Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

A najpiękniejsze zdania o przemijaniu chwały wszelakiej [nie tylko świata]napisali nie rzymianie nie Eklezjastes tylko Artur Schopenhauer i Michaił Lermontow i prawie w tym samym czasie na początku lat trzydziestych i to tak do siebie podobne w treści jak by byli jednojajowymi bliźniakami choć pierwszy pisał doskonale po niemiecku a drugi swoją myśl wyraził w rosyjskim.

P.Sulima.

PS. Kolba stygnie wzmacniacz w powijakach a na obiadokolację i śniadanie filozofia

Do Piotra Ryki.

Łacińskie sentencje ta wyjątkowo jest dobra były często biednymi kalkami z greckich, rzymianie mieli kompleksy żołdaków mordujących np znanych ogólnie filozofów w okresie rozkładu i upadku cesarstwa dostawali później cięgi od byłych swoich zakładników Atylla był jednym z nich i nie był on tak zwanym "barbarzyńcą" ale wyjątkowo

inteligentnym i doskonale wykształconym mężem stanu Aecjuszowi na Polach Katalaunijskich pomogła znajomość

topografii terenu zwycięscy jednak to na zdrowie nie wyszło został zamordowany. Metoda ta jest stosowana do

chwili obecnej czyli nihil novi.

Pozdrawiam

Dzień dobry oby słoneczny.

P. Sulima

Amfiton cd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3590-100002508 1170275934_thumb.jpg

post-3590-100002509 1170275933_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raczej nie. Sądząc z wyglądu to harmonijka lub płaska membrana z naniesionymi ścieżkami, poruszająca się w silnym polu magnetycznym. Te żebrowania to nabiegunniki. Obudowa niemagnetyczna, z jakiegoś lekkiego stopu.

Tytułem wstępu i na zaostrzenie apetytu.

Słuchałem już trochę wzmacniacza Audio Dynamic konstrukcji pana Tomasza Barwińskiego, czyli popularnego uczestnika naszego forum – kolegi Stożka. Miało to miejsce u Nautilusa. Źródłem był CD Meridian G8, ustawiony na podstawkach za 1700 zł, interkonektem - symetryczny XLO Limited, a kablem zasilającym XLO Signature. Słuchawki, to Sennheisery HD-600 i 650.

Napiszę na razie bardzo krótko. Wzmacniacz pana Tomka jest fantastyczny; do Sennheiserów na pewno lepszy od Cayina HA-1A. Pełny polski hi-end za niecałe 3 tys. złotych. Moje gratulacje!

Do Piotra Ryki Piotr Sulima

To się bardzo cieszę "Niech Narodowie......" po pierwsze, że Pan się cieszy , a po drugie, że polska konstrukcja cenowo do przełknięcia jest lepsza znanej zachodniej naprawdę drogiej.

Pozdrawiam

P. Sulima

Do Piotra Ryki

Do Piotra Ryki Zbigniew Korwin-Piotrowski i Piotr Sulima

Dzień dobry.

Ponieważ mam przykurcz prawej dłoni musimy jeszcze w tym tygodniu zrobić uchwyt pistoletowy do mikrofonu.[kosztował niewiele 42 zł + 6 zł transport jest w stanie idealnym, cena Shotgun tej klasy na eBay z przełączalną

charakterystyką dochodzi do1000 euro jest niesamowicie czuły nawet przy zasilaniu 1.5 V, phantomowe nie ma sensu. Stosować można zamiast paluszka litowe pastylki przy ośmiu 9.5 V i nagrać głos ptaka siedzącego na gałęzi w odległości kilkuset metrów. ] Uchwyt jest już prawie gotowy, będzie w nim możliwość zakładania dowolnego uchwytu mikrofonowego, przycisk pausa chwilowa pod kciukiem, przycisk pausa stała pod palcem wskazującym na dnie kolby wklejone przy pomocy "kropelki" gniazdo typu chinch umożliwiające założenie dowolnego kabla (inne Remote czy jak kto woli Acces ma UHER z serii CR a inne z serii UHER REPORT 4000 w AIWIE HS-F07 trzeba wykorzystać wejście DC-3V i zailić ją zamiast dwoma paluszkami AAA [zasilanie wewnętrzne] dwoma R14 z zewnątrz. Naistoniejszym elementem uchwytu jest jednak opaska z regulowanym dociskiem pomiędzy rękojeścią pistoletu a wierzchem dłoni.

To był opis tego czym się zajmujemy. Odpowiedź wprost na pytanie zadane FUGI F-MOLL ERNSTA von LUBECK,

ponieważ przy niej najlepiej jest ostrzyć tomahawki.

Pozdrawiamy

ZKP. & PS.

--> Piotr Ryka

Panie Piotrze, nie wiem czy dobrze zrozumiałem... czy Antigue Siund Lab - Twin Head którym napędza Pan swoje Grado RS-1 to pre z oddzielną sekcją zasilającą?

Czy w związku z tym można z toru wyeliminować końcówkę mocy/ integrę?

zdezintegrowany_3PO

Tak, Piotr Ryka pisał o TH i jest także na zdjęciu: zasilacz jest oddzielnie.

Oczywiście, że można wyeliminować, naturalnie z toru słuchawkowego. CD->TH->słuchawki i to wszystko.

Problem może (?) być z AKG K1000, gdyż one są mało efektywne i dość prądożerne. Piszą, że potrzeba wzmacniacza oddającego ok 10W (!!) na wyjściu słuchawkowym. Nie wiem, czy TH je pociągnie. Standardowo AKG są dostarczane z kablem do podączenia się do wyjścia wzmacniacza mocy. Wtedy oczywiście nie możemy go z toru wyeliminować :)

Korwin

Dobrze, że przynajmniej co poniektórzy z grona zrzeszonego przez to Forum robią dla muzyki coś więcej ponad jej relaksującą percepcję.

Jeszcze zdjęcie strony wewnętrznej.

Budowa: płaska (napylona) folia wlożona (jak w kanapkę) między kilka pasków magnesu. Magnesy przednie i tylne ustawione miedzy sobą prostopadle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zintegrowany

Bardzo dobrze zrozumiałeś. ASL T-H, to dzielony przedwzmacniacz z referencyjnym wyjściem słuchawkowym.

Jest połączony bezpośrednio z CD kablami RCA, a jego poszczególne sekcje spina para sześciopinowych kabli typu DIN. Obie sekcje muszą pracować jednocześnie, natomiast do napędzania słuchawek nie jest potrzebna końcówka mocy.

Jako przedwzmacniacz do kolumn spisuje się równie znakomicie. Najlepiej, gdy wysterowuje parę monobloków.

Inżynierze

Pan nie czyta moich wpisów! Wprawdzie napisałem to pod adresem Petera, ale przeczytaj z łaski swojej, co tam stoi o łączeniu AKG 1000 z T-H.

Sytułacja jest w każdym razie dość osobliwa: T-H ma wprawdzie specjalne wejście dla AKG 1000, ale jego zastosowanie do tych słuchawek podlega pewnym ograniczeniom. Jak to wygląda w praktyce - nie mam szansy sprawdzić, dopóki jakieś AKG 1000 nie wpadną mi w ręce. Cała nadzieja w Peterze.

Do STEFAN-a B

Jak znajdziesz drugie takie to pomyśł nie tyle o mnie ile o Korwinie. W tej chwili mam dwa małe głośniki średnica

czynna membrany 63mm średnica membrana + obudowa 80 mm piękny dość spłaszczony stożek symbol IC 3843. 679 TU 05 GD-36 10 Ohm. Na bazie tych głośników i dwóch lejków kupionych w sklepie chemicznogospodarczym

i mocnego pałąka będę robił słuchawki typu zamkniętego miejsca będę miał tyle, że być może zamontuję tam jeszcze po dwa przetworniki szyjki w lejkach będę tak długo przycinał aż uzyskam efekt całkowitego otwarcia minimum ciśnienia akustycznego [nie tak trudne zresztą do zmierzenia] a później wystarczy je tylko przytkać i nagrywać spokojnie trochę gorzej będzie z wykonaniem gąbek ale mam nadzieję, że jakoś sobie poradzę. Regulacja głośności prawego i lewego na kablu mam taki orginalny regulator tonsilowski. W przyszłym tygodniu

przyjedzie jeden z występujących na tym forum będę mu dawał sukcesywnie książki aby je skanował i umieszczał na tym forum. Przerwałem pisaninę poszedłem do sklepu i kupiłem dwa lejki ale niestety nie zabrałem

ze sobą głośnika i są zbyt wielkie ale potuptam jeszcze raz wezmę model przymierzę i jeszcze dziś będą na moich uszach

Pozdrawiam

P.Sulima

Piotrze. No to ładnie mi zaostrzyłeś apetyt! Czy możesz tylko jeszcze zdradzić czy jak na pierwszy odsłuch Audio Dynamic jest lepszy czy gorszy od TH? Chociaż myślę, że raczej nie. A może jednak. Czułem przez skórę, że to bedzie fantastyczny wzmak. Szkoda, ze go nie mam. A byłem już tak blisko kupna.

Royber

To zbyt złożona sprawa, aby dała się ująć w jednym zdaniu, a poza tym nie dokonałem jeszcze starannego odsłuchu T-H i AD na TYCH SAMYCH słuchawkach. Będą to HD-600, chyba że ktoś ma wyraźne życzenie, abym to zrobił także na HD-650.

Jutro spróbuję dokonać jeszcze bezpośredniego porównania z Cayinem.

Pisał będę prawdopodobnie w niedzielę więc publikacja najwcześniej w poniedziałek. Cierpliwości.

Ale już teraz wiem z całą pewnością, że AD jest wart swojej ceny, a dla posiadaczy Sennheiserów, którzy lubią te słuchawki i nie myślą o ich wymianie, stanowi rozwiązanie znakomite. Intymny kontakt z wykonawcami muzyki zapewniony.

Gdybyś miał możliwość sprawdzenia z HD650, to poproszę. Takich właśnie używam, a nawet mam kabel od stożka z odpowiednią wtyczką, tyle, że podłączyc do czego nie mam.

Prosta sprawa: kasa. Trzeba było od razu wyłożyć sporą sumkę, a akurat nie małem. A potem sprawa ucichła, dziś wiem dlaczego. Mam nadzieję, że jeszcze nie jest definitywnie stracona, może jakieś częściowe DIY...

Inżynierze

Wiem, że Tomasz, który właśnie z zapartym tchem obserwuje naszą pogawędkę głęboko schowany w zaroślach, może zbudować parę egzemplarzy.

Tomasz – Wyłaź! – nie kryj się, bo i tak Cię widzę.

Doprawdy byłoby szkoda, gdyby tak udana konstrukcja nie wyszła nigdy poza zagon swojego wynalazcy.

I jak to się ma do wmawianych nam wszystkim sloganów o przedsiębiorczości, popieraniu inwencji, nieuchronnym wybiciu się ludzi wybitnych? Cała ta gadanina, to propagandowe gęganie złodziejskiej bandy, maskujące jej zakrojone na wielką skalę oszukańcze praktyki. O prawdziwym popieraniu wynalazców w ogóle nikt nie myśli.

Witam !

Co prawda wywołany do tablicy był stożek, czyli nie ja :), ale coś wiem na temat dlatego odpowiem:

>Piotr Ryka

Tu nie są ważne żadne slogany o popieraniu przedsiębiorczości, tu najważnejszy jest popyt i podaż.

W wypadku AD nie było chętnych, było dużo gadania i to wszystko.

Co do tego, że z HD "chodzi " dobrze to ja to wiem :), to samo dotyczy Beyerów. Z Grado nie mam pojecia bo nikt nie zdecydował się na zamianę kabla - argumentacje stożka, że jego kabel jest równie dobry jak fabryczny lub możę być lepszy były "ignorowane" - być może z powodu obawy o chęć li tylko sprzedania za jednym razem i wzmaka i kabla.

No, taka jest mentalność audiofili - akurat znam stożka i wiem, że cokowlwiek robi to tylko w/g swoich przekonań - jeżeli twierdzi, że kabel jest ok, to taki jest.

Ale to za mało....

Jako już ex-stożek przyznam się, że mam to w ...... "Zużyłem" kawałek czasu na całą konstrukcję, maksymalne dopracowanie całości i po co ? recenzji gazetowych i tak nikt nie czyta, jak czyta to nie wierzy, jak może się samemu przekonać to sie nie przekonana, bo wzmak nie jest dostępny do odsłuchów w każdym mieście Polski a do mnie pofatygować sie nie chce, jednym słowem jestem zmęczony...Nie tak dawno temu o mało nie przeniósłbym się z rodzina na tamten świat przez jednego "dawcę organów", samochód rozbity, zastępczy to złom, nie mam teraz nastroju do dywagacji co by było gdyby... ? Nie chcieli brać to nie. Nic na to nie poradzę. Nigdy nie uprawiałem agresywnego marketingu, pisałem tylko o konieczności posłuchania samemu, czy to jest to, a później ewentualnie omawiało by się resztę. Ale słuchać nikt nie chciał.

Niemal "na siłę" zmusiłem Cię do odsłuchów - mam nadzieję, że sie nie gniewasz.

Trochę było mi przykro że osoba, która w końcu sama wyraziła jakieś zainteresowanie AD miała go nie posłuchać...

A że nie na Grado ? Nad tym też boleję, ale nic nie poradzę.

Podsumowując długi wywód -

Będzie zainterowanie, będą AD. Nie jako DIY bo stożek nie może zamawiać POJEDYŃCZYCH elementów obudowy, tylko serie... W pojedyńcze nikt się nie bawi, taki biznes a stożek wymagania ma :) i sam tego nie "wystruga" tu musi być CNC.

Może nawet za duże....

Cieszę , się że wogóle go słuchasz.

Mnie nie trzeba przekonywać o jego możliwościach....

Chyba nikt tego wpisu nie odebrał za reklamę ????

Zresztą jak już wspomiałem mam to....

Za dużo nerwów na tym straciłem !

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.