Skocz do zawartości
IGNORED

Damping Factor

misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, senicz robi wam jazdę:) Fajnie się to czyta, kiedyś podobnie pisał yaba, może nawet to on, tylko teraz ma inną taktykę. Nabija się zachowując pozory, nawet nieźle to wychodzi.

Senicz pozdrawiam i życzę niemierzalnego DF:)

Wszystko fajnie, ale senicz na innym wątku krytykował kawałek dobrej pracy kolegi z forum

Który nie tylko przedstawił swój projekt, lecz go dokładnie opisał i udostępnił łącznie z PCB.

Jak dla mnie to podstawowy brak szacunku ludzi i ich pracy.

Nie na elektrodzie tylko na triodzie.

Tranzystory juz sie zesraly. Ale chwile dobrze bylo.

Co do nowego ukladu to tak. Dostalem z TORAL-u paczke czyli dwa trafa po 350W plaskie mniej niz 40mm wysokosci. I tylko toral sie podkjal takie zrobic. Bylyby jeszcze ciensze gdyby wyprowadzenia byly z boku a nie z gornej powierzchni. Chyba tylk 30mm!!!! bardzo super i bardzo tenie po 65zl z przesylka!!!!!!!!!

No i co wy na to?

Nowy uklad ma niestety duze thd. Znalazlem juz pierwsza przyczyne - zle prowadzone masy. Zjechalem z 0.012% do 0.003% na samej poprawce mas. Ale to dopiero poczatek. Zastosowalem inne tranzystory i musze dojsc ktory zgrzyta. No i musze zbudowac system pomiarowy do DFa bo rozdzielczosc 1mV to zbyt malo. Uzyje preampa od MC Nakamichi na 2sb737 x 5szt na kanal wzmocnienie 38dB to powinno wystarczyc. Tak wzmocniony sygnal podam na karte kompa i zobacze co tam sie na wyjsciu dzieje. Dobrze kombinuje?

Co do mas to jest to najczestsza przyczyna zlego dzialania wzm.

Teraz tylko jeszcze plaski radiator 35mm z grubymi bocznymi listwami i po robocie. Nalesnik gotowy.

Ale bedzie jazda. Techniksa tez skoncze bo mi sie jego wskazniki podobaja. Pierwszy maluch z duzym DF poszedl za rower ale facet ktory go dostal i tak go nie doceni. To kretyn. Ale siostre ma ladna.

DAMFAK tak bedzie sie nazywal nowy system pomiarowy jakosci wzm. audio.

Rezultaty ustabilizowane choc do 1000000 jeszcze troche. Ale juz nie tak duzo.

Pojawily sie klopoty z amplituda. Przy wiekszych nastepuje wzbudzenie na czesci sinusa. Co to moze byc?

Bez obciazenia udalo mi sie zejsc na 0.0008% dla 1k 6V.

Niestety z 5om podnosi sie do 0.0012% co to moze byc?

Wzmaczniacz za rower padl. Kretynek podlaczyl do niego kilka kolumn i gitare. Zreszta zrobil to golymi drutami.

Rower oddalem. Duze straty. Ale siostra ladna.

Nie bardzo rozumiem? DAMFAK to skrot od Damping factor. I nic wiecej.

Na audioshow sie nie wystawiam bo nie mam jeszcze nic zrobionego a i Waldek z

EDYTON-a tez nie bo juz ma klientow. Zrobil zreszta nowe glosniki i skrzynie. Odlozylem badanie jego driverow na kilka tygodni az skoncze DAMFAK-a. Po zrpbieniu chyba tysiaca ukladow powoli zaczynam rozumiec o co w tym chodzi. Wybralem tez juz tranzystory do koncowki. Nie beda to jakies wymyslne ale zwykle/popularne.

Narazie walcze o 0.1milioma. Narazie mam 0.125milioma co wydaje sie zbyt duzo. Niestety szumy jakies wysokie sa w tym ukladzie i zaczynaja mi sie mieszac z sygnalem podstawowej. Wlasnie zreperowalem kino domowe. Ale nawalili ukladow. Ladny radiator z wiatrakami. Ale to kogos. Do nalesnika musze przefrezowac radiator. Piora musze znizyc z 35mm do 30 bo nie bedzie miejsca na tranzystory pod gorna balcha obudowy.

A i zaraz pojade po gniazda wyjsciowe.

A co u was kochani damfikatorzy? jak tam pomiary?

Senicz:

Otóż jeżeli chcesz się trzymać konwencji, to powinno być DAMFAC (chyba że chcesz osiągnąć hybrydę angielsko - szkopską). A tak poza tym - to firmy na świecie wydają kupę kasy na ekspertyzy czy jakaś nazwa przypadkowo gdzieś się źle nie kojarzy (a co dopiero mówić o skojarzeniach w najszerzej znanym języku - angielskim). Np. Buick musiał zmienić w Quebecu nazwę swojego modelu "LaCrosse" jako że w tamtejszej odmianie francowatego słowo to oznacza "rękodzieło czyli obywatelu zrób sobie dobrze sam". Halcro planowali nazwać swój wzmacniacz DM44 ale zmienili nazwę na DM38 bo 4 po chińsku znaczy "śmierć" a 44 - "szybka śmierć".

Zapytaj jakiegoś anglosasa jakie ma skojarzenia z Twoją nazwą - może będą inne niż moje - ja mogę być pod wpływem polskich samogłosek, w angielskim jest ich więcej i rozróżnia się np. samogłoski w fat i fuck (różnica jest do usłyszenia chociażby w zdaniu "get this you fat fuck" - polecam kreskówkę "The Steven Seagal Show Episode 3" z thetoiletonline.com) bądź yak i yuck.

Nawet w Polsce jednak trochę ludzi zna angielski i niestety mogą mieć skojarzenia takie jak moje.

Szkoda. Tak sie fajnie rymowalo.

Wczoraj jakis facio latal na Wolumenie z pudelkiem lamp i opowiadal, ze bardzo prosto jest zrobic wzm na tranz o Rout 0.1milioma. Wiem to Tadka Sienkiewicza. To jakis beszczelny typ. Lub nie wie co mowi.

Musze jeszcze zrobic duzego suba i jade do roboty robic dalej te swoje nieszczescie.

Ile omow maja styki przekaznika mocy? takiego samochodowego 40A? florian ma ruskie 30A od czolgow ale jakies takie male choc wyprowadzenia solidne.

SUB spalony. Jakies r szarawe siezrobily. Pisza 300w moc z sieci a na wyjsciu 2sc5200/komp.

Ogolnie to uklad tak rozbudowany......... chyba z 30tran. i dwa scalaki w tym 311.

I to tylko koncowka!!!!!!! napisalem do firmy o schemat. Nie bede tego rozrysowywal no nie?

a moze to pomoze?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>senicz

Przeglądnij wątek 7837 jar1 Wzmacniaczu 'Ugoda", wątek 7327 jar1 All FET Amp i wątek 4368 mirmura Wzmacniacz mocy, a nie będziesz musiał wywalać otwartych drzwi.

Powodzenia, bo lektura dość obszerna.

Na temat df nic tam nie ma. A kto to jest ten Kustakonta? pierwsze slysze?

Ogolnie to wszytskie te dyskusje sa bardzo jalowe. Zadnych parametrow.

A o DF to to zero. Boja sie tego tematu czy co?

>senicz

Chciałem żebyś przeczytał i zrozumiał, ale widzę, że to nic nie dało - więc kawa na ławę. Wzmacniacz Stochino, a właściwie jego modyfikacja, to wzmacniacz, który wyciąga SR 800 V/us i nic nie ma wspólnego z ekstremalnym DF. Senicz przerzuciłeś się z DF na THD, to może teraz na SR. Dasz więcej niż Stochino?

Jak nie znasz Kustagona, to jesteś albo zupełnie nowy we wzmacniaczach, albo rżniesz głupa, a wtedy szkoda bawić się w wymianę postów

Wybaczcie mi ale nic na temat tego Kustagonta nie wiem!!!!! Nic a nic.

Co on robi? Polak? byc moze znajde cos w internecie?

A co do tych 800V/uS to i tak wszystkie sygnaly audio sa ciete na 20kHz i czesc. Najczesciej takie szybkie wzm. nie graja zachwycajaco.

Zaraz bede sluchal MacIntosha MA6900 takiego dziwaka trazn. co to ma trafa na wyjsciu. DF malutki ale moze dziwek znosny?

Skonczylem.

Slysze duzo brakow w tym MA6500.

Typowy dzwiek jak tranzystor tyle tylko, ze przefiltrowany przez trafo. Ale wyglad - bajer. Te wskazniki na niebiesko. Lata 60?

Nawet nie chce mi sie porownac z tactem. A Lindorf zmienia nazwe firmy na LINDORFAUDIO?

ciekawe czym teraz zaskoczy?

Ja go cenie za Megaline i troche za Tacta.

A Kustagon to odezwie sie?

>senicz

Weś sie pobaw jeszcze parę lat w audio..... jak narazie twoje wpisy przypominaja teksty zaintubowanego.

Szybkość wzmaka im jest wiekrza tym lepiej... co najwyżej[ i tak własnie jest] głosniki sa wołowate.

================================================================================

Ja tobie proponuję zrobienie od podstaw lampy elektronowej,głosnika wstęgowego i jakies zródełko...tuner,czy jak ?

Z tej calej dyskusji widac wyraznie, ze danping factor to temat wstydliwy dla panow konstruktorow.

Nic nie pisza o wynikach pomiarow a chyba warto. Z testow AUDIO wynika, ze te wzm. ktore maja DF> 400/4om graja zawsze dobrze a te z malym deefkiem najczesciej kiepsko.

Co do szybkosci wzm. to te co maja duze przyspieszenie graja kiepsko gdyz maja tendencje do wpadania w oscylacje i stany nieustalone itp. co powoduje w pomiarach dobre wyniki dla pasma ale reszta w krzakach.

Nie mialem czasu zajac sie damfakiem ale juz w niedziele na Wolumenie kupilem od " co potrzeba" bardzo fajny wiatraczek a wczesniej radiator na zlomie niemieckim kolo klopa. Mialem kupowac polski i frezowac na odpowiednia wysokosc ale zamiast 60zl wydalem tylko 15 i odrazu gotowy. Z tego wynika, ze bede konczyl nalesnika a Techniks poczeka. Zreszta mialem na nim zrobic uklad dwoch wzm - duzego poprawianego przez maly - i raczej bede to konczyl. Zrozumialem gdzie popelnilem blad. Nie mozna wyjsc wzm. laczyc rownolegle chybaze.............

Wracajac do nalesnika to spodziewam sie df w granicach 50-10000. Wiekszy udalo mi sie uzyskac ale musze do tego podejsc bardziej naukowo czyli przeczytac jeszcze troche recenzji z AUDIO.pl

Zastanawia mnie fakt bardzo duzych thd na malej mocy dla wlasciwie wszystkich wzm. Dla 100mW thd sa porazajaco wysokie. W waszych wzm. tez? czy tylko w tych testowanych w audio?

Zaraz zadzwonie na PW i umowie sie na pomiary systemem two AP.

Wizyta na PW jutro a dzisiaj slucham sobie Megaline z 2X S200. Jak zawsze dziwk super. Choc te wzm. maja maly DF to mimo wszystko gra to super. Zawsze zachwyca mnie lekkosc dzwieku z Megaline. Doslownie gra powietrze. Te wstegi tak dzialaja. I malkontenci zaraz beda chrzanic ze znieksztacenia fazowe z wstegi 2m i brak ........... byc moze to prawda ale inne systemy graja przy tym jak popsute.

Najgorsze jest wykonanie wsteg. Same magnesy to maly problem. Mozna zrobic na neodymach.

Misiomor napisz moze do Dali o te wstegi.

Senicz:

Gdybyś wiedział trochę więcej na temat wzmacniaczy, to nie stanowiłoby dla Ciebie tajemnicy że to co jest takie wysokie przy 100mW (w pomiarach Audio) to nie THD tylko THD+N, a w dobrze zaprojektowanym wzmaku za wysoką wartość THD+N przy 100mW odpowiada szum (N jak noise). I Ty chcesz robić najlepsze wzmaki na świecie?

PS. O jakie wstęgi miałbym pisać do Dali ???!? Dlaczego ja?

PPS. Wysoko oceniony przez Audio TacT Millenium ma DF nie przekraczający 50, a w okolicach 20kHz jeszcze mniejszy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.