Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa zasilająca - wielkie oszustwo ?

soundtrack

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wczoraj kupiłem u producenta listwę zasilającą Powerport SE (specjalna edycja). Jej koszt to 1250 PLN.

Po podłączeniu do niej sprzętu nie stwierdziłem żadnej różnicy w brzmieniu więc postanowiłem dowiedzieć się co jest w środku. O asystę poprosiłem mojego kolegę elektronika.

Po rozebraniu pudełka z metalowej blachy okazało się, że jest w nim pięć gniazd połączonych w najprostszty równoległy sposób linkami w izolacji z teflonu o przekroju około 2 mm2.

Poza tym znalazłem tam jeszcze niewielki kondensator zwierający kabel neutralny z kablem fazowym oraz niechlujnie przytwierdzony do kabli zasilających mały rdzeń ferromagnetyczny popularnie stosowany w kablach komputerowych i dwa bezpieczniki topikowe. Gdzie więc wymienione w poniższym cytacie producenta układy, filtry i systemy ?

"Unikalny system indywidualnego połączenia wyjściowych gniazd z gniazdem zasilającym zapewnia stałą i równomierną ekwipotencjalizację na każdym wyjściu listwy. Co najważniejsze listwa posiada szereg zabezpieczeń takich m.in jak: skuteczny filtr przeciwzakłóceniowy, filtr absorbcyjny, ogranicznik udarów i przepięć oraz bezpieczniki topikowe." Listwa ma znakomitą recenzję w jednym z najbardziej popularnych czasopism audiofilskich w kraju oraz dobre opinie użytkowników. Dalej w opisie producenta czytamy :

"Poprawa następuje szczególnie w brzmieniu tonów średnich, kontroli i sprężystości basu oraz detaliczności i przestrzenności odtwarzanych utworów."

Uważam,że niemożliwym jest aby jeden mały kondensatorek i pierscień ferromagnetyczny ( za 5-10 PL)

poprawiał dźwięk w urządzeniach w których prąd podlega skomplikowanej obróbce w transformatorach, układach prostowniczych i stabilizujących. I o ile nie kwestionuje wpływu zasilania na brzmienie urządzeń to uważam,że tak proste urządzenie włączone w skomplikowany tor zasilania podlegajacy setkom czynników nie jest w stanie słyszalny wpłynąć na jakość dźwięku jeżeli w ogóle jest w stanie wpłynąć na cokolwiek. Przecież prawie każdy sprze wyposażony jest we własne zabezpieczenia topikowe i to częstokroć podzielone na sekcje. Jaki jest więc sens stosowania listw ?

Czyżby kolejna magiczna skrzynka ?

pierwsze - naruszyłeś czas wygrzewania sprzetu (który trwa dokładnie tyle ile czas gwarancji) no i masz za swoje. W literaturze u nieprzekupnych recenzentów zawsze pisze - sprzet należy wygrzać (z tąd tradycja opijania grzańcem nowego nabytku)

drugie - konensatorek i zwoj drutu (a pewno jeszcze na ferrycie) to właśnie filtry systemowe i układy (z redakcją pisma)

trzecie - wraźnie napisano że jest bezpiecznik topikowy w układzie - i jest (nawet dwa)

czwarte i najważniejsze - zapewne włożyłeś odwrotnie przeody zasilające do skrzyneczki i efekt był żaden. Gdybyś odwrócił przewody - byłoby dobrze - a tak popsułeś drogi nabytek, naraziłeś na stress kolegę elektronika i jeszcze zastanawiasz sie czy to drogo czy mało 1250 zł policzmy

odejmijmy VAT 22%=ok 1000 zł od tego podatek dochodowy w kwocie od 19 do 40 % = 600 zł Marża sklepu to 30-40 % zostaje 360 zł. Koszt obiadu z redaktorem=360-240 zostaje 120 zł Koszt reklamy,naklejek na pudełko i pudełka (przecież to SE)=120-80 zł = 40 zł Koszt pracownika co toto lutował+ zus(35 zł) zostaje 5 zł z czego sznur zasilający i kondensatorek + rdzeń + "cefka" = 2+1+1=4 zostaje złotówka Tak więc za złotówkę kupiłeś jedna wkłądkę topikową (druga jest gratis) acha - gniazda też są gratis. A redaktorowi życzymy smacznego !!

soundtrack -> Wyglada to na opis taniej listwy sieciowej w ladnym pudelku i z ladnymi gniazdami. Reszta to dobry marketing lub zwykle bzdury. Raczej to drugie jesli wezmiemy pod uwage cene.

No i wydało się. I co? I nic, nie pierwszy i nie ostatni raz. A co do redaktorów, to lepiej zastanowić się nad pozytwnymi opiniami użytkowników tego czegoś, których ponoć jest kilka....

No to pięknie. Firma przecież znana - Powerlabs- produkt recenzowany przez najświętszych z grona audiofilskich bożyszczów. A ja mogłem jechać na wakacje... A teraz nie stać mnie na skrzynkę wódki, która najlepiej poprawia odbiór. Ten audiofilizm to jedno wielkie oszustwo. A fe !

W tym smieciu unikalna jest tylko ściema, ale i to spowszedniało w audiofilskim świecie, ale jeszcze nie wszystkim.

Listę oddać, pieniądze przechlać lub kupić "coś" bez sciemy.

>Unikalny system

kłamstwo

>indywidualnego połączenia wyjściowych gniazd z gniazdem zasilającym

oszustwo

>zapewnia stałą i równomierną ekwipotencjalizację na każdym wyjściu listwy.

błkot

>Co najważniejsze listwa posiada szereg zabezpieczeń

zbędne

>takich m.in jak: skuteczny filtr przeciwzakłóceniowy, filtr absorbcyjny, ogranicznik

>udarów i przepięć oraz bezpieczniki topikowe."

wyjątkowo nieskuteczsne

Proponuję zasypać producenta spamem!! I napisać co myślimy o takiej uczciwosci.

Niech Kolega napisze recenzję i zamieści ją w odpowiednim dziale na Forum - ku przestrodze - a link mozna będzie podesłać producentowi :p

No wreszcie coś się dzieje w tym sezonie ogórkowym... :D

• Redaktorzy

soundtrack - zdjęcia zrób koniecznie i pogadaj z Lukarem, może w "hi-res" da się wrzucić do zakładki DYI jako ściema roku. Wysyłka takich zdjęć na skrzynki red. z pism audiofilskich z prośbą o publiczną wypowiedź również nie byłaby złym pomysłem.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>soundtrack

Wyrazy szczerego współczucia. Kolejny przypadek nabijania audiofila w butelkę. Zrobiłem kilka filtrów sieciowych i w cenie owych 1250 zł można zrobić taki wypas, że hej!!! Łącznie z super obudową. Tyle kasy za przedłużacz, o zgrozo !!!! Marketing robi swoje.

A czemu nie:

1. weźmiesz recenzji i zapewnień producenta o cudownej budowie i komponentach.

2. kolegi świadka.

3. zgłosisz się dorzecznika praw konsumenta.

4. napiszecie do U.O.K.iK.

5.udupicie nieuczciwego redaktora i firme.

6.dostaniesz tyle odszkodowania, ze kupisz coś prawdziwego.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy to nie to cudo??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest i firma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem co was dziwi. Kondensator, bezpieczniki, teflonowe kable, ferryt, metalowa obudowa to nie są zwykłe rzeczy ktore zawiera kazda listwa. Zobaczcie listwe Veluma :-) ktora nic nie ma, lub Neela.

"POWERBOX doskonale sprawdził się już w wielu referencyjnych, wymagających systemach audio, w skład których wchodzą szczytowe urządzenia takich firm jak: BALANCED AUDIO TECHNOLOGY, KRELL, GRYPHON, McINTOSH, PASS LABS, WADIA, MERIDIAN"

Ciekawe, jak by zareagowali wyżej wymienieni producenci, gdyby dowiedzieli się, ze ich nazw PAL używa do reklamowania swoich produktów...

" Listwa POWERPORT zaprojektowana jest do pracy w dwóch pozycjach roboczych. Może spełniać swoje zadanie leżąc płasko na podłożu, jak również istnieje możliwość zainstalowania listwy na ścianie. Listwa wyposażona jest w zieloną diodę LED sygnalizującą prawidłową pracę i obecność napięcia 230V w gniazdkach listwy."

To też jest niezłe. A jak leży na ukos to też dobrze działa? haha jeszcze chciałbym się dowiedzieć nazwisko redaktora tej recenzji i zadać mu kilka pytan prosto w oczy. A może odrazu walić kandelabrem w łeb??

nie każdą listwę mozna używać w dwóch pozycjach a ty możesz, dostałeś "W wyposażeniu producent dodaje odłączalny kabel zasilający " czy musiałeś kupić osobno ??? A jak tam dioda LED ??? tak tylko pytam :)

Tak to właśnie to cudo i linki do niego.

Co mnie dziwi ?

Niezgodność opisu z tym co jest w środku.

Po pierwsze w każdej listwie zasilajacej montuje sie taki kondensator przeciwzakłoceniowy, a w wielu urządzeniach jest on fabrycznie montowany. Jednak aby wyeliminować zakłocenia sieciowe w dobrych urządzeniach audio rozbudowuje się skomplikowane układy prostownicze, zasilające i filtrujące, jeden kondensator tego typu nic tu nie pomoże.

Po drugie w listwie nie ma cewki tylko na przewoddy założony jest pierśćień ferromagnetyczny taki jak na każdym kablu komputerowym.

Po trzecie po co izolacja teflonowa skoro są to pojedyncze linki oddalone od siebie o około 5-7 cm ?

Po czwarte ja żadnych zmian w dźwięku nie słyszę i sądzę, że ich po prostu nie ma.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.