Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa zasilająca - wielkie oszustwo ?

soundtrack

Rekomendowane odpowiedzi

marekk, 30 Lip 2005, 18:15

>Pomijam ,

>że wiekszosć "audiolubów " nie chodzi na koncerty i nie wie jak brzmią autentycznie instrumenty i

>potem piszą cambridge to brzmi tak , a nad siak - sprzęt ma odtwarzać wierny zapis a nie ma sie toto

>podobać.

ciekawa teoria !

Czyli chodzi o połączenie równoległe "gęsiego" ;-) Kiedyś któryś z naszych drogich redaktorów pisał, że ważne jest w jakiej kolejności podłączamy wtyczki, czyli w pierwszym gniazdku od strony kabla wzmacniacz, potem CD... a może zupełnie na odwrót...

Niestety to nie teoria. W czasach byłego zwiazku radzieckiego zrobiono testy sprzętu rożnych firm (rosjanie podrabiali co isę dało ale wcześniej dokladnie badali) Okazało sie ze od pewnego poziomu znieksztalceń dość duża gromada ludzi (populacja) nie odróżniałą wzmacnacza firmy a od firmy B. O zgrozo nie wyłapywano nawet różnic między tranzystorem a lampą (mówię wekszość - nie wszyscy - poziom skośnych o ile pamietam 0k 0.002%) Tak wiec sugestia, prasa itp mają swój wpływ (czyżby zbiorowa hipnoza ??:)) na sprzedajność sprzętu i jego ocenę. Trafia mnie jeśli widzę recenzje wzmaka,kolumn itp gdzie poszatkowana charakterystyka i już po pomiarach możnaby odrzucić. Redaktorzy upieraja isę jednak że sprzęt jest doskonały , może nie warty np 400 000 zł ale 300 000 warty no bo to .. i tu pada nazwa firmy. I jeszcze jedna uwaga - doskonala lampa i doskonały tranzystor musza brzmieć identycznie !!! (chyba że wprowadzają własne brudy tak charakterystyczne dla np lampy czy tranzyst.)

Tak ma być!Dla jasności... bo pewno niektórzy juz odpadli...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mialem na mysli szereg jak na rys. 1 w przeciwienstwie do rownoleglego, tzn. gwiazdy dla L i N

Rys. 2 jest absurdalny, nie pomyslalem ze ktos moze nie pomyslec:)

Co z tymi szynotorami i bezlutami, darkul?

Sa jakies argumenty czy to tylko gusla i przesady elektronikow przekazywane z watku na watek:)

Cyna niewytrzymuje duzych prądów udarowych... jeszcze inaczej nie przenosi impulsów wysoko pradowych...

Popatrz na dobre mocne wzmaki..koncówki mocy.

Kondzie..mostki prostownicze..wszystkie połaczenia w tym i tranzystory mocy sa łaczone po przez wsuwki[zagniatane na końcówce kabla]...a blachy prądowe[zasilajace [na ogół miedziane] po przez śróbki z podkładkami gwiazdowymi...które wrzynają się w detal ... lutów tam niet.

>Marek

O właśnie o tym pisalem kiedy pojawił się rysunek!!

Szeregowo miało zapewne znaczyć "od jednego gniazda do drugiego". Równolegle w tym wypadku miało = w gwiazdę IMHO. I tak bym sprzęt łączył: pojedyncze lub podwójne gniazdo natynkowe, a z niego do poszczególnych urządzeń osobnymi (ich własnymi przewodami sieciowymi) kablami bezpośrednio albo przez rozdzielaczz owego 1 lub 2 gniazd. Tak żeby nie uwspólniać połaczeń na listwie (czyli tam nie robić "ekwipotencjalizacji" :) tylko bliżej żr. zasilania - tak jak masy do zasilacza. To powinno zmniejszyć wpływ zakłóceń wzajemnych urządzeń. A filtr - osobny do każdego elementu systemu an nie wspólny.

>Kobayashi

wypozycjonuj ich do piekła!! [ekwipotencjalnie :p]

No fajnie, wątek nam ładnie przeewoluował (trudne słowo) na zagadnienia z podstaw elektrotechniki, ale ja się jednak spytam:

- Czy ktoś jeszcze ma ochotę wydać 1250 PLN na to... to... to coś? Bo może niektórych ten wątek wręcz zachęcił do zakupu, a my niepotrzebnie bijemy pianę?

Ciągniecie to dalej:):) a to ciężki wózek:):)

Listwa zasilająca lub jak to inaczej nazwać, to zwykła złodziejka (nazwa z lat 60-tych zastąpione potem rozgałęziaczem. Poprawiać nic przecież nie moze, bo nie jest jej taka funkcja. Ma umożliwiać podacznie wielu urządzeń. Zamiast kupować coś takiego za cenę z księżyca, lepiej fachowcowi np. z elektrowni zlecić wykonanie profesionalnej linii od licznika (sam mam taką).

Nie padła odpowiedź na pytanie wątku. W/w listwa (czyt.złodziejka) to ściema i oszustwo, czy produkt jakościowy adekwatny do opisu prasowego i reklam producent????

Jacek!

Poprostu listwa/złodziejka..rozgałęziacz ma niepsuć... bo poprawic psecie za cholere nie moze...

Co do elektryka ...Masz Rację..od tego trza zacząć i chiba poprzestac.

popatrzyłem sobie na rysunek połącznia prawidłowego, prądy wszystkich dołączanych urządzeń od prawej do lewej będą płynąć razem i chyba nie jest to połączenie ekwipotencjalne, wydaje mi się za poprawniejsze połączenie wszystkich gniazd listwy ze współnego punktu-ekwipotencjalnie tak jak proponuje Marek, można się wtedy pokusić o filtrację każdego gniazda osobno, można również każde z gniazd zabezpieczyć indywidualnie i wtedy prąd z jednego odbiornika nie będzie nam "mieszał" w prądzie drugiego, oczywiście w obrębie obwodów listwy, jak dobrze układ rozbudujemy np o filtry ze strony tme to nam wyjdzie całkiem fajny filtr sieciowy, coś takiego wykonałem i działa, lutowałem wszystkie połączenia i tu mnie zaskoczyłeś, ponoć luty są gorsze!!! gdzie o tym poczytac? może wyjaśnisz ten problem, myślałem, że lutowanie daje lepszy styk poprzez połączenie galwaniczne, może się mylę??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.