Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

Re: SFINKS, 19 Mar 2006, 12:33

>AKG701 to dobre sluchawki, ale brzmieniem sa podobne do DT860 ktore sa znacznie tansze.

zaskakujące stwierdzenie, załączam pomiary Headroom - z mojego doświadczenia odsłuchowego wynika, że te pomiary dość dobrze ilustrują rzeczywistą równowagę tonalną słuchawek - nie w 100%, ale w 80% owszem

sądząc po pomiarach 701 i 860 na 110% nie mają szans zagrać podobnie

może okoliczności Twojego odsłuchu były specyficzne? Jaki materiał dźwiękowy?

>Patrzac na charakterystyki roznych sluchawek latwo mozna spostrzec ze w zakresie pasma 20>20'000hz

>rozrzuty sa duze w zakresie +/- 10dB i wiecej.

nie nie, to nie są >>rozrzutyZa neutralnosc i liniowosc cenie sobie DT860 , za bas i calokrztalt DT150.

>AKG701 sa gdzies pomiedzy nimi.

co to jest ten >>caloksztalt

Kartografu Shure brak!

Dt860 maja lagodny spadek od kilkuset Hz w dol, natomiast AKG701 maja duze podbicie w dolnej czesci pasma, co ewidentnie slychac

Podlaczenie AKG701 po odsluchu np. DT150 da nam podobny efekt jak wczesniejszym razem 860>701 .

Re: SFINKS, 19 Mar 2006, 18:21

>Jest!

>Shure sa jeszcze bardziej podbite na dole ale maja gladsza charakterystyke. Lecz niema rozy bez

>kolcow.

słuch tego nie interpretuje jako podbicia, jeszcze raz polecam (przykładowo):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

brak tego >>podbicia

Ukryta Zawartość

Re: SFINKS, 19 Mar 2006, 18:30

>Na zielono takie niby idealne sluchawki, bez poszarpanej gorki.

a cóż to takiego to na zielono? bo z pewnością nie są to idealne słuchawki ;-)

>Graf

Czasem lubie sobie potuningowac sluchawki.

Z DT770PRO {600 Ohm} wycykalem wlasnie taka charakterystyke.

Zabawy bylo co niemiara, wycinanki kurpiowskie ale mozna. Powodem takiego dzialania bylo zestarzenie sie gabek pokrywajacych.

Re: SFINKS, 19 Mar 2006, 22:21

>>Graf

>Czasem lubie sobie potuningowac sluchawki.

>Z DT770PRO {600 Ohm} wycykalem wlasnie taka charakterystyke.

trzy sprawy - po pierwsze - w jaki sposób przeprowadziłeś pomiar i w jaki sposób korygowałeś?

po drugie - jeśli metodologa Twojego pomiaru jest inna niż Headroomowa to wklejanie tych charakterystyk obok siebie nie ma sensu, ponieważ są one nieporówywalne

po trzecie - jeśli metodologia pomiaru jest taka jak w Headroom to wręcz nie ma prawa dobrze zagrać - SŁUCHAWKI NIE MAJĄ MIEĆ PŁASKIEJ CHARAKTERYSTYKI

wyjątek to K1000 - ale to właściwie głośniki zawieszane na głowie - i one mają płaską charakterystykę

czy na Twoje ucho takie skorygowane 770 brzmią dobrze?

He,he,he...

Masz swieta racje , zielony wykres jest zrobiony od reki, innymi slowy z sufitu, mialem nadzieje sprowokowac kogos innego. Mniejsza z tym kogo.

Tak naprawde to opisywacz testow sluchawek musi byc odwaznyby wmawiac ze te i takie modele sa najlepsze.

Czeste ubytki naszego sluchu sa coraz wiekrze wraz z wiekiem.

Watpie aby istnialy usrednione krzywe czulosci ucha u przecietnego europejczyka.

Wszak sa nacje z dluzszymi uszami, czy nawet bardziej odstajacymi.

Co do pomiaru typu Headroom ja przynajmniej nie mialbym klopotu, znam kogo trzeba i z czym trzeba.

Neumann'owski leb ma moj kolega, moze wzmacniacze mikrofonowe nie sa najnowsze bo AKG z lat 80'tych ale ujdzie co trzeba zbiora i wydrukowac mozna.

Re: SFINKS

ooops, sorry - zepsułem Ci prowokację :-(

ale różni ludzie tak często zaskakują tym co piszą na forum że dałem się złapać :-))

pozdrawiam

graaf

Okazuje się, że w Polsce powstaje jeszcze jeden wzmacniacz słuchawkowy wysokiej klasy. Przypadkowo spotkałem dzisiaj konstruktora. Niewykluczone, że wkrótce będę miał jego produkt na testach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr Ryka,

testuje, testuje. 3 dzien slucham bez opamietania. powiem tak, wzmak ten w polaczeniu z dedykowanymi kablami do hd600 jak dla mnie gra cudownie. takiej przestrzeni jeszcze w zyciu nie slyszalem. mam tu na mysli zarowno lewo prawo jak i polnoc poludnie :). gra tak, ze bez klopotow buduje sie scena muzyczna z doskonala lokalizacja zrodel pozornych. Zakupilem ostatnio Led Zeppelin remaster I-IV wydane jak analogi, to co sie tam wyprawia to sie w glowie nie miesci ;), a juz gitara basowa to kopmletnie. przesluchalem dopiero ze 20 plyt, za kazdym razem jestem pod wrazeniem. sluchajcie madonna "ray of light", prezent nigdy nie sluchany - teraz sluchany juz 2 razy, to jest rekomendacja. Pogrywanie Charlie Haden w "nocturne", polecam.

to tyle na goraco. a, no i przestaje sluchac na kolumnach....

Slucham, tak mnie wychowano. Widze poki co jedna rzecz do poprawki, kabelek do senkow. jest za bardzo podatny na zamiecia. zasugeruje Tomkowi by go czyms owinal jak bedzie dla mnie przygotowywal wzmaka. a i jeszcze jedno, w boxie wzmaka tez powinna sie swiecic niebieska dioda :)

Re: Piotr Ryka, 20 Mar 2006, 20:46

>Okazuje się, że w Polsce powstaje jeszcze jeden wzmacniacz słuchawkowy wysokiej klasy. Przypadkowo

>spotkałem dzisiaj konstruktora. Niewykluczone, że wkrótce będę miał jego produkt na testach

>

Ukryta Zawartość

z pewnością jest to wzmacniacz "wysokiej ceny" ;-))

1420 Euro

zaś co do "klasy" - w tych rejonach cenowych z ciężką przyjdzie mu zmierzyć się konkurencją - choćby Luxman P-1 ODNF (obrazek wklejony był gdzieś wyżej)

zawartość strony www nie nastraja optymistycznie :-(

pozdr.

graaf

Ukryta Zawartość

ps.

@Dark Audio

gdyby Audio Dynamic podobnie wyceniał swoje produkty to ich wzmacniacze mogłyby kosztować 10 kzł+

tak na oko tego Dark Audio i symetryczny AD dzieli przepaść technologiczna i materiałowa

nieźli hucpiarze >:(

i jeszcze jeden ps. @Dark Audio

wybaczcie, że nudzę, ale tacy naciągacze, którzy każą sobei płacić za to, że potrafią pisać po angielsku i zamówili wykonanie przywoitej od strony technicznej strony www zawsze wyprowadzają mnie z równowagi

załączam zdjęcie z ich strony, które bardzo dobrze ilustruje jaki jest najważniejszy instrument pomiarowy dla takich ludzi - KALKULATOR :-)))

tacy zawsze podświadomie sami się wydadzą ;-))

>:(

graaf

Moze uwazaja ze ich urzadzenie jest tyle warte?

Maja do tego prawo!

Wolny rynek tak ma.

Sprzet jest wart tyle za ile znalazl nabywce , czasem cos co niewyglada moze zaskoczyc.

Ogolnie wiadomo ze cena nie jest wyznacznikiem jakosci.

Oj, Graaf

Posponujesz bratnią duszę, bo z 15 minutowej rozmowy dowiedziałem się, że pan konstruktor jednoznacznie stawia na pomiary. Bardzo zachwalał laboratoryjne testy, a z lekceważeniem wyrażał się o audiofilskich odsłuchach. Jego wzmak ma podobno znakomitą charakterystykę. Chwalił też laboratoryjne wyniki HD-650, chociaż akurat wychodził ze Studia Pro z Grado w garści.

I jeszcze jedno. Chyba nieco zna się na rzeczy, bo na zlecenie jakiejś firmy tuninguje jej słuchawki, tylko nie mogę sobie przypomnieć nazwy, bo mało znana. Chyba austryjacka albo niemiecka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.