Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

>Decao -

Masz rację z tamtą ceną - a ta z kosmosu. Jak tą zobaczyłem, to się lekko zdziwiłem. Ale cóż, należy w Polsce szybko i dużo zarabiać bo nie wiadomo ilu się trafi chętnych.

Ano,odsłuchałem z przyjemnoscią i teraz sa numerem jeden na mojej liscie zyczen słuchawek za rozsądne pieniadze,chyba ze poeksperymentuje ze zmiana kabla,ale to juz loteria. Byłem tez ciekaw nowego wzmaka sound-artu,ale pamietam, podobnie jak koledzy wyzej, o innej cenie ( mianowicie 2500PLN).

Pastwa

A jak oceniasz AKG 701 w porównaniu do Twoich Bayerów? Ciekaw jestem zwłaszcza barwy i szczegółowości. Tymczasem AKG K-1000 wycofali, a podobno fenomenalnie grają po wymianie kabla, co u amerykańskich audiofili jest standardem.

Czy po ćwierćwieczu takie słuchawki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mogą być jeszcze coś warte? Czy to dobry model?

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Lenam

Jestem starym elektrostatowcem. Na szafie leżą zdezelowane Staxy, prawie równie stare i o tym samym typie podłączenia. Jeżeli te Sennheisery są rzeczywiście w dobrym stanie, to na pewno ładnie grają, ale ja po przejściu z moich Staxów na HD 600 odniosłem wrażenie lepszego dźwięku – szerszej sceny i mocniejszego basu. Dlatego myślę, że te elektrostaty to raczej gratka dla kolekcjonerów aniżeli kogoś, kto chce słuchać. Co innego sławne i jeszcze do niedawna produkowane HEV 60, dające podobno około 90% klasy Orfeusza. Te byłyby na pewno warte zakupu.

Dźwięk elektrostatów, w każdym razie tych dawnych, był, jak wszystkich słuchawek tego typu, bardzo szybki i, co nie jest już prawdą w odniesieniu do nowych Omeg, raczej jasny. Odczuwalna szczupłość basu. Niemniej klasa z pewnością wysoka.

Witam,

Panie Piotrze i inni szanowni :-)

założyłem wprawdzie osobny wątek "pytanie do słuchawkowych speców", ale przeszedł on chyba niezauważony więc pozwalam sobie wkleić się tutaj jako do właściwego miejsca :-)

poszukuję wszelkich informacji nt. słuchawek Fostex serii RP

niebanalna, planarna technologia przetworników i bardzo dobre opinie z kręgów "pro", zwłaszcza dla ponoć klasycznego już modelu T20 RP - ponoć popularnego w studiach, od 20 lat na rynku

natomiast info z kręgów audiofilskich nader skąpe a nieliczne opinie jednoznacznie negatywne

a przecież niektóre słuchawki studyjne jak DT-150 są przez audiofilów cenione

czy ktoś miał styczność z Fostexami?

ponoć stanowią one technologicznie rozwinięcie jakichś danwych planarnych konstrukcji Yamahy

czytałem opinię z kręgów "pro", że model T50 ma znacznie niższe zniekształcenia od DT880 czy HD650 i tylko odrobinę wyższe niż Staxy

opinie subiektywne też były bardzo pochlebne

T50 można kupić nawet za 99$, warto spróbować?

jestem fanem Fostexa (głośniki) i mnie kusi ;-)

pozdr.

graaf

Żyłki kolekcjonera nie posiadam, jako sybaryta jednak chętnie sięgam po rzeczy szlachetne. Te Sennheisery prezentują się na oko nieźle. Może doczekają się rozsądniejszej ceny? Póki co cieszę uszy nowo nabytmi Beyerami DT150.

Nota bene zauważyłem propozycję zorganizowania krakowskiego spotkania poświęconego systemom słuchawkowym i spodobała mi się. Pogadam dziś o tym z naszym Spiritus Movens.

zwolennik łagodności

Do barwy wolałbym sie jeszcze nie odnosic,bo słuchałem obu słuchawek na innych systemach(swoje w domu,701 w salonie na mocno przecietnym pod tym wzgledem creeku 21,miałem toto swego czasu)jednak 701 wydały mi odrobinkę ciemniejsze/cieplejsze brzmieniowo od 880,natomiast szczegółowosc to ten sam wysoki poziom...

Pogodziłem sie juz ze nie bede miał jednych wystarczajaco uniwersalnych słuchawek i ze trzeba miec ze 2 pary dla dopełnienia, 701 kupiłbym juz dzis gdybym nie miał 880, skłonny byłem równiez nabyc sporo tansze dt 150 ale z Grahamem maja nieco zbyt duzo basu( za to 880 tyle ile trzeba/ja potrzebowałem), bo poza tym mankamentem maja niemal wszystko to, czego mi obecnie troche brakuje.

ps. a całej prawdy o danych słuchawkach oczywiscie dowiadujemy sie wyłacznie po zakupie, odsłuchy w sklepie jedynie przyblizaja pojecie o danym produkcie zatem bardziej zdecydowane porównania dopiero po zakupie.

Lenam

Tylko takie spotkanie, w każdym razie z mojego punktu widzenia, trzeba by dobrze przygotować, żeby nie wyłącznie mój T-H i Grado były gwiazdą wieczoru. Oczywiście bardzo chętnie posłucham każdych Bayerdynamiców, których nigdy nie słyszałem (wszystkie opinie o Twoich 150 są znakomite), ale jakieś nowe Staxy, AKG K-1000 i ten wzmacniaczowy kosmodrom Sound Artu też by były wskazane.

I jeszcze apel oraz serdeczna prośba do warszawskich słuchawkowych audiofili. Rozpracujcie dla mnie tego Sound Arta, bo czuję, że do Krakowa prędko nie trafi, a ja do Warszawy jeszcze nie prędzej.

>Piotr Ryka

Tak, tak, to trzeba elegancko wymyślić, żywioł się przy słuchawkach nie sprawdzi, zdaję sobie sprawę. Wydaje mi się, że w Krakowie i okolicach znajdzie się parę systemów słuchawkowych wartych grzechu. Sprawa jak najbardziej godna zaangażowania. Choć te moje Beyery to żadna atrakcja, to dla własnej przyjemności porównałbym je ze sprzętem wysokiej jakości.

zwolennik łagodności

Graaf

Na pociechę mam dla Ciebie wybitny wzmacniacz dla AKG K-1000 - Leben CS-600

Ukryta Zawartość

post-8530-100006038 1170286051_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: Piotr Ryka, 22 Lut 2006, 18:08

o! piękny!

niestety K1000 już nie do dostania :-(

odwzajemniem się innym znaleziskiem - nie wiem czy znanym Panu:

Ukryta Zawartość

fantastyczna strona rosyjska o słuchawkach - opisy, recenzje, opinie użytkowników itd.

jeśli kto niegramotny może wrzucić w babelfish - wychodzi trochę "haiku", ale można zrozumieć o co chodzi ;-))

jest recenzja Fostexów T50RP - entuzjastyczna, wręcz frenetyczna i takaż większość kilkunastu opinii użytkowników ("magneplanary na głowę")

Ta opinia użytkownika robi wrażenie:

"Тяжеловато на ушах сидят - звук чуть глухой - это факт. Но за правильность и адекватность звучания надо платить - если выбирать по этому критерию - далеко обыгрывают Senh 600,650, Precide Ergo1, 2, AKG501, 1000, BD 770,880,990. Sony 7509 - все эти окрашивают по своему звук."

chyba coś dla mnie :-) choć raczej nie dla milośnika RS-1

załączam zdjęcie rzeczonych

pozdr.

graaf

post-5623-100006031 1170286061_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ooops - nie wkleiło mi po rusku :-(

wklejam zatem nieco poprawione "haiku" z babelfisha:

"Heavy on the ears they sit - sound a bit deaf - this fact. But for correctness and adequacy of sounding it's necessary to pay - if we select on this criterion - they far beat Senh 600,650, Precide Ergo1, 2, AKG501, 1000, BD 770,880,990. Sony 7509 - all these tincture on their sound."

tj. wszystkie wymienione kolorują dźwięk w porównaniu do T50RP!!!!!

znalazłem w necie więcej tego rodzaju opinii z kręgu "pro"

wygląda na to, że znalazłem nauszny odpowiednik Shure E2 :-)

już zamówiony :-)

ryzyk-fizyk

graaf

cena jest najlepsza - bo typowa dla urządzeń profesjonalnych a nie audiofilskich :-)

marne 570 zł + transport gratis :-)

jeśli info z sieci się potwierdzą to byłaby prawdziwa sensacja dla miłośników neutralnego dźwięku :-)

pozdr.

graaf

Graaf:

tj. wszystkie wymienione kolorują dźwięk w porównaniu do T50RP!!!!!

znalazłem w necie więcej tego rodzaju opinii z kręgu "pro".

To teraz czeka Cie wydatek kilku tysiecy na rownie neutralny wzmacniacz,źródło( tu jeszcze więcej tysięcy),tak aby "usłyszeć" neutralnośc tych słuchawek przy odtwarzaniu muzyki, w przeciwnym razie ta ich zaleta na niewiele sie zda, raczej.

Pozdrawiam

Re: pastwa, 23 Lut 2006, 11:31

>To teraz czeka Cie wydatek kilku tysiecy na rownie neutralny wzmacniacz,źródło( tu jeszcze więcej

>tysięcy),tak aby "usłyszeć" neutralnośc tych słuchawek przy odtwarzaniu muzyki, w przeciwnym razie

>ta ich zaleta na niewiele sie zda, raczej.

i tak i nie, bo z tego, że słuchawki nie kolorują dźwięku to zda mi się na wiele od razu :-)

"normalna" elektronika z samej zasady działania nie podbarwia dźwięku w takim stopniu jak to może czynić przetwornik elektroakustyczny

poza tym - nie od razu Kraków zbudowano ;-)

będę szukał sprzętu neutralnego - co nie znaczy, że od razu doskonałego czy neutralnego w stopniu doskonałym :-)

od czegoś trzeba zacząć - a "profesjonalna" cena T50 daje większe pole manewru jeśli chodzi o sprzęt towarzyszący

słuchawkowcem stałem się/powoli się staję ostanio z przyczyn życiowo-praktycznych i system słuchawkowy zamierzam budować "od zera"

co do wzmacniacza to jest parę opcji na początek (nie od razu Kraków...) - choćby Graham Slee szczyci się proweniencją okołoprofesjonalną i dobrą opinią, podobnie Norbert Lehmann chwali się używaniem Black Cube w zastosowaniach profesjonalnych i jej neutralnością

będę tez szukał na rynku "pro" - może coś się znajdzie :-)

w najbliższym czasie dotrze też do mnie "custom made" wzmacniacz na zasilaniu bateryjnym, zobaczymy

najważniejsze, żeby był punkt zaczepienia całego przedsięwzięcia - czyli żeby T50 okazały się takie jak ludzie piszą

pozdr.

graaf

aha

jeszcze jest Perreaux SXH2 z sugerowaną ceną detaliczną ok. 700 Euro

wybór jest spory :-)

Ukryta Zawartość

post-5623-100005968 1170286150_thumb.jpg

post-5623-100005969 1170286149_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jesli lampa to TAKA :-)

wszyscy znają?

(ps. ok. 4000 USD)

pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.