Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka sieciówka dobrze bas kontroluje

lagi17

Rekomendowane odpowiedzi

>Graf

Niestey wiele transportów jak i DAC które ze sobą niegadają!!!Działają, ale nie graja tak jak mozna by sie było po nich spodziewac.

Podobnie sprawa wygląda z połaczniami optical i coax.Niby optical powinno być swietne[w teorii tak jest]ale w praktyce niestety nie.

w idealnym systemie transport+ DAC oba klocki obsługiwane sa przez wspólny zegar....tak to wyglada w urzadzeniach wysokich lotów jak i zawodowych,np.Studer.

=======

>liamk

Z mojego punktu widzenia TV mi niepasuja.. śmiećą swoim w.cz. w studio emisyjnym czy realizacyjnym niepowinny byc w spólnym pomieszczeniu.

>Może byc wiele zegarów ale i tak[przynajmniej w studio]musi byc wtedy matka.

tzw. world clock

>Jeszcze mozna dodac że poprawny odsłuch zewnetrznych speaków ma jedynie telefonista...

w tym sek, ze wlasnie on nie ma prawidlowego odsluchu :)

>Z mojego punktu widzenia TV mi niepasuja.. śmiećą swoim w.cz.

tv, monitory, komputery (a te to dopiero sieja wysoki) sa raczej nie do unikniecia w studiu.

Wątek biegnie już różnymi ścieżkami, ale to co bezpośrednio widać to to, że Broda jest szalenie niegrzeczny, a to nie przystoi audiofilowi (jak sam siebie stara się nazywać). Nie próbuj przekonywać innych do swoich tez obrażając ich - takie działanie określa się jednym słowem na cha...:).

Wolę już obcować z tymi, którzy kabli sieciowych nie słyszą, ale są kulturalni:)

To znaczy , że Ty słyszysz sieciówki , a to już coś pozytywnego :)

A wszystkich urażonych gorąco przepraszam , czasami mnie ponosi ( i nie jestem w tym odosobniony , niestety :( ) .

Hmmm... raczej nie słyszę, ale przyznaję, że chciałbym to usłyszeć. Może gdybym nie był do tego tak technicznie nastawiony, to łatwiej byłoby mi usłyszeć kable sieciowe:)

>Zewnetrzne monitory sa zle ustawione przedewszystkim wobec realizatora.

realizator za konsoleta kozysta z monitorow bliskiego pola, w tym przypadku yamacha ns10 ( te z bialymi membranami), sa one nieco "schowane" za konsoleta i takie ustawienie jset prawislowe aby sama konsoleta nie powodowala odbicia fal dzwiekowych. Te drugie wieksze i czarne monitory (sredniego pola) sa ustawione na odsluch wlasnie dla tego drugiego stolika z telefonami . . . monitory sa ustawione dobrze. Na nich nalezy sluchac z odleglosci ok 3-4m . . . problemem jset natomiast sam stol z telefonami, ktory nie powinien tam sie znajdowac poniewaz duza, twarda, plaszczyzna praktycznie zaraz przed sluchaczem spowoduje niekorzystne odbicia.

jeszcze co do "schowania" monitorow za konsoleta to troche slabo to wyjasnilem i nie za bardzo widac to na zdjeciu. Ponizej rysunek wyjasniajacy dokladnie w czym rzecz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam taką sieciówkę. Sam zrobiłem z kabla z metra - podobny był rozprowadzany kiedyś na forum.

Mogę wypożyczyć na odsłuch - nie zależy mi na sprzedaży ,ale jeśli będzie pasował mogę się na coś zamienić ;-)

Kabel ogólnie jest niezły lekko podbija dynamikę ,a szczegołnie kontroluje bas ,który jest dynamiczny ,zwarty - punktowy. Porównywałem go do NBSa i Supry!!I bas - kontrola doskonała.

Chyba jest rozwiązaniem twoich problemów.

Nie wiem skąd jest autor wątku, proszę się odezwać na prv.

Moze sie myle, lecz odnosze wrazenie, ze to studio do postprodukcji filmowej a nie studio nagran i sa do niego troche inne wymagania - choc takie jak odsluch i stol dla wiecej ludzi.

zdjecie pochodzi z prestizowego studia w san francisco - crescendo. Nagrywanie i postprodukcja. Ty, ivan faktycznie znasz sie na rzeczy.

Wkleilem to zdjecie tylko jako przyklad pomieszcenia w ktorym nie powstanie fala stojaca.

a oto to studio:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>liamk

Z tąd napisałem po cholercie telefonista ma słuchac monitorów [sredniego pola].. zresztą poco on tam siedzi...wykidajło cy jak? Gdy realizator ma watpliwości do daje szura w tył fotelem i ma sre.lub dal.pola boksy..O!

NS10 sa tam gdzie powinny byc.

lagi17 napisz na priva to Ci powiem co to za kondycjoner [email protected]_ bez kresek.A tak ogólnie zadałeś pytanie ,i znowu znalazło się kilku doradców oszołomów -wybaczcie Ci normalni, którzy zasypuja te forum idiotycznymi wywodami.Moja praktyczna rada: Kup jedna dobrą siecówkę i listwę , uwierz ale daje to znacznie lepsze rezultaty niż jakikolwiek kondycjoner.

"zdjecie pochodzi z prestizowego studia w san francisco - crescendo. Nagrywanie i postprodukcja. Ty, ivan faktycznie znasz sie na rzeczy.

Wkleilem to zdjecie tylko jako przyklad pomieszcenia w ktorym nie powstanie fala stojaca."

Dziekuje liamie.

Z prestizem, to by nieoperowal - przynajmniej nie technicznym. Na DA 88 (16bitowy cyfrowy zapis dzwieku na kasetach Hi8) nienagrywa sie w profesjonalnych studiach od lat a NSM 10 jako glowny odsluch dla realizatora pewnie tez wzbudza mnostwo kontrowersji. Lecz pomiesczenia bardzo ladne.

>Z prestizem, to by nieoperowal - przynajmniej nie technicznym.

no i jeszcze bardziej mnie utwierdziles w moim przekonani co do Twojej osoby. Faktycznie poza ladnym, italo-designem nie ma tam nic . . . mimo tego jest to "prestizowe" studio w centrum san francisko :/

Co do ns10, to nadal czesto sa uzywane jako monitory bliskiego pola, chociaz ostatnio zastepowane przez adam anf10 ale "starzy wyjadacze" juz pewnie do konca beda pracowac na ns10.

Btw. czy pracujesz moze w studio lub profesionalne zajmujesz sie audio ? czy podchodzisz do tematu czysto hobbystycznie ?

Re: darkul, 21 Sie 2005, 11:35

>Niestey wiele transportów jak i DAC które ze sobą niegadają!!!Działają, ale nie graja tak jak mozna

>by sie było po nich spodziewac.

>Podobnie sprawa wygląda z połaczniami optical i coax.Niby optical powinno być swietne[w teorii tak

>jest]ale w praktyce niestety nie.

oczywiście, ale - "znaj proporcję mocium Panie" ;)

są to kwestie dość SUBTELNYCH zmian w brzmieniu w porównaniu do DRAMATYCZNEJ poprawy jaką daje oczyszczenie pasma niskich częstotliwości (w idealnym systemie transport+ DAC oba klocki obsługiwane sa przez wspólny zegar....tak to wyglada w

>urzadzeniach wysokich lotów jak i zawodowych,np.Studer.

no tak, oczywiście, ale znowu - "znaj proporcję mocium Panie" ;)

mało kto z nas urządza sobie prywatno-profesjonalne studio w domu, niestety :(

tak ja to widzę Drogi Darkulu - niuanse contra fundamentalna liniowość pasma, ewentualna utrata pewnych niuansów contra powazne organiczenie słyszalnych dla każdego podbarwień

rozumiem, że Te podbarwienia mają dla Ciebie mniej degradujący wpływ na dźwięk niż owe niuanse?

pozdrawiam,

graaf

Myszle, ze trocha mieszamy pojecia. Stojaca fala nie jest do wyeliminowania korektorem charakterystyki czestotliwosciowej inaczej - jak wycieciem jej czestotliwosci kompletnie z pasma akustycznego. Nieoznacza ona podbicie, ktore mozna by obnizyc lub brak ktory mozna by uzupelnic. To kwestia geometrii i rozmiarow, ksztaltu i wlasciwosci pochlaniajacych lub odbijajacych pokoju razme z dlugoscia faly akustycznej. Obnizenie poziomu korektorem spowoduje stojaca fale nizszej amplitudy - dana czestotliwosc nadal nie bedzie w krytycznym miejscu odsluchu slyszalna.

Korektory sie swietnie nadaja do eliminacji podbic wynikajacych z rezonansow pokoju odsluchowego lub korekty pochlaniania niektorych wyzszych czestotliwosci.

Re: IvanM, 22 Sie 2005, 10:29

Drogi Ivanie,

niczego już nie mieszamy :) - Liamk już zwrócił mi uwagę, że nieprecyzyjnie się wyżej wysłowiłem, ale że

>Korektory sie swietnie nadaja do eliminacji podbic wynikajacych z rezonansow pokoju odsluchowego lub

>korekty pochlaniania niektorych wyzszych czestotliwosci.

to oczywiście pełna zgoda :)

Nie watpię, że zgodzisz się także, taka eliminacja podbić przyniesie dużą bardziej znaczącą poprawę brzmienia systemu niż sieciówka :)

Mam także nadzieję, że zgodzisz się również, że poprawa ta będzie czymś bardziej znaczącym niż ewentualne subtelne pogorszenie wynikające ze wstawienia czegość cyfrowego między transport i D/A?

pozdr.

graaf

"Nie watpię, że zgodzisz się także, taka eliminacja podbić przyniesie dużą bardziej znaczącą poprawę brzmienia systemu niż sieciówka :)

Mam także nadzieję, że zgodzisz się również, że poprawa ta będzie czymś bardziej znaczącym niż ewentualne subtelne pogorszenie wynikające ze wstawienia czegość cyfrowego między transport i D/A?

pozdr.

graaf"

Bezapelacyjnie.

Otworzyc okno prosze... fala stojaca nie bedzie juz problemem...

=========

Im lepszy system odsłuchowy tym bardzie wyrazne róznice w brzmieniu transport.dac! I bynalmniej nie sa to niuanse.Oczywiśćie jak dla kogo.

Dzięki Ivan :)

bo czułem się już trochę niepewnie ;)

Re: darkul, 22 Sie 2005, 12:52

>Otworzyc okno prosze... fala stojaca nie bedzie juz problemem...

;) to nie jest śmieszne nawet jako żart - otworzyć okno - background noise skacze o np. 20 dB

>Im lepszy system odsłuchowy tym bardzie wyrazne róznice w brzmieniu transport.dac! I bynalmniej nie

>sa to niuanse.Oczywiśćie jak dla kogo.

oczywiście, ale podbicia na basie np. o 15dB to nie sa niuanse DLA NIKOGO, przynajmniej dla nikogo kto normalnie słyszy,

chyba się zgodzisz?

pozdr.

graaf

ps.

dla niektórych audiofilów to może być np. basowy slam albo znakomite rozciagnięcie w zalezności co jest podbite :))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.