Skocz do zawartości
IGNORED

Do posiadaczy Zoller Imagination pls

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

ja nie montowałem , ale zdecydowanie bardziej polecam inne bezkolizyjne i przypuszczam lepsze jakościowo rozwiązanie . Mianowicie podstawki granitowe (ja mam czarne i ślicznie komponują się z IMG) . Płytę na podłodze postawiłem na specjalnych "separatorach" firmy 3M (wyglądają jak te żelo-feety Audioquesta , tylko są znacznie mniejsze i bardziej 'gęste') . Podobnie kolumny na granicie . Nie dość , że jest bardzo stabilne rozwiązanie to jednoznacznie pozytywnie wpływa na dźwięk (stabilność sceny + wypełnienie basu) .

Nie sądzę , żeby kolce mogły dać coś podobnego (szczególnie , że podstawa dolna nie jest gruba , a musiałbyś porządne tuleje wsadzić tam , żeby to miało jakikolwiek sens ) .

PS. A jak tam wrażenia odsluchowe w porównianiu do JM Lab 905 ?

zildjian - sorrki . Czytam Twój wpis a nie do końca załapałem (na usprawiedliwienie wiatrak mi padł i w takiej temperaturze stary procesor w mojej bańce cienko pracuje) . Chcesz dawać kolce do cokołu kolumny czy cokołu zewnetrznego ?

Jestem właścicielem od tygodnia! Jeden z moich kontaktów zastosował kolce przyklejane do cokołów,pod nimi płyta kamienna. Ja miast płyty położyłbym mini-talerzyki. W Top Hi Fi proponują komplet kolców za cztery stówy......

Co do Electra 905: umarł krół,niech żyje król !

Albertini - dywan

Nameless - tia.... ,przez kilka kondygnacji do fundamentów.A może i mętów - na parterze niebawem nowa mega restauracja a właściwie dwie plus herbaciarnia plusa winiarnia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu jest bardzo duzy wybór kolców, ceny przystępne, jabosc bardzo dobra.

pozdr

Ukryta Zawartość

Chyba nieporozumienie-myślę o wkręcanym cokole do kolumny. Taki sam bajer jak Monitor Audio Studio Silver czy ProAc Studio - podłogowe. Bez kolców jest to mało stabilne

>>Zidjian

Ja mialem kolce ixosa'a, ale w koncu zmienilem na dexona - gra lepiej. Kup po prostu takie stozki z warstwa samoprzylepna i podklej pod cokoly. Takie kolce maja mozliwosc regulacji. Sprobuj postawic na 3 kolcach, ja tak mam i bardziej mi sie podoba niz na czterech :-)

pzdr.

>>Nameless

Z kolcami wbitymi w podloge? A po co niszczyc podloge? No chyba, ze jest to wykladzina, w przypadku parkietu czy innego rodzaju drewnianej podlogi takie dzialanie jest bez sensu. Z podkladkami gra rownie dobrze.

pzdr.

Borrrys

Dziękuję. Po prostu kolumna ma u dołu lekko wystający poza właściwą kolumnę cokolik,ale w przeciwieńswie do MA czy ProAc nie ma otworów na kolce ani samych kolców.

Albertini

To może być rozwiązanie. Jak gruba płyta ? Jej grubość plus 3M może za bardzo podwyższyć oś Tioxidu ?

>>Zildjian

Np. takie:

Ukryta Zawartość

OT: Imagination ciagle chodzia mi po glowie, sluchalem ich nawet niedawno (niestety nie u siebie) i mam jednak mieszane uczucia. Pod pewnymi wzgledami byly lepsze od moich Point Source, pod pewnymi gorsze. Musze ich wreszcie posluchac u siebie ;-)

pzdr.

Ukryta Zawartość

Dzięki Gents !

Enzo - to moje 3-cie podejście do Zollerów. Kupiłem od osoby mieszkającej 300 m ode mnie !

Nb-Polegałem również na zdaniu jednej z forumowiczek,która drzewiej miała PS - osobiście nigdy nie słyszałem.

Enzo - tak z ciekawości . W czym uważasz PS 5.1. za lepsze ? Pytam , bo miałem je i mam teraz IMG .

PS. Tak wrażliwe konstrukcje jak PS 5.1. czy IMG zawsze zabrzmią inaczej w róznych pomieszczeniach . Odsłuchem u kogos bym się zbytnio nie sugerował

Nameless

Knajpę pode mną robią fachowcy-restauratorzy od PUEBLO,100 m ode mnie.Wiem od nich,że nie żałowali na wygłuszenie. Zobaczymy,ewtl. nie usłyszymy. Leciwe Panie z naszej Wspólnoty nie dałyby im życ jak nie dają mnie: jednej specjalnie kupiłem nad wyraz gustowne stopery w Rock'n'Roll Hall of Fame z ładnym logo. I tak ciągle czyha na 22:00.

>>Albertini

PS graja bardziej namacalnie, dzwiek jest bardziej bezposredni. Bas jest szybszy i lepiej sklejony z reszta pasma, (chociaz w IMG schodzi nizej). To sa moje wnioski z odsluchu IMG, jednak, jak zaznaczylem, nie u siebie. Takze mam wrazenie, ze w przypadku PS i IMG sa one baaardzo wrazliwe na otoczenie. IMG porownywalem bezposrednio z diy na szerokopasmowym fostexie (nie tuba i labirynt, ale zwykly bass-reflex) i niestety dla IMG, Fostexy graly lepiej. Mialy fantastyczna namacalnosc i bezposredniosc. Jedyne w czym ustepowaly IMG to rozciagniecie gory pasma (ale to klasyczna ulomnosc szerokopasmowcow). Mam wiec, jak juz napisalem, mieszane uczucia. Ale bede musial w koncu sprobowac z IMG u siebie...

pzdr.

ENZO -> ciekawe spostrzeżenia . Z pewnością PS 5.1. lepiej sobie radzą z osiągnięciem świetnej stereofonii . IMG wymagają znacznie wiecej pracy z akustyką pokoju , żeby osiągnąć podobny poziom (nie wydaje mi się , żeby były w tym aspekcie w stanie przeskoczyć PS-y ; co najwyżej im dorównują) . Budowanie planów w głąb dość porównywalne , acz IMG grają ciut mniej ofensywnie . O tyle ciut więcej dzieje się na dalszych planach w IMG .

Natomiast, IMG są - IMO - zdecydowanie bardziej homogeniczne i mają lepszą barwę . W sumie brzmienie jest bardziej soczyste i lepiej wyrównane . Dynamika jest większa (szczególnie w skali makro , ale i mikro

>>Albertini

Nie wiem wlasnie, ktora to byla wersja IMG. Juz patrzac przez wzglad na PS, zapewne IMG wymagaja sporo troski odnosnie konfiguracji zestawu i ustawienia. Ja z PS tez sie sporo nameczylem. Ciekawe jest, ze PS wpasowane w tani system z nawet slaba elektronika, nadal sa na pierwszy rzut ucha bardzo efektowne. Na dluzsza mete jest jednak za ostro i krzykliwie. Dopiero dobra elektronika i dopieszczenie szczegolow (sieciowki, ustawienie itp.) pokazuje ich klase. Odnosnie rocznika IMG to rozumiem, ze im nowsze, tym lepiej graja?

pzdr.

Enzo -

Czy lepiej to kwestia wzgledna . Z pewnością nowsze wersje są mniej agresywnie z pełniejszym i masywniejszym dźwiekiem . W zamian starsze wersje są bardziej efektowne (ze wzgledu na większą lekkość brzmienia) .

Jak kto lubi.

Ukryta Zawartość

Prawdopodobnie te same kolce tylko z mniejszą marżą:)

Ukryta Zawartość

Czy "uleprzaliście" jak ktoś w wątku o Altusach swoje IMG ? Są w nich podobno kiepskiej jakości kondensatory MKC. Zamiana na wyższą półkę dodaje jeszcze większej namacalności i masy dżwięku. Może wspomniana przez Albertiniego różnica brzmieniowa między rocznikami stąd właśnie pochodzi?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.