Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zmienić kolor wyświetlacza w CD ?

krzych

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, tylko proszę się nie śmiać ;-)

Mam pytanie - czy ktoś z Was próbował zmienić kolor wyświetlacza odtwarzaczu CD; otóż chcę lekko „poprawić” (a raczej forumowy Dreamer_1 poprawia ;-) moją Yamahę CDX-993.

Zaplanowano: wstawienie gniazda IEC z filtrem, zamianę diod w zasilaczu oraz opampów JRC5532 na (o ile uda mi się gdzieś kupić) AD826, czyszczenie lasera itp. rzeczy...

No i przy podczas planowania zmian w odtwarzaczu wpadł mi do głowy pomysł, żeby przy tym wszystkim zmienić kolor wyświetlacza - z typowego dla Yamahy bursztynowego na czerwony ;-) Nie wiem jednak, czy jest to możliwe. Jeśli macie jakieś doświadczenia w tym temacie, lub wiecie, jak to zrobić - proszę o jakieś wskazówki. Przeszukałem internet i oprócz jakiejś wzmianki na stronie Garmina o grzebaniu przy wyświetlaczu w CD Teaca nic nie znalazłem :-(

p.s. a może ktoś ma serwisówkę do mojej Yamahy i zechciałby mi skana podesłać na priva ?? Będę wdzięczny ;-)

-> dudivan

Błyskawiczna odpowiedź - dzięki.

Ale ja jestem laikiem w dziedzinie elektorniki (ech ci humaniści ;-) - czy mógłbyś jakoś tak szerzej opisać ewentualną zmianę tych filtrów ?? Bo jeśli trzeba by wymieniać cały wyświetlacz, to się nie będę bawił w takie cuda ;-D

-> dudivan

elektornika, czy optyka - jeden diabeł - i tak nie bardzo się na tym znam ;-)

Widzisz, mi chodzi o to, z nie mam nawet pojęcia, gdzie te filtry są i jak je ewntualnie wymienić.

Może ktoś bardziej doświadczony w takim "grzebaniu" się wypowie...

Oryginalny kolor yamahy jest śliczny. Sam bym chciał, żeby mój wyśiwetlacz tak świecił. A dodam, że świeci na niebiesko :P A tak BTW znam jednego gościa, który chcąc zmienić kolor świecenia jednej lampki zmienił w niej gaz. I naprawdę mu się to udało :D

-> dudivan, kafka

Panowie, poruszamy tu teraz kwestie estetyczną...

A ja po prostu chciałbym zobaczyć, jak wygląda wielki, czarny odtwarzacz CD Yamahy z wyświetlaczem w kolorze czerwonym, a nie bursztynowym :-) Jesli jest to tylko kwestia wymiany filtrów (chociaż nadal nie wiem, czy to się da zrobić i jak ;-) to chyba istnieje możliwość powrotu do koloru bursztynowego, jeśli mi się czerowny nie spodoba ;-D No ale muszę wiedzieć najpierw, czy TO w ogóle da się zrobić...

p.s. A widzieliście klocki Marka Levinsona ?? Też są wielkie i czarne (fakt, z elementami srebrnymi) i mają czerwone wyświetlacze 8-D

Ja gdzie mogę usuwam czerwone diody, wyświetlacze z jednego banalnego powodu. Kojarzą mi się podświadomie z awarią. Czerwone to mogę mieć diody "fault" w lampowym wzmacniaczu. Gdzie indziej niebieskie, białe oraz inne kolory tęczy.

Hmmmm... Panowie ustalmy jedną rzecz - chciałbym, żeby moja czarna Yamaha miała czerwony wyświetlacz, zamiast bursztynowego ;-D Czy macie jakiś konkretny pomysł, jak to zrobić ?? ;-)

dudivan pisał o wstawieniu filtru optycznego, czyli kolorowej "szybki" i to jest sposób na zmianę barwy wyswietlacza, czy celowy? myślę, że spowoduje stratę kontrastu i czytelności wyswietlacza, jednak dla humanisty to jedyny sposób na niezrobienie sobie kuku, może tak zamiast grzebać w mało istotnym szczególe elektroniki, poczytać trochę o technice i się "odhumanizować" ze skutkiem pozytywnym dla dźwięku, może jakiś tuning zasilania, albo akustyka pomieszczenia- gorąco polecam, więcej zabawy i murowana poprawa brzmienia, prosze odczytaj mój wpis jako pozytywny głos w sprawie audiofilizmu, a nie czepianie się i krytykanctwo.

krzych,

albo zastosujesz ten cholerny filtr optyczny albo udaj sie do jakiegos speca od serwisu. On poszuka gdzies na swiecie display o barwie czerwonej, ktory sie nada do tej Yamahy albo i nie, bedzie pokazywal wszystko co poprzedni albo i nie, sprowadzi go z drugiego kranca Ziemi i moze po prostu go wymieni albo wymieni z koniecznoscia przerobki sterownika. A to byloby bardzo upierdliwe i kosztowne. Ty lepiej pokochaj ten bursztyn.

-> burza

Sprawa jest tej maści, że zamierzam przede wszystkim dokonać tuningu elektronicznego tego odtwarzacza (p. mój pierwszy wpis !) i tylko przy okazji "rozgrzebania" CDX-993 pytam o mozliwość ewentualnej zmiany koloru wyświetlacza. Dodam, że nie ja będę dokonywał zmian w tym odtwarzaczu, tylko jeden forumowicz Dreamer_1, który - w przeciwieństwie do mnie - zna się na rzeczy i ma stosowne wykształcenie.

Zmina koloru wyświetlacza to jest mój "kaprys estetyczny", nie wiem tylko, czy mam zawracać głowę Dreamerowi w tej sprawie, czy nie i stąd ten wątek - pytam, czy jest to skomplikowana operacja, i czy jest to możliwe, a jeśli tak, to jak to zrobić najlepiej.

Nie traktuję Twojego wpisu jako krytykanctwa - czytam i dokształcam się w tej nowej dla mnie dziedzinie, jaką jest elektronika i akustyka :-D

-> dudivan

Wiedziałem, że w końcu ktoś się na mnie wścieknie 8-D

No to może zrób tak... nie wiem jaką masz yamahę, ale powinieneś zacząć od zdjęcia oryginalnej szybki. Tej na obudowie, a nie rozwalać wyświetlacz rzecz jasna. A potem... hm... najlepiej zobaczyć na jaki kolor świeci naturalnie ten wyświetlacz. Wtedy będzie wiadomo jakei koloru i z jakim skutkiem można z niego otrzymać. Ja zrobiłem tak... zamówiłem u szkalrza zwykłą szybkę o wymiarach takich jak ta wyjęta z yamahy... Potem poszedłem na xero. Kupiłem tam kilka okładech do bindowania. Takich w folię półprzezroczystą na wierzchu w różnych kolorach. Wycinałem odpowiedni wymiar wkłądałem za szybkę i bawiłem się aż mnie kolor usatysfakcjonuje... Ja chciałem niebieski i w tym celu dałem chyba 4 podkładki niebieskie. No ale mój wyświetlacz oryginalnie świecił na zielononiebieski...

-> kafka

Dzięki za wpis z jakimś pomysłem... Ale - wobec dotychczasowych wpisów - chyba daruję sobie "ekstrawagancję" w postaci świecącego na czerwono wyświetlacza ;-)

-> morven

Co dokładnie masz na myśli... niestety nie znam Twojej żony, więc nie wiem, jaka ona jest :-D

Krzych ->> Yamaha,ma oryginalnie kolor niemal identyczny jak Marantz CD-60 z pomarańczowym plastikowym filtrem.Na panelu nie ma filtra.Będzie trzeba więc najprościej faktycznie zamówić odpowiednie szkiełka(plexe) ewentualnie zrobić programem graficznym symulacje zmiany koloru,a odpowiednią przenikalność szkiełka(plexi) dobrać eksperymentalnie.

Mam niedaleko siebie szklarza i może się u niego zapytam czy wogóle jest taka możliwość zby takie małe szkiełka u niego wykonać lub za ile (bo ponoć wszystko to kwestia ceny). ;)

Ps.Może zostawić taki ładny seledynowy kolorek??:D

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

W sklepach elektronicznych ( z częściami) są kolorowe szybki do różnego rodzajów wyświetlaczy.Pomiedzy obudowę a display należy ją zamocować i będziesz miał swój wymarzony kolor. Oczywiście zmiana zasad optyki nie wchodzi w grę- sa kolory, które się znoszą.

Jedyne szczęście,że to nie jest typowy niebieski,a seledyn więc nieco zielonego jest.Będzie gorsza widoczność wyświetlacza ale nieco można sprawe złagodzić dając słabszy filtr.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

• 1 rok później...

Odkurzam tak antyczny i nieco... komiczny wątek, ale znów chciałbym zapytać: czy ktoś wie, jak zmienić kolor wyświetlacza z bursztynowego na czerwony? Proszę o wyrozumiałość, akurat moja CDX-993 jest w trakcie "grzebania", można by więc spróbować z tym kolorem "zawalczyć", tylko pytanie - JAK?... Dreamer, Ty coś kombinowałeś z tym wyświetlaczem, przypomnij sobie co, proszę... A może przez te ponad dwa lata od założenia wątku ktoś się w końcu dowiedział, jak to zrobić ? ;-) Będę wdzięczny za jakiś sensowny pomysł ;-) k.

-> tymek

Nic nigdzie nie wkładałem, a już na pewno nie przez dwa lata...

Jeśli posiadłbyś umiejętność czytania tekstu ze zrozumieniem (kłania się max. 3 klasa podstawówki), to doczytałbyś, że - jak na razie - nikt w tym wątku nie podał dobrego sposobu zmiany tego koloru... Więc dlatego spytałem ponownie prosząc o cyt. "sensowny pomysł"...

-> Falco

O ile dobrze zrozumiałem i pamiętam, Dreamer mi mówił kiedyś, że tak naprawdę cyfry i symbole wyświetlacza w Yamasze świecą na kolor niebieskawy (taki miętowy, mniej więcej taki jak w wyświetlaczach starszych CD Marantza ;-), a kolor bursztynowy jest uzyskany przez zastosowanie jakiegoś kolorowego filtra, jako jednej z warstw wyświetlacza. Ale mogę dobrze już nie pamiętać tego, minął kawałek czasu... ;-D

>krzych

jakbyś to ty posiadał umiejętność czytania ze zrozumieniem to zauważyłbyś, że w tym wątku podano już odpowiedź na twoje pytanie sprzed 2 lat. jakbyś nie wiedział jaką to pomogę:

ZMIANA SZYBKI (FILTRA) TO NAJLEPSZY SPOSÓB NA ZMIANĘ KOLORU WYŚWIETLACZA.

czy zadałeś sobie choć trochę trudu i sprawdziłeś oryginalny kolor wyświetlacza bez szybki? jeśli tak to powiedz jaki ma kolor. wtedy dobierzemy ci szybkę taką byś dostał w końcu te swoje czerwone literki/cyferki. :).

najlepiej wrzuć fotkę (bez lampy) wyśiwetlacza z szybką i bez.

-> tomant

A gdybyś Ty czytał uważniej, to doczytałbyś się, że cyt. z mojego poprzedniego posta: "Dreamer mi mówił kiedyś, że tak naprawdę cyfry i symbole wyświetlacza w Yamasze świecą na kolor niebieskawy (taki miętowy, mniej więcej taki jak w wyświetlaczach starszych CD Marantza ;-)"...

Chciałem się dowiedzieć, czy to się da zrobić w inny sposób niż opisany wyżej (problem jest z dostaniem kolorowych filtrów do wyświetlacza - może Ty wiesz gdzie można je kupić? ;-). Dlatego tu pytam, po to chyba także jest forum, tak?

k.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.