

Twoja plazma 37 " to bardzo dobry wybór.

ale przy 1,5 metra nawet z Cyfry może byc za słabo

Sugerowałbym TV LCD 32" o wzmocnionym tunerze - Najlepiej nadaje się JVC C50 - 7500 lub JVC32 S 60 po 6800,- . Ma najlepszy czas reakcji na rynku i prawie dwukrotną rozdzielczość.

Najlepsze kolory na rynku.

Ale decyzja należy do Ciebie.

wśród 32" - lcd warto sprawdzić Loewe Xelos - za drogi dla Ciebie./ 9999/

LCD 32 Philips 9976 , oraz Panasonic 32 LX 50

pozdrawiam

Wybacz mi locoloco

Sarkazmem potraktowałem Twoją błędną wypowiedź odnośnie czasu reakcji, otóż 14 ms to nie 0,14 s tylko 0,014 s bo 1 ms to 1/1000 s.

Odnośnie samego czasu reakcji i marketingowego oszukiwania to książkę można napisać, więc nakreślę krótko.

Czas reakcji jest podawany dla jednej wartości przejścia np. między szarym a szarym (obecnie bardzo popularne)

kontynuując

Tak realnie wygląda czas reakcji dla całego spektrum pewnego monitora f-my acer (od czarny do biały) wartość 128 to szary podawany przez producentów. Jak widzisz wykres nie jest równoległą linią tylko krzywą. Czas reakcji jest podawany często minimalny i tak jeśli producent pisze nam 8 ms to zwykle większośc barw ma realny czas nawet ponad 20 ms. Zgadzam się że smużenie widać jako smugi za obiektami, rozmycie, spłaszczenie palety barw, "duchy" obiektów - opisywać to można na wiele sposobów :P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o HDTV to też niezbyt poprawnie się wyraziłeś. Otóż nie chodzi Ci zapewne o moc sygnału tylko o jego rozdzielczość. Oczywiste jest że HDTV (1280x720 lub 1920x1080) będzie ostre przy obserwacji 50" z odległości 1m, a standardowy sygnał : D1,DVD,DVB PAL (720x576) już niebardzo. Niebardzo bo niska rozdzielczość na dużej powierzchnie tak właśnie marnie wygląda.

Tego JVC32 S60 nie znalazłem w takiej cenie 6800, a tym bardziej, że interesowałoby mnie wzięcie 50% na raty, najlepiej w Lucas Banku.

Za to Panasonic 32 LX 50 jest cenowo całkiem przyzwoity i znalazłem sklep na raty i w Lucasie.

LOCOLOCO: Co możesz więcej powiedzieć o tym Panasonicu???

pozdro,

Baca

Ten LCD 32 LX 50 - ma wzmocniony sygnał w tunerze /bedzie się opierał bardziej słabemu sygnalowi/

Bardzo duż kontrast / używaj go z umiarem/ Ładnie rysuje kolory, ma extra obslugę. W klasie cenowej 6500 zł - ma wielkiego konkurenta w postaci nowego modelu Sharpa 32 P 50 /z HDMI/ z matrycą PAL ktora pozwala podać więcej szczegółów ma obraz w systemie naszym. Jest to pierwsza matryca w Europie tego typu.

Świetnie radzi sobie z kolorystyką , ma zaawansowany stopień regulacji.

Do każdego LCD - Sharp dokłada w promocji kino domowe - gratis.

Za tydzien jest przewidywana - promocja Europejska.

pozdrawiam

A jak się w takim razie taka matryca, przystosowana do PAL/SECAM, będzie zachowywała przy odtwarzaniu materiału z DVD? Powinno też być chyba lepiej przy odtwarzaniu filmów w PAL, a jak z filmami w NTSC np.?

Faktycznie te Sharpy wyglądają obiecująco, tylko gdzie je można pooglądać w Krakowie? Tego chyba nie wie nikt... ;)

apropo tego Sharpa

w przypadku sygnału PAL jest naprawdę dobrze

wiele zachodnich pism go chwali

ale nie ma róży bez kolców

co do HDTV to nie wyświetli on takiego sygnału w pełniej rozdzielczości

tak więc mamy lepszy sygnał z analoga/kablówki/DVD kosztem HDTV

jednak przytaczając sceptyków, HDTV w europie zadomowi się (czyt. będzie stosunkowo dużo kanałów) najwcześniej za dwa lata.....

W polsce pewnie jeszcze dłużej więc zakup tego TV może się opłacać

W agd-rtv infoserwis z 15 lipca w reklamie Sharpa lc32p50 jako dystrybutorów w Krakowie podaje się następujące firmy: Big Fox (012 633 73 15, 012 421 23 80), Klinika Dźwięku (012 636 28 60). Prawdopodobnie więc tam możesz zapoznać się z tym sprzętem.

Na dziś preferencją rynkową jest Pal. Ale zrobiłem testy na HDMI temu Sharpowi , chodzi rewelacyjnie /sygnał HDTV/. Dziś testowałem Samsunga 32 r 31 - nowy model , Sharp 32 P50 , Sharp GRD 1 , Panasonic Lx 50 ,JVC - plazma - PX 50.

Plazma JVC - chodzi extra , ma najbardziej naturalne kolory , w ostrości dominowal GRDP1 - ale ekstra trzymał się Samsung.

Za to w kolorystyce - Samsung na szarym końcu - brak bieli . Szczegóły - fatalnie - gdy człowiek biega w koszuli to na Samsungu /32 R 31/ - ma koszulę - na Sharpie/32 p 50/koszula ma dziesiątki zgniecen .

jeśli widać drugi plan - to wielu szczegółów w Samsungu - po prostu nie ma . I nic nie pomogło zdejmowanie kontrasu i zwiększanie ostrości ani żadne inne manewry nie pomogły.

Na pierwszy rzut oka wszystko jest ok.

Wyjęty z pudełka - /śmiesznie pakowany/ prezentuje się z godnością .

Kontrast extra, świeci extra. Troche wątpliwości wzbudza nierównowierne oświetlenie matrycy. Zachwyty się uspokajają wraz z załączaniem innych LCD.

Sharp prezentuje się bardziej dostojnie .

Z programów w Palu widać więcej szczegółów. Obraz wyraźny , kolory też . Wreszcie mniejsza bariera odległości

przełamana .

Plazma prezentowała piękne naturalne kolory , płynne przejścia .

Panasonic wyróżniał się Extra sygnałem z TVP / wzmocniony tuner/

W teście nie brały udziału LCD JVC - czekamy na dostawę .

pozdrawiam

A moze by tak zwykly,CRT a za rok wszystkich zaskoczyc OLED-em? Samsung juz zaczyna produkowac, 40", tylko cena jeszcze nie znana, lepsza jasnosc, lepszy kontrast. Sony tez cos robi ale sie troche pogubili ostatnio chlopaki. Pozdro!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.