Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

WItam !

>Piotr Ryka

Dual-mono odnosi się raczej do osobnych zasilaczy na kanał ( po jednym trafie kanałowo ) nie ma to raczej związku z topologią wewnętrzną układu ( wejścia/wyścia ).

Co do materiałów to się nie martw, coś tam jeszcze się plączę na rolce :).

PRoponowałem przejściówkę, bo nie zabardzo chce mi sie plątać te druciki razem, a mam gotowe kable właśnie zakończone mini-dinem. Ot, cała tajemnica....

Co do tego wyjścia na AKG to lepiej jest obejrzeć go od środka, bo jak coś się zewrze to będzie dym !!!

Pozdr.

Tomaszu

Na razie jeden angielskojęzyczny forumowicz napisał mi, że to wyjście dla AKG nie jest tak naprawdę symetryczne, tylko w istocie zastępuje przejściówkę. Ale nie wiem, czy AKG K-1000 da się w ogóle podłączyć do jacka przejściówką.

Właśnie dostałem wiadomość od ASL. Według nich takie podłączenie nie powinno wnieść niczego nowego, ale nic nie zaszkodzi spróbować.

Teraz pytanie do Ciebie, Tomaszu.

O ile sobie przypominam, napisałś, że sama wymiana kabla w słuchawkach na symetryczny, bez w istocie symetrycznego podłączenia, przyniosła poprawę brzmienia. Jak to dokładnie było?

>Piotr Ryka

Na samym początku miałem podłączone moje HD poprzez kabel złożóny z czterech normalnych cieńkich kabelków do dużego jacka i tak go śłuchałem na wzmaku słuchawkowcyh wbudowanym w moim cedeku ( układ na OP + stopień wyjściowy tranzystorowy o dużym prądzie biasu - klasa "A" ) Fabrycznie by tam NE 5532 wymieniony na OPA 2134.

Po zmianie kabla na czterożyłowy przeżyłem mały szok, bo całość zagrała dużo bardziej szczegółowo niż na fabrycznym kablu z sennek.

Przynajmniej w/g mojego "przygłuchego" słuchu :))

Pozdr.

Czyli, krótko mówiąc, wydaje się, że jest jednak sens próbowania kabla czterożyłowego, nawet jeżeli to wejście w T-H nie jest symetryczne. Na początek trzeba będzie wypróbować z Sennheiserami. Zamówię wtyczkę i zobaczymy.

po nieco dłuższej przerwie spowodowanej tzw. grypą żołądkową wracam, żeby podjąć wątek

>>Piotr Ryka

Pytałeś ile jestem w stanie wyłożyć na ASL OT MKIII - otóż jestem w stanie wyłożyć na niego choćby i 1700 zł, ale skoro mogę go w USA nabyć drogą kupna za około 1200-1300 zł, to prawdopodobnie zdecyduję się namówić kogoś na przemycenie tego klocka jako mienie przesiedleńcze. Są naturalnie minusy takiego rozwiązania - np. w Stanach któś musiałby sprawdzić, czy sprzęt działa prawidłowo - ale jest też premia za ryzyko.

>>zafop

Czujność 10. Gratuluję. Wszystkie HB1 mają napis HYBIRD zamiast HYBRID, co widać nawet na zdjęciu na stronie producenta. Wysoki ptak, tak bym to przełożył na ojczystą mowę. ;)

Zdaje mi się że pisałeś, że VAL E10 był lepiej wykonany. Być może. Miałem ostatnio okazję mieć jeden egzemplarz u siebie w domu. Było to ex-demo, które kupiłem od kkimports, bo mam to szczęście, że mieszkam w Gdańsku. Niestety sprzęt wadliwy, lewy kanał o jakieś 20% głośniejszy niż prawy. Nawet nie słuchałem, ze względu na tę wadę. Nie świadczy to za dobrze o jakości wykonania, chociaż z wierzchu sprzęt wyglądał bardzo solidnie. Potencjometr nie był co prawda zupełnie centralnie zamontowany, ale chodził przyjemnie, bezszmerowo. W każdym razie nawiązałem kontakt z kkimports i muszę powiedzieć, że zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie.

Za to dla Dirta coś znalazłem, znakomity zdaniem amerykanów wzmacniacz dla STAX Omega II - Woo Audio. Natomiast najlepszy podobno w tej roli sławny Blue Hawaii został już niestety wycofany z produkcji, a ponoć pięknie wzbogacał i nasycał ich brzmienie za jedyne 2500 dol.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8530-100006381 1170285540_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Decyzja kupna ASL MG Head OTL mk3 juz zapadła.

Ponieważ będzie sprowadzany z za oceanu za jednym razem chcę zamówić do niego lepszy komplet lamp.

Dlatego zwracam się z prośbą do znawców tematu o pomoc w wyborze lamp w cenie 50-100$ za komplet.

W MG OTL mk3 siedzi para triod 6BQ5 i sterująca 12AX7.

Piotr Ryka, 16 Lut 2006, 13:51

>Za to dla Dirta coś znalazłem, znakomity zdaniem amerykanów wzmacniacz dla STAX Omega II - Woo

>Audio. Natomiast najlepszy podobno w tej roli sławny Blue Hawaii został już niestety wycofany z

>produkcji, a ponoć pięknie wzbogacał i nasycał ich brzmienie za jedyne 2500 dol.

Wielkie dzieki za te info , poszukam poczytam, wyglada to ciekawie, cena w zasadzie porownywalna z dedykowanymi wzmakami Stax 007 i 717 - przynajmniej jesli chodzi o oficjalna cene w Polsce

Dirt

Tu masz cały wątek o swojej problematyce

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Piotr Rybka

O tej jugosłowiańskiej lampie Ei 12AX7 Elite Gold są w necie same superlatywy choć o innych jugosłowiańskich już nie tak dobrze. Naprawdę ta wyjątkowo jest tak dobra?

Zostałyby jeszcze para triod.

A z Koteczkiem trudno się skontaktować bo nie podaje swojego maila, może tu zajrzy i coś poradzi.

Piotrze,

Wielkie przeprosiny za to przeinaczenie! Przekręcenia już nie będzie, obiecuję.

A co do serii Ei Elite Gold, to może również i na triody spróbować Ei EL84 Elite Gold (6BQ5)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Wśród uzytkowników w necie lampa ta ma również bardzo dobre opinie co sterująca.

Mullardy trochę jedak za drogie - para 150$, chyba że coś innego z podanego przez Ciebie sklepu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PiotrS

Myślę, że ten wybór będzie dobry. Mullardów i tak już nie ma - wypszedane. Alternatywą są lampy oferowane przez RCM

Ukryta Zawartość

chyba, że Koteczek ma lepsze propozycje.

Ukryta Zawartość

Czy ktoś z was ma już może jakieś doświadczenia z "Ragtime" firmy SoundArt???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

jako, że nie mogłem zdzierżyć chciwości ASL-a to kupiłem takiego wzmaka w dalekim kraju za dużo mniejsze pieniążki niż to czego żąda ASL.

Za jakiś tydzień będę miał go w w domu, to napiszę jak gra.

Pozdrawiam wszystkich!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

as

Ten Sound Art wygląda rzeczywiście imponująco. Wielcem ciekaw jak gra. A skoro tak sobie wklejamy, to ja mam jeszcze jedną propozychŁ dla Dirta, nader sławną

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Piotr Ryka

Może firma Sound Art zaprosi naszego doradcę na odsłuchy (może różne kombinacje słuchawek - Grado Senki, Beyery ...)

Mam lampowego Skorpiona i dlatego jestem również wielce ciekaw brzmienia - a do Warszawy jakoś mi nie po drodze.

Odnośnie design`u - rewelacyjny statek z Gwiezdnych wojen.

dudivan,

Oto dane:

T.M.S T-200MKll

Class A stereo

POWERFUL, DYNAMIC WITH SWEET EL84 TUBE SOUND !

INTEGRATED STEREO TUBE

Headphone Amplifier

WITH TUBE HEAD PHONE AMP OUTPUT

110 V - 220V 50-60Hz

Output Impedance:4 ohms -8 ohms (Earphone 32 ohms-600 ohms)

Power: 6Wx2 (1KHz) (Earphone 600m W)

Output tube: EL84x2

Input/Driver tube: 6N3x2

Input Impedance:100K

Frequency: 10Hz-30KHz (-1 dB )

Signal/Noise Ratio: >89dB

Input Sensitivity: 650m V

Electrical Dissipation: 38W

Size Dimenson:150 x300x 160mm

USB Connection : USB , PC , MP3 ,iPOD

USB Sound Card :16bits full duplex CODEC

Supports: Window XP, 2000, ME, 98, 98SE, NT4.0, LINUX...

Weight: 7.5KG

Tak jak wyżej napisane ma też wyjście na USB, które zapewne usunę, bo mi to do niczego niepotrzebne.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.