Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka sieciówka dobrze bas kontroluje

lagi17

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście jeżeli ktos lubi ciagle cos zmieniac i szukac czegos... i nierozumie czym i w jaki sposób to predzej czy pózniej skończy sie to specyficznym ,miłym i cichym sanatorium.

OK, Broda, nie będziemy się tu kłócić, w końcu kabel to nie najważniejsza rzecz na świecie i niekoniecznie wart jest takich potyczek. Nic do Ciebie nie mam ale poczułem się napadnięty. Sieciówka może i jakiś tam swoje zasługi ma, ale nie podchodźmy do sprawy od końca... napisałem to, co uważałem za w miarę słuszne, jeśli się mylę to proszę o sprostwanie; nie jestem też (jeszcze) na etapie odsłuchiwania siecówek. Pozdrawiam!

>A szarlataneria i voodo to cały smaczek audiofilizmu

"audiofilizmu" tak, ale prawdziwego audiofilizmu nie.

darkul w 3 zdaniach napislal czego wymaga sie od kabla zasilajacego, kornik taki kabelek zrobil sobie i opisal wrazenia sluchowe po jego uzciu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Jak będziesz już gotowy do słuchania kabli , to zawsze będę w gotowości :)

otoz to . . . ulozylem nawet haiku :)

audiofil mlody

kupuje u brody

audiofil stary

nie wierzy w czary

>liamk - To jest haiku ?

haiku 17 sylab, 3 wersety 5/7/5 i brak rymow, ktore zreszta w japonskim nie maja znaczenia

to moje to rymowanka, tutaj prawdziwe haiku:

Ukryta Zawartość

niestety poprzez tlumaczenie sporo sie traci - w zasadzie haiku musi byc po japonsku, napisze fonetycznie ;)

broda sama

uso tski de su

honto bo

ps.

uwaga o moim sikaniu w pieluchy to cios ponizej pasa :)

Ukryta Zawartość

niezaleznie od faktu, że jak słusznie zauwazył Liamk, żadne pułapki nie mogą zlikwidować fal stojących a jedynie zmniejszyć ich amplitudę oraz niezależnie od tego, jak znaczny może być wpływ sieciówki na dźwięk ZADNA SIECIÓWKA nie poprawi kontroli basu nawet w 10% tak skutecznie jak cyfrowy KOREKTOR PARAMETRYCZNY wpięty między transport i D/A

Choć takie rozwiązanie ma, przyznaję, jeden minus dla osoby odwiedzającej nasze forum - sensei Broda może takiej osobie odebrać certyfikat "prawdziwego audiofila" ;)

Osoby wrażliwe mogą czuć się nieco niekomfortowwo z etykietą "pseudo-audiofila" :))

Także nie jest to rozwiązanie dla osób o "słabych nerwach" i "deficycie" poczucia własnej wartosci

pozdrawiam,

graaf

>Graf

A znajesz ty pojęcie digital synchro time sequence[DSTS]?

Miedzy transportem i DAC nienalezy instalować dodatkowych klocków....wystarczy że pomiędzy nimi dwoma juz trudno o synchronizację.

Po DAC to mozna sie pobawic jak kto lubi tylko poco?

>żadne pułapki nie mogą zlikwidować fal stojących

na fale stojace tak naprawde najlepszym lekarstwem sa nierownolegle sciany.

pulapki basowe jendak moga tez pomoc poniewaz nie odbijaja dzwiekow niskich a fala stojaca powstanie dopiero po odbicu ddzwieku.

Ponizej przyklad pomieszenia w ktorym fale stojace nie poswstana . . . przynajmniej nie w stopniu degradujacym odsluch.

Re: darkul, 21 Sie 2005, 10:19

>A znajesz ty pojęcie digital synchro time sequence[DSTS]?

nie znaju i nie udaju że znaju ;), bardziej jestem melomanem niż inżynierem :)

"melomanem, który pyta" - dla fachowca to chyba gorsze niż "dziecko które pyta" ;) także z góry przepraszam Darkulu i dziękuję za cierpliwość :)

>Miedzy transportem i DAC nienalezy instalować dodatkowych klocków....wystarczy że pomiędzy nimi

>dwoma juz trudno o synchronizację.

dlaczego nie nalezy - czy z teorii wynika, że wówczas musi nastąpić degradacja jakości dźwięku? Poważniejsza niż korzyść wynikająca z adaptacji niskich tonów systemu do pokoju odsłuchowego?

Pytam, bo znam opinie audiofilów, którzy wpięli sobie takie korektory w taki sposób i żaden z nich nie zaobserwował "negative net effect" (dla nieczytatych: bilansowej zmiany na niekorzyść) a jedynie istotną poprawę i to na dość "poważnych" systemach np. z Quadami ESL.

A czy można łączyć trasporty i D/A nie przeznaczone dla siebie przez producenta? Czy tu tez się traci synchronizację? A jeśli ktoś ma takie niedopasowane combo i już stracił synchronizacje to czy wpięcie czegoś między transport i D/A spowoduje dodatkowo utratę już raz utraconej synchronizacji?

>Po DAC to mozna sie pobawic jak kto lubi tylko poco?

?! przypominam, że chodzi o bardziej skuteczną niż za pomocą ustrojstw kartonowo-gipsowych czy zmiany sieciówki adaptację systemu do pokoju odsłuchowego w paśmie niskich częstotliwości

pozdrawiam,

graaf

Re: liamk, 21 Sie 2005, 10:35

>na fale stojace tak naprawde najlepszym lekarstwem sa nierownolegle sciany.

oczywiście, ale trudno o nie w rzeczywistości domowego "sterea" w budownictwie wielo- i jednorodzinnym ;)

>pulapki basowe jendak moga tez pomoc poniewaz nie odbijaja dzwiekow niskich a fala stojaca powstanie

>dopiero po odbicu ddzwieku.

całkiem nie odbijają czy częściowo odbijają a częściowo tylko absorbują? Jaki można osiągnąć absorption coefficient? Chciałbym się zorientować czy i na ile sa one skuteczniejsze niż ściszenie cyfrowe danej częstotliwości.

pozdr.

graaf

Straszna siekanina w tym temacie. Samurajskie katany by pewnie się zdały. (prawie Mickiewicz). Idę do źródła wątku. Pomalutku. Według wszelkich zasad elektryki poprawna pod tym względem sieciówka grać nie może. Takie ślepe testy amerykanie przeprowadzili. Wpływ sieciówki jest zauważalny w systemach wymagających filtracji zasilania. Wiec lepiej zbudować solidną instalację od punktu zasilającego mieszkanie i zastosować filtr sieciowy. Koszt pewnie taki sam a efekt zdecydowanie "słyszalniejszy". Naprawiałem ostatnio przemysłowe ustrojstwo z regulatorami cyfrowymi i nie macie pojęcia ile tam wetknięto filtracji sieciowej i różnej maści ferrytów. Kabel sieciowy był solidny w przekroju i super solidne gniazda bezpiecznikowe. Po 7 latach pracy zero korozji i nalotów, a pracuje w kiepskim środowisku. Popatrzcie przez jakie styki w gnieździe bezpiecznikowym przechodzi prąd z audiofilskiej sieciówki. Moje doświadczenie elektryka mówi mi solidny przekrój i godna wtyczka w połączeniu z osobną linią od zabezpieczeń- 100% kontroli basu, jeśli sprzęt nam ja zapewni. Ale się rozpisałem (prawie Żeromski).

>Chciałbym się zorientować czy i na ile sa one skuteczniejsze niż ściszenie cyfrowe danej częstotliwości.

w przypadku minimalizacji fali stojacej pulapki sa skuteczniejsze. Korekcja tak naprwde nic nie zrobisz . . . zawsze bedzisz miec taki efekt, ze w pewnym miescu bedzie prawie cisza a metr dalej bedzie gralo. Dokladnie taki efekt mam u siebie w pokojju przy 40 Hz. Po podaniu z generatora tej czestotlisowsci w miejscu odsluchowym mam spory dolek, jakies 10-15 dB, wystarczy ze przesune sie o metr w dowolna strone i dolek znika. Oczywiscie moglbym podbic 40Hz o 15 dB 40Hz aby w miejscu odlsuchowym miec liniowo ale takie podbicie w tym zakresie niestety nie jset obojetne na reszte pasma. Dodam ze fala stojaca powstacje praktycznie z dokladoscia co do 1 herca, 38 i 42 Hz prawie tego efektu nie mam a podbijajac 40Hz o 15 dB podbije tez 30 i 50 Hz a te sa prawidlowe. Nawet jesli dalo by sie podbic tylko 40 Hz (co jest niemozliwe) to i tak setki razy mocniejsza (o 15dB) fala 40Hz wprowadzala by spore zaklocenia w pozostalym pasmie.

>już stracił synchronizacje to czy wpięcie czegoś między transport

> i D/A spowoduje dodatkowo utratę już raz utraconej synchronizacji?

sa opracowane standardy do transmisji danych cyfrowych aduio, podstawowe to: spdif, aes/ebu, toslink/adat . . . jesli zrodlo i przetwonirk obsluguja ten sam standard to problemow kompatybilnosci nie bedzie. Co do synchronizacji to w zastosowaniach profesionalnych stosuje sie czesto osobne zegrary, dzieki ktorym mozna laczyc wiele urzadzen cyfrowych nie przejmujac sie zbytnio problemem utraty synchrinizacji miedzy ninmi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.