Skocz do zawartości
IGNORED

kto dzis kształtuje gusta muzyczne?

tomecz

Rekomendowane odpowiedzi

lata 89te i pocz lat 90tych należą chyba do MTV. W polsce raczej nie mozna bylo tego programu oglądac/sluchac za komuny, choc moze sie myle. Oglądalem reportaz, w ktorym ktos sie wypowiadał o dużej charyzmie tego programu. Z MTV pamietam Raya Coke'sa, ktory prowadzil programy na zywo chyba koło 95 roku. Taki swirniety prezenter, choc go lubilem. Po unplugged Nirvany i Claptona w moim odczuciu MTV calkowicie zartaca swoją wartość, o ktorej moglem sie dowiedziec z wspomnianego reportazu.

"Kaganek" muzyczny w polsce niosła chyba trójka. Gdzieniegdzie sie slyszy, ze nagrywano listy przebojów niedzwiedzia i inne audycje.

Czy aby dziś, kiedy towar jakim jest muzyka jest tak bardzo powszechny na półkach i w radio, istnieje mozliwosc wytworzenia sie jakiegos wiekszego związku miedzy sluchaczem a tą wlasnie muzyką? Obawiam sie, ze sytuacja w jakim przyszło zyc dzisiejszej mlodej mlodziezy nie sprzyja wyrobieniu u nich jakiejs wiekszej wrazliwosci.

Jeszcze troche z innej beczki z siebie cos wyleje. Wczoraj sluchalem koncertu w sopocie Skaldów. Zespół legenda, zawsze grali w stalym skladzie. Czy jakis sponsor wymusil na nich fakt, by zaspiewala tam Górniak? Czy aby kierowano sie faktem wniesienia czegos interesującego do zespołu zapraszając do grania córe i zięcia lidera? Czyzby skaldowie juz sami nie poradzili grac??? Dla mnie zenada, ale ja zawsze jakos moze dziwnie patrze na te sprawy.

https://www.audiostereo.pl/topic/2045-kto-dzis-kszta%C5%82tuje-gusta-muzyczne/

Ja nie lubie reklam. Dlatego nie oglondan programow muzycznych ani nie slucham radia no z drobnym wyjatkiem. Bo jest to promocja czyli jeden z rodzajow reklamy. A reklamuja sie tam ci co maja kase i chca jeszcze wiecej, a wartosci artystyczne maja w dupie, chca sprzedac chlam i tylko to ich interesuje. Osobiscie w poszukiwaniu nowej muzyki i wykonawcow wole czytac recenzje. A gusta to dis ksztaltuje ten co chce wydioc kapuste.

tomecz ty stary pryku skaldowie zespol legenda??? 3 podstarzalych panów spiewajacych ballady przy ktorych stare babcie radosnie poklaskuja i bujaja sie na boki jak pingwiny smiesz nazywac legenda??? TO JEST MUZYKA WESELNA DO WODKI wtedy rzeczywiscie wszyscy ja radosnie podspiewuja, ale gdzie ta muzyka ma przeslanie jakies glebsze tresci???

jak ktos spiewa takie rzeczy jak np. "wszystko mi mowi ze mnie ktos pokochałłłłłł" to wydaje mi sie ze niezasluguje na miano legendy??

serdecznie pozdrawiam

taki z wiazek jaka dzisiesiejsza mlodziez ma z hiphopem wy na pewno niemieliscie. Hiphop to styl zycia prawda bez klamst bez pieprzenia o tym ze "wszysto nam mowi ze nas ktos pokochal" przeciez to glupota jest tak jak kolega wyzej powiedzial "bez glebszych wartosci" muzyka tamtego pokolenia to według mnie tzw. muzyka przyjemna, dla ucha. Choc sa oczywiscie wyjatki (nawet pare).Zapamietaj nasza muzyka to styl zycia wasza to tak naprawde wesole tralala

Wiwle dzisiejszego hip-houp to komercyjny szit. Cenie sogie starsze dokonania hip-hopowe kture mialy swoje zalorzenia, walka z systemem itp. Dal mnie do na dzien dzisiejszy zniklo. Szkoda rze hip-hop promuje styl zysli na chaju. Chociarz bardzo lubie trip-hop, kturego jak slucham to az opary wydostaja sie z lolumn, i uwarzam ze powstalo kilka naprawde bardzo dogrych plyt.

Nie słucham hip-hopu, w sensie tym, że jest to jedynie słuszna dla mnie muza (osobiście preferuję muzykę z lat 80), ale uważam, że POLSKI (a w szczególności poznański) hip-hop ma do zaoferowania coś więcej niż tylko słowa "dziwka", h.. w d.... policji itp. Ta wiara co to śpiewa, to nie jacyś synalkowie rodziców pokroju p. Kulczyka, tylko młodzież co mieszka z rodzicami w blokach, kamienicach i widzących otaczający ich syf :(

A młodzi ludzie (do których jeszcze się zaliczam, bo jestem kawalerem :) ) mają wypaczony pogląd na brzmienie sprzętu przez muzykę techno. Liczy się tylko to, aby był duży głośnik w subwooferze umieszczony w Maluchu (marzeniem jest czarne BMW) i zestaw płyt Scootera czy innego Master Blastera...

No Panowie, a gdzie sztuka w tym wszystkim? Muzyka to nie tylko tresc. Swoja droga ostatnimi czasy widze , ze eksponuje sie wlasnie tresc. Spiewa sie prostym jezykiem, jezykiem ludzi na ulicy. Zniknela gdzies tak sztuka przekazu polegajaca na spiewaniu poezji. Do tego zniknela tez muzyka cechujaca sie kunsztem i dbaloscia o kazdy szczegol. Zubozaly jakos te dwa skladniki przekazu, uproscily sie. Oczywiscie nie u wszystkich wykonawcow i nie we wszystkich stylach, ale mimo wszystko wydaje sie byc gorzej, niz bylo kiedys.

Z drugiej strony to chyba zawsze bylo tak, ze na topie byla muzyka dla ludu a gdzies tam w zakamarkach tworzyla sie muzyka dla tych bardziej wybrednych. Sa na szczescie plyty CD z nagraniami roznymi rozniastymi i jest kwestia naszych checi, aby takich "dobrych" plyt szukac i nimi sie delektowac.

7% polakow ma wyzsze wyksztalcenie. 18% nie potrafi czytac lub/i pisac. 3% mezczyzn i 22% kobiet uzywa dezodorant. 6% zna obce zjezyki, z czego 85% jest forma jezyka rosyjskiego. 0.02% polakow ma w domu bidet. 1.5% polek poddaje sie depilacji. przecietny polak kapie sie/bierze prysznic 0.3 razy dziennie. Jaka muzyke lubimy?

Ja proponuje jakiegos bana dla tego czlowieka (Jazz). Pomijajac jego trollowatosc, prezentuje on zenujaco niski poziom ze swoim kompleksem polskosci. Na poczatku moze i byl zabawny, ale teraz jest juz po prostu glupi...

>>>>tomecz ty stary pryku skaldowie zespol legenda??? 3 podstarzalych panów spiewajacych ballady przy ktorych stare babcie radosnie poklaskuja i bujaja sie na boki jak pingwiny smiesz nazywac legenda???

nie skomentuje i prosze w moim wątku nie sprowadzac dyskusji na tory malo merytorycznej rozmowy. Skaldowie nie zawsze byli starzy. Poza tym, jak chodze na imprezy rodzinne, chocby weselne czy tez zjazdy mojej rodziny, widze jak potrafią sie jeszcze bujac te stare babcie i widze jak buja sie mloda mlodziez.

>>>ale gdzie ta muzyka ma przeslanie jakies glebsze tresci???

ano poprzez wspomnienia ludzi, ktorzy sie na muzyce wychowali, bawili i poznawali. Dla mnie to zespół legenda, choc ich muzyki za bardzo nie lubie.

=> Jazz

A ja Jazz cie lubie, kiedy piszesz ostro i trafnie ... bez pyskowki

i obrazania ... innych.

A ....skaldowie i czerwone gitary to jakas szmira, nie lubie tez

The Beatles dla mnie to beznamietne plumkanie, muzyka bez energii ...

Balck Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin,The Rolling Stones

juz nie bede wymianial John Coltrane, Miles'a to jest ENERGIA

a nie plumkanie

mam bidet w domu !!! uzywam go do plukania szmaty,

ktora wycieram psu nogi po spacerku.

do jazz

>>>>7% polakow ma wyzsze wyksztalcenie. 18% nie potrafi czytac lub/i pisac. 3% mezczyzn i 22% kobiet uzywa dezodorant. 6% zna obce zjezyki, z czego 85% jest forma jezyka rosyjskiego. 0.02% polakow ma w domu bidet. 1.5% polek poddaje sie depilacji. przecietny polak kapie sie/bierze prysznic 0.3 razy dziennie. Jaka muzyke lubimy?

podziel wymienione przez ciebie liczby przez 20 lub nawet 50, moze i 100 i nagle znajdziesz sie np w społecznosci polskiej zamieszkującej obrzeza zakopanego lub tereny przy parku żywieckim. Zapraszam do odwiedzenia, tereny, gdzie ludzie są bardzo goscinni, mili i chetnie dzielący sie swoim doswadczeniem zyciowym i wspomnieniami. Wiedzą co to skromnosc i prawdomówność. Podobnie starsi ludzie na polskiej wsi. Bidetu na oczy nie widzieli a potrafiliby sie wypowadac na forum odpowiadającym ich zainteresowaniom bez chłamu jaki tu zaczyna sie wprowadzac.

Szkoda ze wypowiedzi jakie pojawiły sie chocby w tym wątku doprowadzają do zatraceń inicjatyw ciekawych wypowiedzi nie tylko na temat audio

Ja Cie poprawie. 18% nie potrafi nie czytac w ogole, tylko ze zrozumieniem. To ogromna roznica.

Dwa ze powolujac sie na badania powinienes przytoczyc ich zrodlo. Czy robiles je sam czy ktos uznany w tym przedmiocie.

Trzy. Wiesz ile studentow jest obecnie w Polsce? Prawie 2 miliony. To potega.

A wiesz ile w ogromnych Stanach? Jesli tak to napisz sam.

Cztery. Wiesz jaki odsetek Amerykanow wie gdzie lezy Europa a idac dalej jakis europejski konkretny kraj? Tez odpowiedz jesli wiesz.

Jazz! masz szczęście, ty dupku osrany, bo gdybyś te swoje wywody napisał o Żydach, zostalbyś niemyty cycu okrzyknięty antysemitą i zbanowany, a tak... Niedoceniasz parszywa gnido, w jak wolnym kraju żyjesz!

85% mieszkańców Detroit uznało bidet jako urzadzenie piewszej potrzeby a 90% mieszkanców Niemiec uznało że czcionka używana w dzienniku "Bild" jest zbyt mała i czytanie męczy.

• Redaktorzy

Okay chlopaki, ale doprawdy dyskusje zbacza w zupelnie zdumiewajacych kierunkach. Troche za pozno zajrzalem, trudno odpowiedziec za jednym zamachem na wszystko. Po kolei to bedzie: Skaldow toleruje, ale za legende ich uwazam, podobnie jak Czerwone Gitary. Wymieniajac ich jednym tchem z Beatlesami ktos tu moze troche pzresadzil, ale jednoczesnie szarpnal sie na niezamierzony komplement.

Ze zdaniem jazza nt. stopnia oglady cywilizacyjnej Polakow generalnie sie zgadzam, ale coz z tego. Musimy zyc z tym co mamy, starajac sie podwyzszac poziom (mowie tu o tych z nas, ktorzy opanowali ortografie w stopniu przynajmniej podstawowym).

Nawiasem mowiac: kiedy bylem w wojsku (rok, po studiach), kapiel stanowila forme nagrody. Norma byly umywalki z zimna woda. Ludzie, alez to wojsko cuchnelo!! Biorac pod uwage, ze 80% wojakow stanowili polnormalni mlodziency z terenow zapoznionych cywilizacyjnie (taka byla selekcja), uwazalbym ze kapiel powinna byc, odwrotnie, przymusowa, w ramach wpajania nawykow cywilizacyjnych. Niestety, tam sadzono inaczej. Ale to tak na marginesie, w odpowiedzi na niezadane pytanie, kto w PRL ksztaltowal obyczaje higieniczne. Odpowiedz brzmi - w przypadku meskiej czesci populacji - tzw. wojo.

trzeba jednak podkreślić, że wywody te nie dotyczą absolutnie "Polaków wyznania mojżeszowego" gdyby tak było, byłby to antysemityzm w najczystrzej postaci.

PS. Dotyczy to także błędów ortograficznych, bo błędy robią tylko goje, szczególnie brudni Polacy a wyznania katolickiego, to już szczególnie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.