Skocz do zawartości
IGNORED

Czy wartko kupić Technicsa i za ile??

PREZES

Rekomendowane odpowiedzi

zeby koszty reklamy powiadacie. Z tego co sie orientuje warto wprowadzac nowe marki na rynek o duzej konkurencji, gdyz dwie marki srednio reklamowane powinny osiągnąc większy udział w rynku niz jedna duzo reklamowana.

podobnie chyba na rynku browarów w polsce

...nie ma jednej prawdy w tym zakresie...to trochę tak jak z centralizacją i decentralizacją w zarządzaniu...co ok. 10 lat zmienia się styl zarządzania a i tak nic to nie daje, być może także z punktu widzenia strategi średnio i długo okresowej Matshusita podjął decyzję o opuszczeniu rynku stereo i wtedy po co mu Technics? Poza tym koszty R&D mniejsze, zatrudnienie itd itd.... ciężko jest, a akcjonariusze wciąż więcej i więcej i to oczywiście najlepiej w tempie ekspotencjalnym...

Pzdr.

Nie wiem co myśleli, ale wypuszczają na rynek coraz gorsze amplitunery, a zaniechali produkcji udanego CD PS 7, nie ma już także podobno niezłych amplitunerów DA 10,15 i 20, a w zamian serwują chłam w postaci SA H-100, czy ledwo grające (wręcz popiskujące) zestawy zintegrowane do kina domowego. Dla mnie jest to niezrozumiałe. Przecież ta firma ma długie tradycje i powinno mierzyć nieco wyżej, a nie serwować jedynie kiepskie samograje.

Panasonic tez "kombinuje" Może trochę nie na temat w tym dziale, - ale ponoc nowa generacja odtwarzaczy DVD (z cyfra "5" na końcu) jest znacznie gorsza od poprzedniej z cyfrą "2" na końcu. Przynajmniej jesli chodzi o jakośc zastosowanych komponentów

wg mnie powód decyzji Matsushity jest prosty - kasa ..... a dokładnie - jej oszczędność

Ok, tylko że obecnie nastawiają się jedynie na masowego odbiorcę, który kupuje swój pierwszy zestaw do kina domowego, a przecież mieli kiedyś klocki też dla bardziej wymagających- w szczególności b. dobre tunery i Cd, a i parę wzmaków im wyszło-np. SU VX 920. Na bazie PS 7 mogli stworzyć jego hi-endową wersję za ok. 3 kzł, a tak nic tylko serwują plastikową papkę marnej jakości. Kasa kasą, ale pewien umiar mogliby zachować.....

Wedle mnie ostatnia udana seria to ta ukończona w 1993 roku. Wtedy w limitowanej wersji SU-VX800 były nawet XLR'ry w Direct CD, górna pokrywa z pleksy, kondensatory filtrujące 4x15000 uF oraz dwa trafa do końcówek i jedno do przedwzmacniacza. Łączny pobór mocy to 865W przy mocy 2x110W 8ohm 20Hz-20kHz. We wspomnianym modelu SU-VX920, zmienili przedwzmacniacz na MOS, ale niestety zaoszczęczili na trafie, poniważ było jedno i to tylko 440W, przy tej samej mocy wyjściowej. Wiem, że w świecie Hi-Fi to nie jest za dużo, ale w porównaniu z dzisiejszą chałturą Technicsa to potęga. Klasyczny przykład "wtórnego analfabetyzmu", ale przecież nasze ucho się nie zmieniło!. Niestety ten SU-VX800, kosztował w Niemczech blisko 3000DM, kto by go dziś kupił...? Pozdrawiam

Do ttrol`a

To nie jest tak jak piszesz, ponieważ pobór mocy SU-VX800 jest jeszcze podany wg starej normy IEC, natomiast te 440W 920-ki to już nowa norma IEC :-). Stąd takie różnice.

Jeśli masz jakiś lepszy katalog to w danych technicznych jest to wyraźnie zaznaczone. Sprawdź.

Dla przykładu podam, że SU-VX500 pobiera 530W (stara norma), więc co, 920-ka tylko 440W!!!

:-)

-> Voyt

Sprawdziłem, ja posiadam serwisówki i tam jest tylko norma DIN 45 500, we wszystkich modelach wyprodukowanych po 85 roku. Jeżeli dysponujesz porównaniem danych w podanej przez Ciebie normie IEC z DIN, to byłbym bardzo wdzięczny. Ja posiadam jeszcze normę IHF' 78, która np. z 560W robi 380W. Z tego co mówisz wychodzi, że stara IEC jest równa DIN. Nasuwa mi się pytanie dlaczego w serwisach zarówno 800 i 820 podają tą samą normę, a tak różne dane?

Do ttrol`a

Źródłem tej informacji jest niemiecki katalog Technicsa z 93 roku, w którym na końcu podane są dane techniczne. Przy wzmacniaczach jest podane DIN 45500, natomiast przy poborze prądu jest zaznaczone, że wzmacniacze od SU-VX620 do 920 mają ten parametr podany wg "neuer IEC-Standard", a pozostałe "alter IEC-Standard". Na tej podstawie stwierdziłem, że starsze modele będą miały ten parametr podany wg starego standardu IEC (czy to jest norma?). Niestety więcej nie wiem.

Ja polecam koledze stare wzmaki Harmana 655, 655vxi, 665. Na allegro jest ich nawet sporo, tyle, że z cenami lubią przesadzać. Sam mam 655vxi i uważam, że jest to świetny piecyk za śmieszne (250zł) pieniądze. No i ma 90W na kanał.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

• 1 rok później...

wykopalem temacik sprzed roku :) ale widze ze technics znawcy z katalogami mogli by mi pomoc ,mianowicie potrzebuje info o wersji SU-VX720 i jak ja oceniano ,czy byla o wiele gorsza od VX800 ,i jeje parametry ??? I jak sie to ma do seri Pioneera np takiego szlagierowego Pioneer A-676 lub A-656 ???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.