Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

=>Piotr Ryka

Ok, dzięki za zaproszenie :) Z tego, co mówił mi kolega, słuchawki powinny dotrzeć do ok.2 tygodni. Dam Ci znać, jak będę je miał. "Wygrzeję" je trochę i przyjadę z nimi do Ciebie.

Pozdrawiam

P.S. Tomek może się także ze mną zabrać - nie widzę problemu. Zresztą, wszystko jeszcze dokładnie ustalimy we właściwym czasie.

Swojego czasu miałem okazję słuchać AKG K-1000 w zestawie z firmowym wzmacniaczem, jednak było to bardzo dawno i dziś już zupełnie nie pamiętam, jak to grało... Wiem tylko, że dźwięk nie powalił mnia na kolana. Jedna jedyna rzecz, która utkwiła w mej pamięci, to bardzo mały komfort noszenia tych słuchawek. Chodzi mi o to, że po pewnym czasie czuć wyraźny dyskomfort (ból), spowodowany uciskiem górnych elementów kapsuł głośnikowych bezpośrednio przylegających do części głowy znajdującej się tuż nad małżowinami usznymi. Jest to doprawdy deprymujące... Szczerze powiedziawszy były to najmniej komfortowe słuchawki, jakie miałem przyjemność nosić na swojej głowie - zupełne przeciwieństwo wyśmienitych pod tym względem AKG-K501, których nacisku prawie w ogóle nie czuć...

Poza tym - ze względu na specyficzną, w pełni otwartą budowę AKG K1000 - musicie być przygotowani na odsłuchy w absolutnej ciszy. W innym przypadku będziecie słyszeć dokładnie wszystko, co dzieje się wokół Was.

Gdyby się udało przetestować AKG K1000 i 701 oraz te Sony, to już tylko Audio-Technica by nam została do pełnego słuchawkowego spektrum; no może jeszcze Ultrasone.

gelo29

AKG K1000 to kolejne słuchawki oceniane bardzo rozbieżnie - w przecieieństwie na przykład do Orpheusa, czy nowych Stax Omega. Peter Daniel, niespokojny i wielu innych powiadają, że są wspaniałe, podczas gdy inni - Ty, Artur Wajda - nie widzicie w nich nic szczególnego. Pozostaje tylko empiryczna weryfikacja. Szkoda, że AKG ostatecznie zrezygnował kiedyś z wyprodukowania do nich procesora dźwięku dookólnego. A tak w ogóle, to nie są to w sensie ścisłym słuchawki, tylko głośniki nagłowne. W każdym razie Twin-Head ma dla nich osobne, 4-pinowe wejście więc z testowaniem nie powinno być problemu. Szkoda, że nie mam Audio Aero CD, bo on ma 6V na wyjściach i daje dużo głośniejszy dźwięk.

WItam !

>Piotr Ryka

Posłuchac TH - czemu nie...ale nie wiem jak będzie u mnie z czasem, swojego sprzętu nie mam po co targać - kwestia kabla :(.

Pozdr.

>gelo29

Chętnie wymienie kabel w tych soniakach ( zresztą w innych też :) ).

Stożek

A może dałbyś radę wymienić kabel u mnie na miejsu? Bo gdyby Ci się nie udało, to mógłbym od razu Cię zabić.

Czasowo możemy przecież do Ciebie się dostosować.

>Piotr Ryka

Żonę mówisz ? Oj, chyba nie..... Prowadzi swoje "biznesy" i w ogóle nie rozumie na co my wydajemy pieniadze :))

Po za tym jest jeszcze dziecko.....które boi się psów, a Ty masz dość duże pieski :) Życie jest ciężkie....

Z tym kablem to nie głupi pomysł, ale musiałbym zabrać trochę gratów ( wiertarka, laubzega itp :) )

Pozdr

Stożek

Pieski faktycznie są spore, a żony nie rozumieją z definicji; i właśnie o to chodzi, żeby miały co innego do roboty zamiast patrzeć na nas bykiem. Sprzęt w takim razie koniecznie zabierz, to sobie puścimy Grado z Audio Dynamicem (ach, te spacje).

Zycie oczywiście ciężkie jest, pewnie po to powstało, żeby było takie.

Stożek

Pieski faktycznie są spore, a żony nie rozumieją z definicji; i właśnie o to chodzi, żeby miały co innego do roboty zamiast patrzeć na nas bykiem. Sprzęt w takim razie koniecznie zabierz, to sobie puścimy Grado z Audio Dynamicem (ach, te spacje).

>Piotr Ryka. Pisalem o swoim budzecie do 1K pln - te soniaki to beda takie tanie? Cos mi sie wydaje, ze nie.... wobec tego czego szukac/sluchac w tym przedziale? (nie Senki, juz mialem kiedys 580, niedobre byly, taki dzwiek budowany w glowie i tylko tam...)

Stożek

Przepraszam za trzy takie same wpisy, ale Lukar znowu zadyndał i nie mogłem wyjść z okienka wpisów. Chyba będziemy musieli kupić mu jakiś porządny serwer.

puchatek

Soniaki kosztują 400 dolców. Alternatywa, to AKG 701 - jeszcze nie wiem za ile, albo któreś Bayerdynamic lub Ultrasone. Soniaki, jak dobrze pójdzie, za jakieś trzy tygodnie będziemy już mieli przetestowane.

No, wystarczy wstukać w google. AKG 701 kosztują także 400 USD. Piszą o nich, że przełomowe, fantastyczne, całościowy postęp, podobne do AKG K1000. Cudowna góra, mocny bas, muzykalność, nowa technologia. Słowem - żyć, nie umierać, talko natychmiast kupować. Się zobaczy...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

puchatku

Jest taki dobry zwyczaj (jak chcesz, to sam go dla ciebie wyegzekwuję), że opuszcza się 10%. Wtedy wyjdzie 1240 zł, a te 240 zł, to jak będzie trzeba, sam Ci dołożę.

:) jestem juz duzy, lubie placic za siebie.

A tak powaznie, to raczej nie jestem klasycznym sluchawcowcem jak wy bo glownie slucham z kolumn. Pomysl zakupu sluchawek spowodowany jest moja migracja w strone klasyki, ktorej reszta rodziny w tak duzej dawce juz nie chce trawic :) Wiec sobie siadzie z boku puchatek i bedzie sobie sluchal w nausznikach...

Chce tez powiedziec, ze sluchac bede raczej z wyjscia sluchawkowego wzmaka (poprosilem zeby bylo porzadne, ale to zawsze nie bedzie dedykowany element toru) i w sumie dosc rzadko. Poniewaz lubie miec rzeczy porzadne, wyszlo mi, ze musze miec budzet ok. 1 000 pln. Jednak nie chcialbym go przekroczyc.

pzdr,

P

Do PIOTRA RYKI

Te TRIALUXY 800 im dłużej grają tym są lepsze w tej chwili leci z drugiej strony już czwarta 90-tka górne rejestry

fortepianu są coraz lepsze a dół piękny głęboki bez sztucznego podbicia i idealnie przylegają do uszu. Poszukam namiaru w internecie na ich producenta i dam Wam znać , w tej chwili słyszę skrzypce wrażanie takie jakby grano

naprzeciwko mnie na podstawie dźwięku można nawet domyślić się jak były ustawione instrumenty podczas nagrywania. Istny cud Boski zrobiłem małą przerwę około 1/2 godziny i znowu lepsze będę je tak wygrzewał przez kilka dni po kilka godzin non stop . Podobny efekt zauważyłem przy Unidyne B mikrofon Shure-a 515SB nie przesadzili nic pisząc o nim legendary model aż żal wystawiać go na aukcję ale niestety nic na to nie poradzę po trzydziestu godzinach pracy tak się staruszek rozruszał, że ma pod sobą współczesne Shur-y [produkowane zresztą o czym wszystcy wiedzą w Szanghaju]

Pozdrawiam

Piotr

puchatku

Myślę, że te 240 zł nie są warte tego, by przez nie latami słuchać dużo gorszego dźwięku. Nawet jeżeli zamierzasz słuchać z wyjścia integry (jakiej?), to to wcale nie przesądza, że będzie słabo, bo wyjścia takie bywają bardzo dobre. Ale jak już musisz mieć mniejszy budżet, to AKG 601 są już za około 850 zł. Moim zdaniem taka oszczędność nie ma sensu, ale to moje zdanie odrębne.

Przy słuchaniu muzyki klasycznej najważniejsze jest dobre brzmienie wysokich tonów.

Re: Piotr Ryka, 13 Lis 2005, 14:38

>Spośród słuchawek dousznych Headphone Rev. poleca Ultimate Ears Super.Fi5 Pro. Kosztują 200 USD i

>biją Shure na głowę.

znam tę opinię z Headphonerevies, nawet ją cytowałem w tym wątku o Shure'ach, ale ta opinia użytkownika Mariowar jest dla mnie po prostu mniej wiarygodna niż opinia Siegfrieda Linkwitza - komuś trzeba w takim przypadku zaufać - a kto to jest Mariowar albo epb613 (autor innej opinii z Headphone revies) ?

to że są droższe niczego nie gwarantuje - cenione przez audiofilów Etymotiki ER-4 za 330 USD wypadły w testach Linwkitza gorzej niż Shure E2 za 99 USD

a pomiary ze strony HeadRoom wyjaśniają po części dlaczego

BTW czytałem, że dla Shure IEM-y projektują Westone Labs i właśnie Ultimate Ears - to ta sama technologia

pozdr.

graaf

dzięki :)

nie omieszkam napisać :)

chcę je porównywać z HD-580 i może jeszcze z czymś popularnym na samplerach Tacet i jakimś powszechnie znanym i dostępnym materiale - może samplerze HiFiM? - żeby były jakieś czytelne dla wszystkich słuchawkowiczów "klasycznych" (bo sam jestem melomanem "klasycznym") punkty odniesienia

pozdr.

graaf

>Piotrze, tak to wlasnie u nas dziala... mowisz sobie, ze mozesz dac max. XXX pln. Okazuje sie zaraz, ze dolozenie 10% XXX powoduje, ze mozesz nabyc cos duzo fajniejszego, i tak w koleczko :) Niestety, jestem rowniez ofiara tego schematu - zreszta na nim opiera sie strategia sprzedazy w tak zwanych POS - Point of Sales - tuz przy kasach supermarketowych - rzeczy malo przydatne, ale za to bardzo tanie. Przy wartosci zakupow wlasciwych w koszyku wydatek niemal niezauwazalny. I tak sobie dorzucamy jeszcze cos za te pare zloty...

A pro pos typu AKG 701 - jakos malo sie w tym watku przewinelo dobrych recenzji/opinii o AKG - skad podejrzenie, ze 701 sa fajne? Duzo konkretow/pozytywow o Beyerdynamicach 880/150, Senkach czy Grado, malo lub nic o AKG.

Reasumujac - trzeba bedzie po prostu posluchac tego i owego - w ramach budzetu oczywiscie :)

pzdr,

Puchatek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.