Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka sieciówka dobrze bas kontroluje

lagi17

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pozdrawiam, posiadam system z którego jestem zadowolony na 99%, chcę coś zrobić ze zbyt niską zchodzącym basem, ale nie chcę ruszać nic oprócz sieciówek( narazie supra lorad) jakie sieciówki są neutralne w średnicy ale dobrze kontrolują bas?, Prosze o pomoc, ponieważ rynek jest zalany i aby odsłuchać wszystko musiałbym iść na 2msc na urlop, dzięki , pozdrawiam.

Witam,

na początek spróbuj zmienić polaryzację - ja podpiąłem odwrotnie swoją listwę do gniazdka w ścianie i oniemiałem z wrażenia. Wszystkie problemy z kontrolą basu jak ręką odjął. I co najważniejsze - za darmo ;-)

Pozdrawiam,

Olo

:):):):) .... oczywiście, że taka, która ogranicza przepływ prądu. Jak system go nie dostanie to i basu ubędzie a wszystko się skaszani. Nie sieciówką kontroluj bas, a dobrym doborem sprzętu, tak by w systemie wszystko ze sobą współgrało.

"Witam,

na początek spróbuj zmienić polaryzację - ja podpiąłem odwrotnie swoją listwę do gniazdka w ścianie i oniemiałem z wrażenia. Wszystkie problemy z kontrolą basu jak ręką odjął. I co najważniejsze - za darmo ;-)

Pozdrawiam,

Olo"

To moze pozycz sobie prosty miernik i ustaw "poprawnie" faze na kazdym sprzecie.

adse

Co poradzę, no tak było, jak pragnę zdrowia ;-)

IvanM

Z przyjemnością, tylko że... Rozmawiasz ze 100% humanistą, naprawdę (bez cienia ironii) będę Ci wdzięczny, jeśli powiesz mi krok po kroku co powinienem zrobić. Ja będę trochę mądrzejszy, a może i ktoś jeszcze z tego skorzysta. Jeśli chodzi o prąd, to wiem tylko tyle, żeby nie ruszać bo może "kopnąć" ;-) Nie wstydzę się tego, bo przecież nie o to chodzi, żeby każdy znał się na wszystkim, prawda? ;-)

Pozdrawiam,

Olo

Polskie (niemieckie tez) normy niedefiniuja w ktorym miejscu w gniazdku ma byc zero i w ktorym faza. Dla tego tez niemoga producenci sprzet pod tym wzgledem optimalizowac i trudno podlaczyc wszystkie urzadzenia wzgledem fazy tak samo. Rezultatem sa naprz. roznice potencjalu napiecowego obudow urzadzen i klopoty przy uzemnianiu.

Na ile to slychac? Niewiem - lecz jezeli ktos slyszy przy obroceniu wtyku roznice - moze wyprobowac.

1. Odlaczyc urzadzenie od wszytkych innych - dokladnie zaizolowac kontakt uziemnienia tasma.

2. Voltmetrem sprawdzic napiecie miedzy obudowa urzadzenia (oczywiscie nie na lakierze) i uziemnieniem na listwie zasilajacej. Ta pozycja, przy ktorej napiecie jeszt nizsze - jest ta "wlasciwa".

3. Powtorzyc dla kazdego urzadzenia.

Jak dla kogos za skomplikowane, to wydaje 169 Euro na takie cacko i patrzy tylko na swiecaca diode.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

graaf, 18 Sie 2005, 23:14

>tak, właśnie, wytłumacz nam Ivan jak to zrobić i "co" to robi, o co chodzi z tą poprawną fazą

>zasilania, pokornie przyłączam się do tej prośby :)

>graaf

Pokornie czy przekornie ;-)

IvanM

Dzięki, spróbuję z pomocą ojca - elektronika amatora wykorzystać Twoje rady. Do wczoraj byłem mocno sceptycznie nastawiony do kwestii wpływu zasilania na efekt końcowy. Jednak skala zmian jaką przyniosło banalne odwrócenie wtyczki (a raczej przełożenie jej do drugiego kontaktu) naprawdę mnie zaskoczyła. Aż strach pomyśleć co będzie dalej, jeszcze trochę i "złotouchym" zostanę ;-P

Dobranoc!

Olo

Co do wplywu na bas jestem ja sceptycznie nastawiony nadalej. Budujac skomplikowane zestawy - naprz. w studiach lub rozgloszniach radiowych podobne zabiegy sa jednak wszkazane - bo jak zacznie pozniej cos bzyczec lub brumiec, trudno sie powodu doszukiwac.

Re: IvanM, 19 Sie 2005, 00:44

no właśnie Ivan, może ostatecznie coś "bzyczec lub brumiec" w ponieszczeniu gdzie jest napakowane elektroniką, ale wpływ takiej operacji na bas to czyste Voodoo, to się nie może mieścić w żadnej niemieckiej normie, bo to się w głowie nie mieści

a jak ktoś słyszy - do lekarza... :)))

pozdrawiam,

graaf

Co do polaryzacji, to u mnie jest ok, Luxman ma system sprawdzający pogłączenie zgodne z +/-, jak jest coś nie tak to się dioda świeci. Panowie mnie źle zrozumieli, ja nie mam problemów z dudnieniem czy czymś podobnym, jedynie nie lubię niskich częstotliwości i miałem nadzieję, że załatwię to jakąś sieciówką, miałem powercorda super i było dobrze tylko lekko wyostrzył górę pasma

Podoba mi się podejście graaf'a do wątku:). Czasami posty na tym forum elektryzują. Dlaczego niektórzy poszukują rozwiązania swoich problemów niejako od tyłu, czyli w tym segmencie, który ma najmniejszy wpływ na dzwięk. Przedstawiony problem przypomina dywagację na temat tego, jak koreczki na wentykach kół samochodowych wpływają na maksymalną prędkość i komfort jazdy?

ABs, 19 Sie 2005, 09:14

>"...albo Heaven Gates."

>Dokladnie tak!, wlasnie po podpieciu tych sieciowek Mcintosh zaczyna naprawde czarowac...

Strasznie mi się ten topic jak i odpowiedzi spodobały :D Przepraszam, jeśli kogoś uraże, będzie brutalnie, ale mój kumpel, z zawodu krytyk muzyczny, człowiek osłuchany straszliwie, gdy pokazałem mu takie tematy na forum, starszliwie chichotał, do łez wręcz a następnie skwitował krótkim 'chore zboki' :-))).

Tak czy kwak, o jakiej abberacji musi świadczyć poprawianie dźwięku/reg. ilosci basu sieciówką? Oczywście zaraz naiwnemu nieszczęśnikowi handlarze tutejsi wcisną puste pudełko ew. z warystorem za 10k a ten szczęsliwy, w swych high endowych majaczeniach opowie znajomym, że z takim przedłużaczem to dopiero jego Mak zagrał :-))) ROTFL.

akr.

ps. jaka sieciówka jest dobra na bóle korzonków? słyszałem że korzonki najlepiej się mają po podlączeniu poduszki elektrycznej siecówką Fadel, bo inna daje za mało efektu leczniczego? :-)))

Na temat polaryzacji (neutral - faza) było na tym forum i to sporo. Przy odpowiednim połaczeniu zmniejsza się wartości prądów upływu płynacych masa audio. To fakt i tecnicznie mierzalny. Czy ktoś to usłyszy, to inna sprawa.

>Olo, spróbuj iść dalej i odłącz i omiń całkiem listwę, może też się zdziwisz.

>lagi17

Trochę nie do końca rozumiem o co Tobie chodzi, bo tytuł tematu jest inny niż późniejsze wyjaśnienia:)

Ale spróbuj sieciówki Bartka1 z forum. Nic nie kosztuje (tzn. kosztuje przesyłkę) a może Twój problem zniknie:)

"Co do polaryzacji, to u mnie jest ok, Luxman ma system sprawdzający pogłączenie zgodne z +/-, jak

>jest coś nie tak to się dioda świeci. "

No i jaky problem wcisnac cos drogiego gosciu, ktory mysli, ze prad we wtyczce ma plus i minus?

Pozatym sie calkowicie zgadzam z faktem, ze szukanie zmiany basu za pomoca siecowego kabla - to szukanie wplywu fryzury pani astronaut na bezpieczenstwo startu promu kosmicznego.

Jak masz problem z basem, to rozpoczni od experimentow umiejscowieniem kolumn blizej lub dalej sciany, z zatykaniem bassreflexu i przerobka zwrotnicy. To wszytko rzeczy tansze i niewatpliwie skuteczniejsze.

Jeśli humanista nie jest w stanie ustalić w sposób "techniczny" poprawnej polaryzacji zasilania, to musi "na słuch". Najłatwiej zainstalować gniazdo w ścianie podwójne z "bolcem" i raz wetknąć w "dół", a raz "na górę". Posłuchać. Nie naśmiewam się, tylko podaję sposób bezbolesnej zmiany polaryzacji gniazda. W moim systemie polaryzacja daje różnicę w brzmieniu, ale nie aż taką, żeby regulować ilość basu bądź modyfikować w znaczący sposób brzmienie. Często zmiany mogą być na granicy percepcji. Wracając do "sieciówki", to jako elektryk uważam, że największy wpływ ma przekrój przewodu. Wystarczy 1,5 mm2 (taki przewód w ścianie ma obciążalność na poziomie kilkunastu Amperów i to nam daje ok. 3,5 kW), chyba, że mamy strasznie prądożerny system. Wtedy należy rónież zmienić linię zasilającą nasz system na np 2,5 mm2 albo i 4mm2, ale to już dla bardzo dużych chłopców z "harleyami" w systemie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.