Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy głośnik na suba do 500zł???

Piotreq23

Rekomendowane odpowiedzi

Upss nie wklejaja sie miniatury

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

misiomor

Zasymuluj SLS12 w obudowie, w której ten głośnik zejdzie do takich częstotliwości jak JL, to wtedy zobaczysz jak wygląda koszmarny impuls ;-)

Jeżeli te wartości są takie złe, to jeszcze ciekawostka- „optymistyczne” symulacje autora na stronie:

Ukryta Zawartość

„Charakterystyka przetwarzania ma spadek –6dB przy 21Hz. Odpowiedź impulsowa jest znamienna dla bardzo dużych objętości – oscylacja jest niska (2 j.u.), ale trwa ponad 50ms.”

Toż to musi dzwonić i buczeć!

Jeżeli się mylę, to mnie popraw.

Może i faktycznie efektywność nie jest najmocniejszą stroną JL’a (85,22dB), ale nie zapominajmy o innych parametrach jak Xmax 14,7mm i moc na poziomie 300W Podwójna cewka daje dalsze możliwości. Efektywność mocową to ma chyba 0,202%, ale jego większy brat ma już 0,31%

Średnica cewki, to nie malutkie 35mm, a 2,25 cala, co daje ok. 57mm

Ponadto tyle patentów na głośnik niskotonowy, co ma JL, to Peerless nie ma chyba w całej swojej ofercie głośników :-)

Ukryta Zawartość

Piotreq23:

No to nieporozumienie wyjaśnione, ja pisałem o 10W1v2

W kwestii tego zejścia i impulsu - otóż zarówno JLAudio 10W3v2 jak i SLS12 mają całkiem podobne Fs i Qts, więc w obudowie o strojeniu w okolicach 22Hz i objętości równej około 1.5*Vas będą miały podobny (dość kiepski) impuls. Peerless będzie nawet miał w 200dm3 impuls lepszy niż JL w 80dm3 (a w 280dm3 zejdzie równie nisko), jako że dla SLS12 200dm3=Vas*1.16. Wykres opóźnienia grupowego tak naprawdę to nie za dużo mówi o impulsie, te rzeczy modeluje się w dziedzinie czasu - tak jak AkustyK (niestety nie znam darmowego softu do takich symulacji). Pod żadnym pozorem nie wolno porównywać maksimum opóźnienia grupowego z czasem wygasania odpowiedzi na skok jednostkowy. To są zupełnie różne rzeczy!!!

Model 10W3v2 wygląda już nieco lepiej w dziedzinie mocy, ale niestety będzie wymagał bardzo mocnego (i drogiego) napędu, SLS12 ma efektywność równą 0.72%, tak więc wystarczy mu wzmak tak ze 3 razy słabszy (a więc pewnie 2 razy tańszy a do tego można go zrobić na scalakach) niż wymagany przez 10W3v2

Teraz kolejny problem - jeżeli nawet puścisz 10W3v2-D4 w objętości 80dm3 to 14.7mm Xmax spowoduje że możesz mieć spore problemy z turbulencjami w porcie - dla woofera z takim Xmax rurka 10cm może już ostro gwizdać, a żeby dostroić 80dm3 do 22Hz będzie musiała mieć 53cm długości (a więc nie dasz rady wsadzić rury o większej średnicy).

Podsumowując - JLAudio 10W3v2 wygląda znacznie lepiej do suba mającego pracować w pokoju 25m2, ale będzie wymagał mocnego i drogiego wzmaka a i membrany bierne mogłyby mu się przydać w miejsce rurki BR. Na pewno nie jest to głośnik do suba "niskobudżetowego".

>>>>Piotreq23

czas opóźnienia aż taki duzy łojejciu co to wogóle jest bas bedzie rozlezły i bez dynamiki to bedzie buczeć a nie ubasować. lepiej zmniejszyć ten czas i inna obudowa i strojenie lepiej nawet kosztem efektywności.

Moim zdaniem takie symulacje daja tylko i wylacznie pogladowy rezultat, przeciez wszystkie te programy to tylko i wylacznie bardziej rozbudowane kalkulatory. Glupi STX zasymulowany wypada wrecz swietnie w symulacjach, ba nawet trzyma bardzo dobrze parametry, jednak po "nadzianiu" go na mikrofon juz tak ladnie nie wyglada.

Bardzo ciezko jest pogodzic dobry impuls niski bas i efektywnosc.

Piotrek nie sugeruj sie cena BSW ani wygladem (wyglada naprawde dresiarsko), posluchaj sobie glosnika co ma BL powyzej 16 Tm i srednice 10" badz 12".

Jezeli chcesz pogodzic wszystko co najlepsze w basie to za 500zl za przetwornik to jest niewykonalne moim zdaniem (przynajmniej moje doswiadczenie powyzej tej kwoty juz sie konczy).

jeszcze jedno pytanko do guru audio. Mianowicie wy cały czas mówicie tylko JL albo SLS natomiast ja chce zrobic suba i rozmyslam beyme power 12 albo BSW Ravemaster tylko że 15". Co sadzicie o tych glośnikach bsw tylko 450zł a beyma juz 600Zł.

BSW niebieska seria to swietne glosniki, porownaj sobie parametry serji power beymy i w/w BSW. Ja jestem posiadaczem 12" ktora ma 90dB mierzone podobnie jak power12. Za takie pieniadze nie widze lepszego przetwornika potwora. Podobno warto kupic 15", tomaszo na elektrodzie ma suba na nim. Bas jest naprawde bardzo dobry (nie umiem jakos ladnie pisac), stopa perkusju brzmi dokladnie jak stopa perkusji bez zadnej dyskusji (ale rym :) ). Na dodatek do jakosci, BSW doklada nam jeszcze po klacie wysoka efektywnoscia.

Borysgo2:

Jeżeli tylko STX trzyma parametry (Bl, Mms, Re a Cms nie jest dużo mniejsze niż katalogowe) to efektywność będzie miał taką jak wynika z parametrów, z kolei zejście i impuls będzie miał dobre w odpowiednio zaprojektowanej obudowie (jeżeli tylko jego parametry pozwalają na dobre zejście basu i impuls).

To gdzie może on przegrać z lepszymi głośnikami to chociażby zniekształcenia (liniowość napędu i zawieszeń przy dużych wychyleniach), kompresja termiczna (może mieć gorsze chłodzenie cewki) a także szum wysokoczęstotliwościowy - odkształcenia, jakieś tarcia w zawieszeniu, uderzanie drutów doprowadzających sygnał do cewki o membranę.

A niestety wysoka efektywność i niskie zejście w małej obudowie są fizycznie nie do pogodzenia. Wzór na efektywność mocową głośnika dynamicznego wygląda tak: n0 = 9.64e-10*(Fs^3)*Vas/Qes (Fs w Hz, a Vas w dm3) - a więc żeby obniżyć Fs dwukrotnie, musimy podnieść Vas 8-krotnie żeby mieć tę samą efektywność.

W sprawie tego BSW124 II - nisko to on nie zejdze jako że jego Fs/Qts=112Hz - a więc o 20Hz możesz zapomnieć (f3 będzie raczej bliżej 50Hz jeżeli impuls ma być sensowny). Jego efektywność jest 0.71% - a więc taka sama jak w SLS12, Xmax=5.5mm - a więc gorzej niż w SLS12. Do tego wymaga on dość małych obudów (Vas=91dm3 przy niskim Qts) - trudno będzie dostroić BR. To jest głośnik dobry do samochodu gdzie kabina wzmacnia niskie basy, wysoka efektywność pozwala zaoszczędzić na mocy wzmacniacza, a ponieważ ma on twarde zawieszenie, nie boi się zniszczenia na wybojach.

Ludzie - nie czarujcie się - f3=20Hz, obudowa 80dm3, efektywność 1% (i może jeszcze super impuls na dodatek) to rzeczy sprzeczne ze sobą i żaden producent nic takiego nie zrobi na głośnikach dynamicznych (niestety jak dotąd najlepsza technologia przetwarzania basów).

Mierzylem kupe stx i bardzo pozytywnie mnie zaskoczylo to ze parametry nie odbiegaly wiecej niz o 1% ! Co do BSW to nizej 35Hz efektywnosc zaczyna delikatnie spadac, przy 40 jest masakra. Slychac z niego pomrukiwania na skraju pasma ( wszystko w 45L@33Hz ). Co do teoretyzowania to niestety nie do konca sie to sprawdza w praktyce, moje ucho co nieco slyszy a moj mikrofon jeszcze lepiej, mam wieksze zaufanie do mikrofonu niz do mojego ucha.

misiomor

Piszesz ze f3 bedzie gdzies w okolicach 50Hz (teoretycznie tak) ale zapewniam cie ze przy 35Hz w pomieszczeniu 25m kw. ten glosnik potrafi watrobe wyrwac. Wszystko przy zachowaniu bardzo dobrej jakosci basu (nic sie nie gubi i nie przeciaga). Bas jest szybki i ma potwornego kopa ( Bl robi swoje ).

Ukryta Zawartość

MOże cos takiego? W testach w autohifi wypadł bardzo dobrze.

Ukryta Zawartość

Borysgo2:

A więc używasz tego sprzęta w stanowczo za dużej dla niego obudowie, niech zgadnę - SPL ma "kolano" w okolicach 35Hz a f3 jest między 40 a 50Hz? Takie coś dobrego impulsu dać nie może, choć rozciągnięcie basu jest nieco lepsze niż niedostateczne (choć lowpassem można trochę obniżyć f3). Tak czy siak są problemy z osiągnięciem 30Hz, a 20Hz to już kompletna abstrakcja z tego sprzętu. A nie o to chodzi Piotreq'owi.

PS. Wrażenie "szybkości basu" może pochodzić od zniekształceń, zwłaszcza jeżeli w sygnale pojawią się częstotliwości poniżej 30Hz

Nie mam skanera,bo zeskanowałbym Ci cały test, więc przepiszę głowne parametry. Test zamieszczony był w numerze 09-11 periodyka Auto hi-fi i tuning. Dotyczy to głosnika 25cm 2x4ohm (jest tez wersja 2x8ohm). Co ciekawe ich pomiary pokrywały sie w pełni z danymi producenta.

fs - 27 Hz

Qts - 0,48

Vas - 77L

Efektywność 75Hz 2,83 V - 94,6dB

80Hz - 107dB

60Hz - 112dB

30Hz - 93dB

Najlepsze efekty osiągneli przy zastosowaniu 40 litrowej skrzyni zamknietej.

Myślę, żekontakt z producentem pozwoli rozwiac watpliwości:)

Pozdrawiam.

misomor

Masakrycznie nisko nie jest ale bas jest bardzo dobry, naprawde. f3 okolo 35Hz. Masz rache Piotreq potrzebuje czegos z nizszym basem, mzoe es300 ? 20Hz mozna tez zapomniec ale 30 gra nawet niezle, mozna dostac za 450zl.

Dobra tylko cop z tego ja mam sls i ani nisko nie schodzi ani nie gra głośno a swoje x max szybko osiąga. W sprawie BSw a co powiecie na bsw 15" albo beyme odpowiecie w koncu proszę sie nie oszukiwac ja nie pytam o 20hz lecz jakies realne wyniki.

BSW154II ma tomaszo na elektrodzie w 100L mozesz sobie zerknac.

Ukryta Zawartość

12" BSW juz przy bardzo niewielkim wychyleniu wytwarza bardzo spora ilosc basu, glosnik spokojnie zjada 300W czasami nawet w impulsach 400W, ma bardzo solidny naped, potezny aluminiowy odlewany kosz i jest solidnie wykonany.

Podobno warto sie przesiasc na 15" (mowa o BSW) jeszcze nie spotkalem ani jednej negatywnej opini o tych glosnikach (mowa tylko i wylacznie o blue series). Ten glosnik potrafi zagrac bardzo nisko i wielkim wykopem.

Ukryta Zawartość

A co sądzicie o głośniku ALPHARD LW 100 H82 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego, co można poczytać na różnych forum o tej firmie to raczej very low end. Sam nie miałem do czynienia z tą marką i nie będę się wypowiadał.

Za to słyszałem o rodzynkach w produktach Magnata i tu moje pytanie, do obeznanych z tą marką. Magnat w ostatnim czasie wypuścił serię głośników z cyferkami w modelu CP i ciekawy jestem jak to się aplikuje i gra?

Jest spora oferta głośników do auta, ale mnie interesują te z "domowych" basowców:

Ukryta Zawartość

Wie ktoś gdzie poza allegro można nabyć głośniki z kolumn magnata?

Może ktoś składa suby na magnatach?

Ukryta Zawartość

Mierzylem kilka wyrobow magnata i wypadaly raczej przecietnie, z seria CP nie mialem do czynienia. Moim zdaniem jest to firma znacznie lepsza niz wyzej wymieniany alfred, ktory jest naprawde bardzo bardzo kiepski.

• 2 miesiące później...

Sinuslive SL 30 - co o tym myślicie?

Ukryta Zawartość

post-5617-100001182 1170277992_thumb.jpg

post-5617-100001183 1170277990_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a co powiecie na to

z tego co słyszałem żeby sub wytwarzał odpowiednie ciśnienie akustyczne to musi móc przepompować duże ilości powietrza za jednym razem a co za tym idzie musi mieć dużą średnicę membrany i jak największy wychył membrany.!!!! to chyba prawda co nie !

Ukryta Zawartość

ale ta cena...

Na magnesie ma napis XLS i nawet jest podobny do peerlessa.

999zł za ten głosnik+obudowa+wzmacniacz+filtr i wychodzi lekko 1500zł Patrząc na ofertę "produkcyjnych" subwooferów,to i tak DIY wychodzi dużo, dużo taniej.

Podstawowa sprawa przy wyborze głośnika, to jednak wielkość pomieszczenia, w którym ma pracować. Większy nie zawsze oznacza lepszy i budowanie monstrum do małych pomieszczeń to bezsensowny przerost formy nad treścią.

Piotreq23:

Jeżeli tylko jego parametry nie są naciągane to wyglądają na jeden z najlepszych zestawów parametrów do niedrogiego (ale niestety w zamian dość dużego), nisko schodzącego suba w obudowie BR. Jego efektywność mocowa liczona z podanych parametrów TS jest równa 0.57% (co oznacza 89.5dB/1W,1m albo też 90.7dB/2.83V,1m przy cewkach połączonych szeregowo). Tak więc wydaje się że deklarowane 91dB niewiele mija się z prawdą zważywszy jakie oszustwa potrafią serwować inni producenci. W tym aspekcie SL30 wypada niewiele gorzej niź SLS12 - za to ma większą średnicę cewki i Xmax.

Wentylację cewki posiada, kosz ma aluminiowy - wygląda więc na nieco solidniejszego od SLS'a.

Podwójna cewka 4 ohm daje dość dużą swobodę w dziedzinie wzmacniacza - można połączyć cewki szeregowo i dać mostek zdolny do pracy na 8 ohm a drugim rozwiązaniem mogłyby być dwie scalone, mostkowe końcówki w klasie D (po jednej na cewkę, mogą to być chociażby LM4651+LM4652) - w ten sposób można by dość tanio zapewnić mu nawet ze 250W RMS. Można też połączyć cewki równolegle i dać jakieś samochodowe monstrum nie bojące się 2ohm impedancji.

misiomor,

Parametrami z pdf’a SL30 przewyższa SLS12 i JL 12Wv2. Wszystkie te głośniki wrzuciłem do bassboxa i dokładnie przejrzałem. Wentylowana cewka o średnicy 50mm i aluminiowy odlewany wtryskowo kosz, to kolejny plus dla SL30.

Symulowałem ten głośnik przy połączeniu paralell (cewki połączone równolegle) i wszystko było ok, ale przy połączeniu szeregowym i odseparowanym już nie było tak dobrze. Optymalna obudowa wychodzi w granicach 80L.

Zastanawiam się nad wzmacniaczem dla tego głośnika zdolnego obsłużyć tę dość krytyczną impedancję w okolicy 2ohm przy połączeniu równoległym cewek.

Piotreq23:

Parametry TS (Fs, Vas, Qts i efektywność mocowa) głośnika DVC są takie same zarówno dla podłączenia szeregowego jak i równoległego cewek. Zmienia się oczywiście Re oraz efektywność napięciowa. Nawet jeżeli sterujesz tylko jedną a drugą zewrzesz to Fs, Vas i Qts pozostaną bez zmian (choć efektywność mocowa zmaleje - wzrośnie Qes a zmaleje QMs, co ciekawe oba będą sobie równe i równe Qts*2).

Jeżeli zastosujesz dwa takie same wzmacniacze sterowane tym samym sygnałem, każdy do jednej cewki głośnika to też nie będzie zmiany w parametrach TS.

Polecam link:

Ukryta Zawartość

Masz tutaj przykład jak zmieniają się parametry głośnika DVC (tutaj akurat 2*8ohm) przy różnych konfiguracjach.

Dlatego też spokojnie możesz łączyć cewki szeregowo i stosować wzmak pracujący z 8 ohm albo zastosować dwa tanie moduły subwooferowe z ograniczeniem do 4 ohm po jednym na cewkę - będzie tak jakbyś użył jednego super wzmacniacza, zdolnego do pracy na 2ohm przy cewkach równolegle.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.