Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

juz napisalem skonczony syf ale dosc czuly. Moga miec wyostrzona srednice ale ogolnie sa kiepskie. Musze jakies kupic ale dobre sa drogie. Jutro walcze dalej. W sumie przyjemna robota bo sie naslucham muzyki ze ho ho. Wydaje sie ze do 24om bedzie potrzebna jeszce jedna lampa mocy na wyjsciu? ale to juz w innej obudowie bo ta chyba przejdzie do pre mc/mm. Pierwsze 5 szt zrobie z kondensatorem na wyjsciu. Kolejne juz w innych obudowach bez kondensatora. Pocialem dzisiaj alu na przodki. Wyszlo 100x100x10. Nawet ladne takie plytki. Jak firma elti zrobi trafa ktore zmieszcza sie w tych obudowach to rusze z robota.

Moze po wakacjach zrobimy sped wzm do sluchawek w wawa? wezme Maranciunia i posluchamy jakis dobrych wzm. co wy na to? ja do wrzesnia doszlifuje swojego to byc moze ktos szczeliwy bedzie odjezdzal ze spotkania do domu z cackiem w teczce.

calkiem fajny pomysl, ja przywioze swoje yamaszki:) czyli yh100 i cdx1050 i jezeli zgra sie z tym zestawem twoj wzmak biore, i o by tak bylo bo nie chce mi sie szukac w nieskonczonosc wzmaka, a przy wydatkach jakie obecnie mam audio to niestety ale 3 albo 4 rzecz z rzedu, wiec nie swieci mi sie wydawac 4000zl na ampa, bo napewno cos w tej cenie powinienem znalesc, no nic czekam wiec

pozdrawiam

Sluchawki sluchawkami ale co z wzm do nich? ja cos tam splodze a czy beda inne? moze odrazu zrobic gielde wzm sluchawkowych i sluchawek? ale gdzie? potrzebne sa do tego dobre warunki lokalowe i kieliszek chleba......

Ciekawe czy wzm sluchawkowe sprzedaja jakies firmy/dystrybutorzy? jakos nie zwrocilem uwagi. Sam jako producent wzm sluchwalowych jestem zainteresowany takim spedem bo to warto zobaczyc co konkurencja robi i jak to u innych gra. Najlepeij to wynajac jakas kawiarnie na kilka godzin rano w niedziele gdzies w poblizu dworca pkp i pks np. na ochocie? lub w srodmiesiu?

a wiec tak sluchawki ktore wezme to

tonsilki sd426 i sd524 (600omow)

yamaha yh100(150omow)-to pod nie ma byc wzmak

alari4733(150omow) -made in japan-narazie sie jeszcze grzeja, dopiero kolo 120h i wiem ze to malo ale zapowiadaja sie niesamowicie, poprostu fenomenalna stereofonia no ale zobaczymy jak beda graly z twoim wzmakiem

pioneer se-a1000(65omow)

...przepraszam, czy może ktoś w końcu przenieść te durne wpisy intuosa i senicza do działki DIY?

To jest wątek o wysokiej klasy wzmacniaczach słuchawkowych, a nie o klepaniu wzmacniacza za pomocą młotka z puszki po konserwach.

Adminie zrób coś z tym!

PiterK, 17 Lip 2007, 11:15

>...przepraszam, czy może ktoś w końcu przenieść te durne wpisy intuosa i senicza do działki DIY?

>To jest wątek o wysokiej klasy wzmacniaczach słuchawkowych, a nie o klepaniu wzmacniacza za pomocą

>młotka z puszki po konserwach.

>

>Adminie zrób coś z tym!

PiotrzeK

ja nazywam sie intuos i milo mi jest poznac durnia

ps

nastepnym razem jak kogos nie znasz nie oceniaj typowy polaczku, chcesz bic piane to zrob sobie taka w wannie

a jezeli cos chcesz to grzeczie popros a nie sie rzucasz jak g....wno w przereblu

PiterK, 17 Lip 2007, 11:15

>...przepraszam, czy może ktoś w końcu przenieść te durne wpisy intuosa i senicza do działki DIY?

>To jest wątek o wysokiej klasy wzmacniaczach słuchawkowych, a nie o klepaniu wzmacniacza za pomocą

>młotka z puszki po konserwach.

Nie obrażaj senicza i innych DIYowców przy okazji. A co to DIY nie może być wysokiej klasy?! Około 1000zł to można zrobić samemu Ferrari albo kupić malucha w sklepie hifi, jeśli chodzi o wzmacniacze słuchawkowe. No chyba, że ktoś nie słyszy dopóki nie wyda odpowiedniej kasy, ale takiemu to ja bardzo chętnie sprzedam wzmacniacz własnej roboty za 10000zł, tylko niech podpiszę ze mną umowę przedwstępną, bo nie będę sprowadzał drogich komponentów w ciemno, ani korzystał z usług profesjonalnych warsztatów mechanicznych, żeby to rzeczywiście wyglądało tak, jak kosztuje, a nie jak Ear/Yoshino. :P

intuos, 17 Lip 2007, 12:52

>a jezeli cos chcesz to grzeczie popros a nie sie rzucasz jak g....wno w przereblu

Tak chcę... żebyś buraku nie zaniżał poziomu tego wątku i forum.

>michelangelo,

Nie obrażam DIY i nie mam takiego zamiaru, większosć produktów tak powstawała.

Jesli senicz coś robi to wielka chwała mu za to i ukłony!! tylko to jest wątek o gotowych produktach i ich ocenie, a nie dyskusja czy o wyższości zakładu meblarskiego nad spawalniczym który z nich lepiej wyklepie obudowę.

PiterK

I co jak sadzisz Twoja wypowiedż zakończyła sezon ogorkowy ? I tak teraz jest większość na wakacjach i mało kto te nasze wypociny czyta Już kiedyś były wypowiedzi żeby wątek mógł być przez założyciela moderowany a tak mamy to co mamy różne "blogi" reklamki troling i takie tam. Pogódż się z tym lub napisz do Lukara i coś załatw w tej sprawie to będzie dobry ruch, zamiast bić pianę i obrzucać się błotem.Może także zrób coś z wpisem o sobie Ty też w jakiś sposób jesteś nie na temat na tym Forum

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No a gdzie sa te wzm wysokiej klasy do sluchawek? ja wychodze na przeciw zapotrzebowaniu i tyle. Na kursie nauki jazdy samochodem sa podstawy dzialania samochodu wiec jak ktos lyknie troche wiedzy technicznej to mu nie zaszkodzi. Zreszta sezon ogorkowy wiec pofiglowac mozna. A co do mojego wzm to juz wlasciwie skonczylem prace projektowe w sensie audio. Gra bardzo glosno i czysto.

Sa jakby dwie szkoly wzmacniaczy sluchawkowych i nietylko. jedna opiera sie na wykorzystywaniu liniowosci elementow np. lamp i wzm jest wykonywany w sposob max prosty. Czyli lampa bez sprzezen zwrotnych i tyle. Niestety ilosc thd jest czesto niedopuszczlanie wysoki. Wynika to z nieliniowosci lamp i niedopasowania impedancji sluchawek do lamp. Dlatego musza byc stosowane lampy o super liniowosci i innych bardzo dobrych paranmetrach. A takie lampy sa drogie lub w ogole niedostepne. Drugi sposob to zastosowanie nfb co pozwala na zastosownie tanszych i dostepnych lamp. Minimalne thd i duza dynamike sygnalu. Proste uklady maja te zalete ze slychac w nich mnostwo powietrza i detali. Byc moze uklady z duzym nfb moga byc tego pozbawione. Problem jednak polega na tym ze czesto duza detalicznosc to efekt podwyzszonych thd na srednicy i zludzenie ze mamy duzo muzy................ niestety. W ukladach z nfb tego powietrza moze byc mniej ale brak thd moze sie tak objawiac.

Kupilem na allegro sluchawki telefunken th500. Jakies staruszki ale moze byc niezle. 10zl i 400om wiec warto zrobic probe na wysokoomowych.

Jesli uklad ktory robie zalicza sie do rodziny wzm z nfb to musze sprawdzic czy nie gubi mikrodetali. Np. 8 utwor Melua zawiera dziwne pstrykanie z poglosem. jesli na zwyklym wzm bedzie to slychac a na wzm z nfb nie? to oznacza ze wzm z nfb kastruje dzwiek.

Byc moze zaloze osobny watek o swoim wzm ale zobaczymy.

Czesc audio zakonczona. Teraz musze posluchac tego wzm na dobrych sluchawkach. Dynamika bardzo duza i poziom glosnosci na granicy bolu. A moze nawet na granicy zniszczenia sluchawek bo na basie podskakuja na glowie. Moga spasc i potluc uszy. To na 30om. Wiec na innych o wiekszej ipedancji musi byc super? Zalatwil mnie sezon urlopowy i czesci do obudowy nie wyjechaly z hurtowni. Facet poszedl na urlop i nie przekazal nic nikomu. bez dobrej jakosci sluchawek niestety nie da sie ocenic klasy wzm. Oczywiscie graja te taniochy na nim dobrze duzo lepeij od typowych wzm polkowych ale do oceny prawdziwej to im klasy brakuje. Z 10 klas!

Tych wzmacniaczy robi się coraz więcej....

tu spory wybór chińskich.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PiterK, 17 Lip 2007, 18:34

>intuos, 17 Lip 2007, 12:52

>>a jezeli cos chcesz to grzeczie popros a nie sie rzucasz jak g....wno w przereblu

>

>Tak chcę... żebyś buraku nie zaniżał poziomu tego wątku i forum.

oo czyli po za durniem masz na drugie burak,hmmm

no nic nadal mi milo buraku ja nazywam sie intuos

Lukar,

dołączam się do prośby PiterK.

Przenieś te durne wpisy do DIY albo skasuj - wstyd to czytać. Nijak mają się do tematu, nie mówiąc już o treści.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 19 Lip 2007, 09:12

Domagasz się rzeczy niemożliwych już widzę jak Lukar czyta te nasze wypociny i mówi ten wpis zostawiam a ten kasuję może pomóż i zgłaszaj do moderacji pisząc "nie na temat"

Nie mam absolutnie nic przeciwko skasowaniu moich wpisów, jeśli dzięki temu choć trochę podniesie się poziom merytoryczny.

To co tutaj obecnie się dzieje to żenada:(((

Czy o takie forum Wam chodzi?

Przenieść wszystko co tyczy się tych durnych wpisów w sprawie zbudowania wzmacniacza do DIY, to jest proste. Oszołomstwo i głupota dalej będzie kwitło, to inna sprawa;(

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Skoro już mamy jakieś porządki wprowadzać, to ja proponuję:

1) Wszystko o sprzęcie lampowym przenieść do działu LAMPA, albo tenże dział zlikwidować (preferowane)

2) Jak jest dział LAMPA, to niech będzie również PÓŁPRZEWODNIK

3) Jest DIY, to niech będzie również STOCK, tam się przeniesie wątek "Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy" pod nowym tytułem "Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej kasy", i od razu ban za pisanie tam o DIY, bo to nie STOCK ze sklepu.

4) Nadal nie wiem, czy lampowe konstrukcje stereofoniczne powinny być opisywane w dziale LAMPA, czy w STEREO?

Mój pomysł na nowe zakładki jest taki: STEREO, SŁUCHAWKI, WINYL, DIY, MUZYKA, FILM, KINO DOMOWE, BOCZNICA, SPONSOROWANE. Podział na lampę i nie lampę to dziwactwo. Nawet nie wiem, gdzie szukać o lampowych wzmacniaczach suchawkowych, w lampie, w stereo, a może w DIY? Nie czepiajmy się bałaganu, gdyż według mnie bałagan jest na tym forum ustanowiony z góry, choć zgadzam się, że nie należy go potęgować. Tyle tytułem "nie na temat".

."Jak się zagotuję wodę, będzie już później przegotowana. Po wlaniu do przezroczystej szklanki widoczny jest kolor płynu.

Wystarczy potencjometr, by móc regulować głośność słuchanej muzyki...,

zadaniem wzmacniacza mocy jest wzmocnienie sygnału tak, aby móc wysterować głośniki z odpowiednią głośnością

Każde urządzenie elektryczne wykorzystuje energię elektryczną którą mu dostarczymy

głośniki zamyka się w obudowach tak, aby dźwięk mógł promieniować w jednym kierunku

Głośniki są niezbędnym elementem toru akustycznego.

Przedwzmacniacze powinny mieć bardzo dobre parametry elektryczne, bowiem przez niego przepływają bardzo małe sygnały

Jeżeli połączymy przewodem wzmacniacz z kolumnami, to prąd zasila głośnik i porusza membranę.

Każdy wzmacniacz oddaje pełną moc przy określonym położeniu gałki potencjometru.

Przesterowanie jest to zniekształcony sygnał o dużej amplitudzie i mocy

Każdy z nas potrafi tak bełotać godzinami. Ale dzięki Bogu nie zatraciliśmy samokrytycyzmu i nie żonglujemy banałami w nieskończoność. Jak by to forum wyglądało

Jestem niezbyt zaznajomiony z tajnikami budowy wzmacniaczy, ale chciałbym jakis wzmacniacz. Jakiś prosty wzmacniacz słuchawkowy, pod który mógłbym podłączyć słuchawki o impedancji 32ohm i chciałbym zrobić odpowiedni wzmacniacz). każde słuchawki brzmią lepiej jak się je podłączy do wzmacniacza słuchawkowego, ale co właściwie poprawia ten wzmacniacz? Jest mniej szumów czy co?Co do tego wzmaka zdania sa podzielone: sa tacy co granie tego wzmaka im sie nie podoba..i tacy ktorym sie podoba. Dla mnie rewelacja, jak raz zrobiłem, chociaz musialem sie nameczyc, zeby gralo wg. moich oczekiwan. w tym przypadku trzeba okreslic dla jakich sluchawek wzmacniacz ma pracowac i pomyslec jak to zrobic. Niestety regul tu jakis specjalnych nie ma -obiektywne tutaj moga byc tylko pomiary-rowniez samo strojenie calosci tez z zastosowaniem sluchawek -na malej mocy. Nie muszą być najlepsze, ważne żeby były bo inaczej wzmacniacza się nie sprawdzi.

wielu tu mowi o burakach , durniach i oszolomach, szkoda tylko ze te osoby po za tymi jak dla nich widac waznymi epitetookresleniami nie wnosza nic, zanczy tylko niemerytoryczna krytyke, senicz i ja uwazam ze powinnismy pisac w watku ktory zalozylem czyli wzmacniacze DIY, ale jedno jest wazne -chcemy cos wniesc, nawet jezeli nie jest to premedytacyjno zachowawcze, absolutnie nikogo nie bronie, wiem tylko ze senicz da popalic jeszcze nie jednej hiendowej konstrukcji, narazie jest to wiara poparta tylko maranciuniem, teraz czas na wzmaka,

nie bede pisal wiecej w tym watku bo szkoda sobie zawracac glowe oszolomami ktorym sie wydaje ze to oni tworza te forum- zupelnie jak z kibicami niektorych klubow, ktorym sie wydaje niby jako to oni by tworzyli dany klub....

stefanB, 19 Lip 2007, 11:53

Masz rację wstawiając ten bełkot, to jest dno pisać o czymś co nawet jeszcze nie powstało i się tym zachwycać. To poprostu jest reklama dziadostwa na chama i nie dotyczy to tylko jednego tekstu i jednej osoby po konfrontacji na żywo okazuje się że się słucha dużego G z dupianym dżwiękiem za 300,600 a czasem i więcej złotych i mamy być zadowoleni i się cieszyć że tak tanio.Mnie jeszcze słoń na ucho nie nadepnął no ale niektórzy to robią, słuchają i kupują te "cudeńka" do gównianych słuchawek i są tak zafascynowani zmianą dżwięku że czytamy ten ślinotok.Wątek zszedł na psy niepotrzebnie człowiek z grzeczności odpowiadał na te wszystkie oftopiki dotyczące wzmacniaczy robionych na kolanie po domach fakt to chyba był błąd

kto chce zamowic Slawka? byc moze jedyna taka okazja?

Slawek spisuje sie cudownie. ma kopa choc na sluchawkach 400om jest troche cichawy. A jak dostelem 400omowe ?

z kupilem stare telefunkeny i wycialem z nich przetworniki i wstawilem do otwartych obudow po elektrostatach. Graja super. Niesamowite przestrzenie i impulsywnosc ten wzm generuje. Podlaczalem te sluchawki w nowych obudowach do typowych wzm ale graj na nich duzo gorzej jak na specjalizowanym wzm lampowym. Mysle ze fan sluchawek - i ja sie od dzisiaj do nich zaliczam - bedzie bardzo zadowolony. Zrobie jednak przelacznik na tylnej sciance low/high impedance bo jednak na duzej imp. brakuje troche sygnalu. Ustalilem wzm na 4-5 ale to dobre dla malych imp. Wieksze wymagaja chyba wiekszego sygnalu? podniose wzm do 10 powinno wystarczyc. W koncu cd daje 2V na wyjsciu.

Senicz - masz swoją ulubioną działkę, której ja jestem wierny od dziecka (podsłuchiwałeś rodziców tajemnie poprowadzonymi drucikami w emalii od węglowego mikrofonu do lampowego radia Pionier?) Wstyd powiedzieć kiedy to było...

Sporo pewnie nas łączy, jak i znacznej części forumowiczów. Jednak Twój temat o wzmacniaczu (słowo, że ważny i ciekawy) tutaj tylko przeszkadza. Załóż proszę odrębny wątek - będzie łatwiej śledzić Twój pomysł.

O niezborne, acz wierne satelity w rodzaju Rafaella nie przejmuj się - na pewno podążą tam, gdzie dużo gawiedzi...

Pzdr.

przeciez to jest temat o wzm wysokiej klasy do sluchawek!! no to gdzie mam pisac? sami nie macie pojecia o takich wzm ba nawet jakis ciekawych przykladow ani opisow nie dajecie tylko piane bijecie. A moj wzm do sluchawek jest klasy najwyzszej wiec chyba miesci sie w tym temacie? a zreszta gdybym tu nie pisal to temat dawno by umarl. ja rozumiem ze nie interesuje was jak jest zbudowany czy jak sie buduje taki wzm ale takich abnegatow to jeszce nie czytalem Zero wiedzy na jakikolwiek temat techniczny a juz napewno na temat sluchawek wzmacniaczy do nich............

senicz, 19 Lip 2007, 21:57

>przeciez to jest temat o wzm wysokiej klasy do sluchawek!! no to gdzie mam pisac? sami nie macie

>pojecia o takich wzm ba nawet jakis ciekawych przykladow ani opisow nie dajecie tylko piane bijecie.

---Odpowiadasz na mój post? Ja nie jestem Sekretarz, do mnie tylko pojedyńczo. A nie ma tu opisów wzmacniaczy? Na pewno? Od kiedy czytasz ten wątek?

>A moj wzm do sluchawek jest klasy najwyzszej...

---Na pewno każdy z forumowiczów na to liczy, poważnie.

>A moj wzm do sluchawek jest klasy najwyzszej wiec chyba miesci sie w tym temacie? a zreszta gdybym

>tu nie pisal to temat dawno by umarl.

--- Umarłby temat Twojego wzmacniacza, czy ten wątek? Rozumiem, ale taka argumentacja siłą rzeczy (autora) kieruje temat do sponsorowanych.

>ja rozumiem ze nie interesuje was jak jest zbudowany czy jak

>sie buduje taki wzm ale takich abnegatow to jeszce nie czytalem Zero wiedzy na jakikolwiek temat

>techniczny a juz napewno na temat sluchawek wzmacniaczy do nich......

--- No cóż, tu po prostu obrażasz swoich domniemanych, przyszłych klientów. Tak niewiele było trzeba, by obnażyć Twoje prawdziwe "ja" Zatem po jakiego czorta tu się wywnętrzasz? Tu szukasz klientów?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.